CHRIS EL SUÍS en Acció Documental +, dimecres dia 12 de febrer del 2020 a les 18:00 en OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània

 

Después Acció Documental +

(Chris the Swiss ) CHRIS EL SUÍS, d’Anja Kofmel

 2018  90 min.  VO en anglès, alemany i suís subtitulada en català.
 

Dimecres, dia 12 de febrer, del 2020, a les 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa

RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :

http://bit.ly/2Rm79gd

Chris el Suís, ens descobreix la història del reporter que es va veure atrapat pel conflicte bèl·lic dels Balcans i d’on no en va poder sortir. Gairebé tres dècades després de la seva mort, la directora Anja Kofmel investiga els últims dies del seu cosí i ho il·lustra amb els seus dibuixos i animacions, que combina amb entrevistes a les persones més properes d’en Chris.

Aquest mes de febrer s’estrena a 70 sales arreu d’Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes.
Quan la guerra de Iugoslàvia va esclatar, joves de tot Europa hi van anar, entre ells, un periodista suís anomenat Christian Wütenberg. A principis del gener de 1992 van trobar el seu cos sense vida prop de Vukovar (Croàcia) uniformat com un mercenari. Segons l’autòpsia que se li va practicar, va morir estrangulat. De fet, unes setmanes abans en Chris s’havia convertit en membre del PIV (Primer Batalló de Voluntaris Internacionals), un grup paramilitar que va ser fundat per Eduardo Rózsa-Flores, “Chico”, que s’encarregava de “netejar” la població sèrbia en les àrees frontereres. 
Gairebé trenta anys més tard, la cineasta Anja Kofmel investiga el perquè de la seva mort i què va portar el seu cosí a la guerra. Gràcies a un diari personal que en Chris va deixar, l’Anja comença a imaginar com van
ser els seus últims mesos de vida. El que comença com una curiositat per entendre les motivacions d’un noi suís de 27 anys que se’n va anar a cobrir una guerra, es converteix en una investigació acurada i personal.
Per fer-ho, reuneix testimonis com els membres de la seva família, els seus ex-companys periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l’ex-terrorista Carlos el Chacal. La visió que a poc a poc es va creant en l’imaginari de l’Anja sobre els últims mesos de vida d’en Chris es transforma en un món animat molt personal que ens recrea els últims dies d’un jove periodista que es va perdre en la foscor d’una guerra brutal, com si es tractés d’una mort anunciada.
Tot plegat s’emmarca en un episodi del conflicte dels Balcans conegut com la guerra croata d’independència (1991-1995) que enfrontava el govern croat i els serbo-croats de la República de Krajina, qui tenien el suport de l’Exèrcit Popular Iugoslau. La guerra va acabar amb els Acords de Dayton, però es va saldar amb més de 20.000 persones mortes i mig milió de refugiats, sense contemplar les xifres de ferits i desapareguts. Sens dubte, un dels capítols més foscos d’Europa després de la Segona Guerra Mundial.

Chris el Suís (títol original, “Chris the Swiss”) explica la història d’un jove periodista que es veu absorbit per l’espiral de violència atroç i salvatge que va tenir lloc a Europa a finals del segle XX, però des de la perspectiva de personal i il·lustrada de la directora, qui ho va viure com la seva cosina petita. Què tenia aquesta guerra que va fascinar a tants periodistes?

En quin moment un periodista pren partit en una guerra estrangera?

Com dues mans que pertanyen a un mateix individu incansable, el documental i l’animació (un gènere en què la directora es va graduar en la prestigiosa Hochschule, Design & Kunst de Llucana) ballen un melancòlic i desesperat pasdoble.

Mentre que el primer gènere és evident immediatament, una via oberta per a poder contar una història personal amb repercussions incertes, el segon, ocult sota la superfície, també demostra ser indispensable. Enfront de la impossibilitat d’utilitzar imatges per a emplenar el buit que li va deixar a la directora una història que només va poder experimentar de manera indirecta (a través de converses amb els seus pares quan era xicoteta i, més recentment, gràcies als testimoniatges de les persones que queden i a les poques pàgines del diari del seu cosí), l’animació és el que li permet arribar al nucli de la qüestió.

I és precisament en els moments en què Chris the Swiss abandona l’anàlisi objectiva d’una absurda trajectòria dramàtica per a submergir-se en els records i sentiments de la directora (a través d’una sèrie de personatges i llocs de somni replets d’emocions intangibles, impossibles d’expressar amb paraules) quan la pel·lícula guanya força. El punt de vista d’Anja *Kofmel i els sentiments que, com a paràsits, han acompanyat a la figura del seu cosí des que era xiqueta xoquen amb la brutalitat de les imatges d’arxiu (el cadàver de Chris en la morgue, els cossos abandonats als carrers de Sarajevo) i desperten un immens sentiment d’indignació i vergonya en l’espectador.

Com va poder haver succeït tot això?

És que ningú va poder impedir semblant massacre?

Què s’oculta realment després d’aquest disbarat?

Chris va tractar de donar resposta a moltes (i incòmodes) preguntes, guiat per certa ingenuïtat i estupefacció que van demostrar ser fatals.

Com va poder un periodista suís veure’s embullat en un conflicte “brut” (així descrit per nombrosos testimonis i ex-companys) com en el que va decidir capbussar-se de cap?

És possible que el seu idealisme anara tan obtús que el va portar directe al patíbul, convertint-lo en presoner d’un grup de bojos i egòlatres mercenaris?

A través d’una investigació meticulosa i valenta que entrellaça fets i malifetes, sensacions i presagis (als quals donen vida unes misterioses criatures fosques que emergeixen del no-res, engolint tot el que troben al seu pas), Chris the Swiss subratlla la contagiosa insensatesa que devora els cors i les ments d’aquells que experimenten la guerra de primera mà. Encara que Chris no era un novençà quan va aterrar a Sarajevo, la realitat que es va presentar davant els seus ulls: corrupta i absurda, es va imposar al seu idealisme, transformant-lo en una espècie d’instint suïcida.

Chris the Swiss comença com una història personal que ressalta una cosa universal: l’ambigüitat i la brutal necessitat d’existir (sostinguda per una ideologia que es torna un pretext) que habita en cadascun de nosaltres, en el bé, però sobretot en el mal. Un vertader qüestionament del que (malgrat tot) ens fa humans.

Chris el Suís va ser produïda per Samir, de la companyia suïssa Dschoint Ventschr, al costat de la unitat croata Nukleus Film i la companyia alemanya Ma.ja.de. Filmproduktions.

 

Resultado de imagen de chris el suïs

 

 

Es vegem el dimecres, dia 15 a les 18:00.

Tràiler del documental: https://youtu.be/vhv3O-koL9k

 

SOBRE LA DIRECTORA ANJA KOFMEL

Anja Kofmel • Directora

Anja Kofmel va estudiar animació a l’Escola de Disseny i Art de Lucerna (HSLU). Durant aquest temps, l’Anja va passar un semestre a l’Escola Nacional Superior d’Arts Decoratives (ENSAD) a París. El 2009, va completar els seus estudis i va rebre un diploma en Disseny Visual, especialitzant-se en animació. El seu projecte final va ser Chrigi, un curtmetratge premiat i molt aclamat que tracta del brutal assassinat del seu cosí Christian Würtenberg. Després de llicenciar-se, l’Anja es concentra a treballar com a cineasta independent d’animació i documentals, així com d’il·lustradora. Sempre interessada a ampliar els seus estudis, va assistir a diversos tallers en el camp de la narració, creació de guions gràfics i producció. Va fundar la seva pròpia productora Asako GmbH a Zuric i el 2018 va acabar la seva primera pel·lícula documental, Chris the Swiss.

Un documental súper premiat, observeu el palmarés:

  • Semaine de la Critique, Festival de Cannes – França, 2018
  • Pel·lícula Inaugural, Leeds IFF – Regne Unit, 2018
  • Premi Alpe Adria Cinema & Premi Balcani Caucaso Transeuropa, Trieste Film Festival – Itàlia, 2019
  • Menció Especial del Jurat, DocsBarcelona – Espanya, 2019
  • Premi del Públic, Between Women Filmmakers Caravan – Líban, 2019
  • Golden Pegasus, Animator Festival – Polònia, 2019
  • Best of Fests, IDFA – Països Baixos, 2018
  • Pel·lícula Inaugural, Animasivo – Mèxic, 2018
  • Selecció Oficial, Animafest FF – Croàcia, 2018
  • Gems of New Cinema, Midnight Sun Film Festival – Finlàndia, 2018
  • Annecy International Animation Film Festival – França, 2018
  • Secció Another View, Karlovy Vary IFF – República Txeca, 2018
  • Animation Section, Melbourne IFF – Austràlia, 2018
  • Kinoscope Programme, Sarajevo IFF – Bòsnia, 2018
  • Impact Section, Vancouver IFF – Canadà, 2018
  • Animation Nation Section, Mill Valley FF – Estats Units, 2018
  • New Filmmakers Competition, São Paulo IFF – Brasil, 2018
  • International Programme, DOK Leipzig 2018 – Alemanya, 2018
  • Documentary Competition, Minsk Listapad IFF – Bielorússia, 2018
  • Festival de Cine Europeo de Sevilla – Espanya, 2018
  • Movies on War Film Festival – Noruega, 2018
  • Les Sommets du Cinéma d’Animation FI Montreal – Canadà, 2018
  • Vilnius IFF – Lituània, 2019
  • Documentary Competition, Crossing Europe FF – Àustria, 2019
  • Framing Reality, New Zealanda, 2019

Després de la projecció tindrem un animat col·loqui iniciat per:

 

Resultado de imagen de francesc bayarri

Francesc Bayarri, periodista, editor i escriptor, autor deCita a Sarajevo

 

 Elena Navarro Villar, Técnica de sensibilització i accions socioeducatives de Moviment per la Pau Delegació Comunitat Valenciana MPDL.  https://www.facebook.com/movimientoporlapazcv/

 

 

Ricard Pérez Casado, exalcalde de València i administrador de la Unió Europea per a la ciutat de Mostar (Bòsnia i Hercegovina)

 

PER A SABER-NE MÉS

 

QUÈ ÉS AIXÓ D’ACCIÓ DOCUMENTAL + ?

ACICOM i ACPV assumim que es tracta d’un repte difícil a l’haver d’omplir mancances cròniques, en un moment on el consum audiovisual està girant cap a les altres pantalles. Volem crear aquesta nova via de difusió que genere unes sinergies positives entre els documentals que ofereixen testimonis i mirades crítiques documentades sobre la nostra societat, i la ciutadania activa. Podem reinterpretar la nostra societat i per què no, invitar a l’acció per a transformar-la i millorar-la

Ens proposem interessar i provocar a amples sectors socials, mitjançant la reflexió sobre la nostra contradictòria realitat, oferint una visió  plural i diversa amb diferents temàtiques socials i polítiques com: els feminismes, el medi ambient, la cooperació, la salut, la memòria històrica, l’educació, la salut, la lluita contra l’exclusió, la justícia, els drets humans, el consum responsable, la comunicació, la política, la sostenibilitat, etc.

Els audiovisuals són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat. Per això, perquè tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en aquest desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa.

Valorem el cinema compromés com un dels millors vehicles per fomentar nous models de vida, motivar comportaments i actituds positives enfront de l’existència humana, denunciar injustícies o generar anàlisi i reflexions vitals.

Acció Documental +, ofereix un ample ventall de mirades produïdes gràcies a la capacitat d’iniciativa del sector audiovisual que a la vegada poden ser un vehicle per posar en l’agenda mediàtica els  temes més candents i importants, en front a les tendències banalitzadores de la major part de la indústria audiovisual, destinades a adormir les nostres consciències. A la vegada de posar de manifest els temes que es tracten, volem fomentar el coneixement i el reconeixement de les persones i entitats que, en el nostre entorn, treballen dia a dia sobre els temes motiu dels documentals programats i projectats.

  •  Què és Acció Documental +?

Mensualment projectarem un documental internacional, en versió original, subtitulat en català, amb una Conversa Oberta posterior, amb les persones i entitats valencianes invitades, les quals dediquen el seu treball i/o militància a millorar la societat en relació amb el tema tractat.

L’entrada és lliure, fins a completar l’aforament i utilitzarem la taquilla inversa per fer sostenible el projecte.

Una ocasió especial per gaudir dels audiovisuals i interaccionar amb les actores valencianes.

Es tracta d’una adaptació del Documental del Mes, distribuït per DocsBarcelona, al País Valencià. La proposta inicial del documental del mes és seleccionada per Parallel 40; però nosaltres, ACICOM i ACPV, adaptem la programació suggerida als nostres criteris, conformant les propostes que vos farem aplegar des de:
ACCIÓ DOCUMENTAL +.

El documental del mes aporta, al llarg de l’any i de tot el territori, documentals seleccionats arreu del món, amb contingut social. Els documentals són provinents del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona.

Millorem la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania projectant i debatent sobre documentals en format de gran pantalla recuperant el plaer d’anar al cinema compartint opinions, causes, i per què no, creant aliances també.

Es tracta d’una col·laboració global, puix ACICOM i ACPV, posem en marxa al País Valencià una programació coordinada amb altres 70 sales de Catalunya, resta de l’Estat Espanyol, Xile i Colòmbia.

Audiovisuals de qualitat, que tracten diverses temàtiques i de procedència molt diversa.

Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l’Estat, Xile i Colòmbia.

Objectius

  •  Invitar a l’acció col·lectiva, documentada, sobre les temàtiques tractades
  • Oferir a la ciutadania documentals de qualitat, de quasi impossible visionat en els circuits habituals del cinema en gran pantalla.
  • Obrir el documental a nous públics. Contribuir a crear en la ciutadania un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.
  • Visibilitzar a les persones i entitats valencianes, que dediquen la seua activitat als temes tractats en els documentals, arrelant els temes al nostre entorn.
  • Normalitzar el visionament en versió original i la subtitulació en català. La qual cosa també suposa una magnífica oportunitat per a la formació multilingüe.

T’animes a vindre a gaudir de les projeccions i participar en les converses obertes amb protagonistes valencianes?

Vols col·laborar des de la teua entitat?

Escriu-nos acicom@acicom.org o crida’ns a 960722884

 

Post a Comment