Els tomàquets escolten Wagner, en Acció Documental +, dijous dia 12 de desembre 2019 a les 18:15h. en OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània
When tomatoes met Wagner: ELS TOMÀQUETS ESCOLTEN WAGNER de Marianna Economou
2019 72 min. V.O. grec, francès i anglès, subtitulada en català. Grècia, agricultura, economia i consum, gent gran
Dijous, dia 12 de desembre, 2019, a les 18:15h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa
RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :
https://tinyurl.com/doc-desembre
El documental ELS TOMÀQUETS ESCOLTEN WAGNER de Marianna Economou ha sigut triada per a competir en la categoria del premi Oscar a la Millor Pel·lícula de parla no anglesa 2019. El Comité competent del ministeri de Cultura grec que ha triat unànimement el film justifica així la seua decisió: “És una pel·lícula amb una òptica global i un punt de vista narratiu original i interessant. Disposa d’elements pròpiament grecs alhora que combina el caràcter local amb l’universal”.
SINOPSI
Els tomàquets tenen més bon gust si creixen amb la música de Richard Wagner?
Elias és un petit poble agrícola i aïllat del centre de Grècia, del camp de Tessàlia, que està morint. Però dos cosins enginyosos, en Christos i l’Aleco, s’uneixen a 5 àvies d’aquest llogaret per conrear tomàquets, prendre iniciativa i provar una cosa nova. Amb els seus coneixements i una mica d’ajuda de la música de Wagner, volen fer realitat el seu somni: exportar pots de tomàquet orgànic arreu del món.
Amb l’ajuda de la música de Wagner que escolten en el camp i les històries que narren entre si, s’animen a muntar una empresa que es dirigeix al mercat mundial per a vendre tomaques de cultiu orgànic basat en una varietat de llavors tradicionals”.
Desafiant l’agricultura industrial i cultivant tomàquets orgànics amb llavors centenàries, venen pots de tomàquet i altres conserves fets amb un mètode poc ortodox. L’exportació de productes orgànics és un mercat molt competitiu, però l’èxit inesperat ha agafat per sorpresa tot el poble, que ha recuperat la il·lusió i ha pogut aixecar els ànims i l’economia de l’indret.
Gràcies als tomàquets wagnerians, la gent d’Elias pot entreveure un futur on s’esvaeix la crisi que fa uns anys va colpejar Grècia, encara que mai és fàcil tirar endavant i la vida pot ser tan agredolça com un pot de tomàquet en conserva. Una història entranyable sobre el poder de les relacions humanes i la importància de reinventar-se en temps de crisi.
SOBRE LA DIRECCIÓ (MARIANNA ECONOMOU)
Marianna Economou va estudiar Antropologia, Fotoperiodisme i Producció Cinematogràfica a Londres. Des de l’any 2000, ha dirigit i produït sèries documentals i pel·lícules independents de producció grega i coproduccions amb televisions europees com la BBC, ARTE i YLE. Ha rebut premis per The School, My Place in the Dance, Please Listen to Me, Bells, Threads nd Miracles, Twelve Neighbours, Food for Love i The Longest Run, la qual va ser nominada pels Premis Europeus de Cinema el 2016. The Longest Run també va guanyar el premi VER.DI al Dok Leipzig.
PREMIS I FESTIVALS DEL DOCUMENTAL
- Premi Fipresci a Millor Pel·lícula Grega, Thessaloniki International Film Festival – Grècia, 2019
- Berlinale – Alemanya, 2019
- Visions du Réel Film Festival – Suïssa, 2019
- Dok.Fest Munich – Alemanya, 2019
- CinéDOC Tbilisi – Geòrgia, 2019
- Docaviv – Israel, 2019
- Sydney IFF – Austràlia, 2019
- Sarajevo IFF – Bòsnia, 2019
- DocsBarcelona – Espanya, 2019
FITXA TÈCNICA
- Direcció: Marianna Economou
- Producció: Spiros Mavrogenis, Rea Apostolides, Yuri Averof
- Fotografia: Argyris Tsepelikas, Marianna Economou, Dimitris Kordelas
- Edició: Evgenia Papageorgiou
- Disseny de so: Pavlos Christoforakos
- Productores: Stefi & Linx Productions, Anemon Productions
- Coproducció: Greek Film Centre
- Distribució: DocsBarcelona Distribution
Tràiler del documental:
Després de la projecció tindrem un animat col·loqui iniciat per persones totalment implicades en els temes tractats en el documental
Col·loqui iniciat per:
– Fidel Garcia-Berlanga Salas, de Plataforma Rural i Venta de Contreras
http://plataformarural.blogspot.com/
http://laventadecontreras.com/
========================================================================================================
– Marta Alandí Palanca, Veterinària, CEMAS Centre Municipal de València d’Alimentació Urbana Sostenible
https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=2337470 https://cemas.global/
========================================================================================================
– Vicent Tamarit Rius, Director, guionista i productor de Cine i Televisió . Junta Directiva CERAI.
https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=2337470 https://cemas.global/
========================================================================================================
– Nello Schisano de Mundubat i Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià
https://www.mundubat.org/
https://sobiranialimentariapv.org/
https://www.facebook.com/PlataformaSobalPV/
https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=2337470 https://cemas.global/
========================================================================================================
– Ferran Gregori, Enginyer Tècnic Agrícola i responsable tècnic dels sectors agrícoles de LA UNIÓ
Web de La Unió https://bit.ly/2Rh78dx
La Unió https://www.youtube.com/user/LaUniodeLlauradors
PER A SABER-NE MÉS:
https://www.filmaffinity.com/es/film710449.html
https://cerai.org/evento/proyeccion-y-coloquio-los-tomates-escuchan-a-wagner/
QUÈ ÉS AIXÓ D’ACCIÓ DOCUMENTAL + ?
ACICOM i ACPV assumim que es tracta d’un repte difícil a l’haver d’omplir mancances cròniques, en un moment on el consum audiovisual està girant cap a les altres pantalles. Volem crear aquesta nova via de difusió que genere unes sinergies positives entre els documentals que ofereixen testimonis i mirades crítiques documentades sobre la nostra societat, i la ciutadania activa. Podem reinterpretar la nostra societat i per què no, invitar a l’acció per a transformar-la i millorar-la
Ens proposem interessar i provocar a amples sectors socials, mitjançant la reflexió sobre la nostra contradictòria realitat, oferint una visió plural i diversa amb diferents temàtiques socials i polítiques com: els feminismes, el medi ambient, la cooperació, la salut, la memòria històrica, l’educació, la salut, la lluita contra l’exclusió, la justícia, els drets humans, el consum responsable, la comunicació, la política, la sostenibilitat, etc.
Els audiovisuals són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat. Per això, perquè tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en aquest desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa.
Valorem el cinema compromés com un dels millors vehicles per fomentar nous models de vida, motivar comportaments i actituds positives enfront de l’existència humana, denunciar injustícies o generar anàlisi i reflexions vitals.
Acció Documental +, ofereix un ample ventall de mirades produïdes gràcies a la capacitat d’iniciativa del sector audiovisual que a la vegada poden ser un vehicle per posar en l’agenda mediàtica els temes més candents i importants, en front a les tendències banalitzadores de la major part de la indústria audiovisual, destinades a adormir les nostres consciències. A la vegada de posar de manifest els temes que es tracten, volem fomentar el coneixement i el reconeixement de les persones i entitats que, en el nostre entorn, treballen dia a dia sobre els temes motiu dels documentals programats i projectats.
- Què és Acció Documental +?
Mensualment projectarem un documental internacional, en versió original, subtitulat en català, amb una Conversa Oberta posterior, amb les persones i entitats valencianes invitades, les quals dediquen el seu treball i/o militància a millorar la societat en relació amb el tema tractat.
L’entrada és lliure, fins a completar l’aforament i utilitzarem la taquilla inversa per fer sostenible el projecte.
Una ocasió especial per gaudir dels audiovisuals i interaccionar amb les actores valencianes.
Es tracta d’una adaptació del Documental del Mes, distribuït per DocsBarcelona, al País Valencià. La proposta inicial del documental del mes és seleccionada per Parallel 40; però nosaltres, ACICOM i ACPV, adaptem la programació suggerida als nostres criteris, conformant les propostes que vos farem aplegar des de:
ACCIÓ DOCUMENTAL +.
El documental del mes aporta, al llarg de l’any i de tot el territori, documentals seleccionats arreu del món, amb contingut social. Els documentals són provinents del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona.
Millorem la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania projectant i debatent sobre documentals en format de gran pantalla recuperant el plaer d’anar al cinema compartint opinions, causes, i per què no, creant aliances també.
Es tracta d’una col·laboració global, puix ACICOM i ACPV, posem en marxa al País Valencià una programació coordinada amb altres 70 sales de Catalunya, resta de l’Estat Espanyol, Xile i Colòmbia.
Audiovisuals de qualitat, que tracten diverses temàtiques i de procedència molt diversa.
Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l’Estat, Xile i Colòmbia.
Objectius
- Invitar a l’acció col·lectiva, documentada, sobre les temàtiques tractades
- Oferir a la ciutadania documentals de qualitat, de quasi impossible visionat en els circuits habituals del cinema en gran pantalla.
- Obrir el documental a nous públics. Contribuir a crear en la ciutadania un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.
- Visibilitzar a les persones i entitats valencianes, que dediquen la seua activitat als temes tractats en els documentals, arrelant els temes al nostre entorn.
- Normalitzar el visionament en versió original i la subtitulació en català. La qual cosa també suposa una magnífica oportunitat per a la formació multilingüe.
T’animes a vindre a gaudir de les projeccions i participar en les converses obertes amb protagonistes valencianes?
Vols col·laborar des de la teua entitat?
Escriu-nos acicom@acicom.org o crida’ns a 960722884