Crònica presentació “Informe del Estado de la Cultura en España 2019: cultura local, democracia y desarrollo” de la Fundación Alternativas

ACICOM ha organitzat el passat dia 17 de juliol -i per quart any consecutiu- la presentació a la ciutat de València de l“Informe sobre el estado de la cultura en España” que des de 2011 elabora la Fundación Alternativas sota la direcció d’Inmaculada Ballesteros.

L’informe d’enguany ha estat coordinat, com en anys anteriors, pel catedràtic de comunicació audiovisual de la Universidad Complutense de Madrid, Enrique Bustamante.

L’històric edifici de l’antic Convent del Carme i seu del Centre  Cultura Contemporània del Carme, del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana va acollir a les més de 80 persones que acudiren a la presentació.

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (9)             Foto Presentació Informe Cultura 2019 (20)              Foto Presentació Informe Cultura 2019 (18)

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (14)José Ignacio Pastor Pérez, president dACICOM, va donar la benvinguda a totes les persones assistents, situant en el context el present informe, agraint a la Fundació Alternativas , un dels principlas Think Tanks mundials, la col·laboració amb la presentació de l’¡Informe, que és el quart any consecutiu que presentem cojuntament a València. Un informe dedicat als 40 anys d’ajuntaments democràtics i la seua acció respecte a la cultura. Un moment molt oportú per a tindre’l en compte per a la reaslització dels Plans de Mandat Culturals, ara que comença una nova legislatura. Seguidament va presentar als ponents de la taula.

 

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (17)

Jose Luis Pérez-Pont, Director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, va actuar com amfitrió, oferint una vegada més les instal·lacions del Centre de Cultura Contemporània del Carme a la ciutadania. Va reivindicar l’agitació cultural com a instrument privilegiat per a oferir a la ciutadania una proposta cultural atractiva, seductora i transversal que afavoreix la reflexió i l’enriquiment individual i social sense perdre de vista cap col·lectiu ciutadà. Els objectius de les polítiques culturals del Consorci són aconseguir que es genere una oferta cultural per a la gent, no solament per als especialista o experts, amb una àmplia participació d’associacions i moviments culturals.

 

 

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (16)

Inmaculada Ballesteros va iniciar la seua intervenció amb un record a Carmen Alborch, assistent habitual a la presentació de l’informe, que va estar rebut per la concurréncia amb un emocionat  aplaudiment.

En la present edició de 2019, l’informe específic que acompanya a l’anàlisi i enquesta general, es centra en les polítiques culturals locals, en complir-se 40 anys de les primeres eleccions municipals de la democràcia. El monogràfic transita per l’evolució d’aquestes polítiques durant el període i el paper que en cada moment han jugat la FEMP i el govern central. De l’anàlisi es dedueix el progressiu pes de les entitats locals en les polítiques culturals, que han arribat a aportar el 80% de la despesa pública en el sector. Durant la crisi van ser les corporacions locals les que van assumir les polítiques culturals 

L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, de les Nacions Unides,  planteja que les ciutats han de generar espais de desenvolupament de vida sostenibles compartint l’espai públic i comú, afavorint la diversitat cultural i humana, per a consolidar les societats democràtiques.
Cal veure com el mecenatge pot 
finançar projectes culturals.

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (15)Enrique  Bustamante va realitzar una explicació més detallada de l’informe, on s’explica la persistència de no pocs dels efectes negatius provocat per la crisi econòmica, com la pèrdua de la possibilitat d’accés a la cultura d’una part significativa de la població o la minva del seu pes en el PIB. Vos adjuntem en l’apartat per a saber-ne més la presentació

Va utilitzar una interessant presentació: ValenciaICE, 19

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (8)

Tota l’etapa del govern popular  va ser un desmantellament de la política cultural, amb un retrocés brutal dels pressupostos  culturals  i per a cooperació internacional en matèria de cultura.

Finalment, Bustamante explicà la metodologia emprada per a l’elaboració de l’informe general i repassà l’evolució dels ítems analitzats que, en el seu conjunt, mostren una lleugera, però insuficient millora respecte a anys anteriors, que li concedeixen una nota ponderada de 5. Un aprovat pels pèls

Els aspectes millor valorats en l’enquesta  són per a les NTIC, que donen esperança  sobre la potencialitat i l’accés a la cultura.

La 3 pitjors valorades són les polítiques públiques, la projecció exterior i la mala remuneració de les persones creadores.

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (7)L’actuació del cantautor Tomàs de los Santos ens va oferir dos cançons en valencià: No puc dir el teu nom (Vicent Andrés Estellés) i Caminem ((Manel Alonso Català)  la lletra del  les quals la teniu en l’apartat per a saber-ne més

Després de la seua actuació , es va donar pas a la segona part de la jornada, en què van intervindre persones referents de distintes disciplines i àmbits de la cultura, amb una síntesi de la seua posició.

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (6)En la primera d’aquestes intervencions José María Bullón, President de l’Associació de Gestors i Gestores Culturals va assenyalar la necessitat d’una reforma legislativa que atorgue als ajuntaments les competències necessàries per a facilitar el desenvolupament de les polítiques culturals locals.

 

 

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (13)Elba Torres, responsable del Circuit Cultural Valencià de l’IVC va explicar el funcionament i l’abast de la seua activitat d’extensió territorial i promoció de la cultura als municipis del País Valencià.

 

 

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (12)Vicente González Móstoles, urbanista i membre del Consell Valencià de Cultura va reflexionar sobre la importància de la trama urbana com a continent necessari que cal conservar, dotar i dissenyar per a contindre les experiències culturals. Cal retornar  la ciutat als seus habitants, que són els que es preocuparan de mantindre-la i viure-la.  Es tractaria de tractar les polítiques culturals d’una manera transversal ja que la cultura incideix en totes les àrees, i els puga donar un enfocament diferent: economia, Igualtat, diversitat, Integració..

La ciutats han de treballar en xarxa no competir.

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (11)Marisa Gallen, Presidenta de l’Associació impulsora de la candidatura de València Capital Mundial del Disseny el 2022 ,va destacar la importància del disseny als espais públics per tal de construir un entorn acollidor i amable que aporte cultura a la ciutadania i identifique a la ciutat.

València com a capital del disseny , suposa un compromís per part d’aquesta ciutat amb el disseny i amb la mobilització durant 1 any sencer de la ciutadania amb activitats tendents a millorar la societat i la ciutat.

La importància de l’espai públic per a la cultura, la ciutat ha de ser un lloc agradable i acullidor.

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (4)El professor i investigador d’ECONCULT, d’Economia de la Cultura de la Universitat de València Raül Abeledo va denunciar el risc de la banalització de la cultura que tendeix a convertir-la en una mercaderia sotmesa a lleis de mercat. És menester transferir a la societat la capacitat de gestionar-la per evitar imposicions i preservar la seua capacitat de transformació de la societat. Existeix una banalització de la cultura.

En què mesura podem transferir el poder a la societat ?

 

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (3)Rosana Pastor, actriu i directora, sòcia d’ACICOM, va recordar els avanços aconseguits amb l’aprovació de l’estatut de l’artista al parlament espanyol -on Pastor hi va participar com a diputada de la comissió parlamentària corresponent- ; també va advertir de les nocives conseqüències que el fenomen del despoblament tenen per a la cultura, atés que implica el risc de desaparició de l’immens cabal cultural i patrimonial que té el seu origen en el medi rural. El 80% del patrimoni cultural es troba als pobles. Cal frenar la pèrduda de població, el buidament dels territoris.

La dificultat de la cultura per fer-se un espai propi. No s’ha complit el compromís de crear una Conselleria de Cultura.

Finalment, Pastor va insistir en la importància dels mitjans de comunicació, i en especials els públics, en la promoció i la difusió culturals. 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (1)Maite Ibáñez Giménezregidora d’acció cultural, educació, joventut i desenvolupament de l’Ajuntament de València, va tancar aquesta sèrie d’intervencions. Ibáñez va valorar molt positivament el rigor i les perspectives que aporta l’informe, especialment en el seu apartat sobre les polítiques culturals locals. En eixe sentit va destacar la importància de la recuperació de l’ús de l’espai públic, del patrimoni i de la memòria en les accions culturals municipals, com també la necessitat d’escometre una descentralització i una obertura a noves disciplines culturals. La nova regidora, que precisament va fer en aquest acte la seua primera intervenció pública com a titular de la política municipal d’acció cultural, va enumerar una sèrie de reptes que cal abordar des de les possibilitats competencials i pressupostàries municipals: la situació laborals dels i les professionals de la cultura, l’escletxa digital i socioeconòmica en l’accés a la cultura, l’escletxa de gènere, el suport a la sostenibilitat, l’educació per promoure el consum i el gaudi de la cultura i la necessària obertura a la col·laboració i l’intercanvi amb altres ciutats.

 

Foto Presentació Informe Cultura 2019 (10)En la part final de la jornada de presentació, la vicepresidenta d’ACICOM, la periodista Emília Bolinches, va intervindre com a relatora de les qüestions i reflexions que el públic assistent va tindre l’oportunitat de fer durant l’acte i prèviament mitjançant el formulari digital d’inscripció. Entre els temes plantejats s’hi va parlar de la digitalització dels arxius, de la manca de recursos per a les biblioteques, de les relacions entre turisme i cultura, del difícil tractament de les troballes arqueològiques en l’entramat urbà o de la paràlisi en la conservació i recuperació del patrimoni històric.

 

 

 

20190717 Presentació del "Informe Estado de la Cultura en España 2019" CCC del Carme

Àlbum del reportatge fotogràfic de la Presentació”Informe del Estado de la Cultura en España 2019″ punxa damunt per veure les fotos

PER A SABER-NE MÉS

 

Crònica realitzada per Maribel Calonge, Secretària d’ACICOM, Francesc Picó, Vocal del Consell de Gestió i Jose Ignacio Pastor, President

Post a Comment