El calendari eròtic de la Cartellera Túria a debat: llibertat d’expressió, sàtira política, igualtat de gènere, masclisme …?
La Túria, la cartellera degana valenciana, ens ofereix anualment un calendari eròtic. Els dels darrers anys han estat dedicats, de manera satírica, a fotomuntatges provocadors on simulen a les persones que són les principals referents polítiques de la Comunitat Valenciana.
Enguany el calendari porta una foto que representa a Carmen Montón, Consellera de Sanitat i la seua defensa de la sanitat pública, incloent-hi la recuperació de la gestió dels hospitals privatitzats, com és el cas de l’Hospital de la Ribera, ha generat una gran polèmica.
La Consellera, mitjançant el seu compte de twitter ha fet difusió de la citada foto (sense el text que l’acompanya) i una carta de protesta, remesa a la Túria.
En el sí del Consell de Gestió d’ACICOM hem tingut un improvisat debat virtual (per mitjans col·laboratius) davant l’espiral detectada en xarxes socials. Cal dir que mantenim relació tant amb els sectors feministes com amb el món audiovisual en general i la Túria en particular. La qual cosa ens porta a fer les següents reflexions i propostes:
Les persones progressistes que tenim una llarga trajectòria, com la pròpia Cartellera Túria, de defensa de la llibertat d’informació, la llibertat d’expressió i la igualtat, especialment en temes de gènere i comunicació, vegem amb gran interés, i també preocupació, aquesta polèmica pròpia de la realitat polièdrica de la societat on vivim.
Una societat on és habitual que bombers i policies exposen els seus cossos nus per a calendaris, com també les mares d’una AMPA ho facen, per recaptar recursos econòmics per a nobles causes, o la mateixa Full Monty.
Una terra la nostra on les falles són, o haurien de ser més encara, una manifestació satírica i mordaç de l’entorn, i especialment respecte del poder i com a representants d’una part d’ell de les persones que es dediquen a la política.
Una societat la valenciana que utilitza l’humor i la crítica gamberra, per abordar aspectes de gran calat i transcendència. Exemples com Xavi Castillo, el Gran Wyoming, … tenen una gran acollida.
Per altra banda l’ús de les imatges que suposen discriminació de les dones, la seua cosificació i un foment del masclisme en la nostra societat, ens han estat fer alertes sempre. Alguns dels casos on ACICOM ha actuat, és el de Cementos La Unió que ha vingut utilitzant imatges del cos de les dones per a vendre sacs de ciment o per exemple el cas de Princeland, on els estereotips sexistes es porten a la màxima expressió , i el que és més greu, relacionat amb l’educació de la infància.
Cal estar vigilants per a impedir que amb l’excusa de la llibertat d’expressió, es fomenten els estereotips sexistes en la comunicació, siga publicitat, informació o qualsevol altra expressió; però també cal estar atents a possibles moralines que generalment apareixen al costat del tractament de qualsevol cos nu o sobre l’erotisme.
El calendari de la Túria està generant enconades posicions a favor i en contra, amb arguments contraposats com ara el masclisme per una banda i la llibertat d’expressió per altra, simplificant molt la polèmica. De fet ja s’han anunciat Manifests tant en un sentit com l’altre:
:
- CERO RISAS AL MACHISMO.
- Manifiesto contra la censura con asociaciones y personas de la Cultura Valenciana y Española, contra los políticos que intentan coartar la libertad de expresión de medios de comunicación privados e independiente
Creiem que aquesta confrontació ha d’esdevenir en una oportunitat per a debatre des de múltiples punts de vista un fet real que és dona en la nostra societat i quines respostes, des de plantejaments progressistes podem donar, per tal d’anar a l’arrel dels problemes i aconseguir avançar conjuntament, sense perdre temps en enfrontaments estèrils, mentre els de sempre, les persones conservadores, contemplen les contradiccions de l’esquerra.
Es tracta de CONVÈNCER I NO de VÈNCER!
Per la qual cosa invitem a Vicente Vergara, Director de la Cartellera Túria, a Carmen Montón, Consellera de Sanitat i Exsecretària d’Igualtat de la Comissió Executiva Federal del PSOE (o persona que mantinga la seua posició) a un debat públic, amb altres persones invitades com la Unió de Periodistes, expertes feministes i dels mitjans de comunicació, junt amb una primera fila de persones amb opinió formada i raonada.
Voldríem aconseguir un debat d’idees on es puguen escoltar els diversos raonaments i no que derive en un show o en un “aplaudímetro”.
Vorem si podem aconseguir-ho.
La democràcia deliberativa ens pot ajudar a superar les perplexitats que ocasiona la vida mateixa i també possibilitar entendre diferents punts de vista i especialment quan existeix el conflicte entre diversos drets.
Plantejar la censura o el deixar de comprar una publicació, o no posar límits ni reflexionar sobre l’impacte del que es publica, no són vies de superació progressista.
PER A SABER MÉS
Pulso de visiones ‘progres’ en Valencia por un calendario erótico con Carmen Montón http://www.elconfidencial.com/espana/comunidad-valenciana/2016-12-18/calendario-erotico-carmen-monton-cartelera-turia_1305668/
CERO RISAS AL MACHISMO.
Las mujeres feministas de la CV no queremos callar y mirar hacia otro lado ante el espectáculo lamentable del calendario 2017 de la Cartelera Turia. Nos dirigimos a la dirección de la Cartelera Turia para indicarles nuestro rechazo total al tratamiento de las mujeres en esa publicación satírica. Consideramos q es una obligación ineludible ser radicales contra el machismo. Y las imágenes que publica dicho calendario son machistas sin la más mínima duda. La imagen soez que proyecta de las mujeres políticas no tiene nada que ver con su actividad política. No es una sátira sobre su trabajo. Son imágenes en las que únicamente se les considera como simples objetos sexuales o como personas que sólo centran su actividad en el ámbito de la sexualidad. Estas publicaciones nos causan un profundo cansancio, pero hay que seguir denunciado una y otra vez que el machismo más rancio aparece incluso en publicaciones como ésta que se consideran a si mismas progresistas.
Este escrito no es sólo una denuncia, es también un recordatorio de que la libertad de expresión se ve a menudo empañada por aquellos que la usan para perpetuar la desigualdad cultural y social de los hombres y las mujeres.
La retirada de tales imágenes y sus consiguientes disculpas sería lo más razonable que podría hacer la cartelera Turia ante el desconcierto y el rechazo que ha generado su calendario 2017.
Altres casos i informacions
RODA DE PREMSA D’ACICOM PER DENUNCIAR EL CONTINGUT SEXISTA DE PROGRAMES DE RTV
NOTA DE PREMSA ACICOM DENUNCIA LA DIFUSIÓ DE CONTINGUTS SEXISTES: EL CAS DE PRINCELANDIA
El nou –i vell- sexisme. Article d’Emilia Bolinches en La Independent
Ca Revolta, Dones i Cinema: Campeonas invisibles i Curtmetratges per la igualtat, FCCC 2016
AUDIOVISUAL: MAPA DELS FEMINISMES A VALÈNCIA. DIA DE LA DONA 2016
Crònica de la presentació del calendari: “TEMPS DE DONES, DONES EN EL TEMPS”
Cuando las Fallas de Valencia consiguieron cerrar Ajoblanco http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/05/28/5384f0dd268e3e4b308b457c.html
Muchas dificultades para la reaparición de “Ajoblanco http://elpais.com/diario/1976/08/07/cultura/208216803_850215.html
Las Fallas de Valencia salen del armario http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/03/13/5321e9eae2704e7f718b458b.html
Las madres que posaron en un calendario erótico logran el autobús escolar que reclamaban http://www.20minutos.es/noticia/1694211/0/calendario-erotico/madres-coletio/autobus-escolar/#xtor=AD-15&xts=467263