Gala de Cloenda del Festival Cinema Ciutadà Compromés
[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_text]
El Festival de Cinema Ciutadà Compromès, que ha sigut organitzat per l’associació ACICOM Ciutadania i Comunicació, amb la col·laboració de Culturarts i d’un ample ventall d’organitzacions ciutadanes i audiovisuals, va concloure ahir dijous 26 de novembre amb el lliurament dels premis i la projecció d “Un Lugar Mejor” (guanyadora del Premi a la Ficció) i la pel·lícula: L’Ovidi: El making of de la pel·lícula que mai no es va fer.
El CCC Festival 2015, Cinema Ciutadà Compromés d’ACICOM, que va començar el passat 27 d’octubre, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, va celebrar anit al Teatre Micalet, de la Societat Coral el Micalet, la gala de lliurament de premis als audiovisuals guanyadors.
Al llarg de trenta dies, en 14 sales de la ciutat, hem pogut veure més de trenta documentals i pel·lícules, alguns fora de concurs, en els quals hem descobert el pols social i reivindicatiu que anima a nombrosos creadors de l’industria audiovisual valenciana. També hem pogut comprovar que les dificultats de finançament que té aquesta indústria que aguditza l’enginy envers pocs mitjans econòmics i amb el recolzament de la ciutadania mitjançant micromecenatges, aconsegueix productes d’un gran valor comunicatiu, amb un bon resultats estètics i artístics.
El jurat, ha estat composat pels professionals del sector audiovisual, crítics, escriptors i periodistes de reconegut prestigi següents:
- Emilia Bolinches, periodista i vicepresidenta d’ACICOM.
- Giovanna Ribes, realitzadora i membre “Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas”.
- Jaime Millás, periodista i escriptor.
- José Vanaclocha, crític de cinema i fundador de Cartelera Turia.
- Manolo Molins, dramaturg.
- Esteban Algaba, programador cultural.
- Valentí Figueres, productor i realitzador.
24 obres audiovisuals han concursat amb formats molt diferents, des de curtmetratges de pocs minuts a documentals de més d’hora i mitja. El jurat ha destacat l’aposta de nombroses persones realitzadores del nostre país per deixar constància en els seus treballs de l’ambient social de canvi i transformació que està marcant el pols polític dels darrers temps. Especialment vol mostrar la seua solidaritat amb aquells que han gravat imatges dels moviments ciutadans més reivindicatius que cerquen asseure les bases d’una societat més justa i transparent”.
Les obres inscrites i projectades han mostrat una àmplia gamma de temes i enfocaments, relacionats sempre amb una visió crítica i reflexiva del nostre entorn, des d’òptiques documentals, ficció, comèdia, etc. Hem tractat temes com:
- Corrupció, (“Corrupció, l’organisme nociu”, amb la presència dels seus directors Albert Sanfeliu i Teresa Soler, “Tagomago” de Sergi Miralles)
- Medi ambient (“Samaruc Digital”, “Dues flors per a un cavallet” i “Honorio dos minuts de sol”)
- Memòria històrica (Cap a la terra promesa, Operació Stanbrook, Vivir de pie. Las guerras de Cipriano Mera etc)
- Salut pública (“La Buena Fe”),
- Violència contra les dones ( “Néixer”, “Cualca”, “Por tu bien”, etc)
- Igualtat de gènere (Manuela Ballester )
- Exclusió social i emigració (“Acabo de tener un sueño “, “The slow life: Raül Micó”, “Un Lugar Mejor”, “Sepideh”, …)
- Relacions interpersonals (“Fieras”, “El abrazo”, “L’Eden de Kiko”, etc.),
- RTVV te futur (“ERE”, “Vergonya”, “Prescindibles”, “Res Pública”, “El Colp”, “Llibertat d’expressió”, ..)
- Lluites ciutadanes (“Nos gustan los gusanos”, Salvem el Cabanyal per exemple “Abril al Cabanyal” de Sergi Tarin i en “No estem Sols” que va comptar amb la presència del seu director Pere Joan Ventura i del productor associat el Gran Wyoming)
Els guardons consisteixen en un ceràmica original de l’artista Amparo Boluda, que representa l’esperit del Cinema Ciutadà Compromés i han segut per a:
- Premi de ficció: Un lugar mejor de Marisa Crespo i Moisés Romera
- Premi de documental: Cap a la terra promesa de Juli Esteve
- Premi de ciutadania: Operació Stanbrook, viatge a l’exili algerià 75 anys després de rosa Brines
- Premi de micromecenatge: La buena fe de Begoña Soler
- Premi de valencià: Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència de Sergi Tarín
- Premi del públic: Néixer de Ana Victoria Pérez
A més, el Jurat ha volgut atorgar una menció especial a la ficció Acabo de tener un sueño de Javi Navarro. I altra menció especial al documental The slow life: Raul Micó, de Carlos de las Heras.
L’acte va ser presentat per Pilar Almeria, directora del Teatre Micalet. El President de l’associació organitzadora ACICOM, Jose Ignacio Pastor, es va dirigir a l’auditori per a agrair la implicació i suport rebut durant aquesta primera edició del CCC Festival per part de les diferents entitats, productors, directors i col·laboradors.
Els guardons van ser lliurats per Giovanna Ribes, Vicent Gregori, José Banaclocha, Jose Luis Moreno (Director de Culturarts), Jose Maria Vidal (Secretari Autobnòmic de Comunicació) i Enric Morera (President de Les Corts).
L’acte va culminar amb la projecció del curtmetartge, guanyador del Premi de Ficció, Un Lugar Mejor i la presentació i projecció de L’Ovidi: El making of de la pel·lícula que mai no es va fer, a càrrec del seu director Vicent Tamarit i productors: Carles Miralles i Sergi Miralles d’Aire Cinema
EL FESTIVAL CCC
Amb aquest festival ACICOM ha volgut promoure l’audiovisual compromés amb la societat i facilitar la difusió d’obres desenvolupades gràcies al micromecenatge que, generalment, solen quedar-se fora dels circuits comercials. Així, l’associació també ha sigut col·laboradora d’altres projeccions alienes a les del propi CCC Festival els valors del qual anaven en la mateixa línia i perseguien la millora de la dieta mediàtica.
El festival, malgrat tractar-se de la seua primera edició, ha comptat amb més de 30 obres audiovisuals projectades en 14 sales de València. ACICOM agraeix a tots ells la seua implicació i col·laboració, al posar a disposició del Festival i de la ciutadania els seus espais, recolzant així el fi social del projecte.
Cal agrair tot el suport de les diferents entitats, i el de totes les persones autores i productores dels audiovisuals i a l’equip entusiasta de persones associades d’ACICOM, que junt amb l’ajuda de Culturarts, hem fet possible la primera edició del CCCFestival, CINEMA CIUTADÀ COMPROMÉS, un dels 20 festivals audiovisuals reconeguts de la Comunitat Valenciana.
ACICOM, per la seua banda i conseqüent amb els principis del festival, ha establert la taquilla Inversa, es a dir no ha fixat preu per a l’entrada per a cap de les sessions, són de lliure accés, és a dir, ACICOM invita a la ciutadania a vore els audiovisuals i participar en els debats; a l’eixida és convida al públic a realitzar l’aportació econòmica que consideren oportuna i justa. Les quantitats arreplegades aniran íntegrament destinades a les produccions visionades.
ACICOM acaba el CCC Festival amb un bon sabor de boca, tant pel suport i interés rebut, la cooperació entre les diferents entitats en defensa d’uns mateixos principis i el nivell cultural i artístic de les obres. Així, iniciem ja la preparació de la segona edició en 2016.
[/fusion_text][/fullwidth]