Vine a la presentació “INFORME DEL ESTADO DE LA CULTURA EN ESPAÑA 2022. El sector audiovisual. Hacia un crecimiento sostenible y diverso”. 27-02-2023, 18h. al MuVIM

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) té com a missió la millora de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania; per a la qual cosa és essencial conèixer l’Estat de la Cultura.

Des de l’any 2016 venim presentant en València, aquest prestigiós informe sobre l’estat de la cultura en Espanya, que realitza la Fundación Alternativas , mitjançant el seu Observatorio de la Cultura y la Comunicación 

T’invitem a la presentació del ” INFORME DEL ESTADO DE LA CULTURA EN ESPAÑA 2022. El sector audiovisual. Hacia un crecimiento sostenible y diverso”

Dilluns, dia 27-02-2023, a les 18h. al MuVIM

 

Entrada lliure prèvia inscripció, fins completar l’aforament. Inscripció en:  

 

https://bit.ly/Inscripcio-Informe-Cultura-Fundacion-Alternativas

L’Informe sobre l’estat de la cultura a Espanya és una publicació de l’Observatori de Cultura i Comunicació de la Fundació Alternatives, que realitza un seguiment sistemàtic de la realitat cultural al nostre país, amb el focus de cada edició en un sector o perspectiva d’especial rellevància i actualitat. Des de 2011 a 2022 s’han dut a terme nou edicions que han permés estudiar en profunditat diferents aspectes i problemàtiques culturals, convertint a l’ICE en la culminació anual de les seues múltiples activitats. Dirigit des del OCC per Inmaculada Ballesteros i amb la participació d’autors i experts de reconegut prestigi, acadèmics i professionals, l’ICE s’ha convertit també en una referència en la matèria. És la nostra intenció donar-li continuïtat a aquesta línia de treball, per la qual cosa plantegem a continuació els continguts de l’edició 2022.

Cal dir que l’observatori ha incorporat, de la mà d’ACICOM, a un nombrós grups d’agents culturals valencians per aquest estudi sobre 2022 

L’ICE 2022 dedica el seu lema central, tota la primera part, al sector audiovisual espanyol, amb anàlisi dels seus principals paràmetres, línies d’activitat i pronòstics de futur.

L’Informe sobre l’estat de la cultura va iniciar el seu recorregut en 2011 amb la intenció de donar resposta a les incògnites que plantejava la revolució digital i els canvis d’hàbits culturals que s’estaven produint. Durant aquests anys, ha reunit informació suficient per a entendre d’on ve el context en el qual estem ara i com hem respost a les necessitats que s’han anat plantejant. Han ajudat a fer-ho investigadors i professionals del sector cultural que han contribuït a l’objectiu d’aportar solucions adequades i coherents a necessitats reals.

En 2022, l’Informe dedica la seua primera part al sector audiovisual amb la intenció d’analitzar les circumstàncies particulars en les quals es troba. Des de l’Observatori de Cultura i Comunicació de la Fundació Alternatives s’ha donat seguiment a l’evolució d’un panorama que en principi s’intuïa favorable. Durant el període de confinament treballem intensament per a analitzar la situació de creixement exponencial de la demanda. Descobrim que el consum audiovisual havia sigut el favorit de les audiències digitals; encara que les xifres d’anys anteriors ja havien sigut encoratjadores. En 2019, els ingressos produïts pel cinema i els continguts audiovisuals a l’economia espanyola van ascendir a 4.115 milions d’euros. La contribució al PIB aqueix mateix
any va ser de 812 milions, afavorint la creació de 14 000 ocupacions directes i 4.000 indirectes. El percentatge d’aportació al PIB del sector audiovisual en 2019 va ser del 0,69%, i va suposar el 28,5% de l’aportació total de la cultura a l’economia espanyola.
Aquestes xifres poden donar-nos una idea de la fortalesa de l’audiovisual. D’altra banda, el creixement del sector s’ha vist reforçat per la transformació dels hàbits de consum i el desenvolupament de la tecnologia. Les perspectives de creixement plantegen un panorama de desenvolupament accelerat. Segons l’últim informe Digital TV Research i Strategy Analytics els ingressos estimats per a les OTT en 2027 ascendeixen a 214 mil milions d’euros. L’increment de subscripcions SVOD entre 2021 i 2027 s’espera que supere els 485 milions, la qual cosa permetrà aconseguir 1,69 mil milions. El lideratge d’aquest creixement continuarà estant als Estats Units, encara que tots els països analitzats en el citat informe experimentaran un impacte molt positiu.
Davant aquestes perspectives d’evolució, ens sembla necessari analitzar bé el context i determinar quins poden ser els punts per atendre de manera prioritària, i amb aqueix objectiu hem plantejat el contingut d’aquest informe.
Un ampli i varietat grup de professionals analitzen amb els seus articles les diferents visions del món audiovisual i la cultura

L’enquesta als professionals de la cultura finalitza l’edició 2022. Seguint la mateixa línia de l’any anterior, amb un 5,02 de qualificació atorgada pels professionals. La justa retribució dels creadors continua sent el taló d’Aquil·les del sector. Els avanços en l’estatut de l’artista no han aconseguit canviar l’opinió en aquest sentit. Així mateix, les polítiques públiques segueixen en la llista roja, la qual cosa ens porta a la conclusió que el sector continua manifestant una falta d’alineació de les mesures preses per a acompanyar la recuperació.

Esperem que aquesta nova edició de l’Informe sobre l’estat de la cultura a Espanya continue sent una publicació de referència per a la consulta i l’estudi. L’equip de l’Observatori de Cultura i Comunicació continuarà treballant en la línia que va marcar el professor Bustamante, que tant d’esforç va posar a consolidar.

Índice del Informe

7 Prólogo: La transformación de la industria audiovisual. Diego López Garrido
9 Introducció. Inmaculada Ballesteros
PRIMERA PARTE: LA INDUSTRIA AUDIOVISUAL, HACIA UN CRECIMIENTO SOSTENIBLE Y DIVERSO
17 La proyección internacional del audiovisual español. M.ª Trinidad García Leiva
43 La propiedad intelectual en el sector audiovisual. Fabia Buenaventura y Cristina Perpiñá-Robert
57 Cuestiones de género y políticas positivas en el audiovisual. Cristina Andreu y Virginia Yagüe
69 Sostenibilidad en la industria audiovisual española. Marta García Larriu
81 La televisión, un bien esencial en una época marcada por la incertidumbre. Rosa Franquet
95 La ley del cine y la ley de comunicación audiovisual. Hacia la diversidad cultural en el ámbito audiovisual. Belén Álvarez Cabrera
SEGUNDA PARTE: VISIONES SECTORIALES Y TRANSVERSALES
111 Retos de la inteligencia artificial para los derechos culturales. Beatriz Barreiro Carril
129 Asignatura pendiente: El derecho de acceso a los medios de comunicación en España. Jose Ignacio pastor Pérez
143 El espacio cultural iberoamericano frente a un nuevo escenario. Acerca de la necesidad de consolidar la ciudadanía cultural. Hugo Achugar
153 Centros culturales periféricos. Procesos de descentralización y apuesta por la innovación: ¿estamos en un final de etapa?. Gemma Carbó
165 La gestión empresarial de las galerías de arte: una aproximación desde su información económico-financiera. Alicia Mateos-Ronco
185 Informe sobre el estado de la cultura en España (2022): Pospandemia, Fondos Europeos y Futuros posibles. Álvaro Fierro
207 Biografías

Aquest informe suposa una nova oportunitat per a revisar els desafiaments als quals ens enfrontem en un moment de grans transformacions tecnològiques que afecten a la nostra manera de comunicar-nos i de participar en la cultura. Per a saber on estem i avançar cap al reconeixement del valor de la cultura en la nostra societat, plantejant-nos l’accés a la Cultura per banda de la ciutadania com un Dret Fonamental.

La Fundació Alternatives, és un think tank de pensament que en el rànquing que elabora la Universitat de Pennsilvània es col·loca en el lloc número 27 a nivell europeu, entre 143, la qual cosa revela el mèrit que té l’esment a causa de l’escassetat de recursos amb els quals compten aquestes institucions a Espanya.

L’informe és una anàlisi brillant i mesurat sobre la situació cultural d’Espanya, amb una bateria de propostes de solució i millora. 

PROGRAMA DE LA JORNADA

  • 17.30 a 18.00 Acreditació
  • 18.00 Presentació i benvinguda

– Juan Medina Cobo, President ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació)

– Maite Ibañez Giménez, Regidora d’Acció Cultural , Ajuntament d eValència.

 – Abel Guarinos Viñoles, Director General de l’IVC (Institut Valencià de Cultura)

Modera: Emília Bolinches Rivera, vicepresidenta d’honor d’ACICOM

 

Una primera part presentant l’Informe general i les seues conclusions al llarg del temps

  • 18.20h La situació de la cultura en Espanya i en la Comunitat Valenciana

 

Inmaculada Ballesteros, Directora del “Observatorio de Comunicación y Cultura de la Fundación Alternativas”. Doctora amb esment de doctor europeu en Història de l’Art, “European Diploma in Cultural Project Management”  i màster en Dret de la Unió Europea. Compta amb una àmplia experiència en el sector, desenvolupada en països com Espanya, Itàlia, el Perú, Guatemala i Nicaragua. És consultora experta en cooperació cultural i elabora propostes per al desenvolupament de polítiques públiques en matèria de cultura i comunicació. Ha sigut directora del Centre Cultural d’Espanya a Guatemala i del Centre Cultural d’Espanya a Nicaragua, i docent en programes de postgrau a Europa i Iberoamèrica.

 

  • 18.35h.

 

Raúl Abeledo Sanchis, Director Acadèmic de l’Observatori Cultural de la Universitat de València. Investigant les relacions entre cultura, sostenibilitat i desenvolupament des de 2006. Professor d’Economia Aplicada a la Universitat de València. Coordinador de Projectes Europeus en ECONCULT (Unitat d’Investigació en Economia de la Cultura, UV). Membre de la Mesa de Cultura de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible. La seua línia de treball se centra en les relacions entre planificació cultural, sostenibilitat ambiental i desenvolupament local.

 

 

  • 18.45h

 

Teresa Boix Yago, vocal de Cultura del Consell de Gestió d’ACICOM, gestora cultural, directora gerent de Feets Gestió de Projectes SL, des de 1999. Membre de la junta directiva de la “Federación Estatal de Asociaciones de Profesionales de la Gestión Cultural” entitat organitzadora de la VI Conferència Estatal de la Cultura: “Reptes de la Gestió Cultural Actual: Innovació, accessibilitat i sostenibilitat” celebrada a València recentment. Participa en el disseny, coordinació i gestió de nombrosos projectes culturals en diferents àrees, especialment en temes relacionats amb el llibre i la lectura,

 

 

  • 18.55h Activitat de transició:  Quatre exemples d’interacció entre música i la imatge en moviment. Presenta diversos fragments d’obres músic-audiovisuals

 

Joan Gómez Alemany  (1990, València) és compositor, cineasta i artista visual. https://www.babelscores.com/es/JoanGomez Les seues composicions han sigut interpretades per reconeguts músics i varen ser estrenades en diversos festivals d’Alemanya, Àustria, Espanya, Dinamarca, França, Israel, Rússia i Suïssa. També ha escrit diversos llibres sobre música i art. Va estrenar el 2022 en l’Òpera de Graz un projecte interdisciplinar (òpera de cambra). El seu segon llargmetratge “Temps i espai. Un dia s’eleva 2018-2022”, va ser estrenat en la Filmoteca de València en col·laboració amb la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de València. Ha realitzat la seua primera exposició individual en la Fundació la Posta. La seua obra ha sigut vista i escoltada en museus com el Georges Pompidou, Centre del Carme Cultura Contemporània, IVAM, Fundació Antonio Pérez, Fundació Luis Seoane etc. La seua filmografia consta fins a la data de més de 10 curtmetratges, 3 migmetratges i 4 llargmetratges.

 

  • 19.10h El sector audiovisual en Espanya i en la Comunitat Valenciana

Modera: Jaime Millàs Covas, soci d’ACICOM

Comptarem també amb les intervencions de referents valencians com:

 

Núria Lloret Romero, Catedràtica d’Administració Electrònica de la Universitat Politècnica de València. Llicenciada en Història per la Universitat de València. Màster en Sistemes d’Informació per la Politècnica de Barcelona. Doctora per la Universitat Politècnica de València. Màster en Direcció Financera d’empreses per Fundació Borsa València. 27 anys en la Universitat Politècnica de València exercint diversos càrrecs de gestió com a directora de departament , directora de doctorat etc. Actualment Subdirectora de l’Institut d’Investigació IDF i coordinadora de la “Berklee School of Music” com a centre adscrit de la UPV. Sòcia fundadora de diverses empreses actualment “Sènior Adviser” de Metric Saleu S.L Fundadora de la plataforma “Atenea: “Women in Art and Stem” i membre de la plataforma d’Estudis de Gènere de la Universitats Espanyoles és a més Directora del Congrés Internacional de Tecnologies Emergents i ha publicat més de 100 publicacions internacionals d’impacte.  És una defensora de l’associacionisme, sent presidenta de Fase (Federació d’Associacions de tecnologia de la Comunitat Valenciana). Presidenta d’AECTA Associació d’empreses de Tecnologia, membre comité executiu de la CEV i vocal de CEOE Comissió digital. Bolcada en la “mentorització” de joves dones cap als estudis “STEAM”I  al suport de la diversitat en els entorns acadèmics i empresarials.

  • 19.25h

 

Jose Ignacio Pastor Pérez, pedagog i psicòleg, màster en Direcció i Gestió de l’Administració Pública. Funcionari municipal (1984-2021), cap del Servei de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València (2015-2021), ha sigut soci i president del Fòrum Ciutadà de València,  director i vicepresident de la Fundació Societat i Progrés (2000-2008), així com vicepresident del Consell d’Administració d’RTVV (2003-2011), soci de AUC (Associació Usuaris de la Comunicació), fundador i actual president d’honor de l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), director del Festival Cinema Ciutadà Compromés (2015-2021), creador del Cine Club ACCIÖ DOCUMENTAL +(2019), membre del Consell de la Ciutadania de la CVMC (Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació), membre del Consell Assessor del  “Observatorio de la Cultura y la Comunicación de la Fundación Alternatives”. Soci 109CA de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual.

  • 19.35h

 

“L’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual com aglutinador del sector audiovisual valencià”

Alejandra Mora és vicepresidenta 2a de l’AVAV (Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual), productora i productora executiva en Quatre Films. Entre la seua filmografia destaca Un blues per a Teheran, de Javier Tolentino, nominada als Premis Goya i als Premis Gaudí en 2021 i Els visitants d’Enrique Buleo, Millor Pel·lícula Europea i millor Ficció en el Festival de “Clermont Ferrand”, entre altres. Actualment prepara l’òpera preval d’Enrique Buleo, Natura morta amb fantasmes. En paral·lel desenvolupa projectes de llargmetratge i sèries de ficció. En paral·lel imparteix formació a través de diversos tallers, xarrades i assessories. Ha sigut seleccionada en el “Producers under the spotlight en el Producers Network” de la “Marché de Films” a Cannes, el “Visitors Program” del “Co-production Market” de Berlinale i ha format part dels programes “EWA Mentoring Program” i La Incubadora de “ECAM The Screen”.

  • 19.45h

El sector audiovisual valencià, situació actual i horitzons, reptes i oportunitats.

Francesc Felipe Campillo, Director adjunt d’audiovisuals i cinematografia de l’IVC (Institut Valencià de Cultura) de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003).  Diploma d’estudis avançats al Doctorat interdisciplinar en Comunicació per la Universitat de València (2007).  Coordinador ProMercat Film Market Institut Valencià de Cultura abr. 2021 – jul. 2022. Director Fundació Escola Valenciana,  oct. 2019 – abr. 2022. Assessor d’assumptes generals – Gabinet del Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. 2015 – jun. 2019.  Barret Films, mar. 2012 – ago. 2012. Coordinador del  Showcase noves formes de producció audiovisual a València  (2012) per a la Unitat d’Economia aplicada a la Cultura de la Universitat de València. Director Cinemes Girona, mar. 2010. Director Festival Inquiet,nov. 2004 – dic. 2007. Editor Techfoundries Mediaxpress 2004 – 2005. InternshipInternship, Televisió de Catalunya sept. 2003 – feb. 2004. Soci 128CA de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual.

  • 20.00h  Preguntes i intervencions dels assistents, especialment per referents del sector audiovisual

 

  • 20.45 Tancament i acomiadament de la Jornada

Invitades de primera fila seran persones referents de la Cultura Valenciana, tant responsables de les administracións públiques (Consell Valencià de l’Audiovisual, Generalitat, Diputació i Ajuntament de València), Consell Valencià de Cultura, CVMC, AVAV, a més a més de responsables de les associacions professionals i empresarials

 

 

Altres actes organitzats per ACICOM amb la Fundación Alternativas:

2022

2019

2018

2017

2016

 

 

 

Post a Comment