Martín Pallín: “El poder judicial està donant un espectacle lamentable” Crònica de la Conversa Oberta 19/12/2023

El passat dimecres es va commemorar el 75 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans i amb motiu d’aquesta efemèride, ACICOM, en col·laboració amb Amnistia Internacional, va organitzar un dinar i conversa oberta per a debatre sobre la renovació d’aquesta Declaració, el sistema judicial actual i altres qüestions relacionades amb la vulneració dels drets humans.

Per a posar en comú tot això, es va comptar amb dos convidats experts en la matèria com són José Antonio Martín Pallín, fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem, autor de varis llibres i nombrosos articles, i Miriam Salmerón Rodríguez, advocada penalista especialitzada en violència de gènere, menors i delictes socioeconòmics. També van participar en la jornada Emma Sopeña Balordi, activista en Amnistia Internacional, i Jose Ignacio Pastor, fundador i president d’Honor d’AICOM i encarregat de dirigir la conversa.
Aquesta iniciativa va tindre una ampla acollida, obligant a ACICOM a haver de  tancar les inscripcions, participant un total de 24 persones, el màxim fixat per poder dialogar interactivament.

El dinar va començar amb minut de silenci en record de les persones assassinades en Gaza proposat per Salmerón. L’advocada va destacar que hui en dia no es pot parlar de drets humans “sense portar-se les mans al cap”.

Una vegada finalitzat eixe minut es va començar a parlar sobre la necessitat de repensar alguns dels principis de la Declaració dels DDHH, ja que assumptes com el canvi climàtic o les noves tecnologies no es contemplen.

Segons va explicar Emma Sopeña, d’Amnistia Internacional, “És necessari que la societat civil demane als governs aquests canvis i que s’implique en la ampliació de la Declaració per a poder donar llum a una Declaració Universal de Drets Humans redactada per la majoria i no per uns pocs privilegiats”. A més, l’activista va ressaltar la importància de garantir els drets humans també en temps de crisi econòmica o sanitària.

Per la seua part, Pallín va reflexionar sobre el paper que juga la democràcia en el compliment real i efectiu dels drets humans, ja que només amb el correcte funcionament dels poders legislatiu, executiu i judicial es poden garantir els drets. Així bé, va destacar que, actualment, “el poder judicial està donant un espectacle lamentable”.

“Els jutges han de tindre consciència del seu paper. En Espanya, al contrari que en els Estats Units, mai s’ha tingut el concepte de l’autorestricció. Ací, segons el signe de la denúncia, els jutges posen en marxa la maquinària que s’obri a quatre columnes en els mitjans de comunicació”, explicà el magistrat. I sentencià:  “Hi ha una intromissió política verdaderament preocupant”.

Durant la trobada, en un ambient molt acollidor i amb una gran participació  de les persones assistents, també es va conversar sobre l’accés a la carrera judicial, la llei d’Amnistia i la pèrdua de valor de les democràcies actuals que, segons Salmerón, “desapareixen quan damunt d’elles es troba l’Ibex 35”.

Davant d’una situació actual prou preocupant, Jose Ignacio Pastor va concloure que l’única via “és empoderar a la ciutadania, ja que en el dia a dia es demostra que els poders desempoderen a la societat”. “O enfortim el teixit social o s’enfonsim”, va sentenciar.

https://flic.kr/s/aHBqjB7t9j

 

20231219 Conversa Oberta amb José Antonio Martín Pallín i Miriam Salmerón Rodríguez

                       Punxa per veure el reportatge fotogràfic realitzat de la Conversa Oberta

Galería de fotos. Reportatge fotogràfic

 

PER A SABER-NE MÉS

La conversa es va desenvolupar segons el segúent guió:

– Recepció de les persones invitades i acomodació en la sala de l’Àtic del Centre de Cultura Contemporània, sala reservada on ens serviran el dinar. Les taules es disposen en format quadrat per tal que ens vegem tots les cares i facilitar la interacció.

– Farem una ronda ràpida d’autopresentacions de les persones assistents

– 1 minut de silenci per les víctimes de Palestina

– Fem una introducció a la sessió per banda d’Amnistia i ACICOM. Formulem les preguntes i suggeriments que han realitzat les  persones inscrites quan han reservat la seua plaça.

– Inicien els convidats la Conversa sobre el tema: 75 aniversari dels Drets Humans, Lluita contra la Corrupció, Actualitat política i social en Espanya,… Mentres la resta de persones van dinant.

– Iniciem el diàleg entre totes i tots.

Les persones que van assistir són de diversa procedència: ACICOM, AVEET, AELC, PEN, ACPV, Administración Justicia, Amnistía Internacional, Carena, Colegio de abogados de Valencia, Fent Camí, Gremi d’editors del País Valencià, Pobresa Zero -iGarant-, Justícia Fiscal, Unió Periodistes Valencians.

Emma Sopeña Balordi

Activista en Amnistia Internacional, responsables de xarxes en la Comunitat Valenciana. Professora de filología francesa en la Universitat de València, Filòloga i escriptora. Mujeres en estado de alarma. Especialista en temes d’igualtat de gènere, salut mental, Cantant de l’Orfeó universitari i sobre tot activitas d’AMNISTIA

Miriam Salmeron Rodríguez:

Advocada penalista especialitzada en violència de gènere, menors i delictes socioeconòmics. Lletrada en exercici de l’Acusació Popular en el cas RTVV, TAULA, IVAM, ALQUERIA i TÀNDEM (Villarejo).  També ha sigut advocada en el Sindicat CGT (assumptes penals). Col·labora professionalment amb l’associació Transparència Urbanística de Canàries i amb l’Associació ArqueoAntro (equip multidisciplinari dedicat principalment a localització, exhumació i identificació de fosses i fosses comunes de la Guerra Civil i el Franquisme). És abogada de Acción Cívica contra la corrupción.  http://accion-civica.org/ Amiga i col·lega de Jose Antonio Martin Pallín

Jose Antonio Martin Pallin A Coruña 1936

Jurista espanyol, magistrat emèrit del Tribunal  Suprem del qual també va ser fiscal. Ha sigut membre del Comité  de Bioètica d’Espanya, membre numerari de l’Institut  d’Estudis Canaris, membre del Secretariat  Internacional de Juristes per l’Amnistia i la Democràcia al Paraguai, de l’Associació  Hispà-Alemanya de Juristes i de diverses missions especials sobre drets humans organitzades per Amnistia Internacional. Va ser Premi Jurista 1996 de la Universitat Complutense de Madrid, President de l’Associació  pro Drets Humans d’Espanya, president de la Unió Progressista de Fiscals, portaveu de Jutges per a la Democràcia i vicepresident del Fòrum Milícia i Democràcia. Militant ciutadà, 20 d’octubre Martín Pallín, ex magistrado del Supremo, ante la amnistía: «Es democrática y necesaria» Diputación de Castellón acoge la inauguración del curso de la Plataforma Castelló per la Justícia i contra la Corrupció con la charla del jurista https://www.facebook.com/csxlajusticia/
https://castellonaldia.elmundo.es/castellon/martin-pallin-ex-magistrado-del-supremo-ante-la-amnistia-es-democratica-y-necesaria-LN17298892 Martín Pallín: “Vivim una rebel·lió del món jurídic, impròpia d’una democràcia” Entrevista a José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem espanyol, sobre l’amnistia i el context politicojudicial. https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-martin-pallin-amnistia-rebellio-mon-juridic/
Un privilegi poder compartir taula amb Jose Antonio.

Autor de libres com:

  • ¿PARA QUE SERVIMOS LOS JUECES?
  • LA GUERRA DE LOS JUECES: EL PROCESO JUDICIAL COMO ARMA POLITICA
  • LOS DERECHOS DE LA TIERRA
  • EL GOBIERNO DE LAS TOGAS
  • LA JUSICIA EN ESPAÑA

Articulista prolífic. Et deixem enllaços als seus articles en diversos mitjans:

Interessants entrevistes en mitjans de comunicació:

 

Notas de la Intervención de ‘Emma Sopeña Amnistia Internacional