Crònica de la Gala de Cloenda del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2019 al Teatre Micalet

‘Alfaro, l’art compromés’ i ‘Cancionero y romancero de ausencias’ premis Festival CCC 2019 en les categories de documental i ficció

El jurat del Festival de Cinema Ciutadà Compromés 2019 també ha premiat el documental ‘Siete Leguas’ en la categoria de Millor Producció de micromecenatge,  ‘(M)otherhood’ en la de Noves realitats Socials i ‘Cant al ras’ en la de millor audiovisual de promoció del valencià. Per la seua banda, el Premi del Públic ha estat pel documental ‘Histories de 3F’.

20191127 Gala de Cloenda Festival CVinema Ciutadà Compromés 2019

La gala de cloenda de la cinquena edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés ha hagut de posar el cartell ‘d’aforament complet’ al Teatre Micalet la vesprada del dimecres 27 de novembre. El públic ha volgut reconéixer així la gran qualitat dels audiovisuals projectats i el nivell de participació del teixit associatiu valencià, que s’ha implicat en un festival que s’ha realitzat a 42 sales diferents, la gran majoria seus d’associacions culturals i entitats cíviques i ciutadanes.

A l’hora de dictaminar el seu veredicte, aquest jurat ha optat per destacar, en la categoria Documental, ‘Alfaro, l’art compromés’, de Vicent Tamarit, una obra que recull l’obra i la vida d’Andreu  Alfaro, un dels artistes valencians més internacionals i dels escultors més destacats a l’estat espanyol de la segona meitat del segle XX.

En la categoria de Ficció, el guardó ha estat per a ‘Cancionero y romancero de ausencias’ de Joan Gómez Alemany, una reflexió sobre la poesia, el cinema, la llibertat i els drets humans amb l’obra del gran poeta Miguel Hernández com a fil conductor i en la que ha col·laborat el poeta Manel Rodríguez-Castelló.

El documental ‘Siete Leguas’, de Jon Ander Santamaría i Marcia Castillo, que narra l’experiència d’una companyia de dansa formada per alumnat amb discapacitat motora, ha estat reconegut com la millor Producció per Micromecenatge.

El guardó de Noves Realitats Socials ha estat pel documental (M)otherhood, de Laura Garcia Andreu i Inés Peris Mestre, una de les obres revelació de l’audiovisual valencià d’enguany que encara un tema tan personal, complex i difícil com el de la maternitat volguda.

El premi al Millor Audiovisual de Promoció del Valencià ha estat per ‘Cant al ras’, de Josep Pitarch, un documental que recull un esdeveniment únic que es fa anualment Massalfassar.

Finalment, el premi del Públic se l’ha emportat ‘Histories de 3 F’, una reconstrucció de les històries d’aquest barri valencià de Tres Forques a partir de la participació del seu veïnat.

20191127 Gala de Cloenda Festival CVinema Ciutadà Compromés 2019

20191127 Gala de Cloenda Festival CVinema Ciutadà Compromés 2019

La gala de cloenda ha estat presentat per la periodista Clara Castelló i ha comptat amb la presència, entre d’altres, de Margarita Soler Sánchez, Presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, Manuel Mata Gómez, Síndic Portaveu del Grup Socialista de Les Corts, Ignacio Blanco Giner, Secretari Autonòmic de Participació i Transparència, Raquel Tamarit Iranzo, Secretària Autonòmica de Cultura i Esport, Albet Vicent  Moreno, Cap d ela Unitat de Projecció Social d’Àpunt Mèdia i Glòria Tello, Regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València i Diputada Provincial de Teatres, Abel Guarinos, Director de l’Institut Valencià de Cultura.

El Director del Festival, Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM, ha fet un breu balanç del que ha sigut el Festival Cinema Ciutadà Compromés 2019 i també hem comptat amb les intervencions de Tonetxo Pardiñas , President de la S.C. El Micalet com amfitrió, Manolo Molins, soci d’ACICOM i premi Miquelet d’Honor 2019, Cales López Cerezuela Coordinador de nous formats audiovisuals d’ACICOM, Toni Gisbert i Anna Gascó d’Acció Cultural del P.V. i Manuel Carceller per la Plataforma per la Llengua

Finalitzat el lliurament dels guardons i balanç del Festival, s’han projectat els audiovisuals: Cant al Ras i Santiago Gapp, el sacerdote que se enfrentó a Hitler

Crònica del desenvolupament de la Gala

El cinema com a ferramenta per a millorar la societat

La gala de cloenda del Festival de Cinema Ciutadà Compromés es converteix en un al·legat de la força de la cultura com a trinxera front l’auge del feixisme

Un Teatre Micalet ple com en les millors ocasions ha donat l’ovació de comiat de la cinquena edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés, organitzat per Acicom, enguany especialment centrat en la memòria històrica.  La gala, presentada per l’actriu Clara Castelló ha servit per premiar els millors audiovisuals projectats durant el festival com per fer un reconeixement, precisament, al cinema social com a ferramenta contra l’oblit i per la millora de la societat, en defensa dels valors de la democràcia, el progrés i els drets humans.

En aquest sentit, José Ignacio Pastor Pérez, director del Festival, ha ressaltat el paper que aquest té com a «espai de trobada i creació de sinergies entre tota la gent que vol millorar la societat». Pastor també ha recordat que ACICOM just ha fet deu anys amb la comunicació i la ciutadania com a eixos centrals i la «millora de la dieta mediàtica dels valencians» com a finalitat. «Som joves però amb experiència», ha conclòs.

També han intervingut Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral El Micalet –qui ha ressaltat el fet que el Festival CCC està «totalment consolidat i amb força»,- i Manolo Molins, autor de la peça teatral El Moviment, qui ha alertat sobre el «fracàs de l’educació democràtica» que està permetent l’auge d’idees totalitàries entre els més joves.

Per la seua banda, Manolo Mata, síndic socialista, ha recordat que ens trobem en un «moment històric crític» i ha animat a «passar a l’ofensiva davant l’amenaça del feixime».

Durant la gala s’han anat anunciant els premis a les diferents categories del Festival. En la secció documental, ha pujat a l’escenari Vicent Tamarit, director d‘Alfaro, l’art compromés’, que recull l’obra i la vida d’un dels artistes valencians més internacionals i dels escultors més destacats a l’estat espanyol de la segona meitat del segle XX. Tamarit ha aprofitat per reclamar «una política cultural més clara i reivindicativa».

El premi a Millor Ficció se l’ha endut ‘Cancionero y romancero de ausencias’ de Joan Gómez Alemany, una reflexió sobre la poesia, el cinema, la llibertat i els drets humans amb l’obra del gran poeta Miguel Hernández com a fil conductor. Gómez Alemany una «poesia visual» que supere el llenguatge cinematogràfic o que, en tot cas, «el tracte poèticament».

El documental ‘Siete Leguas’, de Jon Ander Santamaría i Marcia Castillo, s’ha endut el guardó a la millor Producció per Micromecenatge. Els seus directors han recordat com el seu projecte, sense experiència ni recursos, va ser rebut amb escepticisme pel sector, però «cada aportació era un estímul per continuar».

Finalment, Laura Garcia Andreu i Inés Peris Mestre, directores del documental ‘(M)otherhood’, guardonat amb el premi a les Noves Realitats Socials, han reivindicat el cinema com a vehicle per lluitar contra les injustícies.

També han resultat premiats els documentals ‘Cant al ras’, de Josep Pitarch i ‘Històries de 3 forques’. Com a Millor Audiovisual de Promoció del Valencià en el primer cas i amb el Premi del Públic en el segon.

Finalitzat el lliurament dels guardons i balanç del Festival, s’han projectat els audiovisuals ‘Cant al Ras’ i ‘Santiago Gapp, el sacerdote que se enfrentó a Hitler’.

Material complementari:

Àlbum fotogràfic de la Gala de Cloenda punxa damunt de la foto o de l’enllaç: https://www.flickr.com/photos/acicom/albums/72157711967613372

20191127 Gala de Cloenda Festival Cinema Ciutadà Compromés 2019

Promo del Festival: https://youtu.be/Djm49XCAsWs

Galeria de Fotos del Festival: http://proba.acicom.org/fccc2019/video-i-galeria/

Programació: http://proba.acicom.org/fccc2019/audiovisuals/

Reportatge fotogràfic resum del Festival: https://youtu.be/bBWM-DU27rM

Revistes ACICOM informant del Festival 2019

Revista ACICOM, 27/10/2019

Revista ACICOM, 30/10/2019

Revista ACICOM, 2/11/2019

Revista ACICOM, 7/11/2019

Revista ACICOM, 11/11/2019

Revista ACICOM 17/11/2019

Revista ACICOM 24/11/2019

Fitxes dels audiovisuals guanyadors

Premi Documental “Alfaro, l’art compromés FestivalCCC-fitxes_04 Alfaro, l_art compromés

’ Alfaro fitxa_opt

Premi Ficció  ‘Cancionero y romancero de ausencias’ FestivalCCC-fitxes_1 Cancionero y Romancero de ausencias

Cancionero y Romancero de ausencias fitxa_opt

Premi Micromecenatge: ‘Siete Leguas’ SIETE LEGUAS dossier

 Siete Leguas Fitxa_opt 

Premi Noves Realistats Socials ‘(M)otherhood’ FestivalCCC-fitxes_42 Motherhood

 Motherhood fitxa_opt

Premi Promoció del valencià ‘Cant al ras’ FestivalCCC-fitxes_13 Cant al Ras

 Cant al ras fitxa_opt

Premi del Públic “Històries de 3 F” FestivalCCC-fitxes_25 Històries 3Fpdf

Històries 3 F Fitxa_opt

 

Post a Comment