EL RETORN, LA VIDA DESPRÉS DE L’ISIS. Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 13/10/2021 a les 18:00h. OCTUBRE CCC

Después Acció Documental +

Direcció: Alba Sotorra
Durada: 90 min.
Nacionalitat: Espanya i Regne Unit
/ 2021
V.O. àrab i anglès.  Subtítols: català.

.

Com perdonar les persones que van ser manipulades per ISIS? La dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat ens fa fer-nos preguntes difícils.

 

Alba Sotorra torna als cinemes amb un film que aborda, amb un accés exclusiu i sense precedents, el conflicte al voltant de la repatriació de les dones occidentals d’Estat Islàmic retingudes en camps de detenció al Nord-est de Síria

Guanyadora del Premi del Públic i el Premi del Jurat Jove Reteena al DocsBarcelona 2021
Després de viatjar per festivals d’arreu del món, el proper mes d’octubre arriba El retorn: la vida després de l’ISIS. «Apassionant, compassiva, essencial» (Variety), narra la història íntima d’un grup de dones occidentals atrapades pel seu passat com a membres de l’ISIS que clamen per l’oportunitat de reconstruir les seves vides a casa seva.
Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països d’adolescents, manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. La seva partença va omplir titulars d’arreu del món; ara, la seva lluita per tornar a casa ha tornat a envair-los, generant un debat que encén passions a occident.
En un esforç per comprendre els matisos d’una situació complexa, la cineasta catalana retrata amb una proximitat i intimitat sorprenents a la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Ouidet, la Nawal i la Kimberly, que relaten les seves colpidores històries, revelant per què es van sentir atretes per l’ISIS, els horrors que van viure sota el seu règim, les seves pors i les seves esperances de cara al futur.
La Shamima ha sigut el centre d’encesos debats al govern, els mitjans i els carrers del Regne Unit i la Hoda va ser assenyalada personalment per l’expresident Donald Trump en un tuit que prohibia el seu retorn als EUA. Ambdues s’han convertit en personatges coneguts arreu del món, en el cap de turc de l’odi contra l’ISIS i les seves històries han arribat a mitjans principals a nivell mundial, com The Guardian, The NY Times, la BBC, o Channel4.
La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d’establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.
Estrenada a festivals internacionals de gran renom com SXSW, HotDocs, Human Rights Watch NYC i Berlin, Thessaloniki, Zurich IFF o Sheffield Doc Fest, El retorn: la vida després de l’ISIS va formar part de la 2021 Counter-Terrorism Week de la ONU en un panell sobre el retorn de persones vinculades a grups terroristes des de Síria i Iraq, del qual van participar organismes i responsables d’estats membres de la ONU, el Departament d’Estat dels EUA, la República de Kazakhstan i representants de diverses ONGs.

Docs Del Mes inicia el ciclo de proyecciones en el Teatre Municipal Cooperativa | Ayuntamiento de Barberá del Vallés

Dimecres, dia 13 d’octubre 2021, 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

.

Entrada lliure fins completar l’aforament.

Taquilla inversa, reserva la teua entrada en:

 

https://bit.ly/El-Retorn

.

Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura ,  el Cine Club Acció Documental +  aplega a molts més indrets del nostre llarg País.

Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest documental en:

Data                     Hora           Ciutat                 Sala-Espai                                         Adreça

01/10/21             20:00       Gandia           Casal Jaume I Safor Valldigna        C/Dona Teresa 2, 46701

02/10/21             20:00      Ontinyent      Cine Club Utiye  C.C el Teler,       C/Pintor Segrelles 1, 46870)

13/10/21             18:00        València          C.C.C Octubre                                 C/ Sant Ferran 12

07/10/21             19:00       Alcoi               Centre Cultural Ovidi Montllor     C/ Vistabella, 8, 03802

21/10/21             19:30       Pedreguer    Casal Cultural Jaume I Pedreguer C/ València, 12

21/10/21             18:00       Alacant            Saló d’actes de CCOO                    Avda Salamanca n. 33,

22/10/21             19:00       Vall d’Uixó    Teatre Carmen Tur                        C/Benigafull, 31, 12600

22/10/21             19:30        Elx                  Casal Cultural Jaume I Elx                C/ Sant Jordi, 2, 03203

hhttps://bit.ly/El-Retornttps://bit.ly/El-Retorn.

Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.
Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.
També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.
Treballem per la nostra salut col·lectiva

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.

S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització d eles persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.

 

Sinopsi

L’accés exclusiu d’Alba Sotorra al camp d’al-Roj, al nord-est de Síria, ens mostra la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic. Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res. El penediment sincer mereix una segona oportunitat? Es pot justificar que els països occidentals acceptin el retorn dels fills però rebutgin que les mares puguin tornar? La directora catalana s’esforça per comprendre els matisos d’una situació complexa i delicada.

El seguiment durant dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly ens posa en un lloc incòmode, però el seu testimoni ens fa entendre la crueltat, l’abús i la misogínia que han viscut. La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d’establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

 

Tràiler del documental: https://youtu.be/3G3BEQH_S3U

 

FITXA TÈCNICA

Direcció: Alba Sotorra
Guió: Júlia Parés, Alba Sotorra
Producció: Alba Sotorra, Vesna Cudic, Carles Torras
Producció executiva: Alba Sotorra, Vesna Cudic, Sam Collyns, Poppy Dixon (Sky), Jack Oliver (Sky), Jordi Ambròs (TVC)
Edició: Michael Nollet, Xavier Carrasco
Fotografia: Lara Vilanova, Gris Jordana, Núria Roldós
Música: Mehmud Berazi, Josefina Rozenwasser
Disseny de so: Jordi Ribas
Distribució: DocsBarcelona Distribution

 

Alba Sotorra

ALBA SOTORRA

Directora

Alba Sotorra Clua (Reus, 1980) és una directora i productora de cinema documental catalana. És la fundadora de la productora audiovisual Alba Sotorra S.L.

Les seves pel·lícules tracten temes contemporanis controvertits que involucren visions contraposades del món, relacionats amb conflictes polítics, socials i humans de l’actualitat. El seu treball se centra sobretot en les històries humanes que reflexionen, des d’una perspectiva de gènere, sobre temes com la llibertat, la igualtat i la identitat. Expliquen històries basades en personatges amb una forta narrativa, per un públic tant nacional com internacional.

L’Alba ha treballat a Síria, Afganistan, Corea, Bòsnia, Cuba, Estats Units, Guatemala, Anglaterra, Iran, Pakistan, Puerto Rico i Qatar, i ha viscut llargues temporades a l’Orient Mitjà. Les seves pel·lícules s’han estrenat a festivals internacionals com Hot Docs, Shanghai International Film Festival, Karlovy Vary i Seminci.

Els seus projectes més rellevants són els llargmetratges documentals Miradas desveladas (2008), Qatar la carrera (2011), Game Over (2015), pel que va rebre un Premi Gaudí a la millor pel·lícula documental, i Comandant Arian (2018), nominada als Premis Gaudí.

.
Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb la participació de:

.

Adrian Caballero, 

Tècnic especialista en dades en CEAR PV. Graduat en Periodisme i Publicitat per la Universitat Jaume I de Castelló i especialitzat en Economia Social per la Universitat de València. Codirector del documental Encontres d’Exili II i part del projecte Sense Tòpics que cerca una comunicació sense racisme i xenofòbia. Activista social i pels Drets Humans en campanyes com BDS i CIESno.
Col·laborador de La Directa en temàtiques internacionals.
Soci d’ACICOM

Web de CEAR:  https://www.cear.es/projects/cear-valencia/

cear | CEAR

Elena Belenguer García,

Delegada de Paz y Desarrollo al País Valencià. Graduada en Periodisme per la Universitat de València i especialitzada en comunicació per a la transformació social per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Amb experiència en la gestió de projectes de cooperació internacional i educació per a la ciutadania global en diferents organitzacions socials nacionals i internacionals, ha participat en l’organització de diverses campanyes i accions pels drets de les persones migrants, sol·licitants d’asil i refugiades.

Web Paz y Desarrollo: https://www.pazydesarrollo.org/ 

Paz y Desarrollo – Sitio Web Oficial de Paz y Desarrollo

 

PER A SABER-NE MÉS

Post a Comment