20:00 h Torres de Serrans Passeig nocturn: València durant el primer franquisme, amb José M. Azkárraga

El dimecres dia 20 de novembre,  des de les 20:00 hores realitzarem  un passeig nocturn per València durant el primer franquisme.

Resultado de imagen de azkarragaUs convidem al segón passeig per la memòria de la ciutat de València que organitza el festival Cinema Ciutadà Compromés amb la inestimable col·laboració del professor, escriptor i especialista José María Azkarraga.

El franquisme va ser conseqüència d’una victòria militar absoluta contra la República, aconseguida gràcies al suport Hitler i Mussolini.

Des dels últims dies de març del 39, nous actors com la Falange i velles elits del poder econòmic articularan una  vida urbana sotmesa a un ferri control en tots els àmbits de la vida pública i privada.

Amb l’oposició expulsada, silenciada, empresonada o afusellada, l’educació, la sanitat, el món laboral, la vida quotidiana, la cultura, l’art o la ciència passaran a funcionar sota els nous paràmetres i valors de l’Espanya nacionalcatòlica.

La plasmació física a València del nou poder  és l’objecte d’aquest passeig. Es tracta de donar a conéixer alguns elements que subjauen i sustenten l’ocupació i transformació de la ciutat i que tenen localització espacial.  Casernes, parròquies, seus de falange, comissaries, presons, col·legis religiosos, llista de carrers, monuments, asils…, juntament amb un cicle festiu basat en la glorificació del Cabdill i en el record constant dels caiguts, constituiran un entramat material i mental del qual resultarà difícil escapar.

Una part d’aquest entramat subsisteix encara. A tall d’exemple, l’església és propietària d’un enorme patrimoni immobiliari exempt de tributs municipals, continua exercint un paper destacat en totes les etapes educatives i manté una decidida monopolització del cicle festiu.

Amb l’objectiu de valorar la realitat sociopolítica de la València del franquisme, passejarem per llocs emblemàtics de la capital valenciana i coneixerem les transformacions que van tindre lloc en el primer franquisme.

Reserva la teua plaça. Activitat gratuïta, aforament limitat. Punxa en:

http://bit.ly/2KpPG2b

Lloc d’eixida, prèvia acreditació de la reserva,  Torres de Serrans, Plaça del Furs a les 20h.

Per a saber-ne més: