Manifest PLA D’ACCIÓ PER LA DEMOCRÀCIA presentat per 35 organitzacions de la societat civil
ACICOM és una de les més de 35 organitzacions que llancem un manifest amb mesures urgents per a millorar la salut democràtica a Espanya
- El document respon a l’absència de participació ciutadana en el Pla d’Acció per la Democràcia que el Govern presenta esta setmana
- El manifest es fa públic davant la presentació per part del president del Govern del Pla d’Acció per la Democràcia, hui en el Ple del Congrés dels Diputats
Madrid, 17 de juliol de 2024
Avui les organitzacions signants hem presentat en el Congrés dels Diputats per registre d’entrada, el manifest, que naix del convenciment que la regeneració democràtica només és possible si s’elabora de manera democràtica, reclamen que es prenguen mesures urgents i prioritàries en el Pla d’Acció per la Democràcia que el Govern presenta hui en el Ple del Congrés dels Diputats. Estes entitats expressen la seua profunda preocupació per la falta de consulta a la societat civil i a organitzacions especialitzades durant l’elaboració del pla, subratllant que la participació activa d’estos actors és essencial per a garantir la transparència i la legitimitat de les reformes proposades.
El president del Govern, reconeixent la creixent desconfiança cap a les institucions, va qualificar fa unes setmanes d’imperativa la renovació de les estructures democràtiques a través d’un pla integral de regeneració democràtica que es presentarà hui 17 de juliol en el Congrés dels Diputats. No obstant això, les entitats signants arrepleguen en el manifest àrees en les quals el Govern hauria d’implementar de manera prioritària i urgent mesures. Mesures, que organismes europeus com la Comissió Europea, a través del seu informe sobre l’Estat de dret a Espanya, i el Consell d’Europa, mitjançant el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO), han assenyalat reiteradament àrees crítiques on el nostre país ha de millorar per a assegurar el ple respecte als principis democràtics i la transparència en la gestió pública.
Entre les principals mesures que proposa el manifest es troba reforçar la transparència i l’accés a la informació, reconeixent el dret d’accés a la informació com a dret fonamental o regulant la transparència i participació dels grups d’interés o lobbies en els processos d’elaboració de normes i polítiques públiques. Així mateix, proposen mesures per a millorar la qualitat normativa i la seguretat jurídica, evitant l’abús del decret llei i la promulgació de normes que generen incertesa, incoherències o redundàncies amb altres existents.
En el cas de la participació ciutadana, que la Constitució consagra en l’article 23.1, el manifest proposa l’activació de mecanismes innovadors com a panells i assemblees ciutadanes o la reforma del dret constitucional de petició davant les diferents administracions per a convertir-lo en una ferramenta àgil i eficaç al servici de la ciutadania.
Atés que la integritat i la rendició de comptes són fonamentals per al bon funcionament de la democràcia, el manifest aixímateix urgix l’adopció d’un codi ètic obligatori per a funcionaris i polítics, així com mecanismes robustos per a avaluar i resoldre conflictes d’interés, com la publicació proactiva de les declaracions de béns d’alts càrrecs, funcionaris públics i parlamentaris, així com la creació d’una oficina independent i amb capacitat d’imposar sancions als qui violen regulacions sobre conflictes d’interés.
Quant a la separació de poders, pedra angular del sistema democràtic, les entitats signants insistixen en la importància que cada institució actue respectant la resta de poders i autoritats. Per a enfortir la independència del poder judicial proposen la millora del sistema de nomenaments de llocs judicials superiors reforçant criteris objectius i transparents que reduïsquen la discrecionalitat, asseguren la independència i reforcen la imparcialitat del sistema judicial.
Finalment, el manifest crida a implementar accions per a preservar la salut informativa de la ciutadania, combatent la desinformació mentres es respecta la llibertat d’informació i es preserva el pluralisme dels mitjans. Això inclou la promoció de l’educació mediàtica, la garantia de transparència en el finançament dels mitjans de comunicació, i la implementació d’una bona governança, i rendició de comptes en els mitjans de titularitat pública. Així com garantir l’exercici ple a Espanya dels drets a la llibertat d’expressió i els drets de reunió i manifestació.
En un context on la confiança ciutadana en les institucions democràtiques és fonamental, les organitzacions signants criden les institucions democràtiques a millorar la democràcia amb la participació de tots i reafirmen el seu compromís de col·laborar activament amb el Govern i altres institucions per a assegurar la implementació efectiva d’estes mesures.
ENTITATS SIGNANTS INICIALMENT:
- Access Info
- Associació de Professionals de les Relacions Institucionals (APRI)
- Arxivers Espanyols en la Funció Pública
- Associació Andalusa per a la Defensa dels Animals (ASANDA)
- ACICOM (Associació Ciutadania I Comunicació)
- Associació d’Arxivers Gestors de Documents de la Comunitat Valenciana
- Associació de Premsa de Madrid
- Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC)
- Associació per a la Comunicació i Informació Mediambiental
- Cambra Cívica
- Càtedra J.M Martín *Patino de la Cultura de la Trobada
- Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV)
- Consell de la Joventut d’Espanya
- Deliberativa
- Donem Lab
- Equip Europa
- Federació de Consumidors i Usuaris (*CECU)
- Federació de Sindicats de Periodistes
- Fundació Alternatives
- Fundació Global Nature
- Fundació NovaGob
- Govern Transparent
- Greenpeace España
- Hi ha Dret
- Hexagonal
- Marea Deliberativa
- OSOIGO
- Platoniq
- Political *Watch
- Xarxa Acadèmica de Govern Obert (RAGA)
- Xarxa d’Advocades i Advocats per a la Defensa Ambiental (RADA)
- Societat Espanyola de Documentació i Informació Científica (SEDIC)
- SEU/BirdLife
- Talent per al Futur
- Xnet
Descarrega’t el MANIFEST
20240717 Mesures en matèria de regeneració democràtica urgents i necessàries
Les organitzacions signants d’este manifest reclamem que, en el marc del Pla d’Acció per la Democràcia, el Govern escometa de manera col·laborativa, inclusiva, urgent i prioritària la següent sèrie de reformes per a promoure la transparència, la participació ciutadana, la integritat i la rendició de comptes en la gestió pública. Estes mesures, reclamades des de fa temps per organismes internacionals, són essencials per a revitalitzar la nostra democràcia i restaurar la confiança de la ciutadania en les nostres institucions
PAQUET DE MESURES URGENTS
I. TRANSPARÈNCIA I ACCÉS A LA INFORMACIÓ 4
II. PARTICIPACIÓ CIUTADANA 5
III. INTEGRITAT I RENDICIÓ DE COMPTES 7
IV. SEPARACIÓ DE PODERS 8
V. MILLORA DE LA QUALITAT NORMATIVA 8
VI. LLUITA CONTRA LA DESINFORMACIÓ 9
VII. DRET A LA LLIBERTAT DE REUNIÓ I D’EXPRESSIÓ 10