Èxit de participació en la jornada ‘Disseny i Acció’
La jornada ‘Disseny i Acció’, organitzada per ACICOM amb la col·laboració de l’ADCV, va reunir el passat dissabte al Centre del Carme a grans professionals del món del disseny i diverses associacions per a posar en comú i debatre sobre la importància de la comunicació visual a l’hora de crear impacte social positiu en la ciutadania. La trobada, que va comptar amb exposicions de projectes, una taula redona i un taller pràctic i va rebre el suport de la Conselleria de Participació i Transparència de la Generalitat Valenciana, va ser tot un èxit de participació.
Juan Medina, president d’ACICOM, i Yolanda Herraiz, presidenta de l’ADCV, van ser els encarregats d’inaugurar l’acte. Medina va destacar “el poder de la imatge i el disseny en la comunicació de les associacions amb la societat, tant per a transmetre valors i projectes, com per a diferenciar-se i aconseguir suports que impulsen els seus impactes positius”. Per la seua part, Herraiz va explicar els objectius i alguns del projectes de l’ADCV i va subratllar que el disseny és un “aliat estratègic” per a tot tipus d’organitzacions i que és determinant “en la forma en com ens perceben i interactuen les persones”.
A continuació, la gerent de l’ADCV, María Navarro, va realitzar una breu presentació sobre diferents accions i ferramentes pràctiques de disseny, d’accés lliure i gratuït, que poden servir a les associacions, com ara Contratardiseño.es, EnCircular.es, D-Tool Box i el Observatorio Sobre el Impacto del Diseño (Oid!). A més, va explicar que el disseny impregna tot i que aporta solucions que contribueixen al benestar de les persones i que són sostenibles per al planeta. “Hem de connectar tècnica i metodologia amb creativitat i emocions”, va concloure.
La part central de la jornada va estar dedicada a conèixer de primera mà alguns projectes impactants realitzats per dissenyadors valencians per encàrrec d’associacions.
Primer, va ser el torn de l’estudi Angelgrafico, que exposà el procés de creació de la campanya dissenyada per a Cada (Associació Comerç Local Alaquàs), que tenia l’objectiu d’impulsar el comerç de proximitat, “a través de valors com la tradició, la confiança, el saber fer i la familiaritat, però integrant també la innovació”.
La dissenyadora Juliane Petri va explicar com va donar resposta als diferents reptes i objectius plantejats per a la creació de la imatge de les ‘Jornades de Creació d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut’.
També va intervindré l’estudi The Lab, que va desenvolupar la creativitat per a la dessetena edició de La Nit de l’Art de Castelló, per encàrrec de l’Associació Cultural Asako. La iniciativa va nàixer amb l’objectiu acostar la creació contemporània a la ciutadania.
L’estudi creatiu Granissat, que també va estar convidat a la jornada, va treballar per a Lambda en la campanya ‘L’Orgull de totes, drets per a totes’. Segons van explicar, “l’objectiu era recuperar l’esperit reivindicatiu de l’Orgull i, per això, comportava implicar les persones, amb processos de cocreació que van donar resultats molt positius”, contaren.
Tomás Gorria, de Gorria Disseny i Comunicaci, parlà sobre la ‘Revista Trencadis’, publicació de l’Associació Remember València que té com a objectiu la recuperació de la memòria gràfica i visual de la ciutat i la seua divulgació.
Per últim, l’estudi Hoy es el Día exposà el projecte que va realitzar per a l’associació de pares i mares de La Aneja, que tractava de crear una nova identitat corporativa per a canviar el seu nom a AFA i fer-lo més inclusiu. L’estudi va fer un disseny “que transmet la diversitat de l’alumnat, però amb elements que l’unifiquen, i treballant amb recursos limitats i sostenibles”.
Després de les exposicions dels projectes es va celebrar una taula redona, moderada per Rosana Monrós, integrant de Locandia, on van participar Juan Medina, president d’ACICOM, Sònia Alejo, representante de la Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals, Amparo Barriga, coordinadora de Comunicació de Lambda, i Adrián González i Amparo Tordero, vocals d’Amics de Velluters.
Les associacions van compartir opinions sobre la gestió del disseny en les associacions, la metodologia, el finançament i altres qüestions relacionades amb la comunicació visual que els afecten. Totes van coincidir en que el disseny pot ajudar a difondre el seu missatge i ajudar-les a arribar a més públic.
Ja per la vesprada, el coach creativo i formador Rafa Armero va impartir un per a ajudar les associacions a conéixer el seu punt de partida, repensar la seua marca i adquirir eines per a comunicar. Tant les i els professionals del disseny que van participar com les associacions van adquirir diferents eines i metodologies per a gestionar els seus processos de treball i van poder compartit les seues reflexions i conclusions amb la resta de participants, creant un espai molt agradable i inspirador.
Recursos de disseny per la gestió i comunicativa de les associacions