LEON FELIPE. EL POETA PEREGRINO. Estrena dia 20/11/2020 a les 18:30h OCTUBRE CCC i CINE CLUB ACCIÓ DOCUMENTAL

Tenim el plaer d’invitar-te a l’estrena a València d’aquest documental , del periodista Agustin Remesal, director i guionista, que va ser corresponsal de TVE en mig món.

Un nou documental al nostre Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + i que es projecta en el marc del VI FESTIVAL CINEMA CIUTADÀ COMPROMÉS FCCC2020

A les 18:30h. Projecció de:

LEON FELIPE. EL POETA PEREGRINO (1h 20′)

Col·loqui posterior a la projecció amb:

  • Agustín Remesal. Director i guionista del documental
  • Jaime Siles. Poeta valencià  que ha estudiat i escrit sobre León Felipe en molts dels seus treballs assagístics.
  • Elia Saneleuterio Temporal,  Professora de Magisteri al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València i membre activa de la Plataforma d’Escriptores de l’Arc Mediterrani 

 

Divendres 20 de novembre del 2020, a les 18:30hh.

Sala d’Actes de l’OCTUBRE CCC

C/ Sant Ferran, 12. 46001 València

Lliure entrada, prèvia confirmació, mitjançant inscripció en: 

https://bit.ly/2Usd8k4

Reserva la teua plaça en aquesta activitat. Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.

Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.

També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.

Treballem per la nostra salut col·lectiva

­

 

SINOPSI

El documental recorre la llarga i aventurera vida del poeta León Felipe des de la seua implicació política assistint en València en 1937 al Congrés Internacional d’Intel·lectuals i Artistes, fins al seu itinerant exili als Estats Units, Mèxic, Guinea Equatorial i un llarg etc.

A través d’un itinerari sorprenent d’imatges (arxius d’època) i sons (poesia autobiogràfica recitada i cantada, i declaracions de testimonis i experts), la pel·lícula recorre la vida i l’obra del poeta León Felipe (Tábara, Zamora, 1884 -Ciutat de Mèxic, 1968), que va viure la seua vida en un estat de profeta místic i anarquista en la intimitat. Va ser a més un dels grans capdavanters de l’exili republicà a Mèxic, que enguany celebra allà la seua arribada fa 80 anys. Felipe de la Rosa Galicia y Camino(aquesta era la seua veritable identitat) va passar la seua infància i adolescència al poble de Sequeros (Salamanca) i a Santander, seguint al seu pare de professió notari. Es reconstrueixen aquells anys en aquests llocs, així com els que va passar a Madrid estudiant Farmàcia i intentant ser actor teatral, amb escàs èxit. La seua mort a Mèxic, en els mateixos dies en què l’exèrcit prenia a l’assalt el campus de la UNAM i perpetrava la repressió estudiantil a la plaça de Chapultepec, va merèixer l’homenatge dels que mantenien la consciència de la llibertat i de la democràcia, i va rebre un funeral d’Estat en el Teatre de Belles Arts de la Ciutat de Mèxic.

Agustín Remesal - Wikipedia, la enciclopedia libre.Agustín Remesal és periodista. Ha treballat sobre tot en mitjans audiovisuals desenvolupant quasi tota la seua carrera en els canals públics de Radio Nacional de España y de Televisión Española. Va ocupar corresponsalies de RTVE en París, Nova York, Londres, Lisboa i Jerusalem. Després de jubilarse Agustín Remesal s’ha dedicat a fer documentals de personatges interessants, entre els que figuren aquest que hui presentem en el VI Festival de Cinema Ciutadà Compromés sobre la vida i l’obra del poeta León Felipe que s’estrena ací a València.​

 

Elia Saneleuterio | Universitat de València - Academia.edu

Elia Santeleuterio Temporal, és doctora en Literatura Espanyola, llicenciada en Filologia Hispànica, mestra en Educació Infantil i màster de Recerca en Didàctiques Específiques, especialitat de Didàctica de la Llengua i la Literatura.

Ha treballat en tots els nivells educatius des d’Educació Infantil fins a postgrau; ha impartit docència presencial i virtual en titulacions diverses d’universitats espanyoles i a l’estranger  ha estat professora visitant a la Università di Bologna (Itàlia), Uniwersytet Wrocławski (Polònia), University of California, Berkeley (Estats Units), Universidade do Minho (Portugal), Universidad Católica Boliviana “San Pablo” en La Paz (Bolívia), Rutgers University, Newark (USA) i Université de Reims Champagne-Ardenne (França).

Des de 2012 és professora de Magisteri al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València. És autora de diverses monografies, com Evolución de las corrientes y estilos literarios (2015) o Modalización lírica y construcción simbólica en la poesía de J. Hierro (2012). Entre les seues línies de recerca actuals destaca el seu interès per l’animació infantil, la didàctica del símbol i qüestions de gènere en l’aprenentatge de la literatura, d’una banda, i d’altra la revisió i correcció de textos com a part del desenvolupament de la llengua escrita, aplicant innovacions docents basades en les TIC, l’aprenentatge col·laboratiu de l’ortografia i l’e-avaluació orientada a l’aprenentatge. És la directora del grup d’investigació TALIS i de diversos congresos internacionals (XXIX AEGSCICELI). Membre de la Plataforma d’escriptores del Mediterrani, Associació des de la qual s’impulsa la visibilització de les escriptores actuals i del passat.

 

El profesor Jaime Siles obtiene el Premio de la Crítica Literaria Valenciana 2019 en la modalidad de Poesía.Jaime Siles és un reconegut filóleg, políglota, poeta, crític literari, traductor i catedrátic de la Universitat de València però ha passat també per universitats alemanyes, austriaques, suises i nortamericanes. Ha escrit més de vint llibres, molts de poesía i altres d’estudis de poetes com ara ​Ayala, Antonio Machado, León Felipe, Guillén, Salinas, Bousoño, Luís Antonio de Villena, Vicente Gaos i també d’autors estrangers, sobre tot alemanys. Les seues obres han merescut nombrosos premis entre els que figuren el Premi de la Crítica del País Valencià i el premi de la crítica de poesía castellana o el Premi de les Lletres Valencianes. És acadèmic de la Real Academia de Belles Arts de San Carles, de la Real Academia de Cultura Valenciana i de la  Real Academia de la Historia. I actualment dirigeix  la col·lecció d’estudis clàssics de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

 

 

PER A SABER-NE MÉS:

 

 

 

Post a Comment