CACHADA en Acció Documental +, el teatre com a eina d’apoderament de la dona en El Salvador, dimecres dia 11 de març del 2020 a les 18:00 en OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània
CACHADA, de Marlén Viñayo
2019, 82 min.
Dimecres, dia 11 de març, del 2020, a les 18:00h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa
RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :
http://bit.ly/2VsMdqa
“Cachada significa una ganga, un objeto que está a punto de caducar o que ha sido robado. Para ellas, esta es la oportunidad de su vida. No se la quieren perder.”
SINOPSI
El cicle de violència és pervers, però la força del teatre és més poderosa.
Cinc venedores ambulants d’El Salvador exposen les seves vides en un taller de teatre. Allà parlen de les seves vivències als mercats i a les seves llars, la qual cosa els permet reviure els traumes que han patit al llarg de la seva vida.
A través d’aquest experiment liderat per la professora Egly Larreynaga, aquestes dones –Magaly, Magda, Ruth, Chileno i Wendy– viuen una transformació profunda que els permetrà descobrir la seva pròpia veu i adonar-se dels efectes que ha provocat en elles i en els seus fills la realitat violenta i masclista que les envolta. A través dels assajos, aquestes dones solteres i treballadores seran conscients que el cicle de la violència es reprodueix amb facilitat en ambients on els fills creixen sense haver paït el dolor del passat.
Després de formar una petita companyia anomenada La Cachada Teatro, accepten el repte de crear una obra professional interpretant-se a si mateixes per explicar les seves històries i experiències vitals. Un procés catàrtic, sincer i alliberador que reflecteix la valentia d’aquestes dones per afrontar el seu passat i els secrets més profunds amb una generositat encoratjadora.
Es vegem el dimecres, dia 11 a les 18:00.
Tràiler del documental: https://youtu.be/tjmIQSc-2LM
SOBRE LA DIRECTORA
Marlén Viñayo
Marlén Viñayo (Lleó, Espanya, 1987) es va graduar el 2011 en Comunicació Audiovisual a la Universitat Carlos III de Madrid i el 2012 va cursar un Màster en Cinema Documental i Societat a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya). El 2008 inicia la seva carrera professional i des de llavors ha treballat en diferents productores de cinema, televisió i publicitat a Espanya, els Estats Units i El Salvador, on ha exercit càrrecs de directora, productora i guionista. Entre els seus treballs com a productora es troben els documentals del programa Frontline (PBS) Separated: Children at the Border i The Gang Crackdown. Ha dirigit els curtmetratges documentals Voces en el muro, Los buenos maestros i Dicen que. Resideix a El Salvador des de 2013, on va fundar la productora La Jaula Abierta, especialitzada en produccions documentals. Cachada és el seu primer llargmetratge documental com a directora.
Un documental molt premiat, observeu el palmarés:
- Premi del Públic, SXSW – Estats Units, 2019
- Premi Latitud, DocsBarcelona – Espanya, 2019
- Premi CIMA a Millor Cineasta, Festival de Cine Internacional de Ourense – Espanya, 2019
- Heartland International Film Festival – Estats Units, 2019
- Yamagata International Documentary Film Festival – Japó, 2019
- Festival de Cine Internacional de Ourense – Espanya, 2019
- Festival de Cine de Lima – Perú, 2019
- AFI Latin American Film Festival – Estats Units, 2019
- Hot Springs Documentary Film Festival – Estats Units, 2019
- Premi del Públic, Festival de Cine Ciudad de México – Mèxic, 2019
- Milwaukee Film Festival – Estats Units, 2019
- FILMAR en América Latina Festival – Suïssa, 2019
- Göteborg Film Festival – Suècia, 2019
- Docpoint Helsinki Documentary Film Festival – Finlàndia, 2020
- Festival de Cine Global Dominicano – República Dominicana, 2020
- Docs & Talks – Dinamarca, 2020
- Nepal Human Rights International Film Festival – Nepal, 2020
- Costa Rica Festival Internacional de Cine – Costa Rica, 2020
- Cinelatino Rencontres de Tolouse – França, 2020
- Chicago Latino Film Festival – Estats Units, 2020
- Cinelatino Film Festival – Alemanya, 2020
Després de la projecció tindrem un animat col·loqui iniciat per:
Milagros Nuñez. Es acollida en el “Programa Valencià de Protecció Integral i d’Acolliment de Defensors i Defensores de Drets Humans“
El “Programa Valencià de Protecció Integral i d’Acolliment de Defensors i Defensores de Drets Humans”, gestionat per CEAR-PV, en col·laboració i coordinació amb ATELIER ONGD, CEDSALA, COL·LECTIU SUD-CACARICA, ENTREIGUALES-VALÈNCIA, ENTREPOBLES, COL·LECTIVA DE DONES REFUGIADES, EXILIADES I MIGRADES A ESPANYA, MUNDUBAT, PERIFÈRIES, INTERSINDICAL VALENCIANA i SODEPAU, compta amb el suport i finançament del Servei de Cooperació al Desenvolupament i Migració de l’Ajuntament de València.
El programa té com a objectiu oferir un entorn segur a persones defensores de drets humans pertanyents a comunitats, organitzacions i moviments socials que veuen amenaçada la seua vida o integritat física i psicològica, amb motiu de la seua labor, contribuint a disminuir el risc, enfortir les seues capacitats i difondre l’agenda de defensa de drets de les seues comunitats, organitzacions o moviments socials, durant un període de 6 mesos. Es prioritzen persones defensores de DDHH que es troben particularment en risc als seus països d’origen i especialment, pobles indígenes, afrodescendients, comunitats llauradores, dones i persones LGTBI, principalment d’Amèrica Llatina.
En aquest primer any s’han seleccionat dues persones defensores d’origen Colombià, secundades i recolzades per organitzacions de Colòmbia i d’Espanya, amb les quals ja s’ha fet un treball previ. Durant la seua estada en l’Estat Espanyol, concretament a la ciutat de València, es preveu l’acolliment inicial, l’acompanyament psicosocial, formació, la realització de l’agenda política i sensibilització amb institucions públiques, privades i organitzacions de la societat civil, la creació de xarxes de solidaritat nacionals i internacionals per a enfortir la seua lluita per la defensa de DDHH i el seguiment al retorn.
Mari Pau Pons (directora de Teatre Pont Flotant https://pontflotant.es https://twitter.com/pontflotant
Rosa Guiralt és fiscal del Tribunal Superior de Justícia de ls CV i des de 2005 delegada de Violència de Gènere.
Moderarà el col·loqui: Xelo Sanz Campos, pedagoga, tècnica en Espai dones i igualtat de l’Ajuntament de València i sòcia d’ACICOM.
Organitzen: ACICOM I ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ
Col·labora:
PER A SABER-NE MÉS
- Rosa Guiral: https://revistasao.cat/rosa-guiralt-la-violencia-de-genere-no-es-una-assignatura-ha-de-ser-una-mirada-transversal/
- Pont Flotant, El fill que vull tindre, https://www.youtube.com/watch?v=DPy0sUo2DQE
-
Marlén Viñayo – Cachada, el documental sobre La Cachada Teatro https://youtu.be/PtEVUJdFkQQ
- http://proba.acicom.org/acicom-aproxima-la-realitat-de-la-dona-a-el-salvador-amb-la-projeccio-del-documental-cachada/
- https://valenciaextra.com/es/valencia-acoge-programa-proteccion-defensores-y-defensoras-derechos-humanos/
QUÈ ÉS AIXÓ D’ACCIÓ DOCUMENTAL + ?
ACICOM i ACPV assumim que es tracta d’un repte difícil a l’haver d’omplir mancances cròniques, en un moment on el consum audiovisual està girant cap a les altres pantalles. Volem crear aquesta nova via de difusió que genere unes sinergies positives entre els documentals que ofereixen testimonis i mirades crítiques documentades sobre la nostra societat, i la ciutadania activa. Podem reinterpretar la nostra societat i per què no, invitar a l’acció per a transformar-la i millorar-la
Ens proposem interessar i provocar a amples sectors socials, mitjançant la reflexió sobre la nostra contradictòria realitat, oferint una visió plural i diversa amb diferents temàtiques socials i polítiques com: els feminismes, el medi ambient, la cooperació, la salut, la memòria històrica, l’educació, la salut, la lluita contra l’exclusió, la justícia, els drets humans, el consum responsable, la comunicació, la política, la sostenibilitat, etc.
Els audiovisuals són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat. Per això, perquè tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en aquest desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa.
Valorem el cinema compromés com un dels millors vehicles per fomentar nous models de vida, motivar comportaments i actituds positives enfront de l’existència humana, denunciar injustícies o generar anàlisi i reflexions vitals.
Acció Documental +, ofereix un ample ventall de mirades produïdes gràcies a la capacitat d’iniciativa del sector audiovisual que a la vegada poden ser un vehicle per posar en l’agenda mediàtica els temes més candents i importants, en front a les tendències banalitzadores de la major part de la indústria audiovisual, destinades a adormir les nostres consciències. A la vegada de posar de manifest els temes que es tracten, volem fomentar el coneixement i el reconeixement de les persones i entitats que, en el nostre entorn, treballen dia a dia sobre els temes motiu dels documentals programats i projectats.
- Què és Acció Documental +?
Mensualment projectarem un documental internacional, en versió original, subtitulat en català, amb una Conversa Oberta posterior, amb les persones i entitats valencianes invitades, les quals dediquen el seu treball i/o militància a millorar la societat en relació amb el tema tractat.
L’entrada és lliure, fins a completar l’aforament i utilitzarem la taquilla inversa per fer sostenible el projecte.
Una ocasió especial per gaudir dels audiovisuals i interaccionar amb les actores valencianes.
Es tracta d’una adaptació del Documental del Mes, distribuït per DocsBarcelona, al País Valencià. La proposta inicial del documental del mes és seleccionada per Parallel 40; però nosaltres, ACICOM i ACPV, adaptem la programació suggerida als nostres criteris, conformant les propostes que vos farem aplegar des de:
ACCIÓ DOCUMENTAL +.
El documental del mes aporta, al llarg de l’any i de tot el territori, documentals seleccionats arreu del món, amb contingut social. Els documentals són provinents del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona.
Millorem la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania projectant i debatent sobre documentals en format de gran pantalla recuperant el plaer d’anar al cinema compartint opinions, causes, i per què no, creant aliances també.
Es tracta d’una col·laboració global, puix ACICOM i ACPV, posem en marxa al País Valencià una programació coordinada amb altres 70 sales de Catalunya, resta de l’Estat Espanyol, Xile i Colòmbia.
Audiovisuals de qualitat, que tracten diverses temàtiques i de procedència molt diversa.
Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l’Estat, Xile i Colòmbia.
Objectius
- Invitar a l’acció col·lectiva, documentada, sobre les temàtiques tractades
- Oferir a la ciutadania documentals de qualitat, de quasi impossible visionat en els circuits habituals del cinema en gran pantalla.
- Obrir el documental a nous públics. Contribuir a crear en la ciutadania un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.
- Visibilitzar a les persones i entitats valencianes, que dediquen la seua activitat als temes tractats en els documentals, arrelant els temes al nostre entorn.
- Normalitzar el visionament en versió original i la subtitulació en català. La qual cosa també suposa una magnífica oportunitat per a la formació multilingüe.
T’animes a vindre a gaudir de les projeccions i participar en les converses obertes amb protagonistes valencianes?
Vols col·laborar des de la teua entitat?
Escriu-nos acicom@acicom.org o crida’ns a 960722884