14é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER. Vine a celebrar-ho el dimarts 27 a les 19h.

20160927-14e-dia-internacional-del-dret-a-saber-cartell

El dia 28 de setembre, es celebra el Dia Internacional del Dret a Saber. Des d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) organitzem, fa 6 anys, un acte per reflexionar i fomentar l’avanç en la consecució d’aquest dret, coordinant-nos també amb les diverses organitzacions de les quals formen part, com ara la Coalición ProAcceso; Acces Info Europe, o la Xarxa de Defensa de la Llibertat d’Informació (FOIAnet).

El ‘dret a saber’ o dret d’accés a la informació, és un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, nacionals i internacionals. Al setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària), diverses organitzacions defensores de l’accés a la informació van crear la ‘Xarxa d’activistes per la llibertat d’informació’ (xarxa FOIAnet).

En el memoràndum per a l’establiment d’aquesta xarxa, es va considerar que “la transparència de l’administració pública i la disponibilitat d’informació en assumptes d’interès públic són pre-condicions fonamentals per a la participació del públic en la presa de decisions i per a la lluita contra la corrupció”. Addicionalment es va fixar el 28 de setembre de cada any com el Dia Internacional de la Llibertat d’Informació: ‘Dret a Saber’, sent l’objectiu d’aquesta celebració “conscienciar a tot els individus sobre el seu dret a l’accés d’informació de les actuacions i activitats dels governs. Addicionalment, no cal perdre de vista que una societat amb major possibilitat d’accedir als documents en poder de les administracions avançarà significativament en la lluita contra la corrupció.

Enguany es donen dos elements afegits: per una banda el 250 aniversari de la primera llei en el món sobre dret a saber, la  “Freedom of Press Act of Sweden”: Llei de Llibertat de Premsa de Suècia , aprovada en 1766 i per altra la rendició de comptes de les institucions valencianes dedicades a garantir el Dret a Saber com la Conselleria de Transparència, la Delegació de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament i de la Diputació de València o el Consell de Transparència de la C.V.

La celebració del Dia Internacional del Dret a Saber, és una excel·lent ocasió per facilitar la confluència i concertació d’estratègies compartides (o no?) entre ciutadania organitzada i governs per aconseguir fer realitat aquest dret ciutadà, bàsic per a l’avanç de la democràcia.

ACICOM ha organitzar una activitat el proper dimarts, dia 27 de setembre, amb la col·laboració del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

Tindrà lloc a la Sala d’Actes i l’horari previst serà de 19h i les 21h. El format previst és una mesa rodona de debat i contrast ue comptarà amb les següentes persones com a intervinents:

Manuel Alcaraz Ramos, Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Generalitat

Roberto Jaramillo Martínez, Regidor de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana a l’Ajuntament de València i Diputat de Transparència en Diputació de València.

Carlos Flores Juberías, Professor de Dret de la Universitat de València i membre del Consell de Transparència de la Comunitat Valenciana.

Miguel Angel Blanes Climent, lletrat assessor jurídic de la Sindicatura de Greuges, Doctor amb la tesi doctoral ““La transparencia informativa de las Administraciones Públicas. El derecho de las personas a saber y la obligación de difundir información pública de forma activa”,

Julio Huerta Balastegui, Director del Centre de Recursos Associatius de la Fundació Horta Sud

Diego Alvarez Sánchez, Hub Cívico i sotsdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica de la UPV. València

Posteriorment realitzaran una breu intervenció des de la primera fila representants de les següents entitats

Manuel Vicent Balaguer, Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians http://arxiversvalencians.org/

Andreu Tobarra, Auditoria Ciutadana pel Deute http://valencia.auditoriaciudadana.net/

Salma Cantos, AVAPOL (Associació Valenciana de Politòlegs) http://avapol.es/

Toni Gisbert, Acció Cultural en nom de Xarxa d’Entitats del País Valencià http://xepv.cat/www/

Presenta Jose Ignacio Pastor Pérez, President ACICOM

Modera: Jaime Millás Covas, periodista i membre del Consell de Gestió d’ACICOM

 

Volem que la taula reflexe tant les posicions i projectes institucionals com les demandes i requeriments de la societat civil organitzada que lluita des de fa temps pel dret d’accés a la informació i l’apoderament de la ciutadania. Volem trobar punts de confluència i col·laboració, a la vegada que de participació, seguiment i rendició de comptes.

Inscripció prèvia per facilitar organització i interacció entre els participants en:

https://goo.gl/40LYAE

També pots participar des de ja en l’esdeveniment creat en facebook:

https://www.facebook.com/events/1839992836243430/

 

cartell-marato-de-preguntes-usa-el-teu-dret-a-saber

Fes la teua pregunta i participa mitjançant http://proba.acicom.org/marato-de-preguntes-usa-el-teu-dret-a-saber-14e-dia-internacional-del-dret-a-saber/

 

PER A SABER-NE MÉS

PER A SABER MÉS DEL 28 DE SETEMBRE DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER. DOCUMENTACIÓ

Enllaços a Entitats i Institucions

 

http://www.freedomadvocates.org/

http://www.proacceso.org/

http://www.access-info.org/

http://www.foiadvocates.net/es

http://www.governobert.org/

http://okfn.org/

http://www.ogov.eu/

http://www.avjd.org/

http://www.checatuley.org/

http://cobdcv.es/

http://www.transparencia.org.es/

http://avapol.es/

http://www.fhortasud.org/

 

 

http://www.autoritas.es/

http://www.derechoasaber.org.mx/

http://opendata.euskadi.net/w79-home/es

http://www.foiadvocates.net/es/

http://www.ifai.org.mx/

http://blog.probp.org/

http://www.asedie.es/index.php

http://masinformacionmasderechos.net/

http://arxiversvalencians.org/

http://valencia.auditoriaciudadana.net/

http://hubcivico.org/

 

http://gobiernoabierto.valencia.es/va/

http://www.dival.es/portal-de-transparencia

http://www.gvaoberta.gva.es/va/

http://www.transparencia.gva.es/va/web/consell-de-transparencia/que-es

http://www.elsindic.com/va/index.html

Post a Comment