CABANYAL ANY ZERO Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL +, divendres 1/10/2021 i dissabte 2/10/2021
CABANYAL ANY ZERO
Escrit i dirigit per: Frédérique Pressmann
.
Una producció de DACSA Produccions i entre2prises
Amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura i el CNC
.
Amb la participació d’À Punt Mèdia, Procirep-Angoa i Casa de Velázquez – Adadèmie de France à Madrid i el Centre National du Cinéma et de l’Image Animée
.
Gènere: Documental Format final: HD Duració: 133′. Nacionalidad: Espanyola Any: 2018
.
En 2015, després de salvar el seu barri d’una destrucció programada, els veïns i les veïnes del Cabanyal inicien la seua reconstrucció amb el nou equip municipal. En aquest moment esperançador, totes i tots somien amb una ciutat millor, però prompte troben altres problemes…
Seguint a diverses figures del barri, aquesta és una crònica íntima d’una micro-societat intentant de mantindre la seua humanitat enfront de la piconadora de la nostra modernitat descontrolada.
Divendres, dia 1 d’octubre 2021, 19:45 h.
TERRASSA ZONA SANTIAGO
C/ Arquebisbe Company 49-51, El Cabanyal (València)
.
Dissabte, dia 2 d’octubre 2021 18:00 h
CA REVOLTA
C/ Santa Teresa , 14 46001 VALÈNCIA
.
RESERVA LA TEUA ENTRADA EN:
https://bit.ly/CABANYAL-ANY-ZERO
Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries. Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada. També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors. Treballem per la nostra salut col·lectiva
El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs. S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització d eles persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.
ACICOM, en aquesta ocasió, amb estreta col·laboració amb ZONA SANTIAGO https://zonasantiago.org/, CA REVOLTA https://www.carevolta.org/ , DACSA Produccions http://www.dacsaproduccions.com/ i l’IVC (Institut Valencià de Cultura), https://ivc.gva.es/ oferim una producció audiovisual que aporta una mirada a un barri emblemàtic que ha aconseguit sobreviure front a a les amenaces d’enderrocament i ara es planteja el seu futur.
Sinopsi
El llargmetratge explica com el barri del Cabanyal, després de 18 anys d’enfrontament amb el pla urbanístic de l’ajuntament que plantejava destruir-lo, va aconseguir paralitzar-lo. En 2015, amb el canvi de govern municipal, el veïnat es replantejà la seua identitat.
La directora de Cabanyal any zero, Frédérique Pressman, ha volgut reflectir com al barri es posen en qüestió una sèrie de temes: supervivència o desaparició de la cultura popular, identitat, memòria o mestissatge. “El conflicte sobrepassa de sobra les fronteres del barri, de la ciutat i, fins i tot, el país, per a examinar una manera de fabricar un futur comú”, afirma.
El documental ha sigut produït per DACSA Produccions i entre2prises i hi ha participat À Punt, juntament amb l’Institut València de Cultura i el Centre National dú Cinema et de l’Image Animée francés.
La directora Frédérique Pressmann
Nascuda en 1966 a París, és cineasta, documentalista i artista sonora. Comença la seua carrera com a periodista de premsa, treballant sobretot a Nova York a la fi dels 80. Després torna a París on ocupa diversos càrrecs tècnics en la premsa i industria editorial, realitza reportatges per a la ràdio i tradueix novel·les nord-americanes. El seu primer documental, “Un cirque à New York” (Un circ a Nova York, INA 2002), presentat en diversos certàmens francesos i internacionals, obté premis en els festivals Entrevues (Belfort, França) i Traces de vies (Clarmont, França).
Entre 2002 i 2009, col·labora amb Art Ràdio (www.arteradio.com) per a la qual produeix més de cinquanta reportatges, documentals i creacions sonores. En aquesta època, treballa també per a France Culture (ràdio pública francesa) i en 2007, rep la beca “Scam – Brouillon d’un rêve” per a la seua obra sonora “Tramway numéro un” (Tramvia número u). Des de 2009, ha animat tallers per a transmetre la pràctica documental en instituts, així com en ensenyament superior. La seua segona pel·lícula, “Le monde en un jardin” (El món en un jardí, entre2prises, 2011) va guanyar el Premi descobriment de la Scam en 2012 i va ser estrenat al gener de 2014 a París.
En 2013, Pressmann obté una beca d’un any a la Casa de Velázquez a Madrid per a desenvolupar un projecte sobre el barri del Cabanyal a València. Durant la seua estada, realitza la instal·lació titulada “El Cabanyal resisteix”, amb imatges de Super 8, que es va exhibir a Madrid i a París en 2014. Dedicada al mateix barri, “Cabanyal any zero” (Dacsa Produccions/entre2prises, 2018) és la seua tercera pel·lícula i la tercera part de la trilogia urbana iniciada fa quinze anys.
FITXA TÈCNICA:
Producció: Dacsa Produccions y entre2prises
Direcció: Frédérique Pressmann
Producció Executiva: Xavier Crespo, Florent Verdet
Guió: Frédérique Pressmann i Alfonso Amador
Càmera: Frédérique Pressmann, Alfonso Amador, Javier Nicolás Pérez Mesa
Muntatge: Virginie Véricourt
Música: Vicente Chust
Tràiler del documental: https://vimeo.com/286501223
Teaser “Cabanyal any zero” de Frédérique Pressmann from DACSA Produccions on Vimeo..
Després de la projecció tindrem un interessant col·loqui amb:
.
Frédérique Pressman, la seua directora
.
Representants dels veïns i veïnes de El Cabanyal
.
El dia 1 en Zona Santiago comptarem a més a més amb:
.
Joan Lloret Soci d’ACICOM i Coordinador del Cine Club Acció Documental +
.
.
El dia 2 en Ca Revolta comptarem a més a més amb:
.
Joana Fernández Bonet, arquitecta
.
Tato Herrero, arquitecto
.
Jose Ignacio Pastor, President ACICOM
.
PER A SABER-NE MÉS
.
.
Què és Zona Santiago?
La Zona Santiago és un pati escolar obert al barri del Cabanyal, un lloc que vol servir com a espai de trobada del veïnat i els col·lectius del barri. Un espai on compartir i generar comunitat. Un espai divers, on cada persona puga aportar i participar des de la seua manera de ser i estar, trobant el seu propi lloc i generant relacions igualitàries.
A través del procés “Del pati al barri”, recolzat per Las Naves-Centre d’Innovació, l’espai d’esbarjo del col·legi Santiago Apóstol Cabanyal s’obri al veïnat i les entitats del barri fora de l’horari escolar, amb l’objectiu de promoure models de gestió comunitària d’espais públics.
La Zona Santiago vol ser:
- Un espai de salut, on dur a terme activitats que contribuïsquen al nostre benestar físic i emocional
- Un espai segur on garantir l’equitat
- Un espai de convivència que done la benvinguda a la diversitat
- Un espai on puguen prendre protagonisme i tindre lideratge, persones que no solen estar en eixe lloc
- Un espai on garantir la participació i l’horitzontalitat a l’hora de prendre decisions
- Un espai amb activitats i usos diversos
- Un lloc de trobada del barri.
- Adreça: C/ Arquebisbe Company 49-51, El Cabanyal (València)
Correu electrònic: delpatialbarri@lasnaves.com / delpatialbarri@gmail.com
Facebook: @delpatialbarri
Instagram: @delpatialbarri
Twitter: @delpatialbarri
#zonasantiago #delpatialbarri
Sobre Cabanyal Any Zero:
· eldiario.es, julio 2018
· Valencia Plaza, septiembre 2018
· Radio Malva, octubre 2018
· Frédérique Pressmann llega al final del camino: la francesa que buscó el nuevo tiempo del Cabanyal – CulturPlaza,
Mayo 2019
· ‘Cabanyal any zero’ s’estrena a València – Informatius À Punt, Mayo 2019
· ‘Cabanyal an zero’, crónica íntima de una sociedad en riesgo – El Periòdic, Mayo 2019
· ‘Cabanyal any zero’ recorre durante tres años un barrio que “pese a la turistificación, todavía tiene mucho alma” –
Europa Press, Mayo 2019
· 20 Minutos, Mayo 2019
· Valencia Extra, Mayo 2019
· Crítica de ‘Cabanyal any zero’ – AU Agenda, Mayo 2019
· Informatiu Comunitat Valenciana – RTVE, Mayo 2019 – Minuto 18:30
· À Punt Directe en l’estrena de ‘Cabanyal any zero’, Mayo 2019 – (minuto 2 horas 22 minutos)
· Entrevista Frédérique Pressmann en el podcast ‘Las Entendidas’, Plaza Radio, Mayo 2019
· Agenda Feminista, Mayo 2019
· Los ojos de Hipatia, Mayo 2019
· Entrevista Frédérique Pressmann en 24/7 Valencia, septiembre 2019