DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER 28 de setembre 2015
13é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER
El dia 28 de setembre, es celebra el Dia Internacional del Dret a Saber. Des d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) organitzem des de fa 5 anys, un acte per reflexionar i fomentar l’avanç en la consecució d’aquest dret, coordinant-nos també amb les diverses organitzacions de les quals formen part, com ara la Coalición ProAcceso; Acces Info Europe, o la Xarxa de Defensa de la Llibertat d’Informació (FOIAnet).
El ‘dret a saber’ o dret d’accés a la informació, és un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, nacionals i internacionals. Al setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària), diverses organitzacions defensores de l’accés a la informació van crear la ‘Xarxa d’activistes per la llibertat d’informació’ (xarxa FOIAnet).
En el memoràndum per a l’establiment d’aquesta xarxa, es va considerar que “la transparència de l’administració pública i la disponibilitat d’informació en assumptes d’interès públic són pre-condicions fonamentals per a la participació del públic en la presa de decisions i per a la lluita contra la corrupció”. Addicionalment es va fixar el 28 de setembre de cada any com el Dia Internacional de la Llibertat d’Informació: ‘Dret a Saber’, sent l’objectiu d’aquesta celebració “conscienciar a tot els individus sobre el seu dret a l’accés d’informació de les actuacions i activitats dels governs. Addicionalment, no cal perdre de vista que una societat amb major possibilitat d’accedir als documents en poder de les administracions avançarà significativament en la lluita contra la corrupció.
Enguany i una vegada aprovada la Llei de Transparència i Bon Govern Espanyola, la Llei Valenciana i els reglament/ordenances municipals, junt amb els recents canvis de govern autonòmic i municipals, es fa més necessari que mai la confluència i concertació d’estratègies compartides (o no?) entre ciutadania organitzada i governs per aconseguir fer realitat aquest dret ciutadà, bàsic per a l’avanç de la democràcia.
ACICOM ha organitzar una activitat el proper dia 28 de setembre, amb la col·laboració del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València i la Xarxa d’Entitats del País Valencià, on representants institucionals i representants d’organitzacions ciutadanes valencianes tindrem ocasió de conèixer els projectes dels governs i a la vegada aquest escolten le ssuggerències i propostes de la ciutadania organitzada, aconseguint fixar objectius i compromisos per avançar en el camí de governs més oberts i transparents, a la vegada que aconseguim afavorir el canvi de la cultura de la transparència i el dret a saber.
Volem que la taula reflexe tant les posicions i projectes institucionals com les demandes i requeriments de la societat civil organitzada que lluita des de fa temps pel dret d’accés a la informació i l’apoderament de la ciutadania. Volem trobar punts de confluència i col·laboració, a la vegada que de participació, seguiment i rendició de comptes.
Tindrà lloc a la Sala de la Muralla i l’horari previst serà de 19h i les 21h. El format previst és una taula rodona de debat i contrast de parèixer.
Participaran: Manuel Alcaraz Ramos, Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Generalitat
Roberto Jaramillo Martínez, Regidor de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana a l’Ajuntament de València i Diputat de Transparència en Diputació de València.
Antonio Montiel Márquez, , Diputat i Síndic Portaveu del Grup Parlamentari Podem, impulsor de l’Agència contra el Frau i la Corrupció.
Margarita Soler Sánchez, Consellera Consell Jurídic Consultiu
Julio Huerta Balastegui, Director del Centre de Recursos Associatius de la Fundació Horta Sud
Diego Alvarez Sánchez, Grup Càlam, Analizo.info i Utòpika de la Universitat Politècnica de València
Salma Cantos Salah, sòcia fundadora d’AVAPOL especialista en transparència.
Vicent Canet, Coordinador Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació
Jerome Duval, Plataforma Auditoria Ciutadana pel Deute i de Comité para la Anulación de la Deuda del Tercer-Mundo
Presenta: Jose Ignacio Pastor Pérez, President ACICOM
Modera: Vicent Garcia Devís, periodista, ex-treballador de RTVV.
https://www.facebook.com/events/672652472870721/
PER SABER-NE MÉS:
- PER A SABER MÉS DEL 28 DE SETEMBRE DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER. DOCUMENTACIÓ
- “LA POLÍTICA VIGILADA: La Comunicación Política en la Era de Wikileaks”
- Campaña sobre la Reforma de las Normas de Acceso a los Documentos de la UE
- COMENTARIOS AL NUEVO TEXTO DEL ANTEPROYECTO DE LEY DE TRANSPARENCIA, ACCESO A LA INFORMACIÓN PÚBLICA Y BUEN GOBIERNO
- Carta a Secretario de Estado Sr. Auyllón sobre_Anteproyecto_Ley_Transparencia
- Carta-a-Senadores-i-Senadors-de-la-Comunitat-Valenciana
- Cartell 11é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER Sí es pot!. Exerceix el teu dret!. Uneix-te a la conversa.
- 11é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER. Sí es pot!. Exerceix el teu dret!. Uneix-te a la conversa el dia 27 de setembre a les 18h.
- INFOMEDIACIÓ DIGITAL I DIETA MEDIÀTICA
- MANIFEST-de-la-XARXA-DENTITATS-per-la-LA-PARTICIPACIÓ-CIUTADANA
- La Regeneración del Sistema. Reflexiones entorno a la calidad democrática, el buen gobierno y la lucha contra la corrupción,
- Índice evaluador del potencial empoderador de las propuestas electorales de los partidos políticos iPE v1.0 Abril 2015 Por Grup Càlam
- Els arxius de la transparència. Un plantejament interdisciplinar sobre els arxius i la nova cultura de la transparència i el bon govern.
- CRÓNICA DE LEVANTE-EMV sobre el Dia Internacional del Dret a Saber
- Article del nostre President Jose Ignacio Pastor en Levante EMV dia 28 de setembre de 2012 Dia Internacional del Dret a Saber
- Crònica del 10é aniversari del DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER: Del secretisme a la transparencia?
- HACKTIVÍTZA’T . Cicle Documental, Censura i Vigilància a Internet. Els dimarts de gener de 2015
Enllaços a Entitats i Institucions