OVERSEAS, esclaves del S.XXI. Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL. OCTUBRE CCC

Después Acció Documental +

OVERSEAS

  de SUNG-A YOON

 

2019 90 min. França i Bèlgica Tagàlog i anglès Subtítols: català.

Docs Del Mes inicia el ciclo de proyecciones en el Teatre Municipal Cooperativa | Ayuntamiento de Barberá del Vallés

esclaves del S.XXI.

Un impactant retrat de les dones filipines que es veuen obligades a marxar a l’estranger per guanyar-se la vida fent de mainaderes i treballadores de la llar.

Dimecres, dia 9 de desembre, del 2020, a les 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa

RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :

https://bit.ly/3lxSsCr

Reserva la teua plaça en aquesta activitat. Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.

Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.

També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.

Treballem per la nostra salut col·lectiva

El drama de las filipinas que trabajan en hogares extranjeros: explotación, vejaciones y abuso sexual

Son les treballadores de la llar esclaves del segle XXI?

Ho descobrim a Overseas. La pel·lícula s’estrena a més de 70 sales el proper mes de desembre.
· Les projeccions es mantindran durant tot el mes de desembre en format presencial o online segons les restriccions sanitàries de cada comunitat.
Aquest desembre arriba a sales Overseas, una pel·lícula impactant que retrata des de dins una escola per a empleades domèstiques, on un grup de noies es prepara per ser treballadores a l’estranger, on sovint queden desprotegides i sense poder veure durant molt de temps a la família i els fills. Aquest mes de desembre s’estrena a 70 sales arreu d’Espanya de la mà de Docs del Mes.
“Mai ploreu davant dels vostres caps!”, diu una instructora a les seves alumnes, “és una mostra de debilitat. I els filipins no som febles!”. Així entrenen a les noies que seran les properes treballadores domèstiques filipines a l’estranger, també conegudes com a OFW (Overseas Filipino Workers).
Un impactant retrat de les dones filipines que es veuen obligades a marxar a l’estranger per guanyar-se la vida fent de mainaderes i treballadores de la llar. La mirada de la directora Sung-A Yoon barreja l’humor negre i la denúncia social, al mateix temps que posa en evidència una forma encoberta d’esclavitud moderna.
Overseas segueix l’etapa de formació d’un grup de dones que es preparen per afrontar una nova vida lluny de casa. La majoria dels contractes laborals, les obliguen a passar anys sense poder veure ni els fills ni la família. Durant les sessions de formació a l’escola, les alumnes practiquen tant el paper d’empleada com el mestressa, fet que dona peu a situacions surrealistes i alhora corprenedores. Aviat seran exportades a l’estranger com si fossin mercaderies i quedaran soles davant l’explotació laboral i agressions de tot tipus. Una història commovedora que mostra la determinació d’unes dones valentes, que s’agermanen sense perdre el sentit de l’humor i que comparteixen estratègies per afrontar el futur amb fermesa.

Es calcula que cada any al voltant de 10 milions de treballadores filipines marxen a l’estranger. Les seves remeses representen més de 30.000 milions de dòlars a l’economia del país, al voltant d’una dècima part del PIB total.

Overseas és un impressionant retrat de la dura realitat, sovint invisibilitzada, que viuen les treballadores domèstiques filipines a l’estrenger. Una pel·lícula que han titllat de “fonamental, imprescindible i necessària”, però alhora també és un crit en favor de l’amistat i del suport mutu d’un col·lectiu que resisteix estoicament a una de les noves formes de l’esclavitud moderna.

Un impactant retrat de les dones filipines que es veuen obligades a marxar a l’estranger per guanyar-se la vida fent de mainaderes i treballadores de la llar. La mirada de la directora Sung-a Yoon, barreja d’humor negre i denuncia social, posa en evidència una forma encoberta d’esclavitud moderna.

Overseas segueix l’etapa de formació d’un grup de dones que es preparen per afrontar una nova vida lluny de casa. La majoria dels contractes laborals, les obliguen a passar anys sense poder veure ni als fills ni a la família. Durant la sessions de formació a l’escola, les alumnes practiquen tant el paper d’empleada com el d’amo, donant peu a situacions tan surrealistes com corprenedores. Aviat seran exportades a l’estranger com si fosen mercaderies i quedaran soles davant l’explotació laboral i agressions de tot tipus. Una història commovedora que mostra la determinació d’unes dones valentes, que s’agermanen sense perdre el sentit de l’humor, i que comparteixen estratègies per afrontar el futur amb fermesa.

TRÀILER D’OVERSEAS

Overseas – Trailer from CAT&Docs on Vimeo.

Overseas. El Doc del MesFitxa tècnica

DIRECCIÓ: Sung-A Yoon
SO: Emmanuel Sol and, Kwinten Van Laethem, Gregory Vincent
DISTRIBUCIÓ: DocsBarcelona Distribution
PRODUCCIÓ: Hanne Phlypo
FOTOGRAFIA: Thomas Schira
EDICIÓ: Dieter Diependaele
MÚSICA: Frédéric Verrières
El Documental del Mes torna a ser presencial aquest dijous a l'Espai Plana de l'Om - Regió7 :: El Diari de la Catalunya Central

Premis i festivals

  • Premi Amnistia Internacional de Catalunya · DocsBarcelona Espanya, 2020
  • Premi del Jurat al Millor Documental · Premiers Plans – Angers Film Festival France, 2020
  • Locarno Film Festival Suïssa, 2019
  • Premi a la Millor Direcció · Hamptons International Film Festival EUA, 2019
  • Premi del Jurat al Millor Documental · Warsaw Film Festival Polonia, 2019

Es vegem el dimecres, dia 9 a les 18:15h-.

Tràiler del documental: https://docsbarcelona.com/pellicules/overseas

 

 

SOBRE LA DIRECTORA 

SUNG-A YOON

Sung-A Yoon és una cinematògrafa i artista francesa nascuda a Corea del Sud i resident a Brussel·les. Es va graduar a la National Superior School of Fine Arts de Paris-Cergy l’any 2005 i a l’INSAS, una escola de cinema de Brussel·les, el 2008. Entre el 2001 i el 2011, va dirigir deu curtmetratges, principalment mostrats a exhibicions. Passant a la ficció, va acabar el 2008 el seu curtmetratge And I’ll Keep In My Heart, el qual va ser seleccionat per al Festival de Cannes- cinéfondation, abans de viatjar per uns quants festivals internacionals. El 2012, va sortir a buscar el seu pare, absent des de la seva infància, i va acabar amb el seu primer llargmetratge documental Full Of Missing Links, que va viatjar per festivals de tot el món. Overseas és el seu segon llargmetratge documental.

 

Un documental súper premiat, observeu el palmarés:

  • Semaine de la Critique, Festival de Cannes – França, 2018
  • Pel·lícula Inaugural, Leeds IFF – Regne Unit, 2018
  • Premi Alpe Adria Cinema & Premi Balcani Caucaso Transeuropa, Trieste Film Festival – Itàlia, 2019
  • Menció Especial del Jurat, DocsBarcelona – Espanya, 2019
  • Premi del Públic, Between Women Filmmakers Caravan – Líban, 2019
  • Golden Pegasus, Animator Festival – Polònia, 2019
  • Best of Fests, IDFA – Països Baixos, 2018
  • Pel·lícula Inaugural, Animasivo – Mèxic, 2018
  • Selecció Oficial, Animafest FF – Croàcia, 2018
  • Gems of New Cinema, Midnight Sun Film Festival – Finlàndia, 2018
  • Annecy International Animation Film Festival – França, 2018
  • Secció Another View, Karlovy Vary IFF – República Txeca, 2018
  • Animation Section, Melbourne IFF – Austràlia, 2018
  • Kinoscope Programme, Sarajevo IFF – Bòsnia, 2018
  • Impact Section, Vancouver IFF – Canadà, 2018
  • Animation Nation Section, Mill Valley FF – Estats Units, 2018
  • New Filmmakers Competition, São Paulo IFF – Brasil, 2018
  • International Programme, DOK Leipzig 2018 – Alemanya, 2018
  • Documentary Competition, Minsk Listapad IFF – Bielorússia, 2018
  • Festival de Cine Europeo de Sevilla – Espanya, 2018
  • Movies on War Film Festival – Noruega, 2018
  • Les Sommets du Cinéma d’Animation FI Montreal – Canadà, 2018
  • Vilnius IFF – Lituània, 2019
  • Documentary Competition, Crossing Europe FF – Àustria, 2019
  • Framing Reality, New Zealanda, 2019

 

Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb:

.

.

.

Maria Carmen Jiménez . Responsable CCOO Treballadores de la LLar

https://www.pv.ccoo.es/Treball_de_la_Llar

 

.

.

Emelinda Tuazon Samante,

actualment professora d’anglés, extreballadora de la llar. Associació SAMAHANG PILIPINO SA VALÈNCIA. https://www.facebook.com/samahangpilipino.savalencia/

 

 

 

 

 

 

Ángela Jurado – Asociación Por Ti Mujer

Angela Jurado, Responsable d’Inserció Social de l’Associació Por Ti Mujer

Angela és psicòloga diplomada de la Universitat de Nariño, Colòmbia, i Màster en Continguts i formats audiovisuals de la Universitat de València, Espanya, on actualment realitza un doctorat en Comunicació i Intercultural. Va ser Assessora de Reintegració per al Departament de Nariño, en l’Agència Colombiana per a la Reincorporació i la Normalització de la Presidència de la República. Es troba desenvolupant una investigació sobre l’ús de narratives transmèdia per a la construcció participativa de memòria històrica. Actualment coordina i gestiona projectes en l’Associació Per Tu Dona, des d’una perspectiva innovadora, integradora i participativa.

https://asociacionportimujer.org/

Asociación Por Ti Mujer

.

 

 

 

PER A SABER-NE MÉS

 

QUÈ ÉS AIXÓ D’ACCIÓ DOCUMENTAL + ?

ACICOM i ACPV assumim que es tracta d’un repte difícil a l’haver d’omplir mancances cròniques, en un moment on el consum audiovisual està girant cap a les altres pantalles. Volem crear aquesta nova via de difusió que genere unes sinergies positives entre els documentals que ofereixen testimonis i mirades crítiques documentades sobre la nostra societat, i la ciutadania activa. Podem reinterpretar la nostra societat i per què no, invitar a l’acció per a transformar-la i millorar-la

Ens proposem interessar i provocar a amples sectors socials, mitjançant la reflexió sobre la nostra contradictòria realitat, oferint una visió  plural i diversa amb diferents temàtiques socials i polítiques com: els feminismes, el medi ambient, la cooperació, la salut, la memòria històrica, l’educació, la salut, la lluita contra l’exclusió, la justícia, els drets humans, el consum responsable, la comunicació, la política, la sostenibilitat, etc.

Els audiovisuals són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat. Per això, perquè tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en aquest desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa.

Valorem el cinema compromés com un dels millors vehicles per fomentar nous models de vida, motivar comportaments i actituds positives enfront de l’existència humana, denunciar injustícies o generar anàlisi i reflexions vitals.

Acció Documental +, ofereix un ample ventall de mirades produïdes gràcies a la capacitat d’iniciativa del sector audiovisual que a la vegada poden ser un vehicle per posar en l’agenda mediàtica els  temes més candents i importants, en front a les tendències banalitzadores de la major part de la indústria audiovisual, destinades a adormir les nostres consciències. A la vegada de posar de manifest els temes que es tracten, volem fomentar el coneixement i el reconeixement de les persones i entitats que, en el nostre entorn, treballen dia a dia sobre els temes motiu dels documentals programats i projectats.

  •  Què és Acció Documental +?

Mensualment projectarem un documental internacional, en versió original, subtitulat en català, amb una Conversa Oberta posterior, amb les persones i entitats valencianes invitades, les quals dediquen el seu treball i/o militància a millorar la societat en relació amb el tema tractat.

L’entrada és lliure, fins a completar l’aforament i utilitzarem la taquilla inversa per fer sostenible el projecte.

Una ocasió especial per gaudir dels audiovisuals i interaccionar amb les actores valencianes.

Es tracta d’una adaptació del Documental del Mes, distribuït per DocsBarcelona, al País Valencià. La proposta inicial del documental del mes és seleccionada per Parallel 40; però nosaltres, ACICOM i ACPV, adaptem la programació suggerida als nostres criteris, conformant les propostes que vos farem aplegar des de:
ACCIÓ DOCUMENTAL +.

El documental del mes aporta, al llarg de l’any i de tot el territori, documentals seleccionats arreu del món, amb contingut social. Els documentals són provinents del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona.

Millorem la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania projectant i debatent sobre documentals en format de gran pantalla recuperant el plaer d’anar al cinema compartint opinions, causes, i per què no, creant aliances també.

Es tracta d’una col·laboració global, puix ACICOM i ACPV, posem en marxa al País Valencià una programació coordinada amb altres 70 sales de Catalunya, resta de l’Estat Espanyol, Xile i Colòmbia.

Audiovisuals de qualitat, que tracten diverses temàtiques i de procedència molt diversa.

Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l’Estat, Xile i Colòmbia.

Objectius

  •  Invitar a l’acció col·lectiva, documentada, sobre les temàtiques tractades
  • Oferir a la ciutadania documentals de qualitat, de quasi impossible visionat en els circuits habituals del cinema en gran pantalla.
  • Obrir el documental a nous públics. Contribuir a crear en la ciutadania un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.
  • Visibilitzar a les persones i entitats valencianes, que dediquen la seua activitat als temes tractats en els documentals, arrelant els temes al nostre entorn.
  • Normalitzar el visionament en versió original i la subtitulació en català. La qual cosa també suposa una magnífica oportunitat per a la formació multilingüe.

T’animes a vindre a gaudir de les projeccions i participar en les converses obertes amb protagonistes valencianes?

Vols col·laborar des de la teua entitat? Escriu-nos acicom@acicom.org 

 

Post a Comment