4D 2019, Dia del Drets Lingüístics. INFORME DE DENÚNCIES DELS DRETS LINGÜÍSTICS AL PAÍS VALENCIÀ 2019

Resultado de imagen de plataforma drets lingüísticsACICOM, junt amb altres important entitats que conformem la plataforma de Drets Lingüístics hem presentat avui, dia del Dret Lingüístics un informe sobre les denúncies sobre la conculcació dels drets de la ciutadania respecte al valencià

Aquest informe pretén visibilitzar la discriminació que pateix la ciutadania quan parla valencià al País Valencià, malgrat estar a l’empara de la llei vigent. Així, cada 4 de desembre diferents entitats d’arreu del territori commemorem el Dia dels Drets Lingüístics amb l’objectiu de posar fi a la vulneració de drets lingüístics de les persones valencianoparlants

Aquest informe pretén visibilitzar la discriminació que pateix la ciutadania quan parla valencià al País Valencià, malgrat estar a l’empara de la llei vigent. Així, cada 4 de desembre diferents entitats d’arreu del territori commemorem el Dia dels Drets Lingüístics amb l’objectiu de posar fi a la vulneració de drets lingüístics de les persones valencianoparlants.

La Plataforma de Drets Lingüístics es va reunir amb el Director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Ruben Trenzano i amb i Kàtia Uchán (cap del Servei d’Usos i Drets Lingüístics) amb motiu del dia dels drets lingüístics, lliurant l’informe que vos adjuntem.

Pots descarregar el document en: Informe_Drets_Linguistics_4D_2019_EscolaValenciana

A continuació tens el seu contingut

Imagen relacionada

Entitats

 

INFORME DE DENÚNCIES DELS DRETS LINGÜÍSTICS AL PAÍS VALENCIÀ 2019

 1. Continua l’eliminació de les emissions de mitjans de comunicació en valencià:

 Després de l’apagada de les emissions de TV3 al febrer de 2011 a tot el territori valencià, amb el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio al gener de 2014, el País Valencià continua sense rebre el senyal de cap mitjà de comunicació audiovisual en valencià de la resta de ter-ritoris de parla catalana.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics col·lectius

 DATA: Gener 2014 LLOC: País Valencià

 FONT: Acció Cultural del País Valencià 

 1. Netflix, HBO i Amazon continuen discriminant el català:

 Els proveïdors de televisió per internet Netflix, HBO i Amazon continuen sense sense tenir en compte el català ni als 10 milions de potencials consumidors catalanoparlants, malgrat les milers de sol·licituds dels usuaris. Aquestes plataformes televisives només ofereixen sèries i pel·lícules en castellà i anglès, malgrat que moltes d’aquestes tenen versió en català gràcies a les subvencions de la Generalitat de Catalunya.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics col·lectius

 DATA: 2015 LLOC: País Valencià

 FONT: Plataforma per la Llengua i Escola Valenciana 

 1. Ús del valencià a les webs i xarxes socials de les federacions i clubs esportius valencians:

 La major part de les federacions i clubs esportius valencians continuen sense emprar el va-lencià a les pàgines webs i xarxes socials.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics col·lectius

 DATA: 2016 LLOC: País Valencià

 FONT: Escola Valenciana  

 1. Tripadvisor continua discriminant el català:

 El web de viatges Tripadvisor no disposa de web en català i, a més no permet publicar co-mentaris en aquesta llengua. El passat mes de novembre, un usuari de Tavernes de la Va-lldigna ho va denunciar públicament.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics col·lectius

 DATA: 2016 LLOC: País Valencià

 FONT: Plataforma per la Llengua i Escola Valenciana

 1. Discriminació lingüística de l’Agència Tributària

 Els treballadors de l’Agència Tributària reben una comunicació interna a través de la Intranet de l’organisme en què s’indica a la plantilla que només es considerarà que el contribuent vol ser atés en aquesta llengua “si insisteix a utilitzar aquesta opció”. Però apunta que “no l’oferi-rem mai perquè en sol·licitar la cita no és possible escollir un idioma cooficial”.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics col·lectius

 DATA: Abril 2019 LLOC: País Valencià

 FONT: Plataforma per la Llengua i Escola Valenciana  

 1. Discriminació lingüística a València

 Mònica Richart, veïna de València, denuncia que va acudir al Centre de Salut de Campanar de la ciutat de València perquè patia una afonia des de feia uns dies i la metgessa li va respon-dre: “No entiendo el valenciano, así que si quiere que le ayude…”. Richart va iniciar la conversa en valencià, “com faig habitualment”, apunta, tot i que la metgessa va saludar la pacient en castellà. Quan l’escriptora va parlar, amb la dificultat afegida de l’afonia que arrossegava des de feia dies, la metgessa que l’havia d’atendre li va dir que no entenia el valencià i que, per tant, si volia rebre “ajuda”, hauria de canviar de llengua.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

 DATA: Maig 2019 LLOC: València (l’Horta)

 FONT: Plataforma per la Llengua i Escola Valenciana  

 1. Discriminació lingüística a Alacant:

 El passat 10 de maig, un agent va demanar a Juan Antonio P.F. que parara el vehicle a fi d’in-terposar-li una multa de trànsit. El conductor va donar la seua adreça al policia municipal en valencià i la resposta de l’agent va ser: “No le entiendo, hábleme en español”. El conductor va apel·lar al dret d’expressar-se en valencià. Això no obstant, la resposta del policia va tornar a ser: “Hable en español”. El ciutadà va intentar seguir la conversa en valencià, però l’agent, “amb la col·laboració passiva d’un altre agent”, va dir: “En Alicante el idioma oficial es el es-pañol”. A més, segons explica l’afectat, el policia en qüestió repetia sense voler escoltar-li “hable en español, no entiendo su dialecto”. Finalment, el ciutadà va cedir i es va adreçar a l’agent en castellà.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

 DATA: Maig 2019 LLOC: Alacant (l’Alacantí)

 FONT: Plataforma per la Llengua i Escola Valenciana  

 1. Discriminació lingüística a Elx:

 Jafet Pinedo, veí d’Elx (el Baix Vinalopó), va denunciar haver patit un tracte discriminatori per parlar en valencià. Els fets van succeir el passat 20 de juny quan Pinedo, anant en bicicleta pel carril bici a l’altura del conservatori de música d’Elx, va haver d’eixir-se’n de la via perquè va trobar-hi dos turismes sense cap identificació oficial que estaven aturats i entrebancaven la circulació. Tot seguit, va retraure aquesta situació als ocupants dels vehicles i després va fer camí. Segons el relat del denunciant, uns metres més endavant va haver d’aturar la bici-cleta davant el requeriment d’un ocupant d’un dels automòbils que ocupaven el carril bici.

Al remat, aquests vehicles eren cotxes policials sense cap identificació. “Dues persones es van identificar com a agents de la policia nacional, cosa que va provocar que Pinedo pregun-tara què succeïa. Els agents li van demanar la identificació i, a continuació, sense cap mena d’explicació, el van escorcollar amb el requeriment que els deixara de parlar en valencià, cosa que es va negar a fer. Com a conseqüència de tot plegat, va ser traslladat a la comissaria, on els agents van registrar una denúncia contra el detingut per insultar, presumptament, els agents; per negar-se identificar-se; per oposar-se a ser escorcollat, i per adreçar-se en valen-cià als agents”, explica el comunicat de l’associació El Tempir d’Elx.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

DATA: Juny 2019 LLOC: Elx (el Baix Vinalopó)

FONT: ACL El Tempir i Plataforma per la Llengua

 1. Discriminació lingüística a Sant Vicent del Raspeig:

 Una veïna de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí) va requerir el passat mes de juny una am-bulància del servei d’urgències mèdiques 112 en la localitat per a atendre sa mare. Segons el relat de la denunciant, quan va acostar-se als sanitaris per a informar-los que havien sigut requerits per sa mare, el sanitari va inquirir-li: “¿Qué dice? Hábleme en castellano”. Tot seguit, Irene va mostrar al sanitari la seua incredulitat: “Si no m’entén, per què em contesta a tot el que li dic? A més, em fa mal el cor i tinc ansietat”. Segons explica, el sanitari que la va instar a parlar en castellà no va oferir cap mena d’atenció a la pacient i, a més, va cridar: “¡Viva Es-paña, viva el rey, viva el orden y la ley!”.

 TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

 DATA: Juny 2019 LLOC: Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí)

 FONT: Plataforma per la Llengua i Escola Valenciana 

 1. Discriminació lingüística a Vinaròs

Un veí de Vinaròs (Baix Maestrat) estava celebrant la festa major de la ciutat amb un grup d’amics. En un moment determinat, un vigilant de seguretat contractat per l’ajuntament els va indicar que s’havien de moure d’on estaven asseguts, perquè no hi podien ser. Els joves li van respondre en valencià, fet que va agitar molt el vigilant, que va respondre’ls de mala manera que li parlaren en espanyol. Quan els joves van negar-se a canviar d’idioma, l’home els va seguir vexant i els va dir que anaven drogats. A més, es va negar a identificar-se quan els agredits li ho van demanar.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

DATA: Juny 2019 LLOC: Vinaròs (el Baix Maestrat)

FONT: Plataforma per la Llengua

 1. Discriminació lingüística a Beniparrell:

Els fets van succeir el passat 18 de juliol al centre de salut de Beniparrell (l’Horta Sud) quan un veí de la localitat va preguntar en valencià pels resultats d’una analítica del seu pare. Segons el relat del denunciant, es va adreçar a la treballadora dient-li: “Bon dia, quan estarà l’analítica del meu pare?”. La resposta que li va donar l’administrativa “exigint-li” que parlara castellà va ser: “¿Qué dice? No le entiendo”. Quan el pacient va reclamar que tenia “tot el dret a parlar

valencià” l’administrativa va respondre que no l’entenia. La treballadora pública es va negar a escoltar una breu expressió en valencià d’un pacient i li va exigir que s’expressara en castellà, un fet que “és il·legal, perquè no existeix cap obligació” normativa de parlar castellà.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

DATA: Juliol 2019 LLOC: Beniparrell (l’Horta Sud)

FONT: Plataforma per la Llengua i Escola Valenciana

 1. Discriminació lingüística a Xàtiva

Un veí de Xàtiva telefona a l’oficina de la Tresoreria de la Seguretat Social en la capital de la Costera per a fer una consulta. Es dirigeix en valencià i la treballadora que estava atenent la trucada va tallar el ciutadà i va exigir-li que no parlara en valencià: “estás llamando a la Tesorería de la Seguridad Social y tienes que hablarme en castellano”. Quan l’afectat li va dir que estava telefonant a una seu de Xàtiva la treballadora va mantenir-se impassible en la negativa d’atendre’l si no parlava en castellà. En aquell moment, el ciutadà va demanar a la treballadora que s’identifiqués per posar una reclamació i la dona va penjar-li la trucada.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

DATA: Agost 2019 LLOC: Xàtiva (la Costera)

FONT: Plataforma per la Llengua

 1. Discriminació lingüística a Elx:

L’entitat El Tempir d’Elx denuncia que les festes de la ciutat se celebren “en castellà un any més”. Especialment, remarquen dues qüestions: d’una banda, que en els últims 29 anys cap pregó dels festers s’haja fet íntegrament en valencià, i, de l’altra, que la programació lúdica no està dissenyada per a tota la ciutadania il·licitana; especialment, per a aquells que dema-nen programació festiva en valencià.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics col·lectius

DATA: Agost 2019 LLOC: Elx (el Baix Vinalopó)

FONT: ACL El Tempir

 1. Discriminació lingüística a València

Una veïna de València es dirigeix a la comissaria que el «Cuerpo Nacional de Policía» té al districte Exposició de la ciutat de València per denunciar un ús fraudulent de la seva tar-geta de crèdit. Quan li va arribar el torn, l’afectada explica la situació en valencià a l’agent instructor, amb número 88493. L’home, amb actitud prepotent i amb un to despectiu, va dir-li que ell «policia nacional» i que «no tenia cap obligació d’entendre -la». Úrsula va respondre que ella tenia dret de parlar en valencià i que no tenia intenció de renunciar-hi, oferint-se a traduir coses concretes que no entengués. L’home va entomar la resposta de manera negativa, va mirar la ciutadana amb aire amenaçant i desafiador, va prémer la mandíbula i va seguir redactant la denúncia amb patent hostilitat. De fet, quan l’afectada va mirar el text va veure que l’agent havia inclòs dades clarament errònies, com l’atribució a la ciutadana del sexe masculí o un lloc de residència diferent del que apareixia al carnet d’identitat.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

DATA: Agost 2019 LLOC: València (l’Horta)

FONT: Plataforma per la Llengua

 1. Discriminació lingüística a València:

L’humorista Xavi Castillo ha patit un nou episodi de discriminació lingüística a València. Se-gons ha denunciat l’actor alcoià a través de les xarxes socials, la situació es va produir en la cafeteria de l’hotel Túria de València. Castillo anava parlant en valencià amb una altra perso-na i es va acostar a la barra per a demanar: “Dos tallats per favor”. El cambrer, ofés i de molt males formes va replicar: “Dos cortados. Háblame en castellano”. Amb resignació per una situació que, “desgraciadament, és habitual”, l’actor de la companyia Pot de Plom i els seus acompanyants van abandonar el local.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

DATA: Octubre 2019 LLOC: València (l’Horta)

FONT: Escola Valenciana

 1. Discriminació lingüística a València

L’afectat és amenaçat per un veí seu amb les paraules “te voy a denunciar, te mato” i “lo mato, luego se extrañan de que les peguen un tiro”. Es dirigeix a la comissaria a denunciar els fets i els agents de la policia espanyola es van limitar a dir-li que no l’entenien i que havia de parlar en castellà, i fins que no va canviar de llengua no van tramitar-li la denúncia. Els agents no van mostrar cap mena de sensibilitat amb el ciutadà que havia estat discriminat precisament per parlar en valencià, els agents de policia van infringir la llei, ja que l’article 54.11 del Reial De-cret 5/2015, del text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic obliga tots els treba-lladors públics a garantir que els ciutadans reben l’atenció en la llengua oficial que trien.

TIPOLOGIA: Drets lingüístics individuals

DATA: Novembre 2019 LLOC: València (l’Horta)

FONT: Plataforma per la Llengua

Resultado de imagen de plataforma drets lingüístics

 

Post a Comment