HONEYLAND , Doc del mes en Cine Club Acció Documental +/ Curt Les abelles de la ciutat, 23/9/2020, 18:00 h.
Curtmetratge introducció:
Les abelles de ciutat, de UKEMOTION
2016. 5 min. 35 seg. València. Espanya. Valencià – Castellà
El projecte Apicultura Urbana està recuperant els ruscos d’abelles dins de la ciutat de València.
La iniciativa, on col·laboren l’Ajuntament, la Universitat de València i diverses associacions d’apicultors, pretén contribuir a la conservació d’aquest insecte vital en la pol·linització de la major part de les plantes, que està patint una greu regressió a tot el món. Grans metròpolis com Nova York o París treballen en projectes similars.
https://www.samarucdigital.com/article/valencia-impulsa-la-recuperacio-de-les-abelles-urbanes
Documental del mes;
HONEYLAND, de Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov
2019. 85 min. Macedònia.Turc Subtítols: català
L’Hatidze es dedica a criar colònies d’abelles en uns cistells fets a mà. Gràcies a un ritual secret, el preuat líquid que produeixen no s’esgota mai.
Dimecres, dia 23 de setembre del 2020, a les 18:00h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa
RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :
https://bit.ly/2FsljZL
Per la situació provocada per la COVID-19, aplicarem la normativa sanitària i a banda de la reducció de l’aforament,(màxim 50 persones a la sala) serà obligatori romandre durant totes les projeccions i col·loquis amb la careta posada. A les persones inscrites les farem aplegar les indicacions rebudes.
SINOPSI
En una regió remota i muntanyosa dels Balcans, l’Hatidze Muratova viu amb la seva mare malalta en un poblet sense carreteres, ni electricitat ni aigua corrent. Ella es dedica a criar colònies d’abelles en uns cistells fets a mà que deixa amagats entre les roques. Gràcies a un ritual secret, el preuat líquid que produeixen no s’esgota mai.
Sense protecció ni ajuda, és capaç d’amansar-les per poder extreure’n la mel i vendre-la a la ciutat més propera. L’arribada d’una família nòmada amb la seva furgoneta tronada, set fills inquiets i un ramat de bestiar sembla destorbar la pau de l’Hatidze i de les seves abelles. En un primer moment, els rep amb els braços oberts, oferint-los el seu afecte, el seu brandi i els seus consells d’apicultura. Però no passa gaire temps abans que en Hussein, el patriarca de la família nòmada, vegi l’oportunitat de posar en pràctica els seus interessos comercials amb la mel per poder alimentar els seus infants.
Tot i que l’arribada de la família proporciona companyia i alleujament a la soledat de l’Hatidze, també provoca un sotrac en l’ordre natural de la zona i es converteix en una amenaça per als seus mitjans de supervivència. Un retrat colpidor sobre la desaparició d’una forma de vida, que alhora evidencia el fràgil equilibri entre humanitat i naturalesa a través de la mirada d’una dona resilient i extraordinària.
Fitxa tècnica
Ens vegem el dimecres, dia 23 a les 18:00h.
Tràiler del documental:
SOBRE LA DIRECCIÓ: Tamara Kotevska I Ljubomir Stefanov
Tamara Kotevska (Prilep, 1993), directora de cine graduada por la Facultad de Artes Dramaticas de Skopje y con más de cinco años de experiencia en la realización de películas documentales y de ficción. Ganó el premio a Mejor Película Balcánica en el Tirana International Documentary Film Festival con su proyecto titulado Studants y ha participado como guionista y codirectora en el documental Lake of Apples (2017).
Ljubomir Stefanov (Skopje, 1975), director de cinema amb més de vint anys d’experiència en la producció de campanyes de comunicació i documentals relacionats amb temes ambientals i desenvolupament humà. Ha treballat per a clients com agències de l’ONU, Euronatur o Swisscontact. La seva filmografia inclou The Noisy Neighbours (2005) i Lake of Apples (2017), aquest últim codirigit amb Tamara Kotevska i guardonat amb el Prix de l’Environnement a l’International Nature Namur Festival (França, 2017), el Premi Perseus al T-Festival (República Txeca, 2017) i la menció honorífica al Festival d’Innsbruck (Àustria, 2017).
Premis i festivals
- Nominació a Millor pel·lícula internacional · Premis Oscar Estats Units, 2020
- Nominació a Millor Documental · Premis Oscar Estats Units, 2020
- Premi Millor Documental · DocsBarcelona Barcelona, 2019
- European Documentary · European Film Awards Alemanya, 2019
- Visions du Reél Suïssa, 2019
- Millor pel·lícula internacional · DocAviv Film Fest Israel, 2019
- Festival de Sundance: Premio del Jurado – Documental (World) + 2 premios 2019:
- Círculo de Críticos de Nueva York: Mejor documental 2019
- Premios del Cine Europeo: Nominado a mejor documental 2019
- Premios Independent Spirit: Nominado a mejor documental 2019
- Asociación de Críticos de Chicago: Nominado a mejor documental 2019
- Satellite Awards: Nominado a mejor documental 2019
- Sindicato de Productores (PGA): Nominado a mejor documental 2019
- Sindicato de Directores (DGA): Nominado a mejor director / Documental 2019
Després de les projeccions tindrem un animat col·loqui amb la participació de:
Anahi Molinari Atienza
Llicenciada en Ciències Ambientals. Membre de la Junta Directiva de CERAI
CERAI defensa un món rural viu, *recampesinitzat”i una alimentació sostenible. És una entitat social que planteja el seu treball des de l’acció local-internacionalista, exercida com una responsabilitat col·lectiva per a garantir el compliment dels drets universals, especialment de les comunitats rurals.
El projecte de CERAI s’ha construït des del paradigma de desenvolupament rural sostenible, que persegueix un desenvolupament ecològicament sà, econòmicament viable, socialment just i culturalment adaptat. En coherència amb aquest paradigma, apostem ideològicament per impulsar l’enfocament territorial de sobirania alimentària i l’agroecologia. Defensem la necessitat de vertebrar un espai rural viu i habitable, un model productiu viu i extensiu, respectuós amb la capacitat d’acte renovació biològica dels agroecosistemes forestals i ramaders. Considerem necessari incidir en els elements socioeconòmics, organitzatius i polítics que afecten greument la supervivència de les xicotetes produccions agroecològiques de base llauradora. Per això apostem per l’enfortiment de l’economia social i solidària. A més, defensem que el nostre treball ha de quedar integrat en una perspectiva ecofeminista, que qüestiona el paradigma capitalista i situa en el centre la vida. Com a elements transversals a tot aquest plantejament de treball cap al canvi rural, defensem la necessitat de treballar per la justícia social i la participació ciutadana.
Santiago Uribarrena
Titulat en Enginyeria Tècnica Agrícola, Cap de la Secció Tècnica del Patrimoni Arbori del Servei de Jardineria de l’Ajuntament de València, Coordinador de l’Observatori Municipal de l’Arbre i del projecte pioner d’apicultura urbana en la ciutat de València.
Tècnic arborista, docent i divulgador del coneixement de l’arbre i les seues relacions amb el medi, amb una experiència de més de trenta anys en el camp de la gestió de l’arbre urbà.
ENRIQUE SALVADOR SIMÓ ZARAGOZA
Veterinari responsable dels programes sanitaris de les explotacions apícoles d’APIADS. Agrupació de defensa sanitària apícola.des de l’any 2002 fins a l’actualitat.
-Simó és Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de València. Juny 1990 i Llicenciat en Veterinària, especialitat de Medicina i Sanitat, per la Universitat de Saragossa. Juny 1995.
Es defineix com Multiaprenent feliç d’ésser humà vibràlmic.
https://apiads.es/
APIADS, va ser constituïda el 28 de novembre del 2002. Actualment agrupa a uns de 582 apicultors i prop de 93400 ruscos el que constitueix l’Agrupació de Defensa Sanitària Apícola més important i representativa de la Comunitat Valenciana i també de les primeres d’Espanya.
El seu principal objectiu és el foment i desenvolupament de les explotacions dels ramaders associats dins de l’àmbit sanitari i zootècnic, mitjançant el desenvolupament de programes de profilaxis, lluita contra les malalties animals i la millora de les condicions higiènic-sanitàries del bestiar.
Organitzen: ACICOM I ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ
Col·labora:
PER A SABER-NE MÉS
- Folleto Proyecto de Apicultura Urbana València
- PROJECTE DIVULGATIU TALLER LES ABELLES VAN A L’ESCOLA
- Honeyland https://www.filmaffinity.com/es/film732582.html
-
Honeyland (pel·lícula). https://ca.wikipedia.org/wiki/Honeyland_(pel%C2%B7l%C3%ADcula)
- El món de l’apicultura https://agroturismo.comunitatvalenciana.com/va/blog/el-mon-de-lapicultura
-
-
Flora valenciana d’interès apícola https://metode.cat/revistes-metode/monografics/flora-valenciana-interes-apicola.html
-
Les abelles ajuden a la polinitació del 75% de les fruites, hortalisses i llavors. https://www.riberaexpress.es/2019/05/20/les-abelles-ajuden-a-la-polinitacio-del-75-de-les-fruites-hortalisses-i-llavors/
-
El projecte Abella’ fixa a Onda les solucions per a frenar la desaparició de les abelles. https://www.castelloninformacion.com/el-projecte-abella-fixa-a-onda-les-solucions-per-a-frenar-la-desaparicio-de-les-abelles/#
-
LA GENERALITAT VALENCIANA FOMENTA LA POL·LINITZACIÓ EN LES FORESTS. http://www.agroambient.gva.es/va/novedades?p_p_id=101_INSTANCE_nVtHU2qXZC1p&p_p_lifecycle=0&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=5&p_p_col_count=8&_101_INSTANCE_nVtHU2qXZC1p_struts_action=%2Fasset_publisher%2Fview_content&_101_INSTANCE_nVtHU2qXZC1p_assetEntryId=169594643&_101_INSTANCE_nVtHU2qXZC1p_type=content&_101_INSTANCE_nVtHU2qXZC1p_groupId=20551003&_101_INSTANCE_nVtHU2qXZC1p_urlTitle=la-generalitat-valenciana-fomenta-la-polinizacion-en-los-montes
-
Ajudes per a millorar les condicions de producció i comercialització de mel a la Comunitat Valenciana. https://valencia.consellagrari.com/va/ajudes-pel-sector-de-la-mel-a-la-comunitat-valenciana/
- APICULTURA I PRODUCCIÓ ECOLÒGICA. https://www.caecv.com/que-es-lapicultura-ecologica/
-
Dia mundial de les abelles i conferència del biòleg Antonio Gómez Pajuelo. https://cobcv.com/dia-mundia-de-les-abelles-i-conferencia-del-bioleg-antonio-gomez-pajuelo/
-
Més de 600 escolars coneixen a les abelles amb el taller ‘Les abelles van a escola’ . https://www.comunitatdiari.com/valencia/2018/04/24/mes-de-600-escolars-coneixen-a-les-abelles-amb-el-taller-les-abelles-van-a-escola/
-
València vol salvar les abelles: Amb més de 800.000 exemplars, la seua població supera el nombre de persones a la ciutat. https://www.eldiario.es/comunitat-valenciana/val/valencia/valencia-amb-exemplars-poblacio-persones_1_1770812.html
- VÍDEO | 20 de maig, un dia per a reconéixer la importància de les abelles en la biodiversitat. https://apuntmedia.es/va/noticies/societat/video-20-de-maig-un-dia-per-a-reconeixer-la-importancia-de-les-abelles-en-la-biodiversitat
QUÈ ÉS AIXÓ D’ACCIÓ DOCUMENTAL + ?
ACICOM i ACPV assumim que es tracta d’un repte difícil a l’haver d’omplir mancances cròniques, en un moment on el consum audiovisual està girant cap a les altres pantalles. Volem crear aquesta nova via de difusió que genere unes sinergies positives entre els documentals que ofereixen testimonis i mirades crítiques documentades sobre la nostra societat, i la ciutadania activa. Podem reinterpretar la nostra societat i per què no, invitar a l’acció per a transformar-la i millorar-la
Ens proposem interessar i provocar a amples sectors socials, mitjançant la reflexió sobre la nostra contradictòria realitat, oferint una visió plural i diversa amb diferents temàtiques socials i polítiques com: els feminismes, el medi ambient, la cooperació, la salut, la memòria històrica, l’educació, la salut, la lluita contra l’exclusió, la justícia, els drets humans, el consum responsable, la comunicació, la política, la sostenibilitat, etc.
Els audiovisuals són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat. Per això, perquè tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en aquest desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa.
Valorem el cinema compromés com un dels millors vehicles per fomentar nous models de vida, motivar comportaments i actituds positives enfront de l’existència humana, denunciar injustícies o generar anàlisi i reflexions vitals.
Acció Documental +, ofereix un ample ventall de mirades produïdes gràcies a la capacitat d’iniciativa del sector audiovisual que a la vegada poden ser un vehicle per posar en l’agenda mediàtica els temes més candents i importants, en front a les tendències banalitzadores de la major part de la indústria audiovisual, destinades a adormir les nostres consciències. A la vegada de posar de manifest els temes que es tracten, volem fomentar el coneixement i el reconeixement de les persones i entitats que, en el nostre entorn, treballen dia a dia sobre els temes motiu dels documentals programats i projectats.
- Què és Acció Documental +?
És un Cine Club, que compta amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura . Mensualment projectarem un documental internacional, en versió original, subtitulat en català, amb una Conversa Oberta posterior, amb les persones i entitats valencianes invitades, les quals dediquen el seu treball i/o militància a millorar la societat en relació amb el tema tractat.
L’entrada és lliure, fins a completar l’aforament i utilitzarem la taquilla inversa per fer sostenible el projecte.
Una ocasió especial per gaudir dels audiovisuals i interaccionar amb les actores valencianes.
Es tracta d’una adaptació del Documental del Mes, distribuït per DocsBarcelona, al País Valencià. La proposta inicial del documental del mes és seleccionada per Parallel 40; però nosaltres, ACICOM i ACPV, adaptem la programació suggerida als nostres criteris, conformant les propostes que vos farem aplegar des de:
ACCIÓ DOCUMENTAL +.
El documental del mes aporta, al llarg de l’any i de tot el territori, documentals seleccionats arreu del món, amb contingut social. Els documentals són provinents del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona.
Millorem la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania projectant i debatent sobre documentals en format de gran pantalla recuperant el plaer d’anar al cinema compartint opinions, causes, i per què no, creant aliances també.
Es tracta d’una col·laboració global, puix ACICOM i ACPV, posem en marxa al País Valencià una programació coordinada amb altres 70 sales de Catalunya, resta de l’Estat Espanyol, Xile i Colòmbia.
Audiovisuals de qualitat, que tracten diverses temàtiques i de procedència molt diversa.
Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l’Estat, Xile i Colòmbia.
Objectius
- Invitar a l’acció col·lectiva, documentada, sobre les temàtiques tractades
- Oferir a la ciutadania documentals de qualitat, de quasi impossible visionat en els circuits habituals del cinema en gran pantalla.
- Obrir el documental a nous públics. Contribuir a crear en la ciutadania un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.
- Visibilitzar a les persones i entitats valencianes, que dediquen la seua activitat als temes tractats en els documentals, arrelant els temes al nostre entorn.
- Normalitzar el visionament en versió original i la subtitulació en català. La qual cosa també suposa una magnífica oportunitat per a la formació multilingüe.
T’animes a vindre a gaudir de les projeccions i participar en les converses obertes amb protagonistes valencianes?
Vols col·laborar des de la teua entitat?
Escriu-nos acicom@acicom.org o crida’ns a 960722884