Jornada Whistleblowing: Tecnologia, procediments i experiències” Dilluns dia 1-4-19 a la UPV

La Universitat Politècnica de València reuneix el pròxim 1 d’abril a representants de les organitzacions de whistleblowing –alertadores- més rellevants d’Amèrica, Àfrica, Àsia i Europa. La trobada, que busca promoure tecnologies, procediments i experiències per a l’alerta ciutadana sobre la corrupció, oferirà debats i sessions de treball per a tots els interessats en activisme i canvi social que vulguen nodrir-se d’aquestes experiències.

Whistleblowing: Tecnologia, procediments i experiències” és el nom de la jornada que es realitzarà dilluns que ve, 1 d’abril, en el Saló d’Actes de la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica de la Universitat Politècnica de València i que reunirà a destacades figures de la lluita internacional contra la corrupció. L’esdeveniment, organitzat per la Càtedra de Transparència i Gestió de Dades d’aquesta universitat, al costat de la Fundación Internacional Baltasar Garzón i l’ONG llatinoamericana Ciutadania Intel·ligent, reuneix ponents de tot el món amb un objectiu: compartir experiències sobre com es promouen, amb tecnologia i campanyes, les denúncies ciutadanes de casos de corrupció.

La jornada comptarà amb la participació de Harlo Holmes (Freedom of the Press Foundation), Sacha van Geffen (GreenHost), Joana Varon (Coding Rights), Silvia Vernia (Agència Valenciana Antifrau), Gervé Falciani (Tactical Whistleblower), Eduard Martin-Borregon (PODER Col·laboratiu), Anna Myers (Whistleblowing International Network), Jean-Philippe Fogle (Université Paris Nanterre) i Annegret Falger (Whistleblower-*Netzwerk), Renata Àvila (Ciutadania Intel·ligent), Bruno Galizzi (FIBGAR) i Antonia Ferrer (UPV), entre altres.

L’esdeveniment entén la promoció del whistleblowing com una lluita que, si bé té un fort component tecnològic, també està profundament vinculada a canvis socials i culturals. El compartir experiències, fracassos, èxits i aprenentatges pot ensenyar als qui promouen el whistleblowing (i a tots involucrats en causes de canvi social, transparència i lluita contra la corrupció i altres delictes) quins factors s’han de tindre en compte en promoure iniciatives d’aquest tipus.

Per a Antonia Ferrer, Directora del Màster en Gestió de la Informació (MUGI) de la Universitat Politècnica de València, la iniciativa naix com a “punt de trobada entre els representants d’organitzacions de alertadores de tot el món i un espai de reflexió sobre les tecnologies amb les quals treballen i problemes amb els quals es troben tots aquells que en algun moment han fet una denúncia ”. Per la seua part Bruno Galizzi, Coordinador de Projectes de FIBGAR, afirma que “és necessari promoure l’intercanvi entre experiències de diferents països i regions, per a continuar creant ponts entre aquells que alerten en situacions de risc i aquells que treballen perquè alertar no siga més un risc”. Per a Renata Ávila, directora de Ciutadania Intel·ligent, Europa compta amb una adequada protecció de Whistleblowers, gràcies a la Societat Civil, “mentrestant Llatinoamèrica, regió on escàndols de corrupció estan a l’ordre del dia, costant la vida de molts, -com en el cas de la resclosa de Brumandinho al Brasil-; volem aprendre de l’experiència europea i traslladar capacitats, per a aconseguir que la tecnologia i bones polítiques públiques ens ajuden a enfortir la democràcia”

L’accés a la jornada és gratuït i es realitzarà per ordre d’inscripció fins a completar aforament.

Enllaç al programa: http://www.ctranspa.webs.upv.es/whistleblowing/programa-whistleblowing/

Enllaç a inscripcióhttp://bit.ly/jornadawhistleblowing

Post a Comment