Presentació de l’Informe Estado de la Cultura en España 2019: cultura local, democracia, desarrollo” de la Fundación Alternativas. 17/7/2019 a les 18:00h al CCC del Carme

Resultado de imagen de fundación alternativas

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) tenim com a missió la millora de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania; per a la qual cosa és essencial conèixer l’Estat de la Cultura.

Un any més ( será el quart consecutiu) anem a organitzar conjuntament amb la Fundación Alternativas la presentació del magnífic estudi “INFORME SOBRE EL ESTADO DE LA CULTURA EN ESPAÑA 2019, enguany dedicat en la seua part monogràfica a les polítiques culturals municipals: “Cultura Local, democràcia y desarrollo” elaborat per l’Observatori de Cultura i Comunicació de la Fundació Alternatives.

L’acte públic tindrà lloc el dia 17 de juliol del 2019, a les 18h a la Sala Capitular del Centre del Carme de Cultura Contemporània, C/Museu, 2. 46003 València

Voldríem compartir amb tu, un acte que consistirà en la presentació de l’informe, a càrrec de:

Enrique Bustamante, Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Director de l’Informe.

Inmaculada Ballesteros, Directora de l’Observatori de la Cultura i la Comunicació de la Fundación Alternativas

Jose Luis Pérez-Pont, Director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana.

Jose Ignacio Pastor , President d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació)

També comptarem amb la participació de diverses persones responsables i agents de la cultura valenciana, junt amb alguna sorpresa artística

L’entrada és lliure, fins a completar el seu aforament limitat; per la qual cosa et recomanem que realitzes la teua inscripció prèvia, per assegurar-te la teua entrada en:

http://bit.ly/2xIW5Pt

(Atenció, una errada en l’anterior enllaç, impedia guardar les inscripcions, ara sí)

Portada Estado de la Cultura 2019 Fundación AlternativasEnguany l’Informe es dedica en la seua part monogràfica a la cultura local, 40 aniversari de les primeres eleccions municipals en el marc de la Constitució de 1978. Des de la recuperació de la democràcia a Espanya, les polítiques culturals han jugat un paper fonamental en el desenvolupament dels drets ciutadans, la cohesió social i l’articulació territorial. L’ICE 2019 vol destacar el paper de la cultura en la construcció de la nostra democràcia, enfocant-se en el quaranta aniversari de la política cultural local dels ajuntaments democràtics. Creiem que és important destacar el paper de la cultura en la construcció de l’Espanya moderna i de la convivència basada en valors compartit

Encara que es trobem a meitat del mes de juliol, pensem que és molt oportú realitzar aquest acte, doncs ens trobem en el moment d’inici d’una legislatura plena d’anhels i il·lusions, la qual cosa requereix una elaboració i definició dels plans de mandat en temes culturals de les administracions públiques valencianes.

L’informe anual (des del 2011) de la Fundación Alternativas, es caracteritza per estar elaborat amb absoluta independència de criteri, sense vetlats compromisos amb creadors artístics o gestors de drets d’autor, ni amb iniciatives públiques d’executius d’àmbit nacional i local. suposa una nova oportunitat per a revisar els desafiaments als quals ens enfrontem en un moment de grans transformacions tecnològiques que afecten a la nostra manera de comunicar-nos i de participar en la cultura. Un enfocament actual, centrat en la cultura municipal que pot enriquir i oferir noves perspectives per als plans de mandat de les administracions locals i autonòmica en matèria cultural.

L’informe identifica una sèrie de desafiaments culturals als quals es fan una sèrie de propostes per al desenvolupament de polítiques adequades per a afrontar-los.

Pots descarregar-te lliurement la totalitat de l’informe en:

http://bit.ly/2J6YHgt

En la present edició, s’ha comptat amb l’opinió de 100 persones expertes relacionades amb la cultura des de diferents rols: a) creadores, b) gestores públiques i privades i  c) investigadores i crítiques, provinents de set grans sectors d’activitat que sintetitzen els majors processos culturals en la nostra societat (en projecció social i en
pes econòmic):
1 Arts escèniques
2 Arts plàstiques
3 Música i indústria discogràfica
4 Cinema i producció audiovisual
5 Llibre i biblioteques
6 Videojocs i multimèdia
7 Creativitat publicitària i disseny

L’avaluació d el’Informe conclou en destacar una millora en la situació econòmica en general i la cultura espanyola aprova amb un 5 exacte, nota que no obtenia des de 2011. No obstant això, els professionals del sector consideren que encara està immersa en la dècada perduda per la crisi.

L’informe del 2019 considera  que la cultura espanyola experimente una millora rellevant, però des de la Fundación Alternativas posen el punt d’atenció en la necessitat de trencar les polítiques de curt termini, l’elaboració de l’Estatut de l’Artista, la  implantació de la llei de mecenatge i la seua millora, així com la incentivació de totes les seues modalitats, entre elles el micromecenatge.

En aquesta edició l’enquesta ha versat sobre les cultures locals i les seues polítiques públiques, dos aspectes que donen unes puntuacions “clarament per davall de la mitjana”: un 4,1 per a la representació i visibilitat de les cultures locals a Espanya i un 4,2 per a la promoció de la diversitat cultural espanyola per part de les polítiques locals.

L’informe conclou que cal un “major suport econòmic” des de les administracions públiques per a poder garantir la diversitat de continguts.

Es planteja tambñe la necessitat de diferenciar entre les polítiques públiques nacionals i autonòmiques, ja que entre aquestes últimes el grau d’implicació en la cultura “difereix molt en funció del color polític dels governs”.

Entre els àmbits que també cauen, en concret a un 3,5, és la qüestió de “si els artistes i creadors gaudeixen d’un estatut legal suficient per a la seua protecció”.

Quant a l’estat dels museus i centres d’art en la seua transformació digital, els enquestats ho han valorat en un 5,2.

I les pitjors valorades són les que fan al·lusió a la projecció exterior de la cultura, tant en terme mercantils com de cooperació. Aspectes que qualifiquen de “forats negres”, i que obtenen 3 i 4 punts.

Les tres màximes puntuacions fan referència  a l’efecte de les noves tecnologies sobre els usuaris. Així el que tenen per a potenciar el boca a boca dels usuaris es porta un 6,8. I també aconsegueix un 6,8 el paper “essencial” de les pimes en la innovació.

Per sectors, el del vídeojoc i el multimèdia, amb sis dècimes més respecte a l’any passat, ha saltat als primers llocs; i fregant l’aprovat estan les arts visuals, el cinema, seguits de la música i el llibre.

La Fundació Alternatives, és un think tank de pensament que en el rànquing que elabora la Universitat de Pennsilvània es col·loca en el lloc número 40 a nivell europeu, entre 1.800, la qual cosa revela el mèrit que té l’esment a causa de l’escassetat de recursos amb els quals expliquen aqueixes institucions a Espanya.

Desitjant poder comptar amb la teua presència i participació, pots reservar la teua entrada i formular preguntes amb antel·lació mitjançant el formulari:

http://bit.ly/2LKsL3i

Per a saber-ne més sobre les edicions anteriors:

2018

http://proba.acicom.org/cronica-de-la-presentacio-del-informe-sobre-el-estado-de-la-cultura-en-espana-valencia-el-1962018/

http://proba.acicom.org/el-estado-de-la-cultura-en-espana-2018-presentacio-de-linforme-1962018-museu-sant-pius-v-1745-h/

2017

http://proba.acicom.org/cronica-de-lacte-cultural-mes-important-de-lany-presentacio-informe-sobre-la-situacio-de-la-cultura-en-espana-2017-igualtat-i-diversitat-en-lera-de-la-cultura-digital/

http://proba.acicom.org/vine-a-la-presentacioinforme-del-estado-de-la-cultura-en-espana-2017-igualdad-y-diversidad-en-la-era-digital-13-6-17-1830h-a-livam/

2016

http://proba.acicom.org/exit-de-la-presentacio-la-cultura-motor-del-cambio-informe-sobre-el-estado-de-la-cultura-en-espana/

http://proba.acicom.org/la-cultura-motor-del-cambio-informe-sobre-la-situacion-de-la-cultura-en-espana-fundacion-alternativas/

Post a Comment