18é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER: TRANSPARÈNCIA I COVID-19 28/9/2020 a les 17h.
18é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER
TRANSPARÈNCIA I COVID-19
Reconeixent la importància de l’accés a la informació, la 74a Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 28 de setembre el Dia Internacional de l’Accés Universal a la Informació (IDUAI) a nivell de les Nacions Unides l’octubre de 2019. El dia havia estat proclamat per la Conferència General de la UNESCO el 2015, l’adopció de la 38 C / Resolució 57 que declara el 28 de setembre de cada any com a Dia Internacional per a l’Accés Universal a la Informació (IDUAI).
IDUAI 2020 se centrarà en el dret a la informació en temps de crisi i en els avantatges de tenir garanties constitucionals, estatutàries i / o polítiques d’accés públic a la informació per salvar vides, generar confiança i ajudar a la formulació de polítiques sostenibles a través i més enllà la crisi del COVID-19.
La UNESCO i els seus programes intergovernamentals, el Programa internacional per al desenvolupament de la comunicació i el programa Informació per a tothom , proporcionen una plataforma i un marc perquè totes les parts interessades participen en debats internacionals sobre polítiques i directrius en l’àmbit de l’accés a la informació. Ambdós programes també permeten que l’ATI es potencie en un entorn positiu mitjançant el desenvolupament de projectes destinats a enfortir la ciència oberta, el multilingüisme, les TIC per a discapacitats i marginats i l’alfabetització mediàtica i informativa.
dilluns 28 de setembre del 2020 a les 17h.
OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània (presencial)
C/ Sant Ferran, 12 46001 VALÈNCIA
Webinar ZOOM (virtual)
Imprescindible inscripció en:
https://bit.ly/3c9a1p9
Programa
16:45: Recepció, acreditació i connexió
17:00h Benvinguda, presentació i inauguració:
– Jose Ignacio Pastor Pérez, President i fundador d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) www.acicom.org
Pedagog i Psicòleg. Postgrau de Direcció Pública Local. Universitat de València ADEIT; Màster en Direcció i Gestió en l’Administració Pública, Postgrau Psicologia i Sociologia de les Organitzacions: Empresa i Sector Públic. Membre de la Coalició ProAccesso; Organitzador a València, des de 2010, del Dia Internacional del Dret a Saber. Membre del Consell de la Ciutadania de la CVMC. Membre del Consell Social de la Ciutat de València. Ha sigut Vicepresident Consell d’Administració d’RTVV; Director i Vicepresident de la Fundació Societat i Progrés; Data de naixement 01-08-1957. Pedagog de l’Ajuntament de València des de 1984.Cap del Servici de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València des de setembre del 2015. Activitat acadèmica: Ponent en diversos congressos, jornades, publicació d’articles, etc. sobre el Dret a saber. Algunes publicacions a destacar
- 2011 PASTOR, J.I.: Una altra RTVV era possible… i serà? “Accountability” del Consell d’Administració 2007-2011. Ed.Obra Propia.
- 2011 BELANDO, B. i MONTIEL, G. coord. “Contenidos y mercado en la regulación de la Comunicación Audiovisual. El nuevo marco normativo de la Ley 7/2010 General de la Comunicación Audiovisual.”. Tirant Lo Blanch. València 2011. con los artículos: PERALES,A i PASTOR, J.I. : “La protección del menor a través de sistemas de regulación voluntaria: El caso del Código de Autoprotección de Contenidos Televisión e Infancia”. PASTOR, J.I i PERALES,A.: “Dónde está el punto J de las mujeres?. Propuestas para un Plan de Acción del fomento y la promoción de la igualdad de género en RTVV”.
- 2010 A.A.V.V.: “La calidad de los contenidos audiovisuales en la multidifusión digital” UOC. Barcelona. Con el artículo:PERALES,A i PASTOR, J.I. : La calidad como derecho de los usuarios: el nuevo marco de la Ley General de la Comunicación audiovisual.
- 2009 FRANCÉS, M. coord.:”Hacia un nuevo modelo televisivo” Gedisa. Madrid, 2009. con el artículo PASTOR, J.I. “La Gobernanza de la televisión pública: al servicio de la ciudadanía.
– Joaquin Martin Cubas, Director de la Càtedra PAGODA de la Universitat de València – GVA.
Professor de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València. Ho ha sigut també a la Universitat Jaume I, en la *UNED i en la Universitat CEU-Cardenal Herrera. Doctor i Llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques. Ha ampliat estudis en el Centre d’Estudis Constitucionals a Madrid i ha realitzat estades d’investigació en l’Institut Universitari Europeu de Florència, en el King’s College de la Universitat de Londres, en la Universitat de Virgínia, en la Universitat de Marràqueix, en la Universitat de Bolonya i en la Universitat
de Nova York (CUNY). Ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat com Director Tècnic de Departaments, Secretari de Departament entre altres. Investigador de l’Institut interuniversitari de Desenvolupament Local i professor del Màster en Gestió i Promoció del Desenvolupament Local de la Universitat de València.
• Entre les seues publicacions destaquen estudis sobre la democràcia i les seues institucions com La Democràcia i el Tribunal Constitucional (1996), Democràcia i Internet (2001), Federalisme Plurinacional (2013) o L’era de la política 2.0 (2014). També ha estudiat les institucions de la Comunitat Valenciana en obres com La transició política valenciana (1998) o El naixement de l’Estatut valencià (2001), i en articles com “Les noves institucions i organismes de la Comunitat Valenciana després de la reforma de 2006”
(2006) o “La polèmica identitat dels valencians” (2007).
– Andrés Gomis Fons, Director General de Transparència, Atencii a la Ciutadania i Bon Govern
(Generalitat Valenciana) .
Llicenciat en Dret, i en Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració. Màster en Gestió i Promoció del Desenvolupament Local (especialitat en Cooperació, Gestió Pública i
Desenvolupament Local). Diploma de postgrau en Anàlisi, Comunicació i Campanyes electorals. . Director General de Transparència des de març del 2019
GOMIS, ANDRÉS: Governança territorial i cooperació intermunicipal al País Valencià. Una anàlisi de les xarxes de cooperació local existents, Valènoia, Publioaoions de la Universitat de Valènoia, Col·leooió Desarrollo Territorial, uèrie Estudios y Dooumentos, 25, 2018.
ALCARAZ, MANUEL i GOMIS, ANDRÉS: «Refexiones sobre la evoluoión del parlamentarismo y su nueva etapa». En CORTS VALENCIANES (ed.): Una vida dedicada al Parlamento. Estudios en homenaje a Lluís Aguiló i Lúcia, Corts Valenoianes, pp. 19-34, 2019.
– Amic d’Escola Valenciana, Soci d’Amnistia Internacional.
17:30h. Ponències
Los efectos de la covid-19 en la transparencia europea
Helen Darbishire, Directora Executiva d’ACCESS INFO EUROPE https://www.access-info.org/es/
Helen Darbishire és una activista de drets humans especialitzada en el dret d’accés públic a la informació (llibertat d’informació) i en el desenvolupament de societats obertes i democràtiques amb governs participatius i responsables.
Helen és membre del Comité Directiu mundial de la Open Government Partenariat i de la Junta Consultiva de la Carta Internacional de Dades Obertes.
Helen va començar la seua carrera com a activista i directora de projectes en Article 19 (1989-1998), amb seu a Londres i París. Posteriorment, per a Open Society Institute (1999-2005), va dirigir programes sobre la llibertat d’expressió i la llibertat d’informació, a Budapest i Nova York. Helen ha assessorat organitzacions com la UNESCO, el Consell d’Europa, l’OSCE i el Banc Mundial. És fundadora i ex presidenta (2004-2010) de la Xarxa Mundial de Defensors de la Llibertat d’Informació.
Helen és llicenciada en Filosofia de la Ciència i Psicologia per la Universitat de Durham, Regne Unit.
Transparència, Accés a la Informació i COVID-19.
Lorenzo Cotino, Catedràtic de Dret Constitucional, expert en transparència.
Catedràtic O. València de Dret constitucional de la Universitat de València (2017), acreditat a catedràtic per l’ANECA en 2012, Professor titular 2002, Consell de Transparència de la C. Valenciana (des de desembre de 2015-), Magistrat suplent del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (contenciós-administratiu 2000-2019). Doctor i llicenciat en Dret (UVEG), Màster en l’especialitat de drets fonamentals a Barcelona (ESADE), Llicenciat i Diplomat d’Estudis Avançats de Ciències polítiques (UNED). Ha rebut premis d’investigació nacionals així com Premi Extraordinari de Doctorat. Professor convidat en *Konstanz (Alemanya) des de 2004 i de diverses universitats colombianes (Externat, O. Nord, Prof. Honorari Universitat Nacional de Colòmbia, etc.), prof. Honorari Universitat Catòlica de Conca (l’Equador); estades d’investigació també en Utrech (Països Baixos) i Virgínia (els Estats Units). Investigador principal de 14 projectes d’investigació subvencionats, membre de l’equip d’altres 21 projectes, autor de 10 llibres i coordinador de 14 així com de 129 articles o capítols científics. Ha impartit més de 300 ponències i conferències. Dirigeix la Xarxa www.derechotics.com i destaca en la seua activitat en matèria de Dret de les TIC (drets fonamentals en internet, govern obert, Administració electrònica, etc.) des de 2004 i des de 2019 és cofundador de la Xarxa DAIA (Dret Administratiu de la Intel·ligència artificial), així com línies d’investigació en educació, seguretat i defensa i experiència en metodologia de la investigació. Professor de la Universitat d’Alcalà des de 2005, de la Universitat Oberta de Catalunya des de 2012 i de la UNIR des de 2014
CovidData-19. Una experiència de recollida i utilització de dades durant durant la crisi de la pandèmia.
Antonia Ferrer Sapena, Directora de la Càtedra de Transparència i Gestió de Dades de la UPV i la GVA. https://www.ctranspa.webs.upv.es/val/
Professora Titular de la UPV.. Directora del grup d’investigació Madphy. Llicenciada en geografia i història contemporània per la Universitat de València (UV), i doctora en tècniques i mètodes d’informació i documentació per la Universitat Politècnica de València (UPV).
És directora de la Càtedra de Transparència i Participació de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. Professora titular de la UPV i membre del Grup ThinkEPI: estratègia i prospectiva de la informació. El seu interés se centra en la investigació sobre dades obertes i les seues implicacions en l’empresa, l’administració i la ciència que aborda el projecte d’I+D del Ministeri d’Economia i Competitivitat Datasea, dades obertes d’investigació, open research data. Editora a Espanya del repositori d’accés obert e-Lis, E-prints in library & information science.
És també vicepresidenta de l’Associació Tactical Whistleblower (Associació que naix amb vocació de promoure l’ètica i la seguretat, tant en institucions públiques i privades, en les seues relacions administratives, socials i comercials, com en el mercat financer, mitjançant l’aplicació de tecnologies, com el blockchain i unes altres, ja desenvolupades o en vies de desenvolupament). Forma part com a membre del Consell de Participació de l’Agència Valenciana Antifrau.
Actualment centra els seus treballs de recerca en dades obertes, les dades obertes d’investigació i les seues mètriques.
Covid-19: Dret a saber, Dades obertes i Agenda 2030
Núria Portillo, Directora de la Càtedra de Govern Obert (UPV-Ajuntament). https://catgo.webs.upv.es/
Nuria Portillo Poblador és llicenciada en matemàtiques i professora del Departament d’Estadística i Investigació Operativa Aplicades i Qualitat de la Universitat Politècnica de València.
És directora de la Càtedra de Govern Obert promoguda per l’Ajuntament de València i la UPV amb l’objectiu d’apoderar a la ciutadania amb l’ús d’eines tecnològiques. Des de la càtedra ha coordinat diversos projectes centrats en l’ús de dades obertes des de diferents perspectives com les dades obertes generades per la ciutadania (DGC), dades obertes per al desenvolupament sostenible (OD4D), dades obertes geolocalitzades o el mapa d’iniciatives DGC en centres educatius de València. Actualment està desenvolupament el projecte “T’ho conte?” dirigit a persones joves i centrat a donar a conéixer el govern obert des de la perspectiva de l’Agenda 2030 amb especial interés en l’ús de les dades obertes.
Recentment ha publicat un article sobre l’ús de dades obertes per a avaluar l’avanç de les metes de l’Agenda 2030 en les AAPP. Ha dirigit diversos treballs com la innovació pública des del dret d’accés a la informació, les auditories de transparència en ajuntaments, l’ús de dades obertes en el periodisme de dades, el coneixement de les persones joves en govern obert i Agenda 2030 o les dades obertes dels plens municipals
El desenvolupament de la competència aprendre a aprendre en l’àmbit universitari i la integració de l’Agenda 2030 en educació superior mitjançant l’ús d’eines estadístiques són alguns dels projectes en els quals participa en l’actualitat.
És coordinadora de l’equip d’innovació i qualitat educativa CTALENT dedicat a l’aprenentatge de competències per al desenvolupament sostenible i des del que s’ha treballat en diversos projectes per a acostar l’Agenda 2030 a la comunitat universitària i a la ciutadania. Des de l’aula treballa amb la metodologia Aprenentatge-Servei propiciant ciutadania crítica i apoderada dins i fora de les aules universitàries. A més, fomenta que l’alumnat del Grau de Gestió i Administració Pública i del Grau de Ciència de Dades utilitze les dades obertes com a eina d’aprenentatge de l’estadística.
L’accés a la informació pública durant la COVID-19
Miguel Angel Blanes, expert en transparència, tècnic jurídic del Síndic de Greuges
Doctor en Dret i Màster en Dret Ambiental i de la Sostenibilitat per la Universitat d’Alacant
La seua tesi doctoral, que va obtindre la qualificació d’excel·lent cum laude (2013), va versar sobre “La transparència informativa de les Administracions Públiques. El dret de les persones a saber i l’obligació de difondre informació pública de manera activa”.
La tesi doctoral va ser publicada per l’editorial Thomson-Reuters Aranzadi (2014) i va rebre en 2016 el Premi Extraordinari de Doctorat de la Universitat d’Alacant.
Blanes és funcionari de carrera en servei actiu des de 1990. Ha treballat en diferents Administracions públiques. Actualment és Tècnic Jurídic del Defensor del Poble de la Comunitat Valenciana.
https://miguelangelblanes.com/ Bloc de Transparència i Govern Obert
3 estratègies diferents per a la gestió de Dades d’interès públic: confrontació amb la Administració, Reputació de les Empreses, Generació Ciutadana”
Jose Manuel Felisi Herrero, enginyer, químic. Especialista en qualitat ambiental i bioclimatització. Membre de MESURA i de València per l’Aire
https://webmesura.org/ https://valenciaperlaire.org
Es defineix com a persona interessada en sumar per a:
– Obrir Dades a la Ciutadania.
– Que la Ciutadania participe en fer de es dades informació i coneixement.
“Quan més et mire millor et comportes”
Ampla formació i una llarga experiència com a dinamitzador social compromés amb el seu entorn. Així és Conseller Mediambiental de CAVECOVA (Confederació d’Associacions veïnals de la Comunitat Valenciana); Secretari Coordinadora d’Educació Jesús-Patraix; Responsable de Medi Ambient de l’Associació Veïnal Tres Forques- Vara de Quart; Responsable Comissió de Medi ambient de “Teixint Villar”; Responsable de Projectes: MimoCO2, Villena Respirabien, Albufera Junts, Aterra Patraix, Nisa Respira, Despega 3F.
…
.
Desacords sanitaris amb la COVID-19.
Luz de Myotanh Vázquez Canales. https://acdesa.com/acdesa/
Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Doctora en Medicina per la Universitat de València. Coordinadora del grup de Salut Mental i membre del grup del Medicament de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SoVaMFiC). Membre del grup nacional de Salut Mental de la Semfyc. Membre d’ACDESA (Associació Ciutadana per a la Promoció i Defensa de la Salut del País Valencià). Investigadora en Atenció Primària amb publicació de més d’una vintena d’articles i capítols en revistes i llibres d’Atenció Primària. En l’actualitat treballe per a GVA Sanitat en CS El Puig (València).
Modera:
Emília Bolinches, Vicepresidenta ACICOM www.acicom.org
Periodista i escriptora. Llicenciada en Filologies modernes (angés i francés). Des de 2015 és comissionada del Consell de Transparencia, Accés a la Informació Pública i Bon Govern de la Comunitat Valenciana. Ha treballat com a periodista des de 1971 fins 2008, any en que es jubila, en premsa escrita, radio i televisió. Actualment col.labora ocasionalment en diaris i periòdics de paper, publicacions digitals i xarxes socials.
Pertany a la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género i a la Red Estatal de Mujeres Periodistas. En 1984 reb el Premi Llibertat d’Expressió de la Unió de Periodistes Valencians. La Unió li encarrega en 2003 i edita Notícies amb llaç blanc, el primer manual espanyol per al tractament informatiu de la violència de gènere del que va coordinar els treballs d’edició i va obtindre el premi de les Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana. En 2018 va formar part del grup inicial fundador de Les Beatrius per a la defensa del periodisme feminista.
La Universidad de Valencia, li va publicar en 2013 la biografía “Pilar Soler, rebelde con causas”, clar referent per al feminism valencià.
Va impartir classes “on line” des del curs 2006/2007 al 2010/2011 en la Fundació Isonomía de la Universitat Jaume I de Castelló sobre la relació entre la ciudadanía organitzada i els mitjans de comunicació. Des de 2004 fins 2014 va formar part com Observadora Internacional Electoral de les diferents Misiones que diverses institucions europees i americanes van organitzar per a cobrir els comicis presidencials i parlamentaris de Bolívia, Ecuador, Méxic, Nicaragua, Paraguai, República de Moldavia i Veneçuela.. Manté estret contacte i col.laboració en la defensa ciudadana dels seus objetius amb diverses
organizacions socials i ONGs com ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), de la que es socia fundadora i Vicepresidenta; Valencians pel Canvi ya desapareguda; Amnistía Internacional; Green Peace; Mostra Viva del Mediterrani; Cruz Roja; y Menuts del Món, de la qual també es socia fundadora.
19:45 h. Col·loqui i intervencions assistents i participants, incloent els online
20:30h Conclusions i Cloenda
Recorda que és Imprescindible inscripció,
tant si vols assistir presencialment com virtualment en:
https://bit.ly/3c9a1p9
Organitzen:
Col·laboren:
PER A SABER-NE MÉS
MATERIALS D’ACICOM SOBRE CORONAVIRUS
- Dies Internacionals del Dret a Saber organitzats per ACICOM
http://proba.acicom.org/page/1/?s=%22Dia+Internacional+del+Dret+a+Saber%22 - ACICOM t’ofereix CARINA, una assistent virtual. Quasi totes les preguntes sobre COVID-19 tenen resposta.
http://proba.acicom.org/acicom-tofereix-carina-una-assistent-virtual-quasi-totes-les-preguntes-sobre-covid-19-tenen-resposta/ - http://proba.acicom.org/tag/covid-19/
http://proba.acicom.org/tag/coronavirus/
MATERIALS RELACIONATS AMB ELS PONENTS
- COVIDDATA-19, UN PORTAL PARA MOSTRAR LA EVOLUCIÓN DE LOS DATOS
https://www.ctranspa.webs.upv.es/especial-covid-19/ - Gestió de la informació en temps de crisi. T’adhereixes al manifest?
http://proba.acicom.org/gestio-de-la-informacio-en-temps-de-crisi-tadhereixes-al-manifest/ - La aplicación de control de tiempo y distancia para recorrido desarrollada por la Càtedra Govern Obert, supera los 4000 usuarios
https://catgo.webs.upv.es/la-aplicacion-de-control-de-tiempo-y-distancia-supera-los-4000-usuarios/ - La transparencia es necesaria para luchar contra el coronavirus. Información para la acción.
https://miguelangelblanes.com/2020/03/22/la-transparencia-es-necesaria-para-luchar-contra-el-coronavirus-informacion-para-la-accion/
MATERIALS INTERNACIONALS
-
Dia internacional de l’accés universal a la informació UNESCO https://en.unesco.org/commemorations/accesstoinformationday
- Missatge de la Sra. Audrey Azoulay, directora general de la UNESCO, amb motiu del Dia Internacional de l’Accés Universal a la Informació, el 28 de setembre de 2020. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000374375_spa.locale=en
- Proclamació del 28 de setembre com a “Dia internacional per a l’accés universal a la informació” 2015, 38a sessió, Conferència General, Resolució 38 C / 70
-
Materials de comunicació IDUAI 2020. https://en.unesco.org/commemorations/accesstoinformationday/2020/communication
-
Decálogo de apertura y anticorrupción COVID-19 Mèxic https://www.infocdmx.org.mx/covid19/transparencia/transparencia-decalogo.php http://www.infocdmx.org.mx/reconstruccionabiertaCDMX/assets/files/multimedia/Informe-Decalogo-julio-agosto.pdf
INFORMACIÓ INSTITUCIONAL
- Portal de Transparència AGE: Crisis sanitaria COVID-19
https://transparencia.gob.es/transparencia/transparencia_Home/index/COVID19.html - GVA RECURSOS D’INFORMACIÓ COVID-19 http://www.gvaoberta.gva.es/va/covid-19
- APP GVA CORONAVIRUS http://coronavirus.san.gva.es/es/app-gva-coronavirus
- NOVA APP INFORMATIVA SOBRE COVID-19 http://www.justicia.gva.es/va/covid-19
- Covid-19 VALÈNCIA: https://valenciacovid19-valenciacovid19.hub.arcgis.com/
AVALUACIONS DE LA TRANSPARÈNCIA
- Experts analitzen la ‘transparència i l’accés a la informació en temps de Covid-19’
https://www.uv.es/uvweb/uv-noticias/ca/noticies/experts-analitzen-transparencia-acces-informacio-temps-covid-19-1285973304159/Novetat.html?id=1286128996656&plantilla=UV_Noticies/Page/TPGDetaillNews - Así es el acceso a la información sobre la COVID-19 en cada comunidad autònoma
https://www.newtral.es/transparencia-ccaa-datos-epidemiologicos-covid-19/20200810/ - Avaluació DYNTRA de transparència i coronavirus
https://www.dyntra.org/indices/salud/transparencia-sobre-el-covid-19/ - La transparencia y privacidad de Radar Covid, a anàlisis
https://www.computerworld.es/tendencias/la-transparencia-y-privacidad-de-radar-covid-a-analisis - Comienza la evaluación de la transparencia de las instituciones canarias sobre el COVID-19
https://transparenciacanarias.org/comienza-la-evaluacion-de-la-transparencia-de-las-98-instituciones-canarias-sobre-el-covid-19/ - La transparencia sobre las pruebas diagnósticas del coronavirus avanza a varias velocidades
https://civio.es/medicamentalia/2020/05/13/coronavirus-covid-19-pcr-pruebas-datos-transparencia/
MONOGRAFIES COVID-19 I TRANSPARÈNCIA
- Especial Coronavirus CIVIO
https://civio.es/coronavirus/# - TODOS LOS VIDEOS: Webinar Covid 19 y los límites al derecho de acceso. VII Congreso del avance del Gobierno Abierto / V Congreso de Buen gobierno y transparencia de la Comunitat Valenciana. Transparencia y acceso a lainformación en tiempos deCovid-19 Coronavirus / Los límites al derecho de acceso
http://www.derechotics.com/congresos/2020-limites-acceso
https://www.youtube.com/channel/UCQMoL9QTZAt3da_CPtcuxJg - Un centenar de académicos reclama al Gobierno más transparencia con la app Radar Covid
https://elpais.com/tecnologia/2020-09-05/un-centenar-de-academicos-reclama-al-gobierno-mas-transparencia-con-la-app-radar-covid.html
MATERIALS DIVERSOS I DOCUMENTACIÓ
- Sembrar trigo y tener hambre de pan: la transparencia también enfermó de COVID-19 (I)(II)
https://www.compromisoempresarial.com/coronavirus/2020/06/transparencia-enfermo-covid19-sembrar-trigo-tener-hambre-pan/
https://www.compromisoempresarial.com/coronavirus/2020/06/sembrar-trigo-y-tener-hambre-de-pan-la-transparencia-tambien-enfermo-de-covid-19-ii/ - Garantizar la Transparencia de la Contratación de Emergencia: Recomendaciones durante la Covid-19 https://www.access-info.org/es/blog/2020/05/04/transparency-emergency-procurement/
- La transparencia sobre las pruebas diagnósticas del coronavirus avanza a varias velocidades
https://civio.es/medicamentalia/2020/05/13/coronavirus-covid-19-pcr-pruebas-datos-transparencia/ - La transparencia en tiempos de COVID-19
https://blog.uchceu.es/delibecracia/la-transparencia-en-tiempos-de-covid-19/ - RECLAMACION CONSEJO TRANSPARENCIA DATOS COVID CON FORO
http://www.ajfv.es/reclamacion-consejo-transparencia-datos-covid19-ajfv-foro-judicial-independiente/ - Transparencia Internacional pide al FMI que los fondos frente al COVID-19 sean transparentes y responsables
http://www.ajfv.es/reclamacion-consejo-transparencia-datos-covid19-ajfv-foro-judicial-independiente/ - El Gobierno defiende su transparencia en la crisis del Covid-19, pero el PP le acusa de “legitimar la censura”
https://www.moncloa.com/gobierno-defiende-transparencia-crisis-covid19/ - COVID-19: Transparencia para asegurar políticas efectivas en momentos de crisis
https://blogs.iadb.org/administracion-publica/es/covid-19-transparencia-como-un-medio-para-asegurar-la-efectividad-de-las-politicas-en-momentos-de-crisis/ - «La falsa transparencia en tiempos de Covid-19»
https://www.karmapeiro.com/es/2020/04/09/falsa-transparencia-en-tiempos-de-covid-19/ - Transparencia no ofrece datos de muertos de Covid-19 desglosado por profesiones
https://www.elconfidencialdigital.com/articulo/Judicial/transparencia-ofrece-datos-muertos-covid-19-desglosado-profesiones/20200903170143158757.html - PSOE y Compromís registran dos declaraciones en Castelló para pedir transparencia en la desescalada del Covid
https://www.castelloninformacion.com/psoe-y-compromis-piden-transparencia-en-la-desescalada-del-covid/ - El Gobierno levanta la paralización de la Transparencia para denegar el acceso a los datos detallados de los casos de coronavirus
https://maldita.es/malditodato/2020/05/15/gobierno-levanta-paralizacion-transparencia-denegar-acceso-datos-detallados-casos-coronavirus/ - Coronavirus: transparencia para una mejor gestión de la crisis
https://www.lavanguardia.com/opinion/20200406/48327327461/coronavirus-transparencia-mejor-gestion-crisis.html - La transparencia de las Administraciones Públicas en tiempos de coronavirus (COVID19); por Juan Francisco Mestre Delgado, Catedrático de Derecho Administrativo
http://laadministracionaldia.inap.es/noticia.asp?id=1197545 - Reflexiones sobre la transparencia y la integridad en contrataciones relacionadas con el Covid-19 http://www.obcp.es/opiniones/reflexiones-sobre-la-transparencia-y-la-integridad-en-contrataciones-relacionadas-con-el
- Transparencia suspendida en tiempos del coronavirus
https://hayderecho.expansion.com/2020/04/11/transparencia-suspendida-en-tiempos-del-coronavirus/ - El Gobierno aparca la ley de transparencia y oculta a quién compra el material sanitario
https://elpais.com/sociedad/2020-04-16/la-crisis-empana-la-transparencia-del-gobierno.html - Transparencia y publicidad activa: COVID-19 y el estado de alarma en España
https://transparencia.org.es/transparencia-y-publicidad-activa-covid-19-y-el-estado-de-alarma-en-espana/ - Sanidad publicó protocolos específicos de coronavirus “por transparencia”
https://www.redaccionmedica.com/secciones/ministerio-sanidad/sanidad-publico-protocolos-especificos-de-coronavirus-por-transparencia–1861 - La Transparencia ha sido otra de las víctimas del coronavirus
https://www.abc.es/espana/abci-transparencia-sido-otra-victimas-coronavirus-202008100117_noticia.html - Comunicación gubernamental y Covid-19: cuando comparecer en público no es sinónimo de transparència
https://www.consalud.es/pacientes/especial-coronavirus/comunicacion-gubernamental-covid19-no-transparencia_79360_102.html - Transparencia durante el brote de COVID-19: guías de comunicación para empreses
https://www.facebook.com/business/news/-claridad-en-medio-del-brote-de-covid-19-guas-de-comunicacin-para-empresas - Saca partido a tu transparencia informativa ante el coronavirus gracias al clipping
https://www.acceso360.com/saca-partido-a-tu-transparencia-informativa-ante-el-coronavirus-gracias-al-clipping/ - Diez recomendaciones para adaptar la comunicación en tiempos del COVID-19
https://www.esencialcomunicacion.com/blog/2020/03/17/diez-recomendaciones-para-adaptar-la-comunicacion-en-tiempos-del-covid-19/ - ESENCIAL ofrece servicios de comunicación gratuitos a iniciativas solidarias contra el COVID-19
https://www.topcomunicacion.com/esencial-ofrece-servicios-de-comunicacion-gratuitos-a-iniciativas-solidarias-contra-el-covid-19/
ALTRES DIES INTERNACIONALS DEL DRET A SABER CELEBRATS PER ACICOM
DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER . 28 DE SETEMBRE 2011
- http://proba.acicom.org/dia-internacional-del-dret-a-saber-28-de-setembre/
- http://proba.acicom.org/per-a-saber-mes-del-28-de-setembre-dia-internacional-del-dret-a-saber-documentacio/
- http://proba.acicom.org/cronica-i-documentacio-del-dia-internacional-del-dret-a-saber/
- http://www.levante-emv.com/club-diario/2011/09/30/open-data-publico-negocio-democracia/843980.html
- Reportatge fotogràfic de la celebració http://www.flickr.com/photos/cobdcv/sets/72157627776044750/show/with/6193064961
DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER 2012: Del secretisme a la transparencia
- http://proba.acicom.org/dia-internacional-del-dret-a-saber-2012-del-secretisme-a-la-transparencia/
- http://proba.acicom.org/cronica-del-10e-aniversari-del-dia-internacional-del-dret-a-saber-del-secretisme-a-la-transparencia/
- http://proba.acicom.org/cronica-de-levante-emv-sobre-el-dia-internacional-del-dret-a-saber/
- http://proba.acicom.org/article-del-nostre-president-jose-ignacio-pastor-en-levante-emv-dia-28-de-setembre-de-2012-dia-internacional-del-dret-a-saber/
11é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER 2013.
Sí es pot!. Exerceix el teu dret!. Uneix-te a la conversa el dia 27 de setembre a les 18h.
- http://proba.acicom.org/11e-dia-internacional-del-dret-a-saber-si-es-pot-exerceix-el-teu-dret-uneix-te-a-la-conversa-el-dia-27-de-setembre-18h/
- http://proba.acicom.org/11e-dia-internacional-del-dret-a-saber-si-es-pot-exerceix-el-teu-dret-uneix-te-a-la-conversa-el-dia-27-de-setembre-18h/
12é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER 2014
Llei Valenciana d’opacitat o de transparència? Com a molt translúcida!
- https://www.diarilaveu.com/veu/27279/llei-valenciana-dopacitat-o-de-transparencia-com-a-molt-translucida
- http://tercerainformacion.es/antigua/spip.php?article74674
13é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER 28 de setembre 2015
- http://proba.acicom.org/dia-internacional-del-dret-a-saber-28-de-setembre-2015/
- https://www.facebook.com/events/672652472870721/
MARATÓ DE PREGUNTES. USA EL TEU DRET A SABER. 14é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER 2016
- http://proba.acicom.org/14e-dia-internacional-del-dret-a-saber/
- http://proba.acicom.org/marato-de-preguntes-usa-el-teu-dret-a-saber-14e-dia-internacional-del-dret-a-saber/
XVé Dia Internacional del Dret a Saber: Las cloacas de interior.
Día 28 de setembre del 2017, 18h. CCC Octubre.
- http://proba.acicom.org/xve-dia-internacional-del-dret-a-saber-las-cloacas-de-interior-dia-28-de-
- setembre-del-2017-18h-ccc-octubre/
- La Unió de Periodistes Valencians i ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) organitzem conjuntament , amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià i el Centre de Cultura Contemporània Octubre, la celebració del XVé DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER.
17é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER
- CIUTADANIA i PERIODISME, L’EXERCICI DE LA RENDICIÓ DE COMPTES. 17é Dia Internacional del Dret a Saber, 2019. 28 de setembre 10:30 a 14h. OCTUBRE CCC
http://proba.acicom.org/ciutadania-i-periodisme-lexercici-de-la-rendicio-de-comptes-17e-dia-internacional-del-dret-a-saber-2019-28-de-setembre-1030-a-14h-octubre-ccc/