Vens a conèixer la Guia de la València del primer franquisme? (1939-1948). Presentem el llibre i un xicotet recorregut 14-2-2022 18:30h CCC OCTUBRE

T’enamora València? Vens el dilluns 14 de febrer a conèixer com el passat ha configurat la teua ciutat?

A les 18.30h farem una mini-ruta guiada, a peu, per alguns dels llocs emblemàtics. Fent de guia Jose María Azkárraga i utlitzant codis QR que ens permetran ampliar els nostres coneixements sobre la nostra ciutat i la relació amb iexe temps fosc del primer franquisme (dus-te mòbil, tablet,…).
Després de la ruta, a les 19.30h farem la presentació del llibre recentment editat, Guia de la València del primer franquisme (1939-1948) en l’Aula 1 del Centre OCTUBRE 

18.30h Eixida de la Ruta des del Hall de l’Edifici OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània C/ Sant Ferran 12, 46001 València

19.30h Presentació del llibre a l’Aula 1 de l’OCTUBRE

L’entrada és lliure, prèvia inscripció, fins completar l’aforament limitat 

Car fer la inscripció punxant en:

https://bit.ly/Guia-València-Franquisme

Jose María Azkárraga, és un dels tres coordinadors de la publicació, i ha vingut col·laborant amb ACICOM, especialment en les activitats paral·leles del Festival Cinema Ciutadà Compromés,  en la seua secció Memòria ARA. Realitzant diverses rutes i visites de llocs que ens ajuden a comprendre la nostra història. També és coautor de la Guia València Capital de la República.

Quan ens va explicar el projecte d’aquest llibre vam implicar-nos, sense dubtar-ho,  amb una aportació per aconseguir els drets d’algunes de les imatges que tan bé il·lustren aquesta publicació. Col·laboració que junt amb la realitzada per UGT-PV i CCOO-PV hem fet pinya junt a l’enorme treball que han realitzat les tres persones que han coordinat el llibre i tantes altres amb articles i aportacions. 

Fem aquesta presentació, organitzada per ACICOM, amb un plantejament híbrid:

  • 18.30h  tindrem una experiència viscuda mitjançant una mini ruta guiada que a més a més ens facilitarà codis QR per atrapar més informació en el vostre dispositiu electrònic (smartphone, tablet, …) , Tindrà una duració d’uns 55 minuts pel centre de la ciutat. Cal estar molt puntuals en el hall de l’Edifici OCTUBRE o la Cafeteria, des d’on eixirem a les 18.30h en punt.
  • 19.30h farem la presentació del llibre en l’Aula 1 (primer pis de l’OCTUBRE) .

La llibreria Fan Set disposarà d’exemplars (valencià i/o castellà) a la venda per si desitgeu adquirir llibres i també la litúrgia de ser dedicats pels autors/es.

Exemplars en valencià i castellà.

La ‘Guia de la València del primer franquisme (1939-1948)’, ha estat coordinada per José María Azkárraga, Lucila Aragó i Juan Salazar. L’obra és fruit de la col·laboració de Publicacions de la Universitat de València i l’editorial de la Universitat Politècnica de València.

En l’acte comptarem amb la introducció-salutació de Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM i de Margalida Roig, nova coordinadora del Grup Memòria ARA d’ACICOM. Presentaran el llibre algunes de les persones que han coordinat la guia,  així com Andreu Ginés  entre alguns dels autors que han escrit en la guia.

La fi de la Guerra Civil Espanyola va suposar l’inici d’una etapa de postguerra marcada per la repressió, la carència i la pobresa en moltes famílies espanyoles. En el cas de la ciutat de València la situació no va ser distinta a la d’altres punts d’Espanya mentre va durar l’ocupació del bàndol franquista. Ara, més de 80 anys després, un total de dinou especialistes tracten d’estripar amb la recuperació de documents, arxius i testimonis desconeguts com era la València franquista entre 1939 i 1948.

La publicació fa un recorregut per la ciutat de València des de diferents perspectives: des de què va suposar la victòria franquista a la Guerra Civil i quin paper va jugar la societat valenciana en actes i desfilades de les tropes franquistes, fins a l’ocupació de la ciutat des de distints àmbits com l’arquitectura, el món laboral, l’educació, la sanitat o la cultura i la pròpia vida quotidiana.

Entre les pàgines de la Guia de la València del primer franquisme (1939-1948) es poden trobar mapes i cartografies de la urbs d’aquells anys, imatges de llocs icònics de la ciutat que durant l’època franquista es van convertir en espais de reunions amb jerarques nazis alemanys i feixistes italians, així com testimonis d’aquells que van viure la repressió a les presons valencianes o com va ser la resistència contra la dictadura durant aquells primers anys.

En novembre, en el si del VII Festival Cinema Ciutadà Compromés vam poder gaudir de la Visita guiada: la València del primer franquisme.

La ruta per la València del primer franquisme ens va dur a a algun dels llocs significatius de la ciutat de València durant el període de la primera postguerra, mostrant com la dictadura es va ensenyorir de la ciutat i va aniquilar tot vestigi de la IIª República.

Nombrosos espais van ser dedicats a fins repressius i totes les seus d’organitzacions polítiques o culturals van passar a dependre de Falange i altres organitzacions del nou règim.

També l’Església va aconseguir un poder desmesurat que es  manifestà en la construcció de temples, un luxós palau arquebisbal, un gegantesc seminari i nombrosos centres educatius.

D’aquesta ocupació i transformació romanen nombroses petjades en el paisatge urbà que tractarem de descobrir en la ruta.

   

El franquisme va ser conseqüència d’una victòria militar absoluta contra la República, aconseguida gràcies al suport Hitler i Mussolini.

Des dels últims dies de març del 39, nous actors com la Falange i velles elits del poder econòmic articularan una  vida urbana sotmesa a un ferri control en tots els àmbits de la vida pública i privada.

Amb l’oposició expulsada, silenciada, empresonada o afusellada, l’educació, la sanitat, el món laboral, la vida quotidiana, la cultura, l’art o la ciència passaran a funcionar sota els nous paràmetres i valors de l’Espanya nacional-catòlica.

La plasmació física a València del nou poder  és l’objecte d’aquesta ruta guiada. Es tracta de donar a conéixer alguns elements que subjauen i sustenten l’ocupació i transformació de la ciutat i que tenen localització espacial.

Casernes, parròquies, seus de falange, comissaries, presons, col·legis religiosos, llista de carrers, monuments, asils…, juntament amb un cicle festiu basat en la glorificació del Cabdill i en el record constant dels caiguts, constituiran un entramat material i mental del qual resultarà difícil escapar.

Una part d’aquest entramat subsisteix encara. A tall d’exemple, l’església és propietària d’un enorme patrimoni immobiliari exempt de tributs municipals, continua exercint un paper destacat en totes les etapes educatives i manté una decidida monopolització del cicle festiu.

Amb l’objectiu de valorar la realitat sociopolítica de la València del franquisme, passejarem per llocs emblemàtics de la capital valenciana i coneixerem les transformacions que van tindre lloc en el primer franquisme.

 

EL WEB INTERACTIU QUE AMPLIA EL CONEIXEMENT QUE ENS APORTA LA GUIA

La Guia de la València del primer franquisme 1939-1948 és un ambiciós projecte editorial de la UV i de la UPV que tracta de contestar a la pregunta de què va passar a la ciutat de València entre el final de la guerra el 1939 i la declaració de la fi de l’estat de guerra el 1948, un intent de superar el silenci derivat del Pacte de la Transició (no qüestionar l’essència del relat franquista), de la incomoditat que encara avui comporta parlar d’aquells anys i també de la dificultat d’accés a importants fonts documentals del període (materials desapareguts o dispersos). La guia havia de potenciar lògicament la funció de l’espai urbà i la geolocalització perquè l’espai no és mai sols un escenari. Ans al contrari, el seu ús esdevé un element força explicatiu de la conjuntura sociopolítica i de l’apropiació de l’espai urbà per part del Nuevo Orden establert. Comptat i debatut, hi havia la necessitat de disposar d’una web complementària l’objectiu de la qual fora facilitar l’accés a materials documentals i gràfics que no tenien cabuda en una guia que prioritzava lògicament el llenguatge gràfic (imatge, material de premsa i cartografia)  i que havia de tenir una dimensió raonable.

Aquesta web (accessible pel codi QR i feta possible per la implicació de la Diputació de València en el projecte),  s’estructura en els dotze ítems que articulen la guia. El lector podrà trobar en la web materials complementaris d’indubtable interès, que  enriqueixen notablement la quantitat i la qualitat de la informació disponible, recollida amb un esforç intens i continuat.

En la web es recuperen molts materials inèdits, es possibilita recuperar testimonis que acrediten la pervivència d’una memòria traumàtica transgeneracional i tenen el lloc que es mereixen les biografies (el who is who) i els llibres, els articles i els documents que per extensió no s’han pogut incloure en la guia. També el protagonisme que els vells i els nous actors van assolir en tots els àmbits públics i privats en aquell període blau que, amb més propietat, podrien qualificar de període negre.

En definitiva, guia i web conformen un únic i complementari corpus temàtic i la consulta d’aquesta darrera esdevé un capítol obligat per a totes aquelles persones interessades a recuperar una memòria col·lectiva que ens havia estat furtada.

 

.

Per a saber-ne més:

Post a Comment