EN EL LLINDAR, un documental sobre la transició de gènere, en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 16/02/2022 a les 18:00h. OCTUBRE CCC

Después Acció Documental +

Des d’un punt de vista autobiogràfic, la directora brasilera Coraci Ruiz segueix la transició de gènere del seu fill adolescent Noah.
El documental posa sobre la taula qüestions socials rellevants al voltant del gènere, el matrimoni, la política i el consentiment dels pares.

.

Entre l’any 2016 i el 2019, l’entrevista tot abordant els conflictes, certeses i incerteses que impregnen la seva profunda cerca d’identitat. Al mateix temps, Coraci, criada des de petita en un entorn activista i feminista, també viu el seu propi procés de transformació que la porta a trencar amb vells paradigmes, a enfrontar-se a les seves pors i a desmuntar els seus propis prejudicis Amb un relat personal, generós i honest es posen sobre la taula qüestions socials rellevants al voltant del gènere, el matrimoni, la política i el consentiment dels pares.

EN EL LLINDAR

Direcció: Coraci Ruiz
2020, 77 min. Brasil
Portuguès
Subtítols: català 

SINOPSI:

A en Noah li costa dir qui és. Entre l’any 2016 i el 2019, la seva mare l’entrevista tot abordant els conflictes, certeses i incerteses que impregnen la seva profunda cerca d’identitat. Al mateix temps, Coraci, criada des de petita en un entorn activista i feminista, també viu el seu propi procés de transformació que la porta a trencar amb vells paradigmes, a enfrontar-se a les seves pors i a desmuntar els seus propis prejudicis. 
“Que implica ser mare d’un adolescent trans? Com puc recórrer un territori inexplorat del qual no tinc referències?” Aquestes són les preguntes que es feia Coraci Ruiz davant de la situació que estava vivint. A través de les imatges d’arxiu del seu fill, del diàleg amb ell i amb la seva pròpia mare, intenta submergir a l’espectador en la seva pròpia experiència, no només davant la maternitat, sinó de qüestionar-se el món que ella coneixia prèviament.
La transició, no només d’en Noah, sinó de tota la família, no és un camí curt i amb fàcils respostes. És un procés de dubtes, de canvis constants i de compartir, amb sinceritat i honestedat, dubtes i preocupacions. La relació dels tres protagonistes s’enforteix davant del reconeixement de l’altre i l’estima d’un vincle sòlid. L’objectiu de la directora, més enllà d’explicar una història genuïna, és contextualitzar el moviment de la diversitat sexual dins dels moviments socials, i convertir el documental en una eina de canvi social, que sigui vist per famílies en la mateixa situació, que es puguin veure representades i abordar un procés amb més referents dels que elles mateixes van tenir.
La família és un dels primers espais de socialització on ens formem i ens relacionem. La descripció i el tractament social de la família encara continua sent patriarcal i heteronormatiu, però els canvis socials i en el model educatiu, així com les propostes de lleis LGTBI que inclouen també l’àmbit familiar, va canviant i transformant el model de família patriarcal. El suport, acompanyament i procés que es viu en l’àmbit familiar en els processos de canvi de gènere, és bàsic per a les persones adolescents que es troben en aquest punt de recerca i reafirmació de la identitat.
“En el llindar” no és només la història d’en Noah i la seva família, és una mostra del procés que viuen milers de famílies diàriament, un relat que pretén canviar la societat i la concepció, sense amagar els dubtes o les incerteses, de la transició de gènere i la diversitat sexual en totes les seves formes i visions.

Tràiler EN EL LLINDAR: https://youtu.be/D-ewgkgXIfw

Docs Del Mes inicia el ciclo de proyecciones en el Teatre Municipal Cooperativa | Ayuntamiento de Barberá del Vallés

Dimecres, dia 16 de febrer de 2022, 18:00h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València

.

Entrada lliure fins completar l’aforament.

     Taquilla inversa, reserva la teua entrada en:

https://bit.ly/En-el-llindar

Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.
Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.
També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.
Treballem per la nostra salut col·lectiva

hhttps://bit.ly/El-Retornttps://bit.ly/El-Retorn.

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.

S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa,  que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització de les persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.

Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura ,  el Cine Club Acció Documental +  aplega a molts més indrets del nostre llarg País.

Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest documental en:

Data Hora Ciutat Sala-Espai Adreça
05/02/2022 20:00 Ontinyent Cine Club Utiye C.C el Teler C/Pintor Segrelles 1, 46870
11/02/2022 19:00 Alcoi Centre Cultural Ovidi Montllor  C/ Vistabella, 8, 03802
16/02/2022 18:00 València Octubre Centre de Cultura Contemporània C/Sant Ferran, 12
17/02/2022 18:00 Alacant Saló d’actes de CCOO Avda Salamanca n. 33
18/02/2022 19:30 Elx Casal ACPV Elx C/ Sant Jordi, 2, 03203
18/02/2022 19:00 La Vall d’Uixó Teatre Carmen Tur C/Benigafull, 31, 12600
24/02/2022 19:30 Pedreguer Casal Cultural Jaume I Pedreguer C/ València, 12
25/02/2022 20:00 Gandia Casal Jaume I Safor Valldigna C/Dona Teresa 2, 46701

FITXA TÈCNICA

Títol original: Limiar (aka Threshold)

Direcció i direcció de fotografia: Coraci Ruiz
Guió: Coraci Ruiz i Luiza Fagá
Producció executiva: Julio Matos
Edició: Luiza Fagá
Repartiment: Noah Silveira Ruiz, Lena Bartman Marko, Coraci Ruiz
Text narrat: Coraci Ruiz, Luiza Fagá i Julio Matos
Música original: Natalia Mallo
Disseny i mescles de so: Guile Martins
Colorisme: Tobias Rezende
Il·lustració: Noah Silveira Ruiz
Productora: Laboratorio Cisco

Premis i festivals

• Hot Docs 2021 – Competició International Spectrum – Canadà, 2021
• Premi al Millor Documental al Festival Turin Lovers LGBTQI FF – Itàlia, 2020
• Inauguració al Festival Ethnocineca de Viena – Àustria, 2021
• Clausura al Festival Durban IFF – Sud-àfrica, 2021
• Secció Competitiva a Queer Lisboa – Portugal, 2021
• Secció Competitiva al Festival Mix de Milà – Itàlia, 2021
• Secció Competitiva al Festival de Cine de Lima – Perú, 2021
• Seleccionada al Festival de Màlaga – Espanya, 2021
• Seleccionada al Festival de Moscou IDFF DOKer – Rússia, 2021
• Seleccionada al Festival de Women IFF Dortmund/Colònia – Alemanya, 2021
• Seleccionada al Festival de DocMontevideo – Uruguai, 2021
• Seleccionada a l’Amor Festival Internacional de Cine LGBT+ – Xile, 2021
• Festival Mix Brasil: Premi a la Millor Direcció – Brasil, 2020
• Festival Rainbow Brasil: Premi a la Millor Direcció, Millor Guió, Millor Fotografia, Millor Disseny de So – Brasil, 2020

 

Coraci Ruiz

CORACI RUIZ

Directora

Coraci Ruiz va nàixer a Sao Paulo, Brasil. Des del 2003 treballa com a documentalista, el 2020 va obtenir un doctorat en Multimèdia. Ha dut a terme diverses pel·lícules, sèries de TV i vídeos. El seu primer llargmetratge, 2012, Letters to Angola, va ser seleccionat en més de vint festivals de cinema de setze països. Limiar és el seu segon llargmetratge i va ser premiat a Hot Docs, 2021.

.

.

.

Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb:

Ana Cristina Peiró Benavent mare d’un menor trans i delegada de Chrysallis al PV des de fa 4 anys. https://chrysallis.org/
Estem en el consell consultiu trans, en consell consultiu LGTBI, en el “diversa” del ajuntament de València, en el consell de participació ciudadana, Fent , tallers, formacions a professorat i alumnat en col·legis i instituts, en el Congrés d’estudiants de medicina d’Alacant, participant en Les Corts sobre l’assetjament escolar….

Chrysallis naix a nivell estatal l’1 de juliol de 2013. Els mesos previs algunes famílies de tot l’estat ens havíem anat trobant a través de les xarxes socials o d’associacions de persones trans adultes, coincidint en diverses qüestions. La fonamental: totes teníem una filla o fill trans (les identitats no binàries van tardar una mica més a aparèixer) i necessitàvem respostes que no trobàvem. Ni la legislació existent ni les administracions, contemplaven la nostra realitat, la resposta que rebíem per part dels professionals no ens satisfeia (en nombrosíssimes ocasions, el seu desconeixement era la causa del sofriment de *nuestres *niñes) i no existien col·lectius similars que estigueren treballant en això. No estàvem disposades al fet que visqueren una infància i joventut sense que la seua identitat de gènere fora reconeguda i va nàixer així Chrysallis.

A partir d’ací vam anar adquirint coneixements, establint diàlegs amb persones trans adultes , escoltant a “nuestres *fillhijes i generant les nostres pròpies eines, els nostres protocols d’acompanyament i actuació, establint aliances entre professionals de tots els àmbits i amb altres col·lectius o moviments socials, visibilitzant-nos. Això és un no parar, hem de reciclar-nos en tot moment perquè les seues realita

ts estan vives i van evolucionant. No hi ha una veritat absoluta, només que totes som diferents però hem de tindre els mateixos drets.

A mesura que ens visibilitzem, va ser (i continua) creixent el nombre de famílies, donant lloc a la creació de les diferents Associacions Territorials que permeten treballar tenint en compte les particularitats de cada comunitat, lluitant per la visibilitat i la incorporació de protocols per a millorar la vida de les persones trans fins que aconseguim la llei trans estatal.

METODOLOGIA: Acompanyament entre iguals.
Totes les labors es realitzen de manera voluntària per les pròpies famílies.
Es busca generar eines en cada família per a modificar l’entorn.
Oferim assessorament en l’àmbit familiar, escolar, sanitari, social, legal…
Caràcter bàsicament virtual (grups de whatsapp, Facebook)

Fem dos trobades estatals de famílies a l’any.

A la pàgina web https://chrysallis.org/ podeu trobar testimoniatges, entrevistes, reportatges, vídeos…

Moltes famílies no tenen recursos suficients per a afrontar el dia a dia i nosaltres som una gran família en la qual ens podem recolzar totes. Com ho fem? Amb col·laboracions i l’ajuda de moltes persones, vols ser una d’elles?

contacto@chrysallis.orgvalencia@chrysallis.org     WhatsApp estatal:  627 82 77 33. Telèfon València 675 265 415

.

 

Elías Roig Dalmau, Integrador Social. Tècnic en programes educatius de LAMBDA

Lambda celebra 30 años de activismo por la diversidad sexual - Cesida

 

 

 

 

 

 

José de Lamo Pastor, Director general d’Igualtat en la Diversitat. Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives Generalitat Valenciana.

Nascut a Elx, és llicenciat en Matemàtiques i Ciències i Tècniques Estadístiques per la Universitat de València, on va treballar en l’àmbit de la innovació educativa des de 2003 fins a 2015. És activista pels drets LGTBI des de l’any 2000 en Lambda, del qual va ser coordinador general. Ha exercit també la responsabilitat de secretari d’organització de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (FELGTBI+). Des de juliol de 2015 és director general d’Igualtat en la Diversitat de la Generalitat Valenciana.

.Col·laboren:

http://contralalgtbifobia.es/ca/

https://www.diversitat.es/

Col·lectiu de lesbianes, gais, trans i bisexuals
Avenida Jaime II, 77 03002 Alacant  
T: 966 29 35 79 M: 667 887 448

 

 

PER A SABER-NE MÉS

 

  • Des de Fundació per la Justícia  https://www.fundacionporlajusticia.org/posen a la nostra disposició l’Informe “Una ventana a la realidad de las mujeres transgénero en El Salvador”   ❌ Les principals víctimes dels crims més violents a El Salvador són les dones trans, l’esperança de vida de les quals és de 33 anys.❌ Des de 1994, més de 600 persones d’aquesta comunitat han sigut assassinades violentament.❌ Dels més de 100 casos d’assassinats reportats contra la comunitat LGTBIQ+ des d’aquest any, únicament l’11% ha sigut portat a judici.La publicació del present informe ha sigut realitzada amb el suport financer de la Generalitat Valenciana en el marc del projecte “Visibilització i defensa d’activistes de drets humans en el marc de protecció dels drets del col·lectiu LGTBIQ+ a El Salvador” . 

    http://www.fundacionporlajusticia.org/sites/default/files/2022-01/Mujeres_transgenero_El_Salvador_FxJ_2022_0.pdf

Post a Comment