Escola Valenciana presenta la campanya de matriculació amb l’objectiu d’arribar als 230.000 alumnes als programes en valencià

Tríptic de la campanya en valenciàL’entitat estima que la xifra gairebé es duplicaria arribant als 420.000 si s’ofertara l’opció d’escollir PEV/PIL en tots els centres públics, concertats i privats del País Valencià. La Unitat per l’Educació Multilingüe i Escola Valenciana insisteixen en què els programes educatius que ofereixen millors resultats acadèmics i lingüístics són el Programa d’Immersió Lingüística (PIL) i el Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV). L’entitat incrementa els seus esforços en resposta a la manca d’iniciativa de la Conselleria d’Educació per fomentar la matriculació en els programes en valencià

“Dóna-li l’oportunitat. Matricula en futur, matricula en valencià” és el lema de la campanya de matriculació pel curs 2011-2012 on Escola Valenciana convida als pares i mares a matricular els seus fills en els Programes d’Immersió Lingüística i els Programes d’Ensenyament en Valencià perquè són la millor opció per obtindre una capacitació lingüística òptima en les dues llengües oficials i en llengües estrangeres.

Aquesta iniciativa s’ha presentat avui a l’Escola de Magisteri de la Universitat de València en un acte que han comptat amb la participació del cap del Servei de Política Lingüística de la UV, Josep Vicent Boira; la professora de Didàctica de l’Escola de Magisteri de la UV Adela Costa i el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

La campanya, impulsada per Escola Valenciana amb el suport de la Unitat per l’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant, vol augmentar la matriculació en aquests programes per tal d’arribar als 230.000 alumnes matriculats en valencià en el curs 2011-2012. Escola Valenciana ha intensificat els esforços per fer aquesta campanya donada la manca de suport de la Conselleria d’Educació a l’impuls a la matriculació en valencià i la reducció de recursos i personal destinat a aquest objectiu.

Per aquesta campanya, Escola Valenciana compta amb el suport de les universitats públiques valencianes: la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Col·laboració de municipis de tots els colors polítics

Per aquesta raó, per primer cop, Escola Valenciana i la UEM, amb el suport de les universitats públiques valencianes, han iniciat la campanya de matriculació directament als municipis i ciutats per informar a les famílies dels programes que ofereix el sistema educatiu valencià. En col·laboració amb diversos ajuntaments de tots els colors polítics, s’informarà directament a més de deu mil famílies a través de cartes informatives i sessions presencials amb la participació d’experts en educació acreditats per la Unitat per l’Educació Multilingüe. Els ajuntaments que participen en la campanya són Ontinyent, Elx, Gandia, Meliana, Aldaia, Quart de Poblet, Sueca, Alaquàs i Meliana.

Aquesta nou enfocament de la campanya de comunicació es desenvoluparà juntament amb els materials habituals de difusió amb materials informatius i suport publicitari a premsa i ràdio. A la campanya participen tres persones que recomanen estudiar en valencià pels seus beneficis de cara al futur. Dues d’elles, Laura i Maria, són joves valencianes que actualment treballen a l’estranger, a la Xina i Irlanda, a les que la matriculació en valencià els ha permés d’obrir la porta a les llengües. L’altra, Louise, és una professora de Manchester que ensenya anglés a l’Escola d’Idiomes del Centre de Formació la Florida, a Catarroja, que matricularà els seus fills en valencià perquè vol que parle perfectament les tres llengües: valencià, castellà i anglés.

En total, a més de les cartes informatives i les sessions, s’han editat 50.000 tríptics i més de mil cartells que s’han distribuit pels centres del País Valencià a través de les coordinadores comarcals que formen part d’Escola Valenciana. Els tríptics tenen versió en valencià, castellà, anglés, romanés, xinés, búlgar, àrab i alemany per tal d’arribar al màxim de destinataris possibles.

La previsió d’Escola Valenciana és arribar a la xifra de 230.000 alumnes matriculats en valencià pel curs 2011-2012. El curs passat, 2010-2011, es van matricular 222.236 alumnes als programes PEV i PIL. Els informes elaborats per Escola Valenciana situen la demanda potencial en un 55% de la població escolar, per tant 421.284 alumnes estudiaren en valencià si la Conselleria ofertara suficients places.

Els programes en valencià garanteixen el plurilingüisme

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha defensat els programes en valencià, el PIL i el PEV, com la millor via per aprendre diverses llengües. “L’ensenyament en valencià obri la porta a les llengües. Els alumnes matriculats en PEV i PIL acaben l’educació obligatòria amb un millor domini del valencià, el castellà i l’anglés. I no ho diem nosaltres perquè sí, està demostrat a diversos estudis que ha fet la pròpia Conselleria d’Educació”, ha afirmat Vicent Moreno. “Per això no només des d’Escola Valenciana i la Unitat per l’Educació Multilingüe recomanem la matriculació en valencià, sinó que les universitats públiques valencianes donen suport a la campanya”.

“Les famílies saben que l’ensenyament en valencià és sinònim de qualitat, i per això cada curs hi ha més famílies que demanen matricular en valencià”, ha afirmat. “La demanda en valencià no creix perquè sí, ho fa perquè els resultats són molt evidents. El valencià no és cap problema per assolir el plurilingüisme. Tot el contrari: l’ensenyament en valencià és sinònim de qualitat. Amb l’ensenyament en valencià obrim la porta a les llengües, obrim la porta a les oportunitats de futur, ens obrim la porta al món”.

Per Vicent Moreno, “no és comprensible que el Consell continue sense apostar clarament per la matriculació en valencià quan és evident que és el model que funciona. És el model que defensem des d’Escola Valenciana perquè és millor i a més contribueix decisivament a l’impuls del valencià a la societat. Com el Consell no el vol potenciar portser és perquè no vol que funcione el model educatiu o no vol que el valencià avance socialment”.

El president d’Escola Valenciana ha afegit que el fet que diversos ajuntaments governats per diferents partits donen suport a la campanya “demostra que el valencià no té color polític, el que importa és la voluntat de fer-lo avançar perquè siga una llengua plenament normalitzada. Qui vulga fer aquest camí, vinga d’on vinga, trobarà la nostra mà estesa per fer-lo junts”.

Podeu veure ací el vídeo de la campanya

Consulteu la plana web de la campanya de matriculació

La segona cara del tríptic en valencià

Post a Comment