LA NOVA CANÇÓ: Jornada de l’AVL sobre escriptors valencians actuals. Divendres, 23 de maig

 ACICOM saluda aquesta interessant iniciativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i vos invitem a participar i realitzar la inscripció a la mateixa.

La música i les seues lletres, sempre han constituït, en el passat, en el present i en el futur,  un important vehicle de comunicació en i per la nostra llengua.

Si parlem del passat, és necessari admetre que la Nova Cançó per a les terres valencianes, com també per a unes altres terres que compartixen la mateixa llengua, va suposar un fenomen fora de sèrie que començà en la dècada dels seixanta del passat segle XX. Va ser una cosa necessària per a la nostra història, per al nostre despertar en un moment en què molt poca gent sabia que es podia cantar en valencià.

Si parlem del present, crec que som molts els qui estem d’acord que continua sent una cosa necessària, potser tant com en la dècada dels seixanta, per a la nostra cultura i per a la vertebració del país. La proliferació de grups musicals i de cantautors que al llarg de la nostra geografia passegen la llengua pròpia, i això malgrat la boira i el poc ajut, per no dir inexistent, que massa sovint es fa palés per part de les autoritats

Si parlem de futur, cal adonar-se de la gran importància, es vulga o no, de la cançó en llengua pròpia com un element forjador d’esperances col·lectives, que amb la seua missió de fer que el ciutadà gaudisca de la música pròxima, deixe pas també a la reflexió individual i grupal sobre la importància de la llengua com a element vertebrador del país, i com a tret d’identitat, tant per a ser escrita com per a ser parlada, i, òbviament, per a ser musicada i cantada. Crec, sincerament, que ens trobem en un moment on la Nova Cançó, on el seu esperit no ha deixat d’existir, pot significar un autèntic cant a l’esperança, l’esperança d’un millor futur, cosa que ens convé en un moment històric on el desencís i la desconfiança ens envolten amb molta freqüència. Pas a pas.

Josep Lluís Doménech Zornoza El Punt/Avui 19/05/14

Els cantautors i grups musicals i literaris valencians de la Nova Cançó centraran les ponències i les taules redones de la Jornada sobre Escriptors Valencians Actuals, que ha organitzat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per al pròxim divendres, dia 23 de maig, en la seu de la Societat General d’Autors a València.

La proposta de la Jornada del 2014 organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, se centra enguany en un autor col·lectiu, és a dir, els cantautors i grups musicals i literaris valencians de la Nova Cançó, tenint en compte els gèneres populars i els cultes mestratges musicals i literaris valencians en el context europeu de les darreres quatre dècades del segle xx.

S
La Jornada proposada per l’AVL, oberta a professionals, estudiosos, estudiants, i amants de la música i la literatura, provarà de combinar l’atenció a figures màximes, com Raimon, el traspassat Ovidi Montllor o el grup Al Tall, i als protagonistes participants, i l’anàlisi i el testimoni general de tendències i realitzacions de la Nova Cançó, manifestació literària i musical de màxima influència i projecció social, lingüística i cultural de la societat valenciana contemporània.

PROGRAMA JORNADA SOBRE LA NOVA CANÇÓ

Programa Jornada Escriptors Valencians NOVA CANÇÓ

Inscripció en:  http://www.avl.gva.es/inici/inscripcioJornadaNova.html

Per a saber més:

La Nova Canço. Pas a pas. Josep Lluís Doménech  Zornoza.Acadèmic. El Punt/Avui del  19/05/14h

El Disc dels Músics i Cantants en Valencià

2ª Guia de músics i cantants en valencià. Col·lectiu Ovidi Monllor Versió Beta

Les nostres cançons Un viatge per la música en valencià

València necessita una cancó. Documental sobre la música en valencià

La Nova Canço

50 anys de la Nova Cançó. Adreçat a tot l’alumnat.

 TV3 25 anys: Totes aquelles cançons Sèrie documental que explica la història de la Nova Cançó, cronològicament, des dels seus inicis, a finals dels anys 50 amb la creació dels Setze Jutges, fins a finals dels anys 70, amb la Transició espanyola i l’arribada de la democràcia, a través d’entrevistes als seus protagonistes i il·lustrada amb imatges d’arxiu.

 

 

Post a Comment