DRET A SABER, declaració 2021: Oberta als avals – The Right to Know Declaration 2021: Open for endorsement!

ET SUMES A LA DECLARACIÓ?
La teua entitat o a títol personal?

DECLARACIÓ EN VALENCIÀ: The Right to Know Declaració 14 12 2021

El document està obert a possibles propostes i suggeriments de modificacions fins el 14 de gener del 2022. Fes-la teua si consideres que aporta una millora substancial. 

Està previst fer un esdeveniment sobre els punts de l’agenda durant el primer trimestre de 2022 .

ACICOM ha vingut impulsant i celebrant el Dia Internacional del Dret a Saber des de l’any 2010. Formem part de la Coalición Pro Acceso i de FOIANET (Freedom of Information Advocates Network). Enguany  junt amb altres 35 organitzacions de la Coalició Pro Acceso vam publicar el Dia Internacional de l’Accés Universal a la Informació (28 de setembre), una Declaració que exigeix al Govern d’Espanya el reconeixement del dret d’accés a la informació com un dret fonamental i l’adopció d’una llei orgànica de transparència que s’aplique a tots els poders públics, així com a les entitats privades que realitzen funcions públiques i/o operen majoritàriament amb recursos públics.

Sobre eixa base ara es llança la

Declaració del Dret a Saber 2021: oberta als avals!

El 14 de desembre de 2021, la Declaració del dret a saber 2021 es va obrir amb l’objectiu d’aprovar-se en un esdeveniment  sobre la mesura del dret d’accés a la informació organitzat per Access Info Europe com a part de la Cimera Global de l’Associació de Govern Obert (Open Parthership .

La Declaració servirà com a agenda d’acció per a la comunitat del dret a la informació per al 2022 i més enllà. Pot ser avalat per organitzacions de la societat civil, organismes intergovernamentals, governs (nacionals, regionals i locals), comissaris d’informació, acadèmics i altres persones.

Avals institucionals aquí / Avals individuals aquí

La Declaració del Dret a Saber va sorgir dels debats convocats per la UNESCO per commemorar el Dia Internacional del Dret a Saber (conegut oficialment com el Dia Internacional de l’Accés Universal a la Informació) el 28 de setembre de 2021. Posteriorment, ha rebut aportacions de la societat civil i d’organitzacions intergovernamentals. .

Helen Darbishire, directora executiva d’Access Info Europe va dir :

“És emocionant tenir una agenda d’acció integral, informada per totes les lliçons que hem après durant la pandèmia global de la Covid-19 sobre la importància del dret d’accés a la informació, un dret que serà essencial a mesura que abordem la qüestió urgent del clima. canvi”.

La Declaració del Dret a Saber de 2021 enumera els principis bàsics del dret d’accés a la informació i identifica les accions prioritàries que haurien de prendre els governs i les organitzacions intergovernamentals, incloses la UNESCO i l’OCDE, per garantir que aquest dret es puga gaudir en la pràctica. incloent:

  • Establir i/o reforçar els òrgans de control independents;
  • Posar en marxa sistemes forts per a la divulgació proactiva de la informació;
  • Desenvolupar una cultura de govern obert, inclosos els nivells de govern regional i local;
  • Garantir que la informació es crea i es conserva, en particular en formats digitals, i es publica com a dades obertes;
  • Oferir transparència per combatre la corrupció, prioritzant les dades obertes sobre dades de despesa i contractació pública, així com sobre la propietat i el lobby de les empreses;
  • Obrir les dades necessàries per avaluar el desenvolupament, la igualtat i la inclusió;
  • Defensar l’espai cívic, protegint les persones que busquen i utilitzen la informació pública;
  • Per mesurar el compliment del dret d’accés a la informació.

També es demana que els compromisos per reforçar el dret d’accés a la informació s’incloguen als Plans d’Acció de Govern Obert.

Toby Mendel, director del Centre de Dret i Democràcia, va dir:

“Hi ha hagut moltes declaracions sobre l’accés a la informació al llarg dels anys, centrades en els estàndards; aquest és especialment important, ja que també subratlla la importància d’una bona implantació dels règims jurídics que protegeixen aquest dret”.

Marius Lukosiunas, assessor de la UNESCO per al sector CI, va declarar:

“La Declaració del Dret a Saber, que demana als governs que enforteixin la recollida de dades sobre el dret d’accés a la informació, és un sòlid pas endavant fet per les organitzacions de la societat civil. Només amb dades precises podem avaluar els nivells de compliment d’aquest dret humà fonamental i prioritzar les accions perquè tots els països assoleixin els objectius de l’Agenda 2030″.

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb:

Helen Darbishire | Director executiu | helen@access-info.org
Informació d’accés mòbil/WhatsApp: +34 637 22 66 09

 

ET SUMES A LA DECLARACIÓ?
La teua entitat o a títol personal?
DECLARACIÓ EN VALENCIÀ:

The Right to Know Declaració 14 12 2021

 

 

PER A SABER-NE MÉS

 

Post a Comment