DRET D’ACCÉS, DRET A SABER. Jornada Audiovisual 25/10/2023 en Centre del Carme de Cultura Contemporània

DRET D’ACCÉS, DRET A SABER

El dret constitucional d’accés dels grups socials als mitjans de comunicació.

Experiències audiovisuals innovadores

.

Dimecres 25 d’octubre
De 18:00 h a 20:45 h
Inscripció gratuita en:

bit.ly/Dret-a-saber-Dret-Accés


Abans de la jornada, a les 18:00 h, t’oferim la possibilitat de realitzar una visita guiada a l’exposició “Les victòries cal saber veure-les” a càrrec del director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta

Presentació

L’ús dels audiovisuals com a eina de comunicació i especialment els audiovisuals que aporten una mirada inquieta sobre la nostra societat, els considerem de vital importància per avançar en l’empoderament de la ciutadania, creant consciència social dels temes que avui conformen la nostra realitat social, econòmica, de salut, d’igualtat, etc.

Els audiovisuals han demostrat el seu poder per oferir visions crítiques de la realitat i a la vegada donar visibilitat aquelles tesi que suposen un punt de vista compromés per millorar la nostra societat, incloent a les agents implicades en eixos canvis.

El dret d’accés està arreplegat no només com a dret constitucional, sinó en la mateixa llei de creació del servei públic de radiodifusió, en l’Acord Marc i en els contractes programes de la CVMC, així com en el seu llibre d’estil.

En la Comunitat Valenciana apareixen en el marc normatiu, les dues modalitats per exercir el Dret d’Accés dels grups Socials, com fan la resta de mitjans: la directa i la global; però a més a més contempla una que és especialment novadora: Garantir el dret d’accés mitjançant la fórmula de convenis i de publicitat a risc. Desitgem explorar aquesta modalitat que pot donar peu a la creació de grans sinergies entre els mitjans de comunicació, els grups socials i la producció audiovisual. Existeixen nombrosos convenis entre la CVMC o À Punt i entitats cíviques, socials, universitats, etc. que han iniciat un camí molt suggerent.

Volem destacar també algunes iniciatives de la societat civil, que posen en valor l’existència i activitats desenvolupades per les entitats cíviques. Podem destacar el projecte Qui és Qui d’ACICOM i la seua vehiculització mitjançant el Programa València Klara i Transparent de Ràdio Klara, l’esforç comunicatiu que realitza dia a dia La Ràdio i Televisió del Poble, o productes audiovisuals com els que realitza La Cosecha, la Fundació Horta Sud, etc.

Des d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) hem vingut treballant des de fa molts anys en els temes relacionats amb el Dret a Saber. Dins del dret a saber, defensem el Dret Constitucional d’Accés dels Grups Socials als Mitjans de Comunicació. Un tema encara pendent en Espanya després de més de 44 anys d’aprovar-se la Constitució.

Durant l’any 2022 i 2023 hem desenvolupat múltiples i diverses iniciatives (i seguim) per aconseguir avançar en l’aplicació real d’aquest dret

Ara impulsem, junt amb la Fundació Horta Sud i la Càtedra PAGODA (Universitat de València – Presidència GVA) i amb a col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, el Consorci de Museus i el Consell Valencià de Cultura una Jornada Audiovisual.

Volem cridar l’atenció i aportar solucions, davant l’incompliment general d’este dret, que afecta la qualitat de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania, a pesar que està reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans (article 19) i en la Constitució Espanyola (article 20.3).
Hem aconseguit en dates recents, que el CVC aprove,  per unanimitat, un informe sobre el dret d’accés dels grups socials als mitjans de comunicació (bilingüe), definint el dret d’accés, la seua inclusió en les lleis que regulen els mitjans de comunicació públics i analitza la situació actual en la Comunitat Valenciana, recomanant que s’incorpore aquest dret en tots els mitjans de comunicació, públics i privats, perquè ajudaria a garantir la pluralitat i l’accés de la ciutadania a la informació. La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació podria servir com a model de referència, sent el Consell de l’Audiovisual de la CV el competent de fer complir la normativa vigent en la matèria.

PROGRAMA

18 a 18.50h Visita guiada a l’exposició https://www.consorcimuseus.gva.es/exposicion/les-victories-cal-saber-veure-les/ Inscripció prèvia

18.15h Carrusel de produccions audiovisuals, exemple de dret d’accés: ACICOM, Fundació Horta Sud, Radio i Televisió del Poble, La Cocecha, CVONGDs, etc.

19.00h Inauguració Jornada

  • Juan Medina Cobo, President ACICOM
  • Julio Huerta Balastegui, Director Fundació Horta Sud
  • Joaquin Martin Cubas, Direcció Càtedra PAGODA
  • José Salvador Tárrega Cervera, Director General de Transparencia y Participación, Presidència GVA.

19.15h Taula rodona El dret d’accés dels grups socials mitjançant les produccions audiovisuals.(5-8 minuts per intervenció)

  • Ana Noguera Montagud: Informe del Consell Valencià de Cultura sobre el dret d’Accés
  • Carmen Rodríguez CVONGD (Coordinadora Valeniana d’ONGD) Iniciatives realitzades en col·laboració amb À Punt.
  • Carmen Montalbá Ocaña, Doctora en sociologia. Professora Universitat de València. Minorías y desigualdad en un mundo hiperconectado
  • Julia Sanchis Sánchez, Membre de La Comarca Cientifica, Especialista en Gènere, Polítiques Públiques i Govern Obert.

Modera: Emília Bolinches Ribera, periodista i escriptora, vicepresidenta d’honor d’ACICOM , membre del Consell deTransparència de la CV.

19.50h. Taula Rodona Línies i accions per garantir l’acompliment del dret d’accés (5-8 minuts per intervenció)

  •  Jose Ignacio Pastor Pérez, fundador i president d’honor d’ACICOM, exmembre del Consell de la Ciutadania de la CVMC. Continguts i accions proposades al full de ruta presentat pel Consell de la Ciutadania al Consell Rector de la CVMC.
  • Rafael Alborch Bataller, membre del Consell Rector de la CVMC (Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació)
  • Albert Vicent Responsable Projecció Social d’À Punt: Els convenis com via per garantir el dret d’accés.
  • Lina Soler Quilis, membre del Consell de la Ciutadania i membre de la Comissió Mixta per garantir el Dret d’Accés en la CVMC. Informació sobre la Comissió Mixta creada en la CVMC

Modera: Jaime Millàs Covas, periodista i escriptor, soci d’ACICOM

20.25 Debat entre públic assistent i ponents

20.50 Cloenda

.

,

PER A SABER-NE MÉS

A continuació us deixem una sèrie de documents i materials que permeten conèixer més a fons el tema:

 

ALTRES INFORMACIONS

CRTVE

RTVM

CVMC

EITB

RTVA