El Consum Digital explicat per a tot el món

 

ACICOM com a associació de defensa dels drets de les persones consumidores oferim qualsevol informació respecte al temes clàssics dels problemes derivats del consum però  intentem especialitzar-nos en les qüestions que més afecten al consum de comunicació, informació, entreteniment i tecnologia. Per tant, el consum digital és una de les nostre prioritats.

ACICOM té obert de manera permanent un espai d’assessorament en consum al qual podeu accedir des del web www.ciutadaniaiconsum.eu i si teniu qualsevol dubte podeu preguntar en el telèfon 644 395 365 (també Whatsapp) o en el mail consum@acicom.org. El nostre punt d’informació virtual està obert des de les 9 fins a les 19 hores.

Et podem ajudar amb les qüestions bàsiques habituals de consum com ara reclamacions o problemes derivats de viatges, compres en botigues, subministres d’energia o Internet però especialment ACICOM treballa els temes relacionats amb consums específics molt vinculats amb el consum a través d’Internet.

Per això, hem obert una finestra nova i específica www.consumdigital.eu de manera que qualsevol persona puga tindre accés en valencià a informació importantíssima respecte al consum a través d’Internet. Es tracta de conèixer, divulgar, informar i assessorar sobre aspectes tan importants com ara:

La privacitat de les teues dades personals amb les quals guanyen diners les empreses d’extracció de dades com ara Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram o TikTok.
Els drets de les persones consumidores davant l’allau de publicitat que rebem en les pantalles, tant l’espam del correu electrònic com l’obligació d’acceptar cookies per a facilitar l’extracció de dades de navegació o la publicitat enganyosa.
La regulació específica de les compres fetes a través d’Internet i els drets específics que reforcen la seguretat de les persones consumidores.
El consum d’informació veraç absolutament necessària per a convertir l’acte de consum en un acte informat, crític, conscient i responsable. A més, com a associació ciutadana el consum d’informació és la base d’una societat democràtica sana amb bona qualitat democràtica.
Neurodrets. Intentem abastar les avantguardes del pensament ètic respecte a les ultimes tendències tecnològiques. Així, hem preparat un apartat per a divulgar i explicar la necessitat d’obrir un debat respecte a la possibilitat tecnològica d’accedir a la nostra ment. Un fet que ja és possible i cal pensar com a ciutadans.
La realitat virtual també ens preocupa perquè aprofundeix de manera vertiginosa en la pèrdua d’una consciencia de realitat compartida que s’ha d’entrenar, explicar, criticar i controlar. Les aplicacions de la VR a moltes disciplines són meravelloses però els seus riscos són proporcionals a la seua capacitat immersiva.
Per útlim hem creat tres apartats relacionats amb l’educació digital, la cultura digital i els tallers de consum responsable de pantalles que oferim a ACICOM de manera gratuÏta. Tenim un taller d’Història crítica de la Tecnología per a un Consum Responsable i un altre de Tecnologia i Canvi Climàtic.

Anirem compartint tota la informació de manera divulgativa i gràfica per a fer més entenedora una qüestió en constant canvi com és el consum digital.