Presentació de l’Informe “Estado de la Cultura en España 2021. La industria editorial, presente y futuro del libro” elaborado por la Fundación Alternativas. Fira del Llibre de València 4/5/2022 a les 18h.

Resultado de imagen de fundación alternativas

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) tenim com a missió la millora de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania; per a la qual cosa és essencial conèixer l’Estat de la Cultura.

Reprenem, després d’un parèntesi pandèmic, la col·laboració amb la Fundación Alternativas presentant el magnífic “INFORME SOBRE EL ESTADO DE LA CULTURA EN ESPAÑA 2021, enguany dedicat en la seua part monogràfica al món del llibre: “La industria editorial, presente y futuro del libro “elaborat pel seu “Observatorio de Cultura y Comunicación”.

L’acte públic tindrà lloc:

 4 de maig de 2022, a les 18h

en l’Espai Caixa Popular de la  Fira del Llibre de València.

Reserva la teua cadira i formula, si vols, alguna pregunta o aportació en: 

https://bit.ly/Reserva-entrada-informe-Estado-Cultura-2021

 

L’informe anual (des del 2011) de la Fundación Alternativas, es caracteritza per estar elaborat amb absoluta independència de criteri, sense vetlats compromisos amb creadors artístics o gestors de drets d’autor, ni amb iniciatives públiques d’executius d’àmbit nacional i local. Suposa una nova oportunitat per a revisar els desafiaments als quals ens enfrontem en un moment de grans transformacions tecnològiques que afecten a la nostra manera de comunicar-nos i de participar en la cultura.

Aquest informe aborda de manera monogràfica la industria editorial. Un moment molt oportú per a presentar-ho en el marc de la Fira del Llibre de València, que com totes i tots, intenta recuperar el seu pols després de la pandèmia.

El món del llibre ha sigut històricament l’avantguarda dels canvis culturals i la seua projecció i expansió en el consum, o, millor, en el gaudi de la capacitat creadora de l’ésser humà. El llibre, des del relleu de la literatura oral a l’escrita, ha sigut una fi en si mateix, i no un mer mitjà d’entreteniment.

El llibre físic, formal, és diferent del llibre “material”, amb un contingut prou dens i dinàmic com per a meréixer tal nom. Doncs bé, pot la transformació i l’impuls tecnològic actual afectar el contingut concebut pels qui configuren un relat, i a la seua divulgació externa? Aquesta és la pregunta imprescindible hui. És el que interpel·la a les i els creadors i a la pròpia indústria del llibre. La repercussió en la seua cadena de valor és indubtable, de principi a fi. La revolució digital obri una enorme varietat de tècniques de fer arribar el llibre al lector.

Nous reptes que ens obliguen a obrir noves vies per a connectar a la creació literària amb el receptor del missatge. És el cas dels nous mitjans i plataformes de comunicació i de les trepidants xarxes socials. Cal apostar per un nou model en la indústria editorial? Aquest és un dels objectius d’atenció del present Informe, que, al costat d’una visió necessària dels diversos àmbits de les indústries culturals, se centra especialment en el sector editorial. I ho fa tenint molt present la circumstància disruptiva de la pandèmia del virus COVID-19, que tan fortament ha colpejat – i alhora ha fet créixer i evolucionar – al món de la cultura, i en el seu  interior a la literatura. Així mateix, ha plantejat nous problemes legals, com la propietat intel·lectual en l’era digital.
Tenim endavant l’oportunitat de fer un bot qualitatiu en el desenvolupament i sostenibilitat de la indústria editorial, que tant de pes té en l’economia i, per descomptat, en l’ecosistema cultural del món amb el qual el nostre país es relaciona essencialment. L’europeu i el llatinoamericà. Per a això, ha de prendre consciència dels canvis tecnològics, socieconómicos i polítics que el segle xxi ens ha oferit. No sempre per a bé.
El llibre ha sigut, i continuarà sent, el cor intel·lectual de la nostra societat. Un motor silenciós del “logos” plural que ens embolica. Els nostres dirigents polítics han de conscienciar-se de la potència transformadora i vital del llibre, i, per consegüent,
de les estructures empresarials i comercials que lliguen a la creació literària amb la dimensió societària.

El recentment desaparegut Enrique Bustamente, a qui deu molt aquest Informe – que va inspirar i va conduir – ens va posar en la pista d’una cosa tan immortal com això que anomenem comunicació cultural, quan enriqueix i alimenta l’esdevenir humà. Aquesta realitat ha tingut un arquitecte decisiu i nuclear en el llibre i el seu fascinant influx.

La Fundació Alternatives, és un think tank de pensament que en el rànquing que elabora la Universitat de Pennsilvània es col·loca en el lloc número 40 a nivell europeu, entre 1.800, la qual cosa revela el mèrit que té l’esment a causa de l’escassetat de recursos amb els quals expliquen aqueixes institucions a Espanya.

Per a la seua presentació a València comptarem amb la presència de:

 

Inmaculada Ballesteros, Directora de l’Observatori de la Cultura i la Comunicació de la Fundación Alternativas

Doctora amb esment de ‘doctor europeu’ en Història de l’Art, ‘European Diploma in Cultural Project Management’ i Màster en Dret de la Unió Europea. Inmaculada té una àmplia experiència en el sector cultural en països com Espanya, Itàlia, el Perú, Guatemala i Nicaragua. És consultora experta en Cooperació Cultural, elaborant propostes per al desenvolupament de polítiques públiques en matèria de cultura i comunicació. A més d’analitzar els fenòmens i les pràctiques culturals, ha dut a terme projectes per a institucions culturals, universitats i altres organismes públics i privats. Ha sigut directora del Centre Cultural d’Espanya a Guatemala i del Centre Cultural d’Espanya a Nicaragua, i docent en programes de postgrau a Europa i Llatinoamèrica.

 

josé miguel tomasena (@jmtomasena) / Twitter

José Miguel Tomasena Glennie  coautor de l’article: “La galaxia transmedia y las industrias culturales”de l’Informe 2021.

Nascut a Mèxic en 978. En termes professionals, és escriptor, periodista, professor i investigador universitari; però també és pare, espòs, nadador, melòman, caminant, lector, ocasional forner.

Mai s’ha sentit còmode dins dels límits disciplinaris; per contra, l’interessen  les cruilles, les mescles. La literatura i la comunicació i l’etnografia i la docència i la filosofia i la tecnologia i internet i la música i el cinema i l’art i els micos i la cal·ligrafia. Perquè triar si puc fer tot? Prefereix l’enciclopedisme a l’especialització.

Al llarg de la seua vida ha combinat, en diferents graus i intensitats, les activitats d’escriptor, guionista, reporter, editor, professor i investigador universitari.

 

Manel Romero

Vaig entrar al món del llibre editant La Forest d’Arana (1986) col·lecció de poesia en català amb el poeta Pere Bessó. Després vaig treballar per a diversos grups editorials fins a entrar en Edicions Bromera (1996). Des de 2002 sóc secretari tècnic de l’Associació d’Editors del País Valencià http://www.aepv.net/ i des de 2013 secretari del patronat de la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura. http://www.llibresvalencians.com/

.

Presenta i modera

Jose Ignacio Pastor Pérez, pedagog, President d’ACICOM https://acicom.org/

.

.

 

Enllaç a l’informe 2021 que pots descarregar en: https://bit.ly/Informe-Cultura-2021

 

Per a saber-ne més sobre les presentacions realitzades de les edicions anteriors:

2019

2018

2017

2016

 

 

Post a Comment