“Els videojocs aplicats a l’aula són una bona eina per a desenvolupar un pensament crític”

El passat dimarts, en el Centre Octubre, ACICOM va organitzar una jornada juntament amb Bylinedu.org amb l’objectiu d’explorar les oportunitats que ofereixen els videojocs i les noves tecnologies en el camp de l’educació.

L’activitat, que es va celebrar en el marc de les jornades audiovisuals subvencionades per l’Institut Valencià de Cultura, va comptar amb experts en la matèria per a debatre en dos taules redones el present d’aquests recursos interactius que poden enriquir l’aprenentatge i els reptes als que s’enfronta el professorat a l’hora d’integrar-los en els entorns educatius.

La primera taula redona va ser moderada per Juan Medina, president d’ACICOM, i va comptar amb la participació de Laura Ojeda, Digital Content Manager a Hubmedia, María Sevillano, representant d’OwLand Studio, i Xavier Ferrer, CEO de Mudit.org, el primer museu al metavers.

Xavier Ferrer va destacar que en el moment en el que estem ara “hem de ser capaços d’aprendre i desaprendre ràpidament, de tindre la capacitat de treballar de manera col·laborativa en entorns inmersius i, a més, de generar pensament divergent amb la intel·ligència artificial”.

“En una societat del coneixement on l’educació genera els actius més importants per a l’economia, hauríem d’aprendre des del principi que tant professionals de l’educació com l’alumnat hem de treballar des d’entorns col·laboratius amb intel·ligència artificial, generant pensament híbrid”, va afegir.

Per a Laura Ojeda, la clau està en “aprendre a desaprendre” i en no generar un discurs alarmista entorn a les noves tecnologies. “És molt difícil que tot això penetre a l’escola perquè els videojocs i el metavers estan molt infravalorats. Hi ha com una vergonya epistèmica entorn aquest món. El cinema mai ha tingut que justificar-se per a ser considerat el seté art”, explicà.

A més, va expressar: “no podem ignorar les tecnologies, hem de fer-les nostres. Per tant, no hem de prohibir l’ús dels telèfons intel·ligents als xiquets i xiquetes, sinó ensenyar-los a usar-los”.

Pel que fa a la segona taula redona, que va estar dirigida per Bernat Llopis, coordinador de Bylinedu.org, la conclusió que es va extraure és que el sistema educatiu presenta algunes carències i que el professorat no està rebent les ferramentes necessàries per fer front als canvis tecnològics i poder aplicar-los adequadament en classe.

Javier Campos, president de l’Asociación Valenciana de Realidad Extendida, participant de la taula, va apuntar que hi ha molts professors que no coneixen les noves tecnologies, que no estan rebent una formació adequada, ni tampoc les ferramentes necessàries i que, per això, costa molt avançar a l’aula en aquest tema.

“Sembla que quan parlem de videjocs tot és diversió, però també poden servir per a l’aprenentatge. Els videjocs aplicats a l’aula són una bona eina que pot ajudar als xiquets i xiquetes a ser autosuficients i desenvolupar un pensament crític”, va conclure.

També van participar en eixa mateixa taula redona Ramon Llopis, mentor de Bylinedu.org, que va contar la seua pròpia experiència com a jove que ha crescut en un entorn digital i que ha aprés gràcies a les noves tecnologies, i Juncal Concejo, professora i periodista, que va aportar el seu punt de vista des de les aules, destacant la importància de l’educació a casa respecte l’ús dels telèfons intel·ligents i altres aparells.