CRISI CLIMÀTICA I CIUTADANIA: Un pacte verd per a la reconstrucció europea

Des d’ACICOM us convoquem a un novador webinar sobre la Crisi Climàtica i Ciutadania.

Davant de la pandèmia de la COVID-19, hem reformulat les nostres activitats. 

Al setembre del 2019 ja vam fer un dels tallers sobre la comunicació de la crisi climàtica: Taller Experiencial La Certesa de la Crisi Climàtica: Comunicació, propostes i accions. http://proba.acicom.org/taller-experiencial-la-certesa-de-la-crisi-climatica-comunicacio-propostes-i-accions/

 

Ara generant sinergies amb els amics d’UKEMOTION, productora de Samaruc Digital, hem organitzat aquest webinar:

Un pacte verd per a la reconstrucció europea

Entrada lliure en zoom, prèvia inscripció punxant en:

https://bit.ly/308dosK

Una trobada, amb format quasi televisiu, amb documents audiovisuals i conduïda per una gran professional com és la periodista: Kristin Suleng i que comptarà amb un ample ventall de persones expertes en la lluita contra el canvi climàtic que junt amb persones d’organitzacions ciutadanes rellevants sobre el tema, ens ajudaran a aprofundir i conèixer el Pacte Verd Europeu (European Green Deal), considerat el projecte més ambiciós de la Comissió Europea, que manté com a objectiu aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 i com pot afectar-li l’impacte de la COVID-19 al seu desenvolupament. 

 

Entre les persones expertes comptarem amb:

Celsa Monrós Baraona

Directora General de Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, és responsable de l’elaboració del projecte de Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, així com de la posada en marxa de l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia. D’ella també depén el Centre d’Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana.

Enginyera agrònoma, he treballat durant més quasi vint anys en assumptes europeus, tant des de Brussel·les en institucions europees com des de València, a diverses entitats. En els darrers 8 anys treballant en una iniciativa europea de innovació en canvi climàtic, EIT Climate-KIC, on ha treballat amb actors europeus però també nacionals i regionals en programes formatius, emprenedors i d’innovació per lluitar contra el canvi climàtic.

 

Elisa Valía Cotanda

Regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Participació i Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València, i Presidenta de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics. Arquitecta per la Universitat Politècnica de València i Màster en Estudis Internacionals i de la Unió Europea per la Universitat de València.

Ha desenvolupat la seua activitat professional en l’àmbit de la innovació en polítiques públiques a nivell europeu, com a investigadora i com a consultora internacional. A més, des de 2016 és experta assessora per a la Comissió Europea en projectes d’innovació en nombrosos àmbits.

 

Pedro Fresco (@PedroFresco) | Twitter

Pedro Fresco Torralba

Pedro Fresco (València, 1981). Llicenciat en químiques per la universitat de València. Profesor-colaborador del master en energies renovables de la universitat internacional de València (VIU). Analista i coordinador de continguts de la secció de “Transición energética” a la web d’anàlisi polític i económic global Agenda Pública. Autor del llibre “El futuro de la energía en 100 preguntas”. Treballa al sector energètic desde fa mes d’una década. Divulgador sobre energia i ciència a diferents mitjans de comunicació.

Especialista en el mercat elèctric i gasista a Espanya.

https://vimeo.com/309273190

 

Entrevista a J. Ignacio Lacomba, decano del COBCV: “En medio ...

Natxo Lacomba 

Cap de servei de la regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic del Ajuntament de València. Degà del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana.
El degà del COBCV va ser entrevistat en el programa SamarucDigital, d’À Punt televisió, dedicat al Fondo d’Elx-Crevillent entre altres temes. Ací teniu l’enllaç (la seua intervenció, en la que també parla de la professió de la biologia, comença a partir del minut 17.39 i, després, a partir del 32.38): https://goo.gl/p8k8j9

 

Salvador Moncayo Granados

Salva Moncayo Granados

Coordinador Tècnic en AeioLuz Cooperativa

Evolució energètica
AeioLuz és una cooperativa que ajuda persones i organitzacions a reduir els seus costos energètics i ensenya a utilitzar l’energia de manera eficient.
Volem compartir una evolució del sistema energètic que ens porte a un model sostenible, democràtic i eficient.

 

Paula Alós Lluesma

Estudia Ciències del Mar a València, ha complit recentment 20 anys.
Sempre ha estat connectada a la natura i els seus estudis van encaminats a la conservació del medi i l’equilibri amb la natura i les persones. Ha estudiat un batxillerat Dual amb les Estats Units, i parla Anglès i Alemany a nivell universitari. És participant del grup Jove Micoris i ha treballat com educadora als
campaments de Félix Rodríguez de la Fuente. A més ha sigut voluntaria 4 anys al projecte Santa Marta que dona reforç escolar a menors en situació d’exclusió social a un barri de València.
Respecte al medi marí és bussejadora desde fa més de quatre anys i ha participat
com a voluntaria en la custodia de un niu de tortuga babaua. També col·labora amb
l’associació BioAgradables netejant platges i fent conscienciació. En general trata de ser respetuosa amb el medi en la meua vida diària i de transmetre la passió i la cura a la natura.

 

Andrés Boix PalopAndrés Boix Palop

Professor titular de Dret administratiu de la Universitat de València – Estudi General des de 2007. Doctor en Dret (2003) per la Universitat de València, va cursar estudis també en la Universitat de Paris XII – *Val de Marne (curs 1996-97) i ha realitzat estades d’estudi i investigació en diverses Universitats europees com les de París (Paris I Panthéon-*Sorbonne – 2001 i 2002), Munic (Ludwig-Maximilians Universität München – 2003), Frankfurt del Meno (Johann-Wolfgang-Goethe Universität Frankfurt am Main – 2005, 2006 i 2007), París (París II Panthéon-Assas – 2013 i 2014) o Hamburg (Bucerius Law School, 2018).

Imparteix o ha impartit docència en diversos graus (Dret, ADE-Dret i Periodisme) de la Universitat de València, així com en diversos Màsters oficials d’aquesta mateixa Universitat (Màster en Dret de l’empresa i Màster en Dret Administratiu i de l’Administració pública, Màster en Estudis Internacionals i de la Unió Europea) i d’altres Universitats espanyoles. Ha sigut Director de la Cátedra de Economía Colaborativa y Transformación Digital.

Miralles CRISTÓBAL | Universitat Politècnica de València, Valencia ...Cristóbal Miralles

Catedràtic de la Universitat Politècnica de València, on imparteix classes a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial i en el Màster Universitari en RSC. La seua línia d’investigació principal és el disseny de sistemes i llocs de treball inclusius mitjançant aproximacions d’Enginyeria d’Organització Industrial.

Expert en traslladar la responsabilitat social i ambiental a la praxi empresarial; així com analitzant el link entre estratègies sostenibles i bones pràctiques a nivell operatiu. Ha sigut ponent convidat en més de 40 cursos i seminaris internacionals, incloent universitats de prestigi europees (ex. Cardiff Business School, Université Grenoble-Alps…) i llatinoamericanes (ex. Universidade de São Paulo, Els Andes a Bogotà…). Durant cinc anys (2011-2015) va ser Chair i responsable a nivell europeu del Working Group “Ethics and OR”, amb més de 90 investigadors d’EURO (Associació Europea d’Investigació Operativa). Actualment és director de la Fundació CEDAT dins del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació de la UPV. Interessat en  l’Educació en Valors, premiat per experiències d’Aprenentatge-Servei (ApS). Fomentant la concoència crítica i l’etica en els seus estudiants, amb plantejament de dilemes morals. Professor en Facultat d’Enginyeria Industrial (UPV ) Escola Tècnica d’Enginyeria Mecànica (Escola UPV a la fàbrica Ford-València) Facultat de Ciències de la Gestió (UCS-Universidade Caxias do Sul, Porto Alegre-Brasil) International MBA – IDEC (UPF – Universitat Pompeu Fabra, Barcelona – España
Implicat en diverses iniciatives del campus de la UPV. Porta la iniciativa de Cistella Responsable impulsada des del  Vicerrectorat de Responsabilitat Social de la UPV.

 

ÉTICA EN LA EMPRESA, RESPONSABILIDAD SOCIAL Y SOSTENIBILIDADTomás Gómez Navarro

Director de la Càtedra de Transició Energètica Urbana. Enginyer Industrial i Doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de València (UPV), Espanya. Actualment en l’àrea d’Energies Renovables i Serveis Energètics Avançats de l’Institut Universitari d’Enginyeria Energètica. La seua trajectòria comença investigant la relació entre les activitats econòmiques i el medi ambient fa més de 20 anys. De les Avaluacions Ambientals va passar a les propostes de Producció Neta i Ecoinnovació, d’ací a les Energies Renovables. Promou que l’energia siga un dret, que les fonts d’energia siguen netes i inesgotables, i que es prenga consciència de la limitació d’aqueix recurs per a ser tan eficient com siga possible. Té nombroses publicacions sobre les esmentades matèries, entre articles de revista, patents i llibres. A més ha liderat o participat en nombrosos projectes amb finançament públic o privat internacional o nacional. Ha impartit més de 1.200 hores de seminaris i conferències en països europeus com França, Alemanya, Polònia o Itàlia. i llatinoamericans com Colòmbia, Xile, l’Argentina, l’Equador, l’Uruguai, República Dominicana, etc.

 

Un projecte presentat a l’Ajuntament de València i que compta amb una subvenció de participació ciutadana

 

ORGANITZA: ACICOM (ASSOCIACIÓ CIUTADANIA I COMUNICACIÓ)

COL·LABOREN:

http://www.valencia.es/

Samarucdigital À Punt (@SamarucDAPunt) | Twitter

https://www.samarucdigital.com/

https://instituto9mayo.eu/

https://webmesura.org/ https://www.carevolta.org/

https://valenciaperlaire.org/

https://acpv.cat/

https://www.micoris.es/

 

A mesura que els seus efectes es fan més perceptibles, l’amenaça del canvi climàtic ha començat a generar una considerable preocupació social i política a nivell internacional, en particular a la Unió Europea. En pocs anys hem vist com emergeix un ampli consens sobre la necessitat de realitzar una transició energètica cap a un model renovable adreçat reduir d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

La crisi sanitària, econòmica i social desencadenada per la pandèmia del coronavirus fa planejar dubtes sobre el desenvolupament i abast del Pacte Verd Europeu (European Green Deal), considerat el projecte més ambiciós de la Comissió Europea, que manté com a objectiu aconseguir la neutralitat climàtica el 2050. La lluita contra el calfament global ha de ser un element clau dins del pla de recuperació econòmica. La crisi sanitària posa sobre la taula dos elements bàsics: rellançar el mercat europeu, essencial de del punt de vista de l’ocupació, i fer-lo possible des dels sectors que oferisquen solucions a la crisi climàtica.

En consonància amb aquesta nova estratègia de creixement destinada a transformar la Unió Europea en una societat equitativa i pròspera, Espanya aposta per la descarbonització total i l’impuls de les energies renovables, com demostra l’avantprojecte recentment aprovat de la Llei de Canvi Climàtica i Transició Energètica.

A Europa, el futur escenari legislatiu en matèria climàtica desperta un ample debat per les seues implicacions econòmiques, socials i ambientals. En el marc estatal, el repte de mitigar els efectes del canvi climàtic planteja adoptar mesures que impliquen a escala local transformar sectors estratègics basats en els combustibles fòssils.

Què s’ha après de la crisi sanitària marcada per la covid-19?

Quina velocitat i ambició tindran les polítiques comunitàries?

Com afectaran en les accions de les Autonomies davant del desafiament climàtic? Els canvis legislatius permetran sensibilitzar la societat?

Són preguntes clau per a reflexionar el futur arran del Pacte Verd Europeu, comptant amb un ample ventall de persones expertes, organitzacions compromeses en la lluita contra el canvi climàtic i les persones assistents.

PER A SABER-NE MÉS

EL PACTE VERD EUROPEU (EUROPEAN GREEN DEAL): LA NOVA ESTRATÈGIA DE CREIXEMENT DE LA UNIÓ EUROPEA

El Pacte Verd Europeu !

El full de ruta legislatiu del Pacte Verd Europeu

  • Dos experiències del joves de Micoris:

¡Cantamos por la emergencia climática global! https://youtu.be/y6f3M_aP3xc

#ratonaturalista 2×1/Directo desde la manifestación mundial por el clima en València https://youtu.be/zICc8sE1P8k

 

Post a Comment