Escritos desde la intimidad i Editorial EdictOràlia, dues creacions del soci Josep Lluís Galiana

13102769_10207381895039639_1818604497142013852_n

El nostre soci i amic, Josep Lluís Galiana, ha presentat avui a la Fira del Llibre, “Escritos desde la intimidad. Conversaciones, artículos de opinión, notas, reseñas y críticas musicales”

Aquest llibre, inaugura també el nou projecte editorial EdictOràlia.

Josep Lluís demostra una vegada més, ser un gran dinamitzador i creador cultural, a la vegada que músic, periodista, escriptor, etc.

13139131_10207381896559677_4912687429444412381_n

Una àmplia selecció de textos que tracten d’una sèrie d’esdeveniments musicals, que reflexionen sobre nombroses qüestions relacionades amb la música de cambra i diversos gèneres vocals i instrumentals i altres que acosten al lector la personalitat i l’obra de molts compositors i intèrprets del nostre temp.
Així mateix, aquest volum dedica una secció especial a l’obra i el pensament estètic de compositors espanyols com ara Cristóbal Halffter, Tomás Marco, Luis Blanes, Emilio Calandín, César Cano, Francisco Llácer Pla, José Báguena Soler, Voro Garcia, Andrés Valero, Joan Cerveró, José Luis Castillo, Rafael Mira, Matilde Salvador, Francisco Tamarit, José Lázaro, José Antonio Orts, Enrique Sanz, Javier Darias, Daniel Flors, Jordi Reig, Javier Costa o de músics i agrupacions com ara Lluís Claret, Joan Enric Lluna, Spanish Brass Luur Metalls, Carles Santos, Amores Grup de Percussió, Capella de Ministrers, Josep Vicent, Mark Lubotsky, Brenno Ambrosini, Ara Malikian, Gabriel Estarellas, Miquel Gil, José Luis Ruiz del Puerto, Aleph Camerata, Collegium Instrumentale, Jorge Orozco, Orquesta Mundial de las Juventudes Musicales, Vicente Huerta, Luca Chiantore, Orquestra de València…
El títol del llibre fa referència a la intimitat. A eixe clima serè i relaxat, i fins i tot de certa complicitat entre músics i oients, que exigeix la música de cambra, eixa música de menudes dimensions físiques i numèriques, però també la labor del crític i periodista musical…

13133283_10207381894279620_6066980701333098308_nEl saxofonista, improvisador i escriptor Josep Lluís Galiana comença la seua carrera artística en la dècada de 1980, formant part de diversos ensembles instrumentals contemporanis, col·lectius de jazz i formacions de música popular. Diplomat en Estudis Avançats (DEA) per la Universitat Politècnica de València i titulat superior de Saxofon pel Conservatori Superior de Música de València, ha estat professor en diversos conservatoris com ara el Superior de Castelló i els Professionals de València, Cullera i Catarroja, a més a més d’impartir nombrosos cursos i tallers al voltant de la improvisació lliure a Argentina, Grècia, Suècia i Espanya. Ha publicat els assajos “Quartet de la Deriva. La improvisación libre y la teoría de la deriva en la construcción de situaciones sonoras por un colectivo de improvisadores” i les recopilacions d’escrits musicals “La emoción sonora” i “Escritos desde la intimidad”. Les seues composicions han estat estrenades i interpretades en importants festivals d’Espanya, Frància, Grècia, Itàlia, Polònia, Suècia, Estats Units, Xina, Brasil, Argentina, Mèxic i Cuba. Amb unes cinquanta composicions en catàleg i més de vint referències discogràfiques, ha gravat per a Canal Clásico-RTVE, RNE-Radio Clásica i Radio 3, i per als segells Marmita-Música Viva, Artics Produccions, AMEE, Desamparats Productions, Sound In, PrimTON, Luscinia Discos, Clamshell Records/Vector Sounds, Cilestis, Alina Records…

2016.Escritos-desde-la-intimidad-portada“Un cuarto de siglo después de publicar sus primeras críticas musicales, Josep Lluís Galiana continúa recopilando y seleccionando centenares de escritos fruto de su labor como promotor de conciertos y festivales, ensayista, conferenciante, músico y compositor, pero, sobre todo, de su actividad como crítico musical llevada a cabo principalmente desde el diario Levante-EMV entre los años 1991 y 2012. De la entrevista al artículo de opinión, del reportaje a la reseña discográfica, del programa de concierto a la necrológica y de la conferencia a la crítica musical, la publicación de estas casi cuatrocientas piezas periodísticas y musicológicas marcan un itinerario por la más reciente historia de la música valenciana y también española.

Del repertorio histórico a la creación contemporánea, pasando por la música antigua, tradicional, popular, canción de autor, flamenco, jazz y demás músicas procedentes de todos los rincones del mundo, Escritos desde la intimidad constituye una generosa, desinhibida y muy ecléctica miscelánea de textos que hablan por sí mismos de una época, de una ciudad y de unos gustos musicales, y que tienen como principal misión recuperar una parte significativa de nuestra memoria colectiva. Para el crítico musical Sixto Ferrero, autor del prólogo, Escritos desde la intimidad, “no és un manual d’història, sinó són les notes narratives de cada dia d’un periodista musical. Un exercici de reflexió per establir els ciments d’una base de dades per reconèixer-nos musicalment. L’autor posa amb el seu tractament de la informació, amb criteri democratitzador i aglutinador, al mateix nivell la manifestació musical, sense discriminació de classe, sinó al nivell de l’esforç per fer música. Escriu una València sonora, artística, musical, viva, inèdita, desconeguda, oblidada.” Asimismo, el título de este libro nos remite a la música de cámara, “expresión de la música hecha en la intimidad”, a esa música que se parece a una conversación en petit comité, a un diálogo entre pocas personas que hablan de la amistad y de los rincones reservados a los pensamientos, afectos y emociones. Destilados en la intimidad, los textos seleccionados en este volumen hablan de la música necesitada de buenos conversadores, de intérpretes que escuchen, que dialoguen, de músicos que sean capaces de narrar sus historias, de mostrar sus sentimientos y de revelar sus secretos más íntimos.”

Ilustración de cubierta: Sin Título, tinta sobre papel, Avelino Saavedra, 2016

13139317_10207381895359647_3481843381440625105_n

Post a Comment