DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER 28 de setembre 2015

20150928 Cartell 13é Dia Internacional del Dret a Saber

foto de Gerencia Acicom.

13é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER

El dia 28 de setembre, es celebra el Dia Internacional del Dret a Saber. Des d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) organitzem des de fa 5 anys, un acte per reflexionar i fomentar l’avanç en la consecució d’aquest dret, coordinant-nos també amb les diverses organitzacions de les quals formen part, com ara la Coalición ProAcceso; Acces Info Europe, o la Xarxa de Defensa de la Llibertat d’Informació (FOIAnet).

El ‘dret a saber’ o dret d’accés a la informació, és un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, nacionals i internacionals. Al setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària), diverses organitzacions defensores de l’accés a la informació van crear la ‘Xarxa d’activistes per la llibertat d’informació’ (xarxa FOIAnet).

En el memoràndum per a l’establiment d’aquesta xarxa, es va considerar que “la transparència de l’administració pública i la disponibilitat d’informació en assumptes d’interès públic són pre-condicions fonamentals per a la participació del públic en la presa de decisions i per a la lluita contra la corrupció”. Addicionalment es va fixar el 28 de setembre de cada any com el Dia Internacional de la Llibertat d’Informació: ‘Dret a Saber’, sent l’objectiu d’aquesta celebració “conscienciar a tot els individus sobre el seu dret a l’accés d’informació de les actuacions i activitats dels governs. Addicionalment, no cal perdre de vista que una societat amb major possibilitat d’accedir als documents en poder de les administracions avançarà significativament en la lluita contra la corrupció.

Enguany i una vegada aprovada la Llei de Transparència i Bon Govern Espanyola, la Llei Valenciana i els reglament/ordenances municipals, junt amb els recents canvis de govern autonòmic i municipals, es fa més necessari que mai la confluència i concertació d’estratègies compartides (o no?) entre ciutadania organitzada i governs per aconseguir fer realitat aquest dret ciutadà, bàsic per a l’avanç de la democràcia.

ACICOM ha organitzar una activitat el proper dia 28 de setembre, amb la col·laboració del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València i la Xarxa d’Entitats del País Valencià, on representants institucionals i representants d’organitzacions ciutadanes valencianes tindrem ocasió de conèixer els projectes dels governs i a la vegada aquest escolten le ssuggerències i propostes de la ciutadania organitzada, aconseguint fixar objectius i compromisos per avançar en el camí de governs més oberts i transparents, a la vegada que aconseguim afavorir el canvi de la cultura de la transparència i el dret a saber.

Volem que la taula reflexe tant les posicions i projectes institucionals com les demandes i requeriments de la societat civil organitzada que lluita des de fa temps pel dret d’accés a la informació i l’apoderament de la ciutadania. Volem trobar punts de confluència i col·laboració, a la vegada que de participació, seguiment i rendició de comptes.

Tindrà lloc a la Sala de la Muralla i l’horari previst serà de 19h i les 21h. El format previst és una taula rodona de debat i contrast de parèixer.

Participaran: Manuel Alcaraz Ramos, Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Generalitat

Roberto Jaramillo Martínez, Regidor de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana a l’Ajuntament de València i Diputat de Transparència en Diputació de València.

Antonio Montiel Márquez, , Diputat i Síndic Portaveu del Grup Parlamentari Podem, impulsor de l’Agència contra el Frau i la Corrupció.

Margarita Soler Sánchez, Consellera Consell Jurídic Consultiu

Julio Huerta Balastegui, Director del Centre de Recursos Associatius de la Fundació Horta Sud

Diego Alvarez Sánchez, Grup Càlam, Analizo.info i Utòpika de la Universitat Politècnica de València

Salma Cantos Salah, sòcia fundadora dAVAPOL especialista en transparència.

Vicent Canet, Coordinador Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació

Jerome Duval, Plataforma Auditoria Ciutadana pel Deute i de Comité para la Anulación de la Deuda del Tercer-Mundo

Presenta: Jose Ignacio Pastor Pérez, President ACICOM

Modera: Vicent Garcia Devís, periodista, ex-treballador de RTVV.

 

https://www.facebook.com/events/672652472870721/

2015 Cartell Dia Internacional del Dret a Saber

 PER SABER-NE MÉS:

 

Enllaços a Entitats i Institucions

http://www.freedomadvocates.org/

http://www.proacceso.org/

http://www.access-info.org/

http://www.foiadvocates.net/es

http://www.governobert.org/

http://okfn.org/

http://www.ogov.eu/

http://www.avjd.org/

http://cobdcv.es/

http://www.transparencia.org.es/

http://www.autoritas.es/

http://www.derechoasaber.org.mx/

http://opendata.euskadi.net/w79-home/es

http://www.foiadvocates.net/es/

http://www.ifai.org.mx/

 http://blog.probp.org/

http://www.asedie.es/index.php

http://masinformacionmasderechos.net/

http://www.checatuley.org/

Grup Càlam

Analizo.info

Utòpika

Xarxa d’Entitats del País Valencià

Fundació Horta Sud

Plataforma Auditoria Ciutadana pel Deute 

Comité para la Anulación de la Deuda del Tercer-Mundo

 

 

 

 

Post a Comment