ACICOM denuncia la inseguretat vial que patim la ciutadania per una mala gestió de les ITV pel govern de la Generalitat

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), associació de persones consumidores que vetla pels drets i els interessos de la ciutadania, denunciem el mal funcionament de les ITVs, especialment el seu greu retard en atendre la revisió dels vehicles.

José Ignacio Pastor, fundador i president d’honor d’ACICOM, ha viscut aquests problemes en primera persona. Per a ell, va ser “impossible” obtindre una cita prèvia per passar la ITV del seu vehicle, fins i tot intentant aconseguir-la amb molts dies d’antelació al termini de la vigència de la revisió. Des del mes de juliol, Pastor ha estat denunciant la situació davant diversos organismes de la Generalitat: Conselleria de Consum, d’Hisenda, d’Indústria, Inspecció General de Serveis i també al Síndic de Greuges. Però, fins ara, no ha trobat cap resposta que aborde la solució dels problemes denunciats.

Les ITVs es van crear per millorar la seguretat viària i el medi ambient. La Directiva Europea establix requisits mínims per a un règim d’inspeccions tècniques dels vehicles que circulen en el territori dels Estats membres. La seua missió, la seua raó de ser, és garantir la seguretat en el trànsit, vigilant el bon estat dels vehicles de qualsevol tipus, evitant accidents, contaminació, etc.

Encara que puga semblar que es tracta d’un invent per a recaptar taxes o inclús un sistema per a desviar fons públics a interessos privats, com es manifesta en el judici del cas ITVs des de temps del Govern del PP amb  Zaplana al front, les ITVs juguen un paper essencial en la garantia de la seguretat de les persones i la protecció del medi ambient. Ara mateix, la Generalitat està sent incapaç d’acomplir aquests reptes, generant greus problemes a la ciutadania.

“He intentat obtindre cita en la ITV de Sagunt des del mes de juliol; però, el telèfon que he aconseguit localitzar tira fum i, generalment, la comunicació es talla abans d’aconseguir contactar”, explica Pastor. Finalment, l’afectat va aconseguir localitzar una pàgina oficial de la GVA https://www.sitval.com que permetia sol·licitar la cita prèvia, però en Sagunt la cita més pròxima era per al  22 de setembre.

Després de parlar amb SITVAL per tal d’aconseguir una data més pròxima i no haver d’immobilitzar el vehicle, Pastor va aconseguir cita en Sant Antoni de Benagèber el dia 17 d’agost, data molt posterior a la de finalització de la revisió. A més, l’afectat senyala que SITVAL no té cap programa informàtic que integre totes les ITV i les cites, per la qual cosa cal anar d’una en una per veure quines dates tenen lliures.

L'estació ITV de San Antonio de Benagéber.

I què passa quan la revisió ITV caduca abans que pugues renovar-la?  Doncs que no serveix tindre la cita prèvia, el vehicle no pot circular. De fer-ho s’està infringint la normativa. En cas de ser requerit per l’autoritat, no serveix ensenyar la cita prèvia aconseguida, encara que siga sol·licitada en data anterior a caducar la revisió anterior. Un greu perjudici a la ciutadania que no pot utilitzar el seu vehicle per la mala gestió del govern.

Per aquest motiu, des d’ACICOM denunciem que l’Administració obliga a la ciutadania a passar la ITV per poder circular i, a la vegada, impedeix realitzar la revisió dins dels terminis.

El Síndic de Greuges, al que es va dirigir Pastor, va respondre la seua aqueixa en setembre, i va instar a la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme a realitzar un informe detallat amb una relació d’ITV mòbils que presten servei, els períodes mitjans d’obtenció de data per a revisió ITV i la seua valoració sobre la possible afectació del dret invocat. Però, l’Administració no ha emés cap resposta a dia de hui.

Han passat ja vora sis mesos i la situació continua igual o pitjor. A la nostra associació estem rebent moltes queixes de persones que no poden obtindre cita. En aquest moment, hi ha cinc  estacions que no ja no donen data per a passar la inspecció pel canal digital fins al mes de març i altres huit tenen el mes de gener totalment ocupat.

Cal tindre en compte que, a més del greu perjudici que ocasiona no poder utilitzar el vehicle per no poder obtindre data de revisió en les ITV, es troben les possibles sancions o multes per circular sense la ITV en vigor. I, a tot això, se sumen altres problemes encara més preocupants, com poden ser causar un accident per utilitzar un vehicle amb defectes de funcionament que, al no haver passat la ITV en el temps previst, ha impedit detectar un possible error mecànic o que el segur no es faça càrrec de les cobertures de la pòlissa en qualsevol problema de trànsit.  La situació és molt greu per a l’interés general, que pel que hem vist en premsa, continua sense estar resolta.

Toda la información sobre la Pegatina ITV | TÜV SÜD

Des d’ACICOM tenim clar que és necessari conèixer l’impacte i les conseqüències que rodegen aquesta situació i que cal transparència i tindre accés a informes que estudien qüestions com aquestes:

  • Causar un accident per utilitzar un vehicle amb defectes de funcionament que al no haver passat la ITV en el temps previst, ha impedit detectar un possible error mecànic.
  • Si tenim qualsevol problema de trànsit: un colp, un accident més greu, etc. sense tindre la ITV en vigor, suposa que automàticament el segur no es fa càrrec de les cobertures de la pòlissa.
  • És imprescindible que el govern actue amb més diligència i conèixer també l’impacte i consequêncies que rodegen aquesta situació. Cal transparència i tindre accés a informes com:
  • Quants vehicles es troben sense la ITV en vigor?
  • Quantes sancions s’han imposat per no tindre la ITV en vigor?
  • Quants accidents o incidents de trànsit s’han produit entre vehicles sense tindre la ITV en vigor? De quin tipus han sigut eixos accidents?
  • Quants accidents han vist rebujades les cobertures de les pòlisses del segur contractades per no tindre la ITV al dia?
  • Quants accidents i de quin tipus es poden atribuir a vehicles implicats que no tenien la ITV en vigor

Per tot això, Juan Medina, president de la nostra associació, manté que és imprescindible que el govern actue amb més diligència i demana una solució ràpida i efectiva. A més, convida a la ciutadania a denunciar este tipus de casos i a posar-se en contacte amb l’associació per a intentar sumar forces i resoldre el problema quant abans.

PER  A SABER-NE MÉS: