EL MUR, Iniciem l’emissió d’aquest multimèdia en podcast, sobre Memòria Històrica
Comencem ací una nova aventura radiofònica.
Serà amb format de podcast multimèdia, com a serial amb una dotzena de capítols, i en ells parlarem, raonarem, explicarem, sempre coses relacionades amb la memòria. La democràtica, la històrica. Eixa que passats de llarg els 40 anys des que la democràcia va arribar a Espanya, a vegades sembla que es resisteix a vindre, i que les portes i les finestres no acaben d’obrir-se mai del tot.
Amb format reportatge, replegant els sons i els testimonis, dels familiars de les víctimes, dels historiadors, dels arqueòlegs, dels investigadors, dels que més en saben d’això. I sempre des d’ací, des de València, perquè la perspectiva, el lloc des d’on mires, ho es quasi tot…
Teníem pensat fer un gran acte de presentació pública amb la participació de totes les organitzacions valencianes que treballen la memòria històrica, comptant per suposat amb la Coordinadora d’Associacións per la Memòria Democràtica, a la qual s’hem adherit com ACICOM i també amb totes les persones que han participat en el projecte (un fum); però el coronavirus ens ha obligat a ajornar-ho. En quan siga possible realitzar l’acte, us convocarem. Escriu-nos a acicom@acicom.org si vols vindre a l’esdeveniment
Us demanem que quan vos fem aplegar la informació detallada, ens ajudeu a difondre per totes les xarxes socials al vostre abast. Podem oferir al nostre entorn uns materials que ens poden ajudar a conèixer millor la nostra història, la de la repressió franquista, documentada directament amb moltes de les persones protagonistes del patiment i especialment pel seus familiars.
Què és EL MUR?
Un multimèdia, basat en podcast.
#elmur es una sèrie documental de reportatges amb 12 capítols temàtics de 30 minuts sobre memòria democràtica en la que participa ACICOM, i que a partir d’ara s’emetrà en Plazaradio amb periodicitat setmanal.
Forma part del projecte Memòria ARA d’ACICOM, subvencionat en part per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
És un bon exemple d’innovació audiovisual, treballant amb un format multimèdia, per donar veu a la societat que tant de temps ha estat silenciada. Oferint a la ciutadania més jove, el poder conèixer un passat recent, que mai més s’ha de repetir. Un excel·lent exemple de col·laboració i sinergies, entre professorat i investigadors, ciutadania compromesa, associacions , un mitja de comunicació nou com Plaza Ràdio i l’administració de la Generalitat.
Agafant el nom d’el mur d’afusellaments de Paterna i també com leitmotiv del programa: l’anomenat “paredón de España” és tot un símbol i lloc de memòria a reivindicar que està molt a prop de nosaltres, però el programa vol anar molt més enllà. Vol donar veu a les víctimes, als familiars, als historiadors, als especialistes, a tot aquell qui tinga quelcom que aportar en aquest món de la memòria, on tantes coses quedaren ocultes, sense que quasi ens adonarem. La memòria democràtica està ara, amb la tensa situació política que vivim, més justificada que mai, i és una assignatura que encara ens queda pendent d’aprovar.
#elmur en conjunt són vora sis hores de programació, repartides en 12 episodis temàtics, i replega més de 100 testimonis distints de protagonistes. El tractament sonor és especialment acurat, amb una ampla utilització de músiques i efectes sonors per a il·lustrar –sempre sense eixir del gènere del reportatge periodístic– la història que es conta. El programa naix inserit dins d’un projecte més ample, centrat en la difusió de la memòria històrica especialment entre la gent més jove, i està presentat i dirigit per Carlos López Olano, soci d’ACICOM. La realització del podcast és de Miguel Coll, i han col·laborat altres periodistes com Lola Bañón, Amàlia Garrigós o Eduardo Torres.
Anirem actualitzant els enllaços als capítuls conforme vagen sent publicats
La distribució en capítols és la següent:
Capt. 1 “Un poc de tot” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200322-el-mur-un-poc-de-tot
Capt. 2 “Franco i la seua herència, 44 anys després” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200327-el-mur-franco-i-la-seua-herencia-44-anys-despres
Capt. 3 “Els grans noms del mur” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200404-el-mur-els-grans-noms-del-mur
Capt. 4 “L’últim refugi, els maquis” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200409-el-mur-lultim-refugi-els-maquis
Capt. 5 “Els que pugueren escapar” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200417-el-mur-els-que-pogueren-escapar
Capt. 6 “La memoria, en femení”I https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200424-el-mur-la-memoria-en-femeni-i
Capt. 7 “La memoria en femení II” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200430-el-mur-la-memoria-en-femeni-ii
Capt. 8 “Les altres memòries” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200508-el-mur-mirem-cap-a-les-altres-memories
Capt. 9 “Sentim i mirem” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200515-el-mur-sentim-i-mirem
Capt.10 “Valencians a Mauthausen” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200522-el-mur-valencians-a-mauthausen
Capt. 11 “La memòria recent” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200529-el-mur-la-memoria-recent
Capt. 12 “El futur de la memòria” https://plazaradio.es/podcast-el-mur-20200605-el-mur-el-futur-de-la-memoria
Pots subscriure’t per a rebre cada nou episodi a través de WhatsApp enviant un missatge amb EL MUR al
605 66 36 70
Si estàs en un telèfon intel·ligent, pots fer-ho punxant ací.
Recorda que has de guardar el número en l’agenda del teu mòbil.
PER A SABER-NE MÉS
#elmur, projecte transmèdia de memòria històrica, inicia la seua difusió
El MUR, projecte transmèdia de memòria històrica, avança ara amb el web