Conversa oberta i Presentació del llibre Retales de una bandera blanca de Javier Bardón. 23/05/2022. 18.30h. Ca Revolta

Era 2014 i algunes entitats progressistes valencianes vam decidir organitzar-nos com a Entitats del País Valencià, que després va donar lloc a la Federació Xarxa d’Entitats del País Valencià 

En la primera trobada, 26 d’abril del 2024 invitar als amics de http://www.kyopol.net/ , un d’ells va ser Javier Bardón, que ens van exposar el projecte CitySENS http://www.kyopol.net/service/citysens/ teixint localitat, cultivant ciutadania.

 

Javier Bardón, Jose Ignacio Pastor i Gonçal Grau en I Trobada d’Entitats 26-4-2014

 

 

Ara Javier Bardon, 8 anys després, ens regala una magnífica novel·la relacionada amb el que va passar en Alcalá i amb Somos Alcalá durant eixa primera legislatura plena de somnis provinents del 15M, i aprofitant la presentació del seu llibre RETALES DE UNA BANDERA BLANCA, farem una CONVERSA OBERTA sobre el tema.

Dilluns, 23 de maig, 18.30
Ca Revolta C/ Santa Teresa, 10 46001 València
Reserva la teua cadira en:
https://bit.ly/Conversa-oberta-Retalesdeunabanderablanca
Què és això d’una conversa oberta?

La Conversa Oberta és un model que venim desenvolupant des d’ACICOM.

Es tracta d’una trobada o reunió informal de persones interessades en un tema, per a debatre i informar-se, o compartir i contrastar iniciatives, notícies, coneixements i opinions.

Tractem temes o d’idees que valen la pena, que intenten millorar el nostre entorn i especialment relacionades amb la ciutadania i la comunicació, es a dir temes relacionats amb la vida associativa d’ACICOM.

La conversa oberta s’inicia amb la intervenció d’una o més persones expertes, per introduir el diàleg i la promoció de la construcció col·lectiva de significat, afavorint l’intercanvi directe entre totes les persones participants, aportant diversitat i pluralitat de punts de vista

Llancem unes preguntes inicials com:

 

Què s’ha fet de la il·lusió que va suposar el 15M?

Què va passar als ajuntaments del canvi?

És possible organitzar la política des de la proximitat i l’horitzontalitat o són necessàries les superestructures dels partits?

Inicien la conversa:

Jose Ignacio Pastor, President ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació)
Isabel Cercenado Calvo. Representant Ca Revolta
Javier Bardon Treceño, autor del llibre
Luis de Santiago, ex-secretario de organización Podemos Alcalá.

 

Anem a a profitar la presentació del llibre per realitzar una Conversa Oberta, una eina per obrir les nostres ments, crear democràcia deliberativa i construir coneixement obert entre persones amb mirades polièdriques sobre la realitat.

“Javier Bardón es defineix com a professor, psicòleg, vianant i políticament perplex. A partir d’aqueixa perplexitat ha escrit una de les poques novel·les que narra l’evolució i el desencantament del moviment 15M i de la seua posterior traducció en Podemos. “He volgut narrar”, assenyala l’autor, “aquest desencantament d’un procés que va començar amb enorme il·lusió i idealisme i que ha anat perdent força a partir de l’entrada en els governs i en la realpolitik”. L’enfocament de “Retales de una bandera blanca” (Edicions El Drago) part des de la simpatia per aquest espai polític, però també des de la crítica cap als dirigents i els aparells organitzatius de Podemos. En una combinació de personatges reals i inventats, Bardón relata la peripècia de Somos Alcalá, una candidatura municipalista del canvi en aquesta ciutat madrilenya entre 2015 i 2019. No obstant això, l’autor aclareix: “No es tracta d’una novel·la localista perquè he aspirat a convertir el cas d’Alcalá en una categoria que servira per a tot el país”.

Miguel Angel Villena , Eldiario.es 16 de abril de 2022 https://www.eldiario.es/cultura/libros/javier-bardon-novela-desencanto-idealismo-realpolitik_1_8914535.html

 

Sinopsi del llibre:

Jesús Abad, Suso, es un trabajador social idealista y apasionado que, a raíz del 15M, acaba metido en un partido político de nuevo cuño. Se presenta a las elecciones municipales de Alcalá de Henares como miembro de la lista Somos Alcalá, compuesta por otras personas que, como él, aterrizan en el mundo de la política con muy buenas intenciones, pero legas.

Sin embargo, su ilusión comienza a quebrarse la misma noche electoral cuando, tras el éxito que supone conseguir seis concejales, entienden que, si quieren gobernar, estarán obligados a hacerlo de la mano del vencedor de la noche, el PSOE, uno de esos partidos de «la casta» de la que tanto habían renegado durante la campaña.

Mientras ultiman las negociaciones para formar gobierno con los socialistas, reciben la visita precipitada de un recadero de la cúpula de Podemos, para advertirles de que no tolerarán que entren en coalición de gobierno, pues pondrían en peligro la estrategia de partido a medio plazo.

La vida de Suso cambia de un día para otro cuando es investido concejal. A la carga que supone desenvolverse en los tejemanejes de la política local, se suma la pérdida de su abuelo y las cada vez más habituales discusiones con su pareja, que lo acusa de no prestar atención ni tiempo más que a sus nuevas preocupaciones políticas.

Suso y el resto de concejales se topan con la ingrata tarea de tener que elegir a los tres asesores que los acompañarán durante la legislatura, y en pos de la transparencia, que será su mantra y perdición, abren un concurso público y crean un sistema de puntos para asegurar la máxima objetividad. El resultado es que las personas elegidas no actuarán como esperan. Además, algunos compañeros de partido, que albergaban la esperanza de hacerse con alguno de esos puestos, se sentirán gravemente traicionados.

El siguiente paso en falso, dado también en nombre de la transparencia, es la manera en la que deciden gestionar la parte del sueldo a la que renuncian los concejales para dedicarla a temas sociales: se decide convocar un concurso público para repartirlo. Pero el proceso, por más cuidado que ponen, acaba en el punto de mira de la oposición y de la prensa, que los acusa de prevaricación y son llevados a juicio. Aunque tiempo después —justo antes de las siguientes elecciones— la sentencia será absolutoria, el caso irá mermando la credibilidad y la energía de los concejales, que no serán capaces de anticipar las traiciones y confabulaciones que se van a suceder en torno a ellos. A esto se sumarán las enemistades que irán granjeando conforme rechacen dar trato de favor a vecinos y conocidos.

La mayoría de estas personas desaparecen sin más, pero otros, para ganar posiciones en el seno de Podemos, extenderán habladurías y libelos sobre los concejales y se convertirán en peones útiles para quienes de verdad ostentan el poder en las altas esferas del partido, que en el ínterin dirimen su propia batalla de clanes.

 

PER A SABER-NE MÉS

 

 

 

Post a Comment