Els hàbits culturals dels joves catalans
Els secretaris de Joventut i Cultura presenten un estudi sobre els hàbits culturals dels joves
Creix el consum cultural entre la joventut en totes les seves manifestacions i supera el de les persones adultes
El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i el secretari de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Eduard Voltas; han donat a conèixer les conclusions d’aquest treball encarregat per l’Observatori Català de la Joventut i que s’ha basat en les dades de l’Enquesta de consum i pràctiques culturals de Catalunya (ECPC).
Contràriament al que sovint es pensa, l’estudi detecta un nivell de consum cultural força superior al conjunt de la població. Els joves d’entre 15 i 29 anys fan un ús d’Internet del 95% (davant el 53% dels adults); diferència que és igualment destacable en altres àmbits culturals com la música (88% sobre un 60%), l’assistència a biblioteques (68% sobre 37%), a concerts (68% sobre un 42%), al cinema (37% sobre un 18%), al teatre (46% sobre un 38%) o la lectura habitual de llibres (38% sobre un 32%).
L’augment d’activitats relacionades amb l’ordinador ha suposat una davallada del consum de televisió entre els joves, especialment entre els no emancipats. El sexe també té rellevància a l’hora d’analitzar les dades: les noies prefereixen la lectura, la música i l’estudi, i els nois, les activitats esportives i d’ordinador.
Actualment es perfilen tres tipus de consumidors culturals: els captius (47%), que fan consums esporàdics d’habitació (els realitzats a casa, com mirar la TV o navegar per Internet) i de desplaçament (que impliquen sortir del domicili, com ara anar al teatre); els omnívors (21%), que fan consums intensius i freqüents i combinen tant consums estàtics com de desplaçament; i els homo videns (32%), amb patrons culturals que es restringeixen al consum solitari (televisió per sobre de la mitjana i escolta esporàdica de música).
Per a més informació pots entrat a la pàgina de joventut de la Generalitat de Catalunya o Cultura i Joves II Hàbits culturals i polítiques públiques