Taula rodona: Una llengua intel·ligent. AINA. El català en l’era digital. dijous dia 7/4/2022 a les 19h. OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània

El pròxim dijous 7 d’abril, a les 19:00 hores, tenim un acte en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània que pensem que pot ser del vostre interés.

ACICOM col·labora amb aquest acte organitzat per ACPV i pel setmanari El Temps

Et fot no poder parlar en valencià amb les eines com Siri, Alexa, etc. ?

Voldries tindre subtítols en valencià en qualsevol producte audiovisual?

T’agradaria poder interaccionar amb les administracions mitjançant bots en valencià?

Es presentarà el projecte AINA, una iniciativa impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya per fer possible que les màquines entenguen i parlen en català.

Comptarem amb la presència de Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern de Catalunya, que presidirà l’acte.

També tindrem una taula rodona i col·loqui amb experts en la matèria que treballen en altres projectes relacionats amb les tecnologies i el valencià:

  • Francisco Grimaldo, sotsdirector  de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València i membre del Consell Rector de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (ACIA).
  • Rosa Agost, professora de la Universitat Jaume I, membre del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  • José Ignacio Pastor, president de l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) i membre del Consell de la Ciutadania de la CVMC.

La presentació estarà conduïda per la periodista Emma Tomàs i tancarà la jornada el cantant Àlex Blat, de Tardor, amb una actuació musical.

Pots confirmar la teua assistència a info@acpv.cat

El projecte AINA, és una iniciativa per fer possible que les màquines entenguen i parlen en català impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS).

La presentació estarà conduïda per la periodista Emma Tomàs i tancarà la jornada el cantant Àlex Blat, de Tardor, amb una actuació musical.

‘AINA’ és una iniciativa que busca generar recursos digitals i lingüístics necessaris per a facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies, com ara assistents de veu, traductors automàtics o els agents conversacionals en català amb l’objectiu de garantir l’accés a la nostra llengua en l’era digital.

El primer recurs generat és el corpus del català per entrenar els algoritmes d’intel·ligència artificial amb 1.770 milions de metadades associades a paraules. El proper pas serà generar models de llengua, de parla i de traducció utilitzant xarxes neuronals multicapa, perquè les empreses que creen aplicacions basades en intel·ligència artificial (IA), com ara assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals, etc., puguen fer-ho fàcilment en català.

Gràcies per l’atenció i esperem la vostra presència!

Salutacions

Us deixem la gravació de tota la sessió de presentació

PER A SABER-NE MÉS

Vídeo de presentació d’AINA  https://youtu.be/paUhy6qlUXk

Conveni CVMC-UPV per aplicar la intel·ligència artificial en la subtitulació en temps real

Iniciatives d’ACICOM:

 

Per què el nom d’Aina?:

El Projecte AINA

“Dona la teua veu”
El projecte AINA necessita aconseguir milions i milions d’hores de veu en català de persones de tots els gèneres, edats, varietats dialectals i registres, per “ensenyar” a les màquines a aprendre la llengua amb les seues variacions. Així, la ciutadania pot ajudar a construir el diccionari oral de català que tota màquina necessita per aprendre la nostra llengua. A més, aquesta base de dades podrà ser utilitzada per totes les companyies tecnològiques i serà un diccionari obert i accessible a tothom.

La participació ciutadana a la campanya de recollida de veus es farà a través de la iniciativa de Common Voice de Mozilla pel català, una plataforma on tothom que ho vulga podrà llegir i enregistrar un nombre il·limitat de frases (agrupades de 5 en 5, però sense límit) per ajudar les màquines a aprendre com parlem les persones. Tot i que aquesta col·laboració es pot fer de manera totalment anònima i sense cap registre previ, conéixer els paràmetres de gènere, edat i variant dialectal de la persona “donant” de veu facilita molt la feina de classificar les dades de veu obtingudes i, alhora, permet saber si s’està contemplant tota la diversitat lingüística del català. Per això, la campanya anima la ciutadania a registrar-se i crear un perfil a la plataforma per avançar més ràpidament en els objectius del projecte AINA.

Fem que la tecnologia entengui i parli el català.

Si volem que les màquines ens entenguin quan els parlem en català i ens responguin en la nostra llengua, cal que primer l’aprenguin.

Per això, s’han d’aconseguir milions i milions d’hores de veu en català de persones de tots els gèneres, edats, varietats dialectals i registres.

Persones com tu.

La teva veu ajudarà a construir el diccionari oral de català que tota màquina necessita per aprendre la nostra llengua.

A més, aquesta base de dades podrà ser utilitzada per totes les companyies tecnològiques, ja siguin grans o petites. Serà un diccionari obert i accessible a tothom.

Ensenya les màquines a parlar en català i ajuda a salvar la nostra llengua en l’àmbit digital.

Clica al botó següent i dona la teva veu.