Requisit lingüístic en la funció pública: dijous 21 d’abril, 19 h, Concentració davant de les Corts Valencianes (pl. Sant Llorens)

img_2221.jpg

Amigues i Amics,

La campanya d’Escola Valenciana per demanar el requisit lingüístic en la funció pública comença amb una concentració davant de les Corts Valencianes (pl. Sant Llorens) el proper dijous 21 d’abril a les 19 hores. Hem lluitat durant molts anys, i amb la vostra ajuda ho aconseguirem. L’entitat cívica ha previst un calendari d’activitats periòdiques que us anunciarem pròximament i que s’inclourà en l’agenda d’actes de les Trobades i en les que us animem a participar-hi.

Requisit lingüístic a la funció pública

Escola Valenciana llança la campanya pel requisit lingüístic en la funció pública

  • Fa 33 anys que Escola Valenciana demana aquesta mesura legislativa als governs.
  • «El valencià ha d’estar a tot arreu, ja n’hi ha prou de discriminació».

L’entitat cívica ha donat a conéixer les properes accions que portarà a terme per a requerir la implantació de la competència lingüística en valencià als treballadors de la funció pública. Es tracta d’una demnda històrica d’Escola Valenciana que fa més de 30 anys que es troba en estat d’espera, tot i que és una mesura necessària per a assolir la normalització del valencià.

«El requisit lingüístic en la funció pública constitueix una mesura de dret per a afavorir l’ús social del valencià, tan maltractat els últims 20 anys per governs que no s’estimaven gens la llengua.» Així ho ha manifestat el representant de l’entitat, Àngel Martí, durant la roda de premsa al Levante El Mercantil Valenciano per a presentar la campanya pels drets lingüístics de la ciutadania valenciana. La iniciativa se centra en la demanda històrica d’Escola Valenciana d’implantar el requisit lingüístic per a accedir a llocs de treball de les administracions públiques. «Li demanem al Consell que siga valent i defense el valencià des de totes les administracions» gràcies a la «introducció de la capacitació adequada en valencià de tots els treballadors del sector públic», ha declarat Martí, i ha afegit que «la normalització lingüística s’ha de fer des de tots els estaments de l’Administració i del govern valencià, des de totes les conselleries, no solament la d’Educació.» En aquest sentit, el membre de la Junta d’Escola Valenciana ha al·ludit «al destrellat» dels criteris que regeixen els processos selectius d’accés a l’Administració de la Generalitat: «la qualificació lingüística en valencià està valorada com a mèrit i, per tant, té el mateix pes que un curs de formació homologat o qualsevol altra llengua.»

Reivindicació històrica

Paral·lelament a l’entrada en vigor de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià l’any 1983, Escola Valenciana ha demanat a tots els governs que el domini del valencià entre els funcionaris «no siga un mèrit, sinó que constituïsca un requisit perquè, sols d’aquesta manera, aconseguirem que la nostra llengua es parle a tot arreu sense complexos, guanye àmbits d’ús i, al capdavall, es normalitze», ha declarat Àngel Martí.

Enguany, fa 33 anys que Escola Valenciana treballa contra la discriminació lingüística. A hores d’ara, «l’entitat encara està esperant que el Consell, l’òrgan competent per a portar a terme la introducció del requisit lingüístic a totes les administracions en benefici de la salut de la llengua i en benefici de la ciutadania valenciana, faça els deures i adopte aquesta mesura en breu», en paraules d’Àngel Martí. En aquesta línia, el membre de la Junta d’Escola Valenciana ha volgut remarcar que «les expectatives que ha generat l’actual Govern valencià amb la recuperació del patrimoni lingüístic dels valencians i valencianes ha de deixar de ser una promesa fins les calendas griegas i convertir-se en un fet.»   

El cas de les Illes Balears

L’1 d’abril de 2016 el ple del Parlament de les Illes Balears votà a favor del foment i ús del valencià. L’actual govern balear va modificar la Llei 3/2007 de 27 de març en la qual l’executiu de Bauzà convertia el català en un mèrit. En aquests moments, l’adopció d’aquesta mesura ha tornat a col·locar la llengua en el lloc que li pertoca, de manera que el català torna a ser un requisit en l’àmbit de la funció pública. Per a Escola Valenciana aquesta iniciativa constitueix un avanç en la recuperació de la llengua. A més, la modificació de la Llei 3/1986,  Llei de Normalització Lingüística, bàsicament ha llevat els canvis que va introduir el Partit Popular en l’última legislatura i la deixa igual a la llei de l’any 1986. Des d’Escola Valenciana «volem que el Govern valencià adopte unes decisions legislatives semblants a l’executiu de les Illes perquè la nostra llei és, en essència, equivalent a la de Bauzà, i això significa que menysprea i discrimina els valencians», segons ha declarat Àngel Martí.

Post a Comment