El PP tomba la ILP Televisió sense Fronteres al congrés espanyol
Els populars han votat en contra de la proposta de l’ACPV de permetre la recepció de televisions en la mateixa llengua entre comunitats
La ILP Televisió sense fronteres (http://ca.wikipedia.org/wiki/Televisi%C3%B3_sense_Fronteres) no ha superat el dia clau. El PP hi ha votat en contra avui al ple del congrés espanyol, on s’ha pres en consideració, i l’ha tombada per considerar-la ‘tècnicament’ impossible’. La proposta de llei era formulada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), per a permetre la recepció de televisions en la mateixa llengua entre comunitats autònomes diverses.
El diputat Ramón Moreno ha anunciat en nom del grup parlamentari del PP al congrés el vot contrari del seu grup al tràmit parlamentari de la ILP. L’anunci implica que els populars han decidit utilitzar la seva majoria absoluta sense tenir en compte el consens polític i social en favor de la ILP, signada per 651.000 ciutadans. A favor, hi han votat els grups del PSOE, Nafarroa Bai, Compromís, ERC, Amaiur, el PNB, IU i CiU.
Moreno ha justificat el vot negatiu pels costos econòmics de la seva implementació, d’una banda, i perquè l’espectre radioelèctric és un bé escàs, d’una altra.
La clau del ple d’avui, la tenia el Partit Popular, el vot negatiu del qual no s’ha sabut fins a l’hora de la votació. La ILP va ser acceptada en l’anterior legislatura, amb l’abstenció dels populars. I el nou govern del PP hauria pogut retirar-la si hagués volgut, però en canvi l’havia mantinguda viva. Si el PP s’abstenia en la votació d’avui, aleshores s’hauria posat en marxa el procés legislatiu. Al final ha votat que no juntament amb UPyD i, per tant, la ILP desapareix.
La ILP va arribar al congrés després d’una llarga campanya d’Acció Cultural, en què es van aplegar 651.650 signatures. El govern socialista espanyol en un primer moment la va vetar, però després va reconsiderar la decisió i va permetre que fos acceptada per les corts.
Decisió política, segons ACPV
Per ACPV, ‘és evident que la posició del PP és fonamentalment una posició política que s’amaga darrere d’excuses sense fonament, una posició que ha explicitat el seu company ideològic i de vot, el grup UPyD, amb una intervenció agressiva en el seu espanyolisme intransigent, excloent i radical’. L’entitat es pregunta: ‘No són conscients que negar el reconeixement de la diversitat lingüística i cultural de l’estat no la farà desaparèixer, sinó que, al contrari, augmentarà el sentiment de distanciament respecte a un estat en el qual cada dia ens sentim menys representats i respectats?’
Tot i això, l’ACPV valora positivament la mobilització ciutadana que ha permès dur aquesta ILP fins al congrés. En aquest sentit, entén que la qüestió de la recepció de TV3 al País València ‘continua vigent i viva’.
Intervencions en el Ple del Congrés dels Diputats on va ser defensada la ILP per Ximo Puig , Secretari General dels Socialistes Valencians. Diario de Sesiones del Congreso de los Diputados del Pleno del Día 11 de septiembre de 2012 sobre la ILP TV Sin Fronteras
No tenen desperdici les intervencions i vore com finalment ha segut rebutjada l’entrada en el Parlament d’una iniciativa presentada per més de 650.000 ciutadans i ciutadanes que volen exercir el seu dret a elegir la llengua dels mitjans de comunicació que els apleguen.
Una llàstima que els que es nomenen lliberals tinguen actituds tan allunyades de la realitat.
Continuarem intentant-ho. Tal vegada no hi ha més remei que canviant els governs.