L’amor en temps del capitalisme, presentació del llibre d’Assumpta Jover Leal, obra premiada al concurs d’ACICOM Joves Investigacions / Nova Comunicació 29/1/2020 Biblioteca de la Dona

Presentació del llibre d’Assumpta Jover LealL’amor en temps del capitalisme,

obra premiada al concurs d’ACICOM: Joves Investigacions / Nova Comunicació 

Assumpta Jover Leal és sociòloga, i estudia les relacions afectivo-sexuals entre dones i homes.

Presenta la periodista i vicepresidenta d’Acicom, Emília Bolinches.

Dimecres, 29 de gener del 2020, a les 19:00 h.

Biblioteca de la Dona. Nàquera, 9 46003 València

 

Amb la col·laboració de:

Resultado de imagen de regidoria igualta ajuntament de valència Resultado de imagen de logo igualtat dival Resultado de imagen de tirant humanidades

 

Amb aquest volum, ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) cumpleix el tercer any del projecte Joves Investigacions/Nova comunicació, una col·lecció de llibres que se publica cada any sota la fórmula popular del Concurs i que respón a un vell objectiu de la nostra Associació que no és altre que potenciar les persones investigadores i les seues investigacions més novadores i controvertides. I tot això, amb la voluntad de “rescatar-ho” de l’estricte entorn acadèmic i posar-ho a disposició de la ciutadania com una forma més d’enriquir el món del coneixement i la cultura, mitjançant la comunicació de les noves idees, la  reflexió, el debat, l’anàlisi i també el seu gaudir elemental i primigeni.

Per tant, hem de començar per dir que “L’amor en els temps del capitalisme” és el llibre que ha guanyat ex aequo el concurs de Llibres 2017 /2018 junt amb “RTVV: La triple crisis de las televisiones públicas“ de Carlos López Olano, que ACICOM  ha coeditat amb Tirant lo Blanch, una col·laboració molt profitosa pels autors i autores, els dos editors i les persones  lectores.

Un llibre que  segurament el llibre alçarà debats acalorats perquè estudia les sexualitats femenines i masculines, conceptes que no sempre tenim en compte des del punt de vista acadèmic i que están sotmesos a mites i estereotips. Assumim el risc perquè entenem que el coneixement segur, clar i evident de les coses és, moltes voltes, una quimera difícil d’aconseguir.

 

L’amor en temps del capitalisme és una investigació sociològica sobre les relacions afectivo-sexuals de les persones construïdes i identificades en les feminitats de les societats occidentals capitalistes o neoliberals.

L’autora del llibre, Assumpta Jover, pregunta i es pregunta si actualment en què l’alliberament sexual s’està institucionalitzant, les persones i més concretament les dones… s’han alliberat sexualment? Què significa això? Han deixat, per tant, de ser les usuàries per excel·lència del romanticisme?

De la mà de Frida, Virginia, Marie i Dolores, les quatre entrevistades d’aquesta investigació, a més de la pròpia experiència de l’autora, i tenint molt presents els discursos mediàtics a partir de la revista Cosmopolitan, descobrirem com en l’actualitat eixes persones construïdes en les feminitats estan ubicades al mig de dos imaginaris simbòlics i materials: l’amor romàntic i l’alliberament sexual.

Aquests dos imaginaris, a través de les agències socials encarregades de la seua transmissió, participen en la construcció de l’ordre de gènere que domina les nostres societats. Però a més del nivell genèric, i en estreta vinculació amb ell, aquests imaginaris col·laboren molt de prop amb el sistema econòmic capitalista, principalment amb el mercat de consum a partir del qual en el llibre s’anomena “el consum de l’amor romàntic” i “el consum de l’alliberament sexual“.

La ubicació de les dones al mig d’aquests dos imaginaris, més que una imposició és el marc de relacions de poder en què s’han construït. I per tant, també el lloc des del qual tenen l’oportunitat de qüestionar i actuar

Si no pots vindre i vols adquirir o futllejar el llibre pots fer-ho en: https://editorial.tirant.com/es/libro/lamor-en-temps-del-capitalisme-assumpta-jover-leal-9788417508647?busqueda=assumpta+jover&

 

El vídeo de la presentació del llibre al Centre Cultural Castellut ,de Castalla (Alacant).

Reproduim a continuació la magnífica crònica que va realitzat Alicante Plaza de la presentació realitzada en Castalla (Alacant) on va nàixer l’autora Assumpta Jover Leal

El xoc de l’amor romàntic i l’alliberament sexual de les dones: la vida al mig d’ambdós imaginaris

5/10/2019 – 

CASTALLA. “Com a éssers socials, nosaltres estem rebent contínuament influències d’uns discursos socials que ens diuen el camí bo o el dominant pel qual hem d’anar. Però, en eixe caminar, nosaltres tenim la possibilitat de parar-nos a qüestionar i a pensar si alguna cosa no ens pareix bé. Encara que no siguen resistències radicals -no cal ser Joana d’Arc-, són les reflexions que conformen les nostres vides quotidianes”. Pot semblar una afirmació obvia, però Assumpta Jover Leal està convidant-vos a fer que us qüestioneu. Una mena de filosofia portada al terreny social, el seu terreny. I és que la sociòloga va presentar ahir, divendres 4 d’octubre, a la Casa de Cultura de Castalla, L’amor en temps del capitalisme, una de les dues obres guanyadores del certamen de Joves Investigacions / Nova Comunicació que organitza l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM). El llibre d’Assumpta Jover va resultar premiat, juntament amb el de Carlos López Olano (RTVV: La triple crisi de les televisions públiques), a l’edició del 2017. No obstant això, l’autora està realitzant les presentacions pertinents durant aquest 2019, ja que el passat any va marxar a fer una estada a una universitat de Mèxic.

L’obra és un assaig que tracta el “tema de les relacions afectiu-sexuals, concretament de la construcció social de les sexualitats femenines“, explica la sociòloga. És a dir, el fil conductor de la investigació el conforma la dona i la seua sexualitat, fixant-se amb els estímuls que li són imposats de manera social a aquesta figura femenina a l’hora de conformar qui és sexualment. “Una de les conclusions a les quals jo arribe és que actualment les dones estem influïdes per dos imaginaris: el de l’amor romàntic i el de l’alliberament sexual. Les dones joves, al construir les nostres relacions afectiu-sexuals, ens trobem a mig camí entre ambdues, tractant de ser les dues coses. La feminitat hegemònica hui dia consisteix a què siguem romàntiques i cuidem a la nostra parella, però que no renunciem a ser actives sexualment”, exposa un dels resultats de la seua anàlisi.

Una dualitat que s’aprecia a la portada i la contraportada, on apareix la meitat d’una dona vestida de nòvia (amor romàntic) i l’altra meitat amb la imatge d’un model de dona no tradicional (alliberament sexual). “Aquest últim és un imaginari que antigament estava molt mal vist però que ara està institucionalitzat. A les revistes, a les sèries o al mercat ja és com una moda que les dones siguem alliberades”, interpreta Jover. A més, l’autora puntualitza que, si bé abans no s’acceptava com a bona eixa imatge de la dona, “ara ambdues estan, més bé, equilibrades. D’una banda ens demanen que per a ser una bona núvia hem de cuidar a la nostra parella, prepara-li sorpreses, detalls, etc.; i, d’altra banda, ens proposen consells per a ser una amant perfecta al llit. Ens apleguen estímuls d’ambdues parts“.

Uns missatges que la castelluda ha estudiat a través de l’anàlisi “d’articles de la revista Cosmopòlitan al llarg dels últims quatre anys. I, a més, ho compare amb les entrevistes que vaig realitzar a quatre amigues, amb qui vaig parlar de com construïm les nostres relacions afectiu-sexuals. Per tant, agafe el discurs social i mediàtic -que seria el de la revista- i el discurs subjectiu -que seria el de les persones, les entrevistades-“, mostra el mètode de treball que ha emprat per a la seua investigació. És a la segona part de l’estudi on l’autora introdueix un nou element: “el mercat de consum.  Al llegir la revista i parlar amb les entrevistades me n’adone que tant l’alliberament sexual com l’amor romàntic no sols se senten o es practiquen, sinó que també es consumeixen, perquè contínuament apareixen consells com “compra’t un conjunt de llenceria sexy per a sorprendre a la teua parella al llit o regala-li un viatge o un sopar romàntic per al vostre aniversari, exemplifica.

Darrere d’aquests prototipus de sexualitats femenines existeixen uns interessos comercials; hi ha tota una societat consumista, on el “sistema capitalista, a partir del mercat de consum, absorbeix dos imaginaris com són el de l’amor romàntic i, més tard, el de l’alliberament sexual, per a convertir-los en productes de consum”, tradueix Jover. A banda d’aquest interés consumista i del fet que les dones es troben al mig de dos imaginaris distints, la tercera conclusió que exposa, “ja més des del punt de vista sociològic i feminista, és que de res val tornar a dir que som víctimes d’un sistema opressor que ens determina, perquè seria ubicar-nos altra vegada com a passives, i nosaltres tenim capacitat”. Per tant, el treball de les dones -encara que serveix com a lliçó extrapolable a qualsevol àmbit- seria analitzar els camins hegemònics i plantejar-se que hi ha d’altres, qüestionar-se les necessitats i els desitjos que tenen, “i veure que dubtar i contradir-nos són maneres de qüestionar que, potser, les coses que ens arriben com a bones o com a models a seguir, poden no satisfer-nos”, reivindica.

Per a desenvolupar tot aquest treball de recerca, anàlisi i extraure les conclusions, l’autora parteix d’una idea que li va vindre “més per qüestions personals, perquè jo sóc una persona que ha viscut tota la seua adolescència molt influïda per pel·lícules romàntiques i els discursos mediàtics. En el moment en què entre en contacte amb les teories de gènere i feministes es produeix una espècie de xoc en el meu cap i és a partir d’ací que jo pretenc entendre com funcionen i com estan construïdes les relacions afectiu-sexuals i per què de vegades pensava d’una manera i sentia d’una altra”, confessa. El llibre, ara publicat amb l’editorial Tirant lo Blanch, té origen en el treball de fi de màster de Jover: “Va eixir un concurs de noves investigacions i jo vaig presentar la meua recerca. Pensava que no guanyaria perquè l’associació és de comunicació i, sobretot, valoraven treballs de periodisme i d’eixe estil. Fins febrer de 2018 vam estar adaptant el treball de fi de màster a format llibre”, comenta la sociòloga.

PER A SABER-NE MÉS:

http://proba.acicom.org/lamor-en-temps-del-capitalisme-presentacio-del-llibre-i-conversa-3152019-aula-magna-la-nau-19h/

Post a Comment