Presentació del llibre “Manuel Millás, Sainets Valencians (1871-1891)”, escrit pel soci d’ACICOM Jaime Millás, divendres 13 de juny a les 19h a la SGAE.

Jaime Millás Covas, soci d’ACICOM i membre del seu Consell de Gestió, és un prolífic periodista i escriptor com podeu comprovar i seguir al seu bloc http://www.jaimemillascovas.com/

La seua trajectòria professional s’ha desenvolupat sobretot a la ràdio pública estatal i en la premsa independent (diaris i revistes) de caràcter nacional i local. Com etapes més importants volem destacar els anys en què va  exercir de director del circuit valencià d’emissores de Radiocadena Espanyola (RCE), oferta radiofònica d’informació local i regional de RTVE. Posteriorment a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) va especialitzar-se en temes informatius  de cultura i societat, amb intervencions freqüents al programa “L’Ull Crític”.
En premsa escrita és col·laborador del diari “El País” des de la seua aparició el 1976. També va formar part de la redacció de “Diari de València”. De l’àmbit de les nombroses revistes en les que ha escrit podem destacar les seues col·laboracions en els setmanaris “Triomf” i “València Setmanal”.
Com a gestor cultural va destacar els quatre anys dedicats a l’adreça artística dels teatres públics de la Generalitat Valenciana i a la posada en marxa del projecte de la Ciutat de les Arts Escèniques de Sagunt. També ha desenvolupat assessories de premsa i comunicació en nombrosos certàmens de cinema, arts escèniques i arts plàstiques. En aquest últim espai cultural signifiquem la seua incorporació al desembre de 2013 a la junta rectora del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni, obert des dels anys 70 a Vilafamés (Castelló), en qualitat de conservador a proposta de la família del fundador .
En la vessant d’escriptor s’ha especialitzat en llibres de viatges i turisme, amb una vintena de títols publicats en solitari des de 1982 i diversos dedicats a temes d’actualitat subscrits per diversos autors. També escriu per a documentals de televisió i espectacles d’arts escèniques. Amb l’edició de la biografia teatral del seu besavi Manuel Millás (1845-1914), que ara presenta i la revisió del personatge històric de Maria Antonieta per elaborar el guió d’un ballet contemporani ha obert una nova línia de treball vinculada a l’assaig biogràfic.

Portada llibre SainetsSAINETS VALENCIANS. 1871-1891

EDITORIAL Institución Alfonso el Magnánimo (Valencia) = Institució Alfons el Magnànim (Valencia)
COLECCIÓN Biblioteca d’autors valencians, 61
Nº PÁGINAS 347 ISBN 978-84-7822-658-0 EAN 9788478226580
FECHA PUBLICACIÓN 01-03-2014
PRECIO 11.98€ (11.52€ sin IVA)

Manuel Millás (València, 1845-1914) Nascut i format en el si d’una família de comerciants de València. Després de cursar els estudis de secundària, ingressà a la Universitat de València, on estudià Dret. Posteriorment, va assolir també els estudis de doctorat.

Forma part de la plèiade d’autors de la Renaixença valenciana per la qualitat literària i la popularitat dels seus sainets  -els principals títols dels quals els va estrenar durant el Sexenni revolucionari i els primers anys de la Restauració-, i per la difusió que van aconseguir la seua poesia romàntica, escrita quan era jove, i les seues rimes de crítica social. va exercir d’actiu participant de la generació de dramaturgs que van créixer a l’ombra d’Eduard Escalante. Tota una vida dedicada, en qualitat d’advocat, a la funció pública en la Diputació de València li va impedir realitzar una obra literària més extensa. No obstant això, va escriure més de trenta títols de teatre, no només dedicats al gènere més aplaudit als teatres valencians del Vuit-cents, sinó també al teatre musical (sarsuela), al drama i al teatre breu i tres llibres de poesia. Fins i tot va traure temps per a produir vi i licors en una finca rural de la Hoya de Buñol.

Destacà per la seva trajectòria literària, amb les seves poesies i comèdies. De la mateixa manera, col·laborà sovint en diverses revistes valencianes, com El húsar. En aquesta revista, hi publicaria alguna de les seves composicions poètiques. Va treballar també al setmanari El Cuento del Dumenche i Valencia Cómica, on posteriorment, seria nomenat director. Implicat també en les entitats culturals de la ciutat, el 1869 fou co-fundador de La Antorcha, societat que posteriorment es convertiria en l’Ateneo Científico y Literario. L’any següent, participà en la creació del Diario mercantil,periòdic on treballà durant diversos anys i hi publicà també algunes de les seves obres de teatre més importants. D’entre les més reeixides, cal destacar la seva primera obra teatral en català, titulada Anar per llana… (1885) que havia estrenat el 1871; però també, Sota, cavall i rei (1874), estrenada l’any anterior, i la seva segona part Una agència de criaes. El marquès de Miragall (1885). També va escriureAl sant per la peanya (1876), En lo mig del mercat i Retratos al viu (1884), El panadizo de Lola i la seva última sarsuela,El tir per la culata, entre moltes d’altres.

Va participar nombrosos cops en els Jocs Florals de Lo Rat-Penat, guanyant un accèssit el 1880 pel poemari Cantars, que s’acabà publicant el 1881.En Lo Rat Penat va formar part de la junta directiva (1891 i 1892) i fou premiat en els apartats de poesia i teatre en els Jocs Florals  (1880 i 1882).

Els set sainets seleccionats per a aquesta edició il·lustren l’evolució del seu teatre i la qualitat literària i còmica de les seues principals trames teatrals.

IMG_0890Als carrers de València, on va viure queda constància en una làpida col·locada per una acord municipal de l’Ajuntament de l’èpoc,1914,en l’immoble del carrer Quart 23, on va viure, va morir i va compartir anys de veïnatge amb el poeta Rafael Ferrer Bigné, oncle carnal de la seva esposa.
El professor Manuel Sanchis Guarner, l’assagista Constantí Llombart, creador de Lo Rat Penat, l’Almanac del diari Las Provincias dedicar en el seu moment sengles perfils biogràfics de la figura de Millás, però fins ara no hi ha cap biografia completa de la seva  vida, a la que es recullin no només la seva participació com a periodista literari en la premsa del XIX valencià, sinó també el conjunt de la seva obra poètica en valencià i castellà vinculada al moviment romàntic de la ciutat, la seva llarga dedicació  professional a la Diputació de València com a funcionari de qualificada responsabilitat a la Secretaria de la corporació i el seu compromís amb entitats culturals com Ateneu Científic Literari i Lo Rat Penat. Tot això és el contingut dels principals capítols de la biografia que ha redactat el seu descendent Jaime Millás per a la seva difusió en l’any del centenari.

Manuel Millás CasanovesBona part dels textos teatrals del seu besavi Manuel Millás Casanoves van ser reeditats per la publicació El Conte del Diumenge (El Conte del Dumenge al valencià de la època) entre els anys 1917 i 1918. Des de llavors, a excepció d’algunes representacions realitzades amb textos actualitzats, el conjunt de la seva obra no havia estat objecte d’una investigació i revisió específiques.

 

Manuel Millàs i Casanoves València, 6 de gener de 1845, València, 6 de gener de 1914

Per a saber més 

http://www.anamillasteatro.galeon.com/manuelmillas.htm

 El sainet valencià durant el segle XX per Jaume Lloret i Esquerdo

BIBLIOGRAFIA SOBRE TEATRE POPULAR VALENCIÀ DELS SEGLES XIX-XX

Catàleg col·lecció de Teatre

Manuel Millàs i Casanoves a memòria valencianista.cat 

 

Post a Comment