Des de l’area d’Educació estem elaborant un programa de materials per a potenciar un us crítc de les imatges que ens bombardegen a diari, via televisió.
Adreçat básicamente a un public d’infants i joves, el nostre treball vol aportar una reflexió quant a la nostra posició com a consumidors concients.
Vos fem un tast a mode d’avanç:
La població en general i els infants i joves en particular, hem adquirit un cert bagatge audiovisual, però això no significa que hagem adquirit les habilitats necessàries per tindre una mirada critica davant el bombardeig d’imatges que ens arriba cada dia des d’una multiplicitat de pantalles.
Efectivament, caldria preguntar si som capaços de llegir els codis de llenguatge utilitzats pels mitjans de comunicació i molt especialment si entenem “la gramàtica del audiovisual” o mes aviat ens deixem portar confiant en “la autoritat” dels mediadors –aquells que ens fan arribar el missatge-.
Aprendre a avaluar la veracitat dels missatges que rebem a través dels mitjans de comunicació, equival a assumir un paper actiu com a ciutadans, i restitueix la autoritat al criteri format del individu. Ara be, com i on adquirim la capacitació per descodificar aquests missatges?
Ens proposem crear materials versàtils i fàcils d’utilitzar, que puguen servir de suport per a mestres, professors, tallers d’educació en comunicació, així com per al seu ús dins de l’àmbit familiar.
Entenem que el desenvolupament d’una actitud crítica i reflexiva davant tots els missatges que reben dels mitjans de comunicació és una responsabilitat compartida per tots els membres del cos social.
Vos mantindrem informats a mida que anem avançant.