Crònica de la Gala de Cloenda del VI FESTIVAL CINEMA CIUTADÀ COMPROMÉS FCCC2020 30/11/2020 Teatre Micalet, València
Us deixem diversa informació del que ha estat la Cloenda del VI Festival Cinema Ciutadà Compromés FCCC2020
dilluns, dia 30 de novembre del 2020
(Carrer de Guillem de Castro, 73, 46008 València)
El Teatre Micalet ha acollit un any més l’acte de cloenda de la sisena edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés organitzat per ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) en el qual s’ha lliurat els premis als audiovisuals que concursaven en la secció oficial
La Gala va ser conduïda per Clara Castelló, periodista d’À Punt Mèdia
L’acte ha comptat amb la presència de Rosa Pérez Garijo, Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; Antoni Llorente Ferreres, Secretari autonòmic de Participació i Transparència; i Manolo Mata, Síndic portaveu del Grup Socialista a les Corts Valencianes., Abel Guarinos, Director General de l’Institut Valencià de Cultura, Enrique Soriano, President d ela Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Jose Luis Moreno, Sots Director General d’Audiovisual de l’IVC,i Anna Gascon, d’Acció Cultural del País Valencià, que han lliurat els guardons. L’acte ha comptat amb tot l’equip tècnic del Festival i amb moltes de les persones que ens han acompanyat al llarg de les 5 setmanes que ha durat el Festival, implicant-se tant com a espectadores, com a realitzadores dels audiovisuals, responsables de les sales de les entitats cíviques i socials.
Vam gaudir al començament de la projecció del curtmetratge ON ESTAVES TU? de Maria Trénor (19′) https://dondestabastu.com/?lang=cae de Maria Trénor., com una de les activitats emmarcades en la setmana de lluita contra la violència sobre les dones .
L’audiovisual va ser presentat per Chelo Alvarez de l’Associació Alanna.
Estigues on estigues, no permetes que ocórrega!
Tráiler OET1 from Onair Comunicació on Vimeo.
SINOPSI
ON ESTAVES TU? ens interpel·la directament per fer-nos reflexionar davant eixa realitat transversal i universal que és la violència contra les dones. Violències quotidianes, subtils o brutals, totes terribles i intolerables. Vivències explicades en diferents idiomes i des de diferents països. Una pel·lícula que harmonitza l’autenticitat del testimoni real amb el poder evocador i la força visual de l’animació.
Es tracta d’un audiovisual que harmonitza l’autenticitat del testimoni real de la realitat universal que és la violència contra les dones amb el poder evocador i la força visual de l’animació. Violències qüotidianes, subtils o brutals, totes terribles i intolerables explicades en diferents idiomes i des de diferents països.
Posteriorment a la projecció, vam donar pas al balanç del FCCC2020 i al lliurament dels guardons
EL BALANÇ
VI FESTIVAL CINEMA CIUTADÀ COMPROMÉS FCCC2020
Intervenció d’Anna Gascon, membre de la Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià, i membre del Jurat, que ha col·laborat estretament amb ACICOM aconseguint una major descentralització del Festival, aplegant a moltes més sales com Elx, Alacant, Alcoi, Ontinyent, Burjasso, Llíria, Borriana,t, Onda, Castelló, etc
Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM i Director del VI FESTIVAL CINEMA CIUTADÀ COMPROMÉS FCCC2020 va realitzar un balanç de les 5 setmanes del festival, des del 27 d’octubre al 30 de novembre. Una edició complicada per la pandèmia però que ha demostrat la capacitat de resiliencia de la societat valenciana. Hem aconseguit realitzar el Festival, encara que amb moltes dificultats per les sales tancades, la necessitat de prendre mesures de prevenció com la imprescindible reserva prèvia de butaca, la supressió de moltes sales (com les de les universitats) i algun brot en localitats que ha generat el tancament de cases de cultura, teatres, etc. Encara i així hem aconseguit mantindre una programació de 64 audiovisuals presentats al Festival, tant a la secció oficial de competició (amb 33 audiovisuals) , com a la secció de panorama. Hem tractat temes de feminismes, territori, memòria ara, relacions personals, inclusió, migracions, medi ambient, etc. aplegant a projectar en 31 sales diferents.
Sales Cíviques i Socials
- Acció Cultural del País Valencià d’Elx
- Biblioteca Municipal de Natzaret
- Centre Cívic i Cultural de Tres Forques, CC Tres Forques
- Centre Cultural Ovidi Montllor. Casal ACPV. Alcoi
- Ca Bassot. Burjassot
- Ca Revolta
- Casal Jaume I Camp del Túria. Llíria
- CCOO-PV
- CCOO d’Alacant
- Centre Ovidi Montllor d’Alcoi
- Espai BETA
- Espai Obert Cantarranes. Benimàmet. València.
- Espai SANKOFA
- FEIS-CCOO
- Intersindical-PV
- La Cantina de Russafa
- Sala d’actes OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània
- Teatre Micalet
- Teatre Payà de Borriana
- UGT PV
Sala comercial:
- Cines LYS
- Centre Comercial El Teler, Ontinyent
Sales Institucionals:
- Filmoteca IVC Edifici Rialto
- La Nau
- Jardí Botànic de València
Centres culturals municipals:
- Alboraia
- Aras de los Olmos
- Auditori de Betxí
- L’Alcudia de Crespins
- Nazaret (València)
- Canals
- Teatre l’Agrícola, Alboraia
Som el Festival més llarg en el temps i més descentralitzat. Aplegant a un ample ventall de localitats, no a soles a la ciutat de València que sempre concentra el major nombre de projeccions; però també a tot el territori valencià.
- Alacant
- Alboraia
- Alcoi
- Aras de los Olmos
- Betxí
- Borriana
- Burjassot
- Canals
- Elx
- L’Alcúdia d eCrespins
- Llíria
- Montserrat
- Ontinyent
- València
Un Festival que des dels seus inicis ha desitjat generar sinergies, i sembla que anem a conseguint-ho. A banda de les institucions que col·laboren econòmicament amb el Festival de diferents maneres: Institut Valencià de Cultura, Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; i l’Ajuntament de València, i la destacada col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià, enguany s’han implicat més de 55 entitats
Cal destacar que les sinergies han generat, com a mostra un botó, el Festival de Cinema Ciutadà Compromés per la Vall d’Albaida s’ha fusionat amb la ja veterana Mostra de Cinema d’Ontinyent. Les associacions ACICOM Ciutadania i Comunicació, Cine Club Utiye, ACPV Vall d’Albaida i el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent hem ajuntat forces per tal d’oferir fins a cinc vesprades de projeccions de cinema documental ben lligades al territori i amb la presència d’alguns dels seus protagonistes.
Pots comprovar com la imatge del cartell anunciador suposa la total imbricació de les dos manifestacions culturals audiovisuals.
Tota la programació a Ontinyent la pots consultar en: https://acpvvalldalbaida.blogspot.com/2020/11/tota-la-informacio-sobre-19a-mostra-de.html
Volem agrair a totes les persones que s’han implicat en el FCCC2020, començant per l’equip tècnic o bàsic
EQUIP TÈCNIC DEL FCCC2020
L’equip del Festival ha estat format per personal tècnic i voluntaris encarregats de dur a terme les sessions:
Director del Festival i President d’ACICOM, Jose Ignacio Pastor.
Coordinació del jurat i Vicepresidenta d’ACICOM, Emilia Bolinches
Coordinació tècnica del Festival, Arnau España Cuenca
Equip tècnic:
Administració Ana Montrull
Activitats i nous formats, Carles López Cerezuela
Comunicació, Jose Vicent Ferrer, Sara Moreno, Ulisses Ortiz.
Xarxes Socials: Carles Vera
Cine Club Acció Documental+, Joan LLoret, Empar Alemany i Xavi Guinot.
Disseny i imatge: Helena Estela
Fotografía, Alicia Gavara.
Programació: Emili Payà, Ruben Pitarch
Suport tècnic: Arnau Más, Jonathan
Suport sales, comunicació i gestió:
Carolina Delgado
Maria Puig
Maria Soria
Carles Porcel
Carme Molina
Fernando Franco
Així com a totes les persones de les entitats, sales de projecció, audiovisuals , activitats complementàries, etc.
També, com no, agrair l’interés de les persones assistents a les projeccions, que són les que donen sentit a l’esforç realitzat
Els audiovisuals premiats
El guardó a la Millor Producció Audiovisual pel seu tractament de la llengua, cultura i patrimoni valencià que ha estat aplicat també al guió i diàlegs de la pel·lícula, ha sigut per a «Bosch i Morata. Sempre els quatre». Codirigit per Rafa Alborch i Miquel Notari . L’alta participació que hem registrat en esta edició és una mostra de la vitalitat cultural de la nostra llengua que compta amb el suport d’unes subvencions que estimulen la producció i uns mitjans de comunicació audiovisual, com és À Punt Mèdia, que afavorixen la posterior exhibició.
Va fer lliurament del guardó Abel Guarinós, director general de l’Institut Valencià de Cultura. Arreplega el premi Rafa Alborch, codirector de l’audiovisual
El guanyador d’este guardó rep juntament amb el diploma i l’escultura del Festival un premi complementari en metàl·lic que li lliurà la Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller, en representació d’esta Plataforma, li va fer entrega del premi que acompanya este guardó del Festival.
Els quatre’ eren la família de Francesc Bosch i Morata, primer Conseller de Cultura en la Segona República. El documental d’investigació pretén rescatar el treball d’aquest Conseller i un dels artífex del moviment autonomista valencià i les primeres manifestacions institucionals i administratives durant la II República, basant-se en la recuperació d’arxius perduts o oblidats que il·luminen la història del nostre poble. Així, aquest documental retracta més de cent anys de la història del poble valencià a través de dos dones i dos homes que van patir en primera persona una guerra injusta i un exili lluny de la seua estimada terra.
===========================================================================================
El premi a Millor Producció realitzada gràcies al micromecenatge ha sigut per a «La mort de Guillem», una pel·lícula dirigida per Carlos Marqués-Marcet i estrenada a À Punt, TV3 i IB3 el passat 2 d’octubre. El film se centra en l’assassinat del jove valencià Guillem Agulló, l’11 d’abril de 1993 a Montanejos (Alt Millars) a mans d’un grup d’ideologia feixista. Els bons projectes de vegades ixen per l’aportació xicoteta de moltes persones i pel voluntariat.
El guardó va ser lliurat per Enrique Soriano, President de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. Arreplegà el premi Rafa Molés de Suica Films, la productora que ha estat empentant el projecte des de fa anys.
===========================================================================================
El Premi Especial del Públic és el més ciutadà del Festival. El jurat no ha tingut cap intervenció en aquesta elecció. L’audiovisual guanyador és el que més vots ha rebut en el recompte que hem fet al final de cada sessió arreplegant les paperetes dels vots. El guardó ha sigut per a «Missions (Im)possibles». Codirigit per Manuel Rosell i Lucas Moro. Es tracta d’un projecte educatiu que té com a objectiu principal impulsar la difusió de la Memòria Democràtica al públic més jove mitjançant fonts directes com instrument fonamental, entre els que es troben represaliats per el franquismes i familiar directes de víctimes de la dictadura. María, Àngel, Teresa i Luís, són els encarregats de que les missions complisquen el seu objectiu: avançar cap a una societat plenament democràtica basada en defendre i respectar els drets humans per a no repetir els errors d’aquella fosca etapa.
El premi el va lliurar Rosa Pérez Garijo , Consellera de Participació, Transparència , Cooperació i Qualitat Democràtica de la GVA. Arrepleguen el premi els seus codirectors: Manuel Rosell i Lucas Moro
===========================================================================================
El festival té la pretensió de donar a conèixer situacions socials que reclamen nous projectes i solucions. Gràcies a l’esforç creatiu i a la difusió dels nostres artistes i comunicadors estes noves realitats socials ja formen part de l’actuació política i administrativa.
El veredicte del jurat el va llegir Emília Bolinches, vicepresidenta d’ACICOM i presidenta del Jurat del Sisé Festival de Cinema Ciutadà Compromés. Guardó a Millor Audiovisual en Noves Realitats Socials ha anat al documental «Per molt que bufe el vent», dirigit pel periodista i documentalista David Segarra, també director de Savis de l’horta i La Mola és nostra. Es tracta d’una obra sobre la lluita en defensa de l’horta.
És la història del Forn de Barraca, però també la de la resistència de Benimaclet i La Punta, d’Alboraia i de totes les hortes. Aquesta reflexió pretén ser un crit de futur i dialoga amb els veterans lluitadors de Per l’horta i amb els nous activistes que van ocupar el Forn de Barraca. Però també parla amb els llauradors i veïns que habiten l’horta. I per descomptat, amb els experts que assenyalen la relació entre el Canvi Climàtic, la Sobirania Alimentària i l’horta, així com les noves amenaces: l’ampliació de carreteres, vies fèrries i plans urbanístics.
David Segarra recollint el guardó a guardó a Millor Audiovisual en Noves Realitats Socials per el documental «Per molt que bufe el vent»
===========================================================================================
El curtmetratge «Orquestra los Bengala», dirigit per l’alacantí David Valero ha sigut guardonat amb el Premi a la Millor Pel·lícula de ficció. Estem molt contents amb la qualitat i varietat que el jurat ha valorat enguany en esta modalitat. La participació ha sigut nombrosa i d’un nivell estètic destacable. Lliurà el premi Manuel Mata, Diputat, Síndic-portaveu del Grup Socialista de les Corts.
David Valero, el seu director ens va enviar una salutació en vídeo per trobar-se en Alacant.
Arreplegà el premi, Jose Luis Moreno, sotsdirector d’audiovisuals de l’IVC. Els Bengales són una orquestra formada per quatre amics jubilats que duen més de trenta anys tocant per les festes dels pobles. Un any, però, alguna cosa ha canviat quan el cantant d’aquesta banda comença a oblidar la lletra de les seues cançons. Es tracta d’una tendra història d’amistat que l’Alzheimer farà inoblidable. Ara garatge del so estudis ha dut a terme el doblatge del film, amb Paco Alegre com a director i Dani Torres com a tècnic de so. Els protagonistes del curt són Alejandro Tous, a qui Pau Ferrer dona la veu valenciana; José Tellez de Cepeda, doblat per Edu Borja; Pepe Naranjo, amb la veu de Paco Alegre; Julián Garcia, amb la de Jose Garcia; i Jose Navarro, la veu del qual és de Berna Llobell. La directora de doblatge del curt ha sigut Susanna B. Mulet, qui s’ha encarregat de la traducció, revisada per Elsa Contell.
===========================================================================================
El Premi al Millor Documental ha sigut per a «Calç blanca, Negro Carbón» de Toni Canet ( Llutxent, 1953- València, 2018), que sempre es va implicar en causes per millorar la societat. Un gran amic d’ACICOM i de molts de nosaltres. El seu documental expressa la seua capacitat de crear sinergies i la gran sensibilitat per contar històries.
Lliurà el premi, Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM i director del VI FESTIVAL CINEMA CIUTADÀ COMPROMÉS 2020 Arreplegà el premi Antonio Mansilla, productor de Gorgos Films i amic de Toni Canet. En aquest es conta el paral·lelisme entre la desaparició de l’ofici de calciner a Llutxent (la Vall d’Albaida) i el de carboner a Formiche Alt (Terol). Enguany, el Festival de Cinema Ciutadà Compromés ha volgut retre homenatge al seu director amb la projecció d’aquest documental, el qual va ser la seua darrera pel·lícula.
===========================================================================================
Amb aquesta gala de cloenda s’ha donat per finalitzada la sisena edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés que, tot i marcada pels temps de la Covid-19, ha pogut desenvolupar amb èxit i de forma ininterrompuda tot un mes de novembre replet d’actes que envolten l’audiovisual valencià.
Membres de l’organització del Festival juntament amb les persones guardonades
Com a tancament del Festival, vam projectar el curtmetratge premiat, Orquesta Los Bengalas
ORQUESTA LOS BENGALAS (21′)
Els Bengales són una orquestra formada per quatre amics jubilats que duen més de trenta anys tocant per les festes dels pobles, però enguany alguna cosa ha canviat. Una tendra història d’amistat que l’Alzheimer farà inoblidable.
Curtmetratge ORQUESTA LOS BENGALAS, dirigit per David Valero i ara GARATGE DEL SO ESTUDIS durà a terme el doblatge amb Paco Alegre com a director i Dani Torres com a tècnic de so .
Els protagonistes del curt són Alejandro Tous, a qui Pau Ferrer dona veu valenciana; José Tellez de Cepeda, doblat per Edu Borja; Pepe Naranjo, amb la veu de Paco Alegre; Julián Garcia, amb la de Jose Garcia; i Jose Navarro, la veu del qual és de Berna Llobell. La directora de doblatge del curt ha sigut Susanna B. Mulet, qui s’ha encarregat de la traducció, revisada per Elsa Contell.
Trailer “Orquesta Los Bengalas” from David Valero on Vimeo.