Crònica del documental i col·loqui “Una botiga on rondinar”

Crònica sobre el documental i posterior col·loqui al voltant de “Una botiga on rondinar”, projectat dins del Cine Club d’Acció Documental + al CCC Octubre.

El comerç pot crear comunitat

La sessió del documental del mes de maig, organitzada per ACICOM i Acció Cultural del País Valencià, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, va provocar un animat col·loqui posterior en el qual van participar dos destacats representants del xicotet comerç de la ciutat de València. Julia Martinez, gerent de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, i Marcos Pastor, de l’Associació de Veïnal i Cultural del barri de Tres Forques i Vara de Quart donaren el seu punt de vista sobre les alternatives per a compaginar reformes urbanes i millora de la xarxa del comerç tradicional.

El comerç canvia la vida urbana i a l’inrevés, l’urbanisme sostenible afavoreix la vida en la ciutat. A més, una xarxa comercial dinàmica ajuda a crear comunitat i a integrar a veïns i turistes en els serveis i intercanvis socials que ofereix una ciutat mediterrània com València. En el col·loqui Julia Martinez va mostrar preocupació per la falta de consumidors joves en els comerços del centre històric, ja que són compradors en línia o de grans àrees comercials. Per aquesta raó la pista de gel que s’instal·la al desembre en la plaça de l’Ajuntament ha sigut un gran reclam per a atraure el centre a un públic de menys de 30 anys. De la mateixa manera, el xicotet tren que permet visitar els carrers del centre ha captivat al públic familiar, que havia renunciat a passejar per les zones comercials més tradicionals de la ciutat.

Marcos Pastor va fer valdre una iniciativa de Tres Forques: organitzar una web amb participació de més de 200 comerços del barri on viuen 20.000 veïns. La varietat d’ofertes i condicions que promouen els comerciants està canalitzada per aquesta via d’informació unificada, que ajuda a crear comunitat entre comerços i consumidors. També es va parlar de la lentitud de l’Administració per a resoldre els problemes del comerç de barri, de l’increment dels negocis de lloguer de bicicletes, de l’oferta descontrolada dels pisos turístics, de la necessitat de crear una marca destinada a potenciar el comerç tradicional vinculada amb l’artesania i vells oficis, i de la importància de crear xarxes sectorials de coneixement personal entre els comerciants per a generar més comunitat.

Precisament de crear comunitat i fer costat als veïns en les seues dificultats per a fer front a la vida parla el documental dirigit per Lukasz Kowalski, realitzador, periodista i creador de programes televisius. Més que d’activitat comercial, el documental mostra el paper de solidaritat i acompanyament social que pot realitzar en un barri una casa de compravenda de coses en desús i l’empatia dels seus amos amb els problemes de la gent. La casa d’empenyoraments on es roda el documental és possiblement la més gran d’Europa, però la crisi social provocada pel tancament de les mines a la ciutat polonesa de Bytom fa que no vengen compradors. Els propietaris intenten posar en marxa diferents projectes per a generar més vendes, però els veïns no responen per mancar de diners.

El pròxim documental del mes de juny estarà dedicat a la lluita per la democràcia a Zimbàbue.

 

Galeria de fotos: