FE I LLIBERTAT, un amor de clausura en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 18/05/2022 a les 18:00h. OCTUBRE CCC.

Què passa quan un amor prohibit floreix en un convent de clausura?

Com s’encaixa una crisi d’identitat en una vida devota?

Dues joves monges narren en primera persona la seva història d’amor.

Un documental intimista que segueix la vida de dues dones que busquen l’equilibri entre la seua orientació sexual i la seua fe per lluitar per una relació que la societat croata i les comunitats religioses no accepten.

Una història valenta sobre la recerca de la veritable identitat i la llibertat.

‘‘Aquesta pel.ícula és important com una obra d’art valent, però és més important encara com un missatge de les persones cap a les persones. I el missatge és: Qui jo sóc i com visc la meua vida no és el teu assumpte.’’ – Mariana Hristova – Cineuropa

Direcció: Ivana Marinic Kragic

Croàcia (2021). 71 min.

V.O serbocroat, subtitulat en català

Después Acció Documental +

SINOPSI:

Marita era una monja molt jove en un convent d’una petita illa croata quan va conèixer a Fani, una germana que es va convertir en el seu gran amor. Seguint el seu cor van trobar la força per lluitar pel seu amor, un amor que no s’accepta en la seva comunitat, donant un gir a les seves vides de fe i creença.

Dues joves monges ens narren en primera persona la seva història d’amor en comú. Viuen en dos convents separats a Croàcia, però els espais que un cop van considerar refugis espirituals resulten més terrenals del que s’esperaven.

Desil·lusionades amb l’Església i els abusos dins la institució, plenes de contradiccions i impulsades pel seu amor, prenen la decisió més difícil de la seva vida: abandonar el convent i començar una nova vida juntes.

“Solia idealitzar l’església, però finalment em vaig donar conte del fet que jo mateixa no encaixava en aquest marc”, va dir Marita, una de les protagonistes, sobre la seva desil·lusió amb el monestir, on va descobrir que els petits conflictes que sorgien entre aquelles parets no eren tan diferents dels que es trobaria al món exterior.

“Vaig decidir ser honesta amb mi mateixa, i amb deu”, explica.

Les dues dones van començar a parlar regularment després de coincidir en diversos actes dels seus convents. L’homosexualitat és un pecat greu en el catolicisme, Fani, reconeix que “pregava a deu cada dia perquè em cures de la meva malaltia”.

Entrar al convent va ser el seu últim pas per fugir de la seva por a sortir de l’armari “No estava pensant a on anava, en un convent, hi ha massa dones”, afirma.

La directora, Ivana Marinic Kragic, intenta explicar aquesta història des del punt de vista més neutre possible, interferint el menys possible en la història d’amor de les dues monges: “He intentat explicar la història d’un amor inesperat i inusual, però el meu enfocament com a directora es va centrar més en a tria de la llibertat personal”.

Un documental intimista que segueix la vida de dues dones que busquen l’equilibri entre la seva orientació sexual i la seva fe per lluitar per una relació que la societat croata i les comunitats religioses no accepten.

Una història valenta sobre la recerca de la veritable identitat i la llibertat.

Dimecres, dia 18 de maig de 2022, 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament. 
Taquilla inversa, reserva la teua entrada en:

https://bit.ly/Fe-i-llibertat

 

Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.
També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió 

Lovers and former nuns Marita Radovanovic (R) and Fanika Feric, called "Fani" pose for a photograph on October 09, 2020, in Zagreb. - Marita was a young nun on a Croatian island when she first met Fani, a fellow sister who would become her great love. "I simply followed my heart," the 36-year-old says of their story -- the subject of a new, bold documentary in the staunchly Catholic country, where LGBTQ rights are restricted. Titled 'Nun of Your Business', the film premiered at the ZagrebDox international film festival over the weekend, scooping up an audience award. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.

S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització d eles persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.

Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura ,  el Cine Club Acció Documental +  aplega a molts més indrets del nostre llarg País. Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest documental en:

 

Data Hora Ciutat Sala-Espai Adreça
07/05/22 19:30 Alcoi Centre Cultural Ovidi Montllor  C/ Vistabella, 8, 03802
12/05/22 20:00 Gandia Casal Jaume I Safor Valldigna C/Dona Teresa 2, 46701
13/05/22 20:00 Ontinyent Cine Club Utiye C.C el Teler C/Pintor Segrelles 1, 46870
13/05/22 19:30 Pedreguer Casal Cultural Jaume I Pedreguer C/ València, 12
18/05/22 18:00 València Octubre Centre de Cultura Contemporània C/Sant Ferran, 12
18/05/22 18:00 Alacant Saló d’actes de CCOO Avda Salamanca n. 33
27/05/22 19:00 la Vall d’Uixó Teatre Carmen Tur C/Benigafull, 31, 12600
27/05/22 19:30 Elx Casal ACPV Elx C/ Sant Jordi, 2, 03203

 

FITXA TÈCNICA

 Títol original: Nun of Your Business

  • Distribució: DocsBarcelona Distribution
  • Producció: Ivana Marinic Kragi
  • Producció executiva: Marinis Media
  • Coproducció: Platforma (Sèrbia), Tramal Films (Eslovènia)
  • Direcció: Ivana Marinic Kragi
  • Guió: Ivana Marinic Kragi, Ivana Vukovic
  • Música: Filip Mitrovic
  • Edició: Ivor Sonje

Tràiler FE I LLIBERTAT:   https://youtu.be/2yF2OV42k3E

 

PREMIS I FESTIVALS 

  • Premi Lateral/LGTBIQ+ al Festival Internacional de Cinema Documental de Buenos Aires FIDBA Argentina, 2022
  • Festival Internacional de Documentals One World International HR República Txeca, 2021
  • Festival Internacional de Documentals de Buenos Aires Argentina, 2021
  • Premi Dandelion a la Millor Pel·lícula al Festival de Cinema UnderhillFest Montenegro, 2021
  • Menció Honorable al Festival Astra Romania, 2021
  • Premi del Públic a la Millor Pel·lícula al Festival Internacional de Documentals ZagrebDox Croàcia, 2020

  

Ivana Marinić KragićIVANA MARINIC KRAGIC, Directora

Ivana Marinić Kragić és cofundadora i productora de Marinis Media (Croàcia) i membre de la Junta Directiva de l’Associació de Cineastes de Croàcia. Es va graduar a l’Acadèmia d’Art Dramàtic el 2012 a Zagreb, al Departament de Cinematografia.

Com a directora de fotografia, ha treballat en una dotzena de curtmetratges de ficció dirigits per Ivan Mokrović, Goran Ribarić, Luka Ćurčić i Filip Maloča. Com a productora, ha dut a terme els curtmetratges Under the Surface (2012), Journey (2012), The Little Raccoon (2013), Escape (2015), Zagreb Confidential – Imaginary Future (2016); i com a coproductora, el llargmetratge Love Cuts (2019) i la sèrie de televisió The Only Way Out (2020). La seva primera experiència professional la va obtenir treballant en projectes de llargmetratges: Volare (2019) dirigida per Gabriele Salvatores, la sèrie de televisió Kiss Me First (2018) produïda per Netflix, Constitució de la República de Croàcia (2016) dirigida per Rajko Grli, National Hero Ljiljan Vidić (2015) dirigida per Ivan-Gorana Viteza i Trampoline (2016) dirigida per Zrinka Matijević.

El guardonat documental Nun of Your Business és el seu primer llargmetratge com a directora de fotografia i el seu debut com a directora.

 

 

Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb persones panelistes relacionades amb el contingut del documental:

 

Soledad Gabasa Cabello
Mestra i pedagoga, actualment jubilada.
Ha sigut monja durant 12 anys. Ha treballat en diversos centres concertats, on per exemple va ser directora d’Escolàpies. També en centres no religiosos i funcionària com a mestra municipal, especialment en els projectes de València Ciutat Educadora.
Ha elaborat múltiples materials educatius: “Jugamos a Romanos”, “Rallye Natura”, “Itinerario Jardines del Real, Guia didàctica”,  “L’infern de Marta” (contra la violència de gènere), “Taller acoso escolar”, “Taller de llenguatge no sexista”, “Guia didàctica El visitant en Divercinema”, Guía didàctica curtmetratge “Binta y la gran idea”, Guia Didàctica “La ratita presumida”, etc.

És vitalista i lluitadora. Acostumada a pensar i viure fora de caixa. Ha estimat a la seua parella durant 37 anys.

 

 

 

Raquel Ortiz , pertany a la Junta Directiva d’Europa Laica i és Coordinadora de València Laica des de Novembre de 2012 i també de la  Comunitat Valenciana.

Ha sigut una lluitadora antifranquista des de principis dels  70 quan era estudiant a la  Universitat de València.
Ha sigut professora de Francés i Inglés en diversos Instituts de la  CV.Durant el seu treball com a docent en l’ensenyament  públic va lluitar pel  dret a una educació pública de qualitat i en contra de la privada concertada.
El feminisme és també l’altre  camp de lluita unit al laïcisme. Va prendre contacte amb els moviments feministes a partir dels 80 i va participar i participa en assemblees i trobades amb organitzacions feministes valencianes i de l’Estat Espanyol .
En 2012 va conéixer a Europa Laica en la seua Jornada de Sevilla i uns mesos més tard  va crear l’AGRUPACIÓ  VALÈNCIA LAICA , el  4 de Novembre complirà 10 anys. Anteriorment, havia estat en l’ASSOCIACIÓ D’ATEUS I LLIUREPENSADORS, també coneguda com *AVALL. Conéixer a Europa laica li va obrir una perspectiva més àmplia amb l’objectiu  d’aconseguir  un estat laic.
València Laica manté contactes amb partits polítics i sindicats i organitzacions civils d’esquerres. El 26 de gener de 2017 i fruit de l’activisme  de la nostra Associació , l’Ajuntament  de València aprova en el ple l’adhesió a la xarxa de Municipis per un Estat Laic, una cosa molt important però que no ha tingut la continuïtat esperada.
Forma part  de la  Junta Directiva d’Europa  Laica des de 2013 i en 2016 va crear la Comissió Laïcisme i Feminisme dins de   Europa Laica. Ha participat en trobades internacionals a París, Londres, Parlament Europeu representant a Europa Laica denunciant el *escandalo de les  immatriculacions i en general  els privilegis de l’Església   catòlica. Així mateix, intervé en diferents mitjans de comunicació  , com a Radi *Klara, Cadena Ser i altres puntualment així com  també en Llevant, El Diario.es i altres divulgant el laïcisme i el feminisme, ja que  les dones constituïm  la meitat de la  població.
Manté relacions amb els partits polítics d’esquerres  , sindicats i altres organitzacions recordant-los la seua falta de voluntat política per a aconseguir l’estat  laic.

 

 

Glòria Hernández Sanfelix                            https://lambdavalencia.org/

Sòcia del col·lectiu Lambda des de 2005 i integrant del grup d’assumptes religiosos, assumint la coordinació durant diversos anys i pertanyent a la Comissió Permanent d’aquest Col·lectiu.
Treballa d’administradora i docent en un col·legi concertat a un barri de la perifèria de València que pertany a una Congregació religiosa femenina a la qual ella mateixa ha estat com a religiosa.
Ha col·laborat en l’organització de les II Jornades de Polítiques lèsbiques a València l’any 2005, organitzades pel Col·lectiu Lambda.
També ha sigut vicecoordinadora de l’àrea d’assumptes religiosos de la federació Estatal de lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals i més (FELGTBI+), participant en les activitats i trobades organitzades en l’Estat Espanyol.
Sempre vinculada a grups d’Església i socials de “fronteres”: comunitats de base, dones creients…

Es defineix com a dona creient i lesbiana orgullosa”

 

 

 

PER A SABER-NE MÉS