Taula redona “Sant Miquel dels Reis i el cementeri de Paterna, dos espacios, un temps” i representació de “Largo i Tàrsilo” del 2 al 5 de març 2022

Fou San Miquel dels Reis un espai per a l’horror a l’època franquista?

Com es pot alliberar d’ell eixa imatge?

Podem recuperar la seua vàlua com espai homenatjant a aquells que passaren per allí?

El nostre soci Carlos López Olano participa en aquesta taula rodona que es planteja com un vincle entre l’espai que va ser una presó i el lloc on es va afusellar a molts dels que allà estaven, al temps que es reflexionarà sobre els objectes que han fet que la memòria estiga present al llarg dels temps.”

El dimecres 2 de març a les 19 hores en la sala d’actes del monestir, tindrà lloc una taula redona sobre memòria democràtica conduïda per la historiadora Esther López Barceló i en la qual participarà Carlos López Olano, periodista i director del projecte El Mur, soci d’ACICOM.

dimecres, 2 de març 2022 19 h
Sant Miquel dels Reis
Avda. de la Constitució, 284 – València
entrada lliure

Moderadora: Esther López Barceló, historiadora, arqueòloga i divulgadora cultural
Pilar Taberner, Associació familiars de la Fossa 21 de Paterna
Andrea Moreno, historiadora, arqueologa i antropòloga
Eva Máñez, fotoperiodista (treballs de recuperació de la memòria, gènere i artivisme)
Alex Calpe, arqueòleg de ArqueoAntro
Carlos López Olano, periodista i professor de Comunicació Audiovisual de la UV, i director del projecte El Mur: Els llocs de la memòria

Largo i Társilo

“Largo i Társilo” representació teatral de l’estada de Largo Caballero a València, en el monestir de Sant Miquel dels Reis els dies 3, 4 i 5 de març

El monestir de Sant Miquel dels Reis acull l’obra teatral “Largo i Társilo”, que narra l’estada del president de la República Francisco Largo Caballero en la llar dels Peris Caruana, una família socialista que durant tres dies de novembre de 1936 el va allotjar a sa casa de València.

L’obra s’inspira en el record que l’autor, Gabriel Ochoa, té del seu avi, Tàrsilo Peris, el jove idealista que va mantindre llargues conversacions amb el polític sindicalista en el final de la seua carrera i amb la responsabilitat d’un país en guerra. Xarrades que donen informació sobre el passat històric i que serveixen per a entendre el present.

La funció es representarà els dies 3, 4 i 5 de març a les 19.30 hores. Les entrades són gratuïtes fins a completar aforament i es podran adquirir descarregant-les en l’adreça web www.larepublicadelapiz.com o a través del correu largoytarsilo@gmail.com
L’obra és una coproducció entre La República del Lápiz i el Teatro del Temple amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura i Patrimoni. El text és de Gabriel Ochoa, la direcció de Carlos Martín i els actors són Mariano Anós i Borja López Collado.

Les representacions seran en el monestir de Sant Miquel dels Reis, que durant la Guerra Civil i la dictadura franquista va ser una presó de presos polítics, i adquireix una rellevància especial com a escenari d’històries que recuperen el passat. Per a l’exhibició de ‘Largo i Tàrsilo’ a València, l’espectacle trenca amb la concepció escènica a la italiana en teatre convencional, com va ser concebut en la seua estrena a Saragossa el passat mes de novembre, i transita per diferents espais de Sant Miquel dels Reis amb l’objectiu de donar valor a l’edifici.“Largo i Tàrsilo” és un projecte teatral que busca donar dimensió cultural i presència social al procés imprescindible de recuperació de la memòria democràtica. A través del relat escènic, s’ofereix una perspectiva artística i personal del relat històric. Els llenguatges expressius, com el teatre, poden arribar a ser una eina molt efectiva de participació social, que uneix la reflexió emocional i la racional en un context col·lectiu que tendeix a acceptar forces contraposades amb acceptació i inclusió.

Si vols anar a l’obra has d’escriure un correu a largoytarsilo@gmail.com per a les invitacions de l’obra. 

 

SINOPSIS

Largo i Tàrsilo s’inspira en un record familiar del seu autor, Gabriel Ochoa, que li descobrirà una part de la història del seu país.
Al novembre de 1936, el govern de la República es trasllada a València i al seu president, Francisco Largo Caballero, ho acull durant diversos dies, en el seu habitatge, una família socialista: els Peris Caruana. Allí, Llargo Caballero conviurà amb Társilo Peris, avi de l’autor.
Sobre què van parlar en aqueixos tres dies?
Com va ser aqueixa trobada entre un jove idealista i un polític sindicalista en el final de la seua carrera i carregant amb la responsabilitat d’un país en guerra?
Com entén un jove de 2021 la Guerra espanyola del 36?
Largo i Tàrsilo compte una anècdota del passat per a ajudar a entendre el present.

FICHA ARTÍSTICA

Autoría: Gabriel Ochoa con la colaboración de Alfonso Plou
Dirección: Carlos Martín
Intérpretes: Mariano Anós, Borja López Collado
Dirección de Producción: María López Insausti y Ferrán Benavent
Iluminación: Mingo Albir
Escenografía: Óscar Sanmartín
Diseño de Sonido: Laura Miñarro y Eva Gómez
Vestuario: Ana Sanagustín
Ayudante de Dirección y Coordinación Técnica: Alfonso Plou
Diseño Gráfico: Patricia Bolinches
Fotografía: Marcos Cebrián
Equipo de Producción: Pilar Mayor y Pilara Pinilla
Técnicos en Gira: Antonio Fernández Garza y Pablo Catalá
Voces en Off: Paula Llorens, Nacho López Murria y Rosa María Villanueva
Proyecto de Mediación: Teatro del Temple y Lartefacta.

 

 

 

Imatge

 

Vols sumar-te a l’equip de MEMÒRIA ARA d’ACICOM?

Escriu-nos a memoria.ara@acicom.org    També pots donar-te d’alta per rebre la informació en:   https://bit.ly/MEMÒRIA-ARA-ACICOM

El twitter del grup: https://twitter.com/ACICOM_memoria

 

 

 

PER A SABER-NE MÉS: