ROBOTS, les històries d’amor del futur. 18/11/2020 Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + FCCC2020
US INVITEM A LA PROJECCIÓ I COL·LOQUI DE ROBOTS
Robots no és un documental convencional sobre tecnologia. De fet, parla més dels humans que no pas dels robots. És més un estudi delicat i reflexiu, però també amb sentit de l’humor, sobre la naturalesa de la consciència, la necessitat de connexió i la nostra relació amb els robots i la intel·ligència artificial. Amb altres models diferents que mostren altres aplicacions de la robòtica i arguments d’intel·lectuals i investigadors, la directora alemanya Isa Willinger destaca les limitacions de les novetats tecnològiques actuals, alhora que mira els potencials il·limitats de la indústria, ja que la investigació sobre les interaccions i els efectes d’aquests dissenys sobre els humans encara genera moltes incògnites.
Un testimoni impressionant i esfereïdor que parla de solitud, desconnexió, aïllament, suport emocional, que també ens ensenya que tot això ja no és el futur, és el present, i molts d’aquests humanoides amb intel·ligència artificial estan esperant ser adoptats per introduir-se en la intimitat de les nostres llars i de les nostres vides.
A les 18:15h. Projecció de:
ROBOTS (88′)
Col·loqui posterior a la projecció amb:
Pepa González
Metgessa i sexóloga dels centres de planificació familiar dels centres de Sueca, Cullera, i Alzira
Te una llarga trajectòria professional en la Conselleria de Sanitat (Departament de La Ribera)
També treballa com a psicoterapeuta d’orientació psicoanalítica
Tota la tasca que fa es asistencial i fonamentalment educativa, dins el camp de la Salut sexual i reproductiva, desenvolupant activitat docent en personal d’infermeria i en adolescents de 2on i 3er d’ESO.
Salvador Bayarri va nàixer a València en 1967. És doctor en Física i llicenciat en Filosofia. Ha viscut als Estats Units i a Espanya, compaginant l’escriptura amb el seu treball com a investigador i desenvolupador de programes de simulació i realitat virtual. A més de les novel·les de ciència-ficció recollides en la Trilogia de les esferes (Amazon) i la recent L’espill del temps (Apatxe Llibres), ha publicat El profeta americà, un guió sobre la vida de Philip K. Dick, traduït a l’anglés com The Owl in Daylight.
Els seus relats de ciència-ficció han sigut recollits en revistes i antologies
com L’abisme mecànic (dedicada a la Intel·ligència Artificial), Teatronika (premi de guions teatrals per a robots) i Efemèride (commemoració de l’arribada a la Lluna). Va guanyar el V Certamen Pascual Enguídanos de relats d’aventures amb la seua història El greal roig de Ziryab.
Entre altres activitats, Salvador dona conferències divulgatives en esdeveniments com la Hispacon i la Campus Party, i escriu articles sobre ciència, ciència-ficció i filosofia. Actualment col·labora amb el projecte Fundació Asimov en la iniciativa Moviment Pragma per a fomentar els continguts propositius en ciència-ficció.”
Dimecres 18 de novembre del 2020, a les 18:15h.
Sala d’Actes de l’OCTUBRE CCC
C/ Sant Ferran, 12. 46001 València
Lliure entrada, prèvia confirmació, mitjançant inscripció en:
https://bit.ly/36GRZrY
ROBOTS Les històries d’amor del futur.
Sinopsi
Quan Chuck compra Harmony, la seva futura parella robot, poc s’espera que li agradie els llibres i conversar sobre temes transcendentals. A Japó, el robot Pepper arriba a la llar de l’àvia Sakurai per fer-li companyia, però resulta ser força despistat… Els robots son les noves criatures del planeta terra. Estem preparats per introduir la intel·ligència artificial a les nostres vides?
Des de fa anys que ja treballen als mostradors i recepcions d’empreses, als centres comercials o com a chefs, però ara, humanoides amb intel·ligència artificial s’introdueixen a les nostres llars i a les nostres vides privades. “Amb un IA, has de mantenir una comunicació amb frases curtes i clares”; és el consell que li donen a Chuck quan recull a la seva companya, acabada d’arribar de la fàbrica.
Titulat originalment com ‘*Hi, A.I.’ (‘Hola, intel·ligència artificial’), el documental planteja situacions on es recorre a les màquines intel·ligents per a omplir el buit que la soledat deixa en les vides d’algunes persones. Així, ‘*Harmony’ és el nom del robot amb aspecte de dona que Chuck compra per a posar fi a la seua vida solitària i poder-la compartir amb algú. De manera similar, al Japó, el net de la Sakurai li regala a la seua àvia el robot ‘Pepper’, una màquina que li donarà conversa i la mantindrà activa des d’un punt de vista cognitiu.
Tractar amb un robot no és el mateix que amb una persona
Però les coses no sempre ixen com s’espera. Les imatges evidencien que tractar amb un robot no és el mateix que fer-ho amb una persona i per a poder mantindre una comunicació coherent els missatges han de ser curts, clars, sense ambigüitats.
El documental compta a més amb els testimoniatges de persones que treballen en el sector de la robòtica. Des dels seus laboratoris donen a conéixer alguns aspectes clau de la intel·ligència artificial i en quin punt ens trobem en el desenvolupament de màquines en les quals puguem bolcar les nostres emocions.
La cinta ha sigut nominada en nombrosos certàmens internacionals i, amb ella, Isa Willinger s’ha emportat el guardó al millor documental del festival alemany Max Ophüls Preis 2019. Es tracta, en definitiva, d’una inquietant pel·lícula amb diverses mirades al present i al futur del nostre vincle amb les màquines, i que ensenya als espectadors el que necessiten saber si es plantegen iniciar una relació amb un robot. Ciència-ficció o realitat?
Hi, A.I. ens revela com la convivència amb la intel·ligència artificial afectarà les nostres vides i com els robots, en un futur no molt llunyà, en formaran part. Un impressionant testimoni que ens mostra el futur, avui
Isa Willinger, directora
Robots, les històries d’amor del futur · TRAILER from DocsBarcelona on Vimeo.