En 2020 Acicom celebra el seu desè aniversari com a associació de caràcter cívic. Un temps en el qual els membres de l’organització han definit un entorn plural i independent que ha servit com a punt de trobada de persones que des d’òptiques diferents, han contribuït a desenvolupar un ampli ventall d’activitats en els quals el debat i l’esperit crític, s’han convertit en el adn de tota l’organització.
La defensa dels drets de la ciutadania i especialment els drets relacionats amb la informació i la comunicació, tals com la llibertat d’expressió, el dret a la informació, el dret d’accés de la ciutadania als mitjans de comunicació, i la defensa de l’ús del valencià, són els principals senyals d’identitat amb les quals s’articula un complet ventall d’activitats organitzades per ACICOM amb l’impuls dels seus membres i col·laboradors.
Jose Ignacio Pastor
Asunción Roca
Teresa Boix
Juan Antonio Gabaldón
Emilia Bolinches
Tatiana Prades Castells
Juan Medina Cobo
Ignacio Cort
Domingo Almiñana Lloret
Carlos Beltrán Lázaro
Francesc Fort Silvestre
Carles López Cerezuela
Marc Hernández Montoro
Alfred Ros Castellar
Francesc Fenollosa i Ten
Adrián Caballero
Alicia Gavara Estañol
Anna Senent Moreno
Carlos López Olano
Francesc Ferrer Escrivà
Joan Escrivà Torres
Xiroi Pastor Pastor
Carles Porcel López
Domenico di Siena
L’activitat de ACICOM com a generadora d’iniciatives de promoció del pensament crític i l’esforç per crear punts de trobada de professionals, es converteix en el principal valor de la nostra organització, al llarg de tot un exercici, la nostra entitat organitza o dóna cobertura a un gran nombre de debats, jornades, conferències o presentacions en les quals el desenvolupament de les llibertats i l’apoderament de la ciutadania, es converteixen en el nexe d’unió de les nostres accions.
Esment especial mereix l’organització, durant cinc edicions del Festival de Cinema Ciutadà i Compromés, una activitat plenament consolidada que dinamitza el teixit associatiu, aportant un espai en el qual la producció de curts amb contingut social troba un espai de difusió. Més de 60 projeccions i 42 locals diferents van permetre en l’edició de 2019, fer arribar les produccions a nombrosos ciutadans i ciutadanes que mai obrien accedit a aquesta mena de continguts sense l’esforç de ACICOM.
Però ACICOM desenvolupa també una labor social aportant els serveis d’un gabinet jurídic que permet la gestió de denúncies sobre aspectes relacionats amb la llibertat d’expressió, la manipulació informativa, de gènere, publicitat enganyosa i la defensa del patrimoni audiovisual.
ACICOM manté convenis de col·laboració amb un important ventall d’entitats; AUC (Associació d’Usuaris de la Comunicació), Associació de Veïns del Carmen, Mostra Viva, Va unir de Periodistes, Acció Cultural , Universitat de València, Plataforma de Drets Linguístics, OCTA (Observatori de Continguts Televisius i Audiovisuals), Coalició Pro Accés, FOIANET, Infoacces Europa, COBDCV, Fira del Llibre, Anuari Mitjana Cat, Aula Mitjana, Premis Tirant, MICE, CAVI COVA o Xarxa d’entitats, entre moltes altres més.